Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-Technica AT HA-5000

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteś pewien, że nie jest półprzewodnikiem? :)

Chodziło mi o NTC, PTC. Możesz podać jak policzyłeś jego wartość?

Nawet na schematach jest zaznaczany jak rezystor.

Policzyłem wyliczając całkowitą wartość rezystancji w tej gałęzi dzielnika (stosunek podziału dzielnika wyliczyłem na podstawie wartości podanych na schemacie HA2002, który ma identyczny jak HA5000 prąd spoczynkowy i cały stopień mocy) i odejmując od niej połowę wartości potencjometru i wartość rezystora 2K7. Pozostała wartość musiała więc wynikać z połączenia równoległego rezystora 9k1 z szeregowo połączonym rezystorem 9k1 i obliczanym termistorem.

Czyli:

w HA2002 podział dzielnika wynosi 11,33

W HA5000 mamy rezystor pomiędzy B i E tranzystora o wartości 820R, więc dzielnik powinien wyglądać tak - 820R i 9K29

teraz od 9K29 odejmujemy domyślnie połowę wartości PR-ka, czyli 500R i rezystor 2K7, zostaje 6kOhm.

Te 6kOhm wynika z połączenia szeregowo równoległego trzech rezystancji, 2 x 9k1 i liczonego termistora.

Łatwo więc teraz w dużym przybliżeniu określić jego wartość. Wychodzi mi dokładnie 8k6 i jest to wartość, którą traktuję orientacyjnie i do dalszego dobierania.

O ile się nie mylę, to Twoje założenia są słuszne przy założeniu, że regulacja prądu spoczynkowego w obydwu wzmacniaczach jest identyczna. Rezystor szeregowo z termistorem i równolegle z całością służą raczej do osiągnięcia odpowiedniego nachylenia i linearyzacji (z tym, że w tak wąskim zakresie nie wiem, czy to ostatnie jest konieczne).

O ile się nie mylę, to Twoje założenia są słuszne przy założeniu, że regulacja prądu spoczynkowego w obydwu wzmacniaczach jest identyczna. Rezystor szeregowo z termistorem i równolegle z całością służą raczej do osiągnięcia odpowiedniego nachylenia i linearyzacji (z tym, że w tak wąskim zakresie nie wiem, czy to ostatnie jest konieczne).

Tak, zarówno HA2002 jak i HA5000 mają taki sam prąd spoczynkowy wynoszący ok. 230mA. To dużo, jak na wzmak słuchawkowy, ale być może właśnie przy takich parametrach ten układ najlepiej funkcjonuje.

Oczywiście też zwróciłem uwagę na fakt, że taki układ włączenia termistora powoduje bardzo ograniczony jego wpływ na pracę stopnia końcowego. Na dobrą sprawę a HA2002 nie ma go wcale i układ pracuje doskonale. Myślę więc, że lepiej się skupić na sprawach istotniejszych, z termistorem sobie poradzimy. Najlepsze są próby na gotowym układzie.

Ponizej moje wypociny z eagl'a

Prosze o wyrozumialosc, jest to pierwszy mój schemat jaki poczynilem przy uzyciu programu.

Zalaczam plik eagla celem wprowadzenia poprawek, przez kogos kto zna program wiele lepiej i ma biblioteki tego co brakuje.

Tranzystory wsadzilem n bo nie do konca nie wiem co to jest, mysle ze sa to jakies npn,

Zasilanie podane jest z osobnegoobwodu zasilacza, +12v o ile mnie wzrok nie myli ale tego nie sprawdzalem.

W zaznaczonym miejscu chyba popelnilem babola, ale nie moge dojrzec dokladnie tego miejsca na pcb.

Prosze osoby obeznane w temacie o korekty i publikacje.

Diody, tranzystory, kondensatory i czesc rezystorów nie ma wartosci, mam za slabe oczy i wiedze zeby z glowy uzupelnic.

Plytka to tylko wizualizacja tego co zobaczylem na fotkach prawdziwej pcb, zrobilem to jako osobny projekt tylko po to zeby wygodniej rozrysowac schemat, prosze sie nei sugerowac tym moim wybrykiem.

Pozdrawiam.

Niestety, nie znam Eagle.

Te dwa tranzystory nie są połączone kolektorami a emiterami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żródło obrazka:

Ukryta Zawartość

W wątku na podanej stronie jest wiele zdjęć układu zabezpieczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeremy, narobiłeś się przy tym układzie, a efekt mizerny, kupa błędów na schemacie.

Ja też swoje już odsiedziałem - skutek podobny.

Mamy za mało zdjęć dobrej jakości tego fragmentu pcb.

Nawet jeśli odtworzymy schemat, to i tak wielką zagadką pozostają wartości elementów, np.rezystorów - łatwo pomylić kolory.

Finalnie trzeba by składać układ "na pająka" i testując dopracowywać go.

Może znacznie łatwiej zastosować - jak by nie było specjalizowany - uPC1397?, inni, którzy klonowali ten wzmak tak zrobili i pewnie są zadowoleni.

Miałem wzmak z tym zabezpieczeniem i działało bez zarzutu. Można się pokusić o dorobienie nawet zabezpieczenia przeciwzwarciowego, podpięte do rezystora "emiterowego" 0,1R i współpracujące z tym scalakiem.

Zgodze sie z Toba, odczyt wartosci elementów i polaczen na pcb jest bardzo trudny.

Uklad zabezpieczen to tylko uklad zabezpieczen on nie gra.

Faktycznie w moim odwzorowaniu pcb jest tyle bledów ze dzis siedze i rysuje sobie od nowa :D

Uklad zabezpieczen to tylko uklad zabezpieczen on nie gra.

Dokładnie. Ma być skuteczny, niezawodny i bezobsługowy. Tu właśnie scalak uPC1327 spisze się idealnie.

Faktycznie w moim odwzorowaniu pcb jest tyle bledów ze dzis siedze i rysuje sobie od nowa :D

Ze też Ci się jeszcze chce z tym walczyć! *_*

Poprawiony schemat zabezpieczen polaczony ze wzmacniaczem, wzorowalem sie na foto druku.

Prosze o sprawdzenie w miare mozliwosci. ja juz dzis nie mam mocy, sprawdze jutro raz jeszcze.

W dalszym ciagu musze zmienic nazwy elementów i odczytac brakujace wartosci lub zmienic modul zab. tak jak sugerowal Roboertinus.

Pozdrawiam

Poprawiony schemat zabezpieczen polaczony ze wzmacniaczem, wzorowalem sie na foto druku.

Prosze o sprawdzenie w miare mozliwosci. ja juz dzis nie mam mocy, sprawdze jutro raz jeszcze.

W dalszym ciagu musze zmienic nazwy elementów i odczytac brakujace wartosci lub zmienic modul zab. tak jak sugerowal Roboertinus.

Pozdrawiam

Moim zdaniem wszystkie tranzystory są źle włączone, a niektóre mają też nieprawidłową polaryzację.

Wystarczy zwrócić uwagę na zasilanie przekaźników, lub układy detekcji napiecia stałego na wyjściu końcówek mocy.

Również C41 i C42 powinny być N-P.

Proponuję przerysować schemat zabezpieczenia w formie jak na załączonym rysunku - będzie bardziej zrozumiały.

Ukryta Zawartość

Większość tranzystorów "pozaeuropejskich" ma wyprowadzenia BCE, po uwzględnieniu tego robi się bardziej czytelnie. Zabezpieczenie jest w zasadzie standardowe: komparator okienkowy na odpowiedniku LM393 uzupełniony o układ wykrywania nadmiernego poziomu sygnału (ochrona przed przesterowaniem lub nadmierną głośnością).

A na wyjściu dyskretny przerzutnik Schmitta służący jednocześnie jako stopień wyjściowy do sterowania przekaźników.

Ukryta Zawartość

Proponuję przerysować schemat zabezpieczenia w formie jak na załączonym rysunku - będzie bardziej zrozumiały.

Ukryta Zawartość

Większość tranzystorów "pozaeuropejskich" ma wyprowadzenia BCE, po uwzględnieniu tego robi się bardziej czytelnie. Zabezpieczenie jest w zasadzie standardowe: komparator okienkowy na odpowiedniku LM393 uzupełniony o układ wykrywania nadmiernego poziomu sygnału (ochrona przed przesterowaniem lub nadmierną głośnością).

A na wyjściu dyskretny przerzutnik Schmitta służący jednocześnie jako stopień wyjściowy do sterowania przekaźników.

Niestety dalej nie mamy wartości elementów.

Brakuje mi też elementów RC stałej czasowej zwłoki załączenia.

Tranzystory nad przekaźnikiem widziałem właśnie w ten sam sposób, ale dalej brak ich zasilania, próbowałem wyśledzić go na ścieżkach pcb... niestety - nie dałem rady.

Faktycznie, układ z diodami to detektor przesterowania, a nie napięcia stałego na wyjściu.

Właśnie mnie zastanawiało dlaczego inżynierowie AT poszli tylko na kontrolę wartości dodatnich, dopiero ostatni schemat pokazuje jaki faktycznie był ich zamysł.

Summa summarum co do tego układu to więcej jest pytań niż odpowiedzi, skłoniło mnie to do podjęcia działań zmierzających do zastąpienia oryginału wspomnianym wcześniej układem na specjalizowanej kości uPC1237.

Poniżej sposób włączenia wspomnianego zabezpieczenia do jednego z układów opartych na aplikacji AT-HA2002:

post-18469-0-54203800-1325614560_thumb.jpg

Tu można zobaczyć rozwiązanie zabezpieczenia przeciążeniowego współpracującego z tym układem:

Ukryta Zawartość

Oczywiście zamiast rezystora w szeregu z przekaźnikiem można zastosować drugi, szeregowo włączony przekaźnik. W ten sposób oba kanały będą miały swoje przekaźniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak juz pisalem za Robertinus'em, uklad zabezpieczen nie wplynie na dzwiek, powinnismy go potraktowac jako niezbedny bajer

Mnie osobiscie jest to kompletnie bez roznicy jaki uklad ew. mialby zostac tutaj wykorzystany.

Pozdrawiam

Pozwoliłem sobie dokonać gruntownego porównania obu bliźniaczych konstrukcji, HA2002 i HA5000.

Poniżej zamieszczam dokładnie przeanalizowane pod kątem porównania z dokumentacją zdjęciową oryginałów schematy obu wzmaków.

Najpierw AT-HA5000:

Ukryta Zawartość

Teraz AT-HA2002:

post-18469-0-77056000-1325700281_thumb.jpg

Różnice - a w zasadzie ich brak - widać jak na dłoni, pozwolę sobie jednak je wypisać.

- W HA2002 pominięto rezystory w drenach wejściowej pary różnicowej i zwiększono - dla skompensowania - wartość potencjometru ze 100 do 200ohm

- Zastosowano inne tranzystory: w HA5000 2 x 2SK370BL, 2 x 2SA970GR i 2 x 2SC2240GR. W HA2002 odpowiednio podwójne 2SK389 BL, 2SA1349 GR i 2SC3381 GR.

Na tym koniec, nie ma innych różnic.

Jak widać nie jest prawdą, ze HA2002 nie posiada termistora, ten układ w obu konstrukcjach też jest identyczny, a w necie krąży mnóstwo "wykastrowanych" schematów, tylko - mniej lub bardziej - podobnych do HA2002.

Dla HA2002 niedostępny 2SK389 BL ma następcę o identycznych parametrach, ale jeszcze mniejszych szumach, jest to LSK389 BL.

Pozostałe dwa podwójne tranzystory też są bez problemu dostępne.

Biorąc pod uwagę zastosowane tranzystory wydaje się, że jeśli między jedna, a drugą konstrukcją jest jakakolwiek różnica w brzmieniu, to HA2002 zagra lepiej.

Również na pcb w/g wzoru HA2002 da się poskładać obie wersje, natomiast na pcb HA5000 już niekoniecznie - wlutowanie dual tranzystorów.

Nie pozostaje więc pewnie nic innego jak odtworzyć pcb w/g wzoru HA2002 z zabezpieczeniem / opóźnieniem na scalaku uPC1237.

Help!

Szukam opisu / instrukcji programu EAGLE. Najchętniej w j. polskim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysłałem na priv :)

Dzięki za odzew - odpisałem.

Jeden z kolegów zaoferował mi też pożyczenie książki "Eagle - pierwsze kroki"

Ech, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje.

W takim razie ja bym to widzial w ten sposób,

Czesc zasilacza na osobnym pcb tak jak w oryginale, elektrolity na plytce wzmacniacza, tak jak to jest w oryginale.

Na fotkach nie widze nigdzie R8,R36

Pozdrawiam.

W takim razie ja bym to widzial w ten sposób,

Czesc zasilacza na osobnym pcb tak jak w oryginale, elektrolity na plytce wzmacniacza, tak jak to jest w oryginale.

Na fotkach nie widze nigdzie R8,R36

Pozdrawiam.

Jeremy, w/g Twoich oznaczeń R8 i R36 to termistory SMD - są umieszczone od strony druku.

Masz wiadomość na PW.

Nie są to oryginalne drogi elektromechaniczne?

Mam poprzedniego, modyfikowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie są to oryginalne drogi elektromechaniczne?

Mam poprzedniego, modyfikowanie

Załączyłeś znany schemat HA5000, znany, ale cenny, bo są oznaczenia elementów i napięcia zasilające. Okazuje się, zę zenerki są na 18V, nie 15, jak wcześniej sądziłem.

Czy możesz podać źródło pochodzenia schematu?

Jak by udało się dopaść taki fajny schemat oryginalnego zabezpieczenia - opóźnienia to by nam wiele ułatwiło. Chociarz, ten na uPC jest sprawdzony i niezawodny.

Załączyłeś znany schemat HA5000, znany, ale cenny, bo są oznaczenia elementów i napięcia zasilające. Okazuje się, zę zenerki są na 18V, nie 15, jak wcześniej sądziłem.

Czy możesz podać źródło pochodzenia schematu?

Jak by udało się dopaść taki fajny schemat oryginalnego zabezpieczenia - opóźnienia to by nam wiele ułatwiło. Chociarz, ten na uPC jest sprawdzony i niezawodny.

No niestety, jestem zmuszony przyznać, że schemat zamieszczony przez VERTEK zawiera jednak błędy, dopatrzyłem się błędów w oznakowaniu elementów. To z kolei nie pozwala na bezkrytyczną wiarę w podane tam napięcia.

• 2 tygodnie później...

Z chęcią bym zaczął listę na PCB. Choć strasznie daleko jeszcze jest do finalnego prototpu. uchhh

Spokojnie, wszystko jest na dobrej drodze.

Musimy jeszcze uzbroić się w cierpliwość.

Czynności trwają i finał tuż, tuż.

Projekt nie jest latwy, zagadnien i drobnych problemów cala ... "masa"

Wielkimi krokami wchodzimy w etap sprawdzania wszystkiego po 10 razy, w samym ukladzie nie dokonujemy juz zadnych modyfikacji poprawiamy na pcb to co jeszcze da sie poprawic ...

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.