Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Zlocenie plytek

Nie bardzo rozumiem cel zlocenia plytek drukowanych...czy ktos mogl by wyjasnic po co sie to robi?

Jesli chodzi o kontakty (rca, xlr) to powodem zlocenia jest to, ze zloto nie koroduje, czyli ze z biegiem czasu kontakt zachowuje podobna rezystancje do paczatkowej.

Miedz nie mozna pokryc zlotem bezposrednio i dlatego kladzie sie najpierw warstwe niklu; po czym dopiero zloci.

Jesli ten sam proces jest uzyty przy robieniu plytek (czego nie wiem) to powstaja trzy "przejscia" (Cu-Ni, Ni-Au, Au-Sn) zanim przylutowana czesc elektroniczna spotka sie z miedzia. Poniewaz kazde takie przejscie potencjalnie pogarsza jakosc kontaktu a takich przejsc na plytce drukowanej jest dosyc sporo...ponawiam pytanie - po co sie to robi?

Dodajmy jeszcze ze 'pad' przylutowany cyna nie koroduje "od srodka" bo nie ma tam dostepu powietrza, a cale plytki pokrywane sa lakierem wiec tez nie sa czule na korozje (przynajmniej te ktore sa stosowane w audio).

Wiec jaki jest cel zlocenia?

ludo ~ dokladnie tak ;) ja przynajmniej dokladnie z tego powodu zrobilem NOS DACa na zloconych drukach - fajnie wyglada jak zlote wyprowadzenia Rikenow ida wprost do zlotych padow :) osobiscie mysle ze toi nie ma wplywu na dzwiek w zadna strone :)

W tym wypadku miedz pokryta jest warstwa zlota na calej powierzchni (rowniez pod maska). Lubie zlocenia - rowna powierzchnia, dodatkowe zabezpieczenie miedzi, takie same wlasciwosci lutownicze przed dlugi okres (cynowana traci je z biegiem czasu) i wyglada ciekawie ;)

Jak pisalem powyzej zlocenie dodaje dwa niepotrzebne przejscia miedzy mniej lub bardziej zanieczyszczonymi materialami (* liczba 'padow') przy czym jeden z tych materialow (nikiel) ma tez wlasciwosci magnetyczne (magnetycznosci probuje sie unikac).

Jesli chodzi o wlasciwosci lutownicze to plykti ktorych 'pady' sa cynowane zawsze mozna wyczyscic "chemia". Nie pamietam dokladnie czym bo nigny nie bylo potrzeby czyszczenia nawet wieloletnich plytek. (Jesli chodzi o przemyslowe lutowanie plytek to tam nawet nowe plytki sie oplukuje chemicznie i odtluszcza po to zeby sie upewnic o dobre wlasciwosci lutownicze.)

No tak, wyglad jest oczywiscie waznym faktorem :) ale trzymajac sie wlasciwosci elektrycznych to wedlug mnie plytka pozlacana co najwyzej moze miec rownie dobra jakosc jak ta nie zlocona (cynowana + lakier=solder mask).

>ludo

Mnie uczyli, ze prąd elektryczny wywołany jest przepływem elektronów lub jonów, które są nosnikami elektryczności. A przepływ prądu może się odbywać jedynie wzdłuż drogi zwanej obwodem utworzonej przez przewodnik, czyli im szersza ścieżka, tym wypadkowy obwód przewodnika większy. W tym wypadku wykorzystujesz złoto jako przewodnik. Dlatego się złoci płytki. Pomijam kwestię brzmienia, taka płytka zwyczajnie lepiej brzmi i temu nie sposób zaprzeczyć. Sam złocę swoje płytki.

Druga, nieco pomijalna kwestia (z naszego punktu widzenia) to kwestia ekologii, czyli całkowitego wyeliminowania ołowiu ze środowiska. Najnowsze dyrektywy RoHS Unii Europejskiej nakazują, a właściwie zakazują użycia substancji niebezpiecznych w tym cyny z zawartością ołowiu do produkcji płytek drukowanych i elementów elektroniczych.

Zloto ma nieco gorsza rezystywnosc od miedzi wiec nie rozumiem problemu.

Plytki miedziowe pokryte lakierem nie maja mozliwosci korodowania (lakier chroni przed tym) czyli pogarszania rezystywnosci powieszchni.

Jesli sie uwaza ze rezystywnosc sciezek jest za duza (...) zawsze mozna przejsc na grubsza warstwe miedzi (35->75->105um...itd) alternatywnie szersze sciezki.

Nie rozumiem dlaczego plytka pokryta niklem i pozniej zlotem mialaby brzmiec lepiej od cynowanych? Nie kupuje tego rozumowania. Zlocenie plytek jest przede wszystkim dostepne po to zeby moc plytke wykorzystac jako kontakt (zloci sie zwykle w tym celu tylko 'edge connectors' albo w zastosowaniach microwave po to zeby zachowac zadana impedancje linji transmisyjnych)

Jesli chodzi o RoHS to od dluzszego czasu dostepne sa plytki bez domieszek olowiu.

>paradox

jeśli chodzi o stosowanie lutów bezołowiowych: cała ta dyrektywa unijna wnosi więcej szkody niż pożytku. Do lutwoania zużywa się tylko ok. 0.7% światowej produkcji ołowiu. Zażut, że może on być chemicznie wymywany (ługowany) ze złóż odpadów do wód gruntowych i być agrożeniem dla ludzi jest wyssany z palca.

Stop eutektyczny Sn-Pb topi się w ok 183 st.C. Cyna w 231 st. C. Właściwości mechaniczne lutu cynowego sa gorze niż wykonanego ze stopu. Ma on strukturę polikrystaliczną, natomisat Sn-Pb jest ciągły (jednorodny). Dodatkowo, nie można przez to ocenić jakości spoiny gdyż takie ołazenie wyglada jak zimny luy, jest matowe po zastygnięciu.

Zamienniki Pn btakie jak Bi nie są rozwiązaniem. Konieczność stosowania wyższej temperatury lutu powoduje wieszy szko termiczny i poważnie skraca żywotnośc lutowanych elementów. To powoduje wzrost awawyjności, kosztów produkcji i ceny produktów. Wszytkie urządzenia do lutwania trzeba wymienić by przystosowac linię produkcyjną do nowych wymogów.

Także wprowadzono zakaz importu urzadzeń nie spełniających tej dyrektywy. W zwiazku z tym np. USA też musiały się dostoswać do wymogów UB (układ brukselski - na wzór u. warszawskiego zwany błędnie i dla nie poznaki UE). Dla mnie - totalne nieporozumienie i biurokratyczna nadgorliwość technicznych i chemicznych ignorantów.

Więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja sobie myślałem żeby zrobić mocniejszego słuchatkowca na TPA1620... Najlepiej było by chyba symetrycznego zrobic co nie? Tylko wtedy na wejściu przydał by się pewnie OPA1632???? I czym się to różni od układu równoległego, bo może równoległy powinienem zrobić? Chyba mylę pojęcia.

www.myspace.com/loszmi

@Uki

Ja testowalem tpa z grado, rowniez 32R. Bylo fatalnie....

@Veteran

Dzieki, plytki pod LT doszly, tylko po co mi te 220R Elpod? Czyzby na wejscie zamiast tych 100R ? Plytka pod DAC zrobiona perfekcyjnie :)

Ok to możee podarujmy sobie producenta rezystora. Powiedzcie mi o jakiej mocy rezystora bezpiecznie będzie tam zamontować?

I jeszcze jedno pytanie, jakie i gdzie kupujecie gniazda słuchawkowe 35mm? Przeszukałem kawałek internetu i nigdzie nie znalazłem niczego ciekawego.

grip, w linkach niżej starsza wersja płytki ale schemat jest ten sam dla obu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprzedni schemat pasuje do nowej wersji plytki drukowanej. Do LT1210 mozna uzyc zarowno zasilania niestabilizowanego jak i stabilizowanego.

W zupelnosci wystarcza rezystory o mocy 0.6 - 1W. TPA6120 lepiej sprawdza sie ze sluchawkami wysokoomowymi.

Gdzie mozna kupic tanio LT1210 i OPA604 ?

Moze bylby ktos chetny na jakies wspolne zamowienie z TME?

Jakby sie udało zebrac 5 osob lub wiecej, to bysmy mogli miec te scalaki po:

LT1210 - 37zł sztuka

OPA604 - 7zł sztuka

Wychodzi 88zł za komplet scalaków + 12zł / liczba osób (= okolo 2zł).

Czyli całkowite koszty to 90zł + opłaty za przesyłke pocztą polską do Was.

Bacek, ten kondensator moze miec i taka wartosc. Ja wogole go nie stosuje.

4kowal, zamawialem te elementy w wiekszych ilosciach dla siebie i kilku znajomych. Sprawdze po weekendzie ile i czego zostalo.

Głupia sprawa :)

Ostatnio dosyć często jestem zmuszony używać słuchawek, więc o ile wcześniej mi to nie przeszkadzało to teraz doprowadza mnie to do szału. Mam 64 Omowe słuchawki i zazwyczaj głośność musze ustawiać na full lub 3/4, poniżej połowy praktycznie nie schodze. Szumy na cichych nagraniach powalają, nie wspominając już pogorszeniu dzwięku....

Co można zmienić w schemacie poniżej? Chyba najłatwiej zniejszyć wartości rezystorów idących w szeregu ze słuchawkami, ale do jakiej wartości? Czy może lepiej popracować nad wzmocnieniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.