Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Bacek ~ slucham w kilku konfiguracjach - mam pre na PGA2311 i prototyp pre na DS1802 - musze przyznac ze DS1802 w tym zestawieniu wypada lepiej :) masz racje - mozna powiedziec ze wyszla z tego taka sluchawkowa koncowka mocy :))) A podlaczalem to ostatnio tez bezposrednio do wyjscia sluchawkowego w moim CD i rezultat byl znakomity :) Zawsze mialem problem z porzadnym wysterowaniem moich 12-to ohmowych sluchawek a z takim boosterem za gniazdkiem sluchawkowym nie ma najmniejszego problemu :)

dinus ~ srube ktora trzyma trafo poprostu przykleilem do obudowy :) Jak sie da dobry klej to juz wiecej sie takiej sluby nie odklei :))) Trafko trzyma sie bez problemow. Zastosowalem najpierw dwuskladnikowy klej zeby latwo i porzadnie chwycic srube a potem dalem naokolo duza ilosc kleju do SMD - takiego czerwonego jakim klei sie elementy SMD podczas montazu - twardnie w temperaturze 80 stopni. Powierzchnia klej-obudowa to okolo 6-7 cm2 i centralnie z tego wystaje sruba do mocowania trafa :) Dzieki temu nie mam wystajacej sruby w obudowie :) Wlasciwie wiekszosc elementow w obudowach kleje - motujac plytki do obudowy tez przykrecam je do niewielkich gwintowanych tulejek a potem wklejam w dowolne miejsce obudowy - latwo mozna wtedy zagospodarowac obudowe, motaz jest prosty a plytki mozna od tulejek zawsze odrecic - gorzej tulejki od obudowy :)

Chumi, jak zwykle urządzenie wygląda świetnie ;)

Gdyby ktoś był zainteresowany drukiem pod ten wzmacniacz to będę robił kolejną wersję ze zintegrowanym (choć z możliwością oddzielenia) płytką zasilacza stabilizowanego/niestabilizowanego.

jarekt ~ do wklejania plytek na tulejkach do obudowy stosuje Patex Repair Exterme:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do wypelniania ubytkow i do klejenia wszystkiego co wymaga kleju dwuskładnikowego stosuje przewaznie Pattex Stabilit (pozostawia bardzo ladna powierzchnie klejenia) ale mialem tez jakies dwuskladnikowe UHU (calkiem bezbarwny) albo Poxipol - ten szary wydaje mi sie mocniejszy od bezbarwnego :)

jeżeli cos się ma naprawde mocno trzymac to stosuje klej do SMD. Klej mam od znajomego który pracowal przy produkcji SMD :) ale powoili mi sie konczy :( Widziałem gdzies na sieci taki podobnie wyglądający klej do kupienia ale z tego co pamiętam to ceny były raczej wysokie … To taka czerwona masa o konsystencji gęstego kleju która twardnieje w temperaturze powyzej 80 stopni naprawde na kamien :) Jak cos chce skleic to nakładam ten klej, sciskam dwa elementy i do piekarnika :))) zona tylko na mnie troche krzyczy jak to widzi :) na 85 stopni na godzinke i gotowe :) Klej do SMD ma tez taka zalete, ze dobrze przewodzi cieplo wiec można nim swietnie przyklejac elementy elektroniczne (trany albo koncoweki mocy) do radiatora - problemem staje sie tylko wymiana uszkodzonego elementu :) często nie da się już odkleic :) swietnie nadaje się tez do przyklejania końcówek termopar do plytki jak się chce zrobic jakies testy temperaturowe układów elektronicznych :) zalaczam przykladowe zdjecie stabilizatora SMD przerobionego na wersje przewlekana i przyklejonego do malego radiatora :)

post-3138-100009155 1170310694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marekG ~ u mnie siedza uklady MAX400 :) sa to precyzyjne wzmacniacze operacyjne i maja niewielki prad wejsciowy - wlasciwie nie wiem czy taka dokladnosc napiecia jest w ogole potrzebna w tej aplikacji ale mialem takie wiec wsadzilem i zostaly :) znakomicie spisuja sie w tym miejscu nie tylko OPA604 ale i OP90, OPA627 albo OPA551 - ale te byly potrzebne do innych ukladow :)

ChUmI

Już gdzieś pytałem ale nikt nie odpowiedział. Czy przy takim prowadzeniu masy jak masz czyli dwa kabelki z masą od obydwu płytek do gniazda wyjściowego gdzie się łączą, nie tworzy się pętla mas poprzez wspólną masę zasilacza i/lub masę sygnału z CD na wejściu? Nie ma to jakiś negatywnych skutków?

Moje płytki zostały rozesłane do wszystkich oprócz robertk'a (wysłałem już 2 maile do Ciebie, być może nie doszły...). Jeśli ktoś ich nie otrzyma powiedzmy do przyszłej soboty proszę o kontakt.

Bacek ~ ale wydaje mi sie ze nie o to chodzi w petlach masy ... petle masy w ktorych nie plyna prady nie robia problemow - wazne jest zeby nie podpiac masy do wejscia i dalej do wyjscia - wtedy pryzdzwiek gwarantowany :)

>Durbi,

1. Nie, tylko przy głośnym słuchaniu potrafią się zrobić ciepłe

2. Możliwości są dwie w sumie. Jedna to ustawić najmniejsze wzmocnienia obu układów, tj wszystkie rez. w sprzężeniach i do masy na 1kOhm lub druga to usunąc opamp wejściowy a TPA zostawić ze wzmocnieniem 2 (1k/1k).

ChUmI>>

Jednak zrezygnowałeś z 330tek ZL w zasilaczu? Sprawdzałem w CD i faktycznie ciekawie to zagrało mimo tak małej pojemności. Zapytam jeszcze co dajesz za diodami? Odsprzęgasz czymś elektrolity?

Witam!

Posiadam wzmcniacz sluchawkowy by esh0, dopiero sie wygrzewa jednak jest bardzo "przyjemny" mam nadzieje że będzie jeszcze lepiej, naprawdę polecam. U mnie będzie jako pre + ampli słuchawkowy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-14735-100008693 1170403727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bartezzz ~ zrezygnowalem z 330-tek ZL za mostkiem - to racja :) ale nie dlatego zeby sie nie sprawdzily, poprostu dalem takie jakie gabarytowo mi najlepiej pasowaly do skrzynki :) Mysle ze w tym miejscu nie sa tak naprawde krytyczne dla dzwieku, a szubki 330uF super Low ESR starczalo spokojnie :) A zeszta te blekitno-metaliczne Panasoniki (wczesniej ich nie mialem) podobno sa specjalnie zaprojektowane dla audio - szczegolnie mechanicznie :) Gra OK i szczeze mowiac nie widze jakiejs wiekszej roznicy w dzwieku przez zmianie tych Panasonikow na ZLki :) moze trudno to wychwycic bo pomiedzy jednym a drugim odsluchem troche trwa :)

veteran, 25 Sty 2007, 18:25

>Gdyby ktoś był zainteresowany drukiem pod ten wzmacniacz to będę robił kolejną wersję ze

>zintegrowanym (choć z możliwością oddzielenia) płytką zasilacza stabilizowanego/niestabilizowa nego.

Ja jestem zainteresowany kilkoma sztukami samych płytek zasilacza niestabilizowanego. Nie chce mi się tego robic "na piechotę". Da się załatwić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.