Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

jaizm wielkie dzięki - płytka oczywiście dotarła ! dzięki za zaangażowanie !

mam tez pytanko - czy ktoś juz może zmontował ten wzmacniaczyk i może podzielić się swoimi wrażeniami ???

• 2 tygodnie później...

Uruchomiłem dzisiaj wzmacniacz, bez większych problemów :)

Należy tylko pamiętać o tym że na wejściu MUSI być potencjometr, albo rezystor do masy (kilkadziesiąt kOhm). Bez tego rezystora nie ma polaryzacji wejścia WO i na wyjściu wzmacniacza jest napiecie stałe około -14V (przy zasilaniu +-15V). Szukałem chwilę problemu bo uruchomiłem układ z wejściami "w powierzu" i na wyjściu było właśnie napięcie stałe. Po spolaryzowaniu wejścia DC na wyjściu w granicach 8-11mV.

Przy braku sygnału, w słuchawkach ABSOLUTNA CISZA, układy wyjściowe tylko delikatnie się grzeją (nie są nawet przylutowane do padów na płytce, nie mam w tej chwili hotaira a grotem to ciężka sprawa żeby dobrze przylutować i nie przegrzać przy okazji scalaka). Za to stabilizatory są gorące, trzeba będzie je uzbroić w jakieś radiatorki. Transformator z szuflady (poszukiwałem coś tylko do uruchomienia a przypadkowo znalazłem docelowy :) ) TS 8/24 daje na wyjściu 2x18,2V (w rzeczywistości więcej) Więc napięcia idealne pod 15V stabilizatory.

O dźwięku nie będę się rozpisywał bo nie przepadam za "audiofilskim" laniem wody, a i słuchawki w tej chwili mam słabe. Ale nawet na nich brzmi to ładnie.

• 2 tygodnie później...

Czy jest jakiś sposób na przylutowanie tych LME49600 do termopadów bez lutownicy hot-air. Próbowałem dzisiaj swoją 40W stacją lutowniczą poprzez podgrzanie grotem o temperaturze 420 0C od drugiej strony laminatu, ale nie złapało i boję się, że przegrzeje te scalaki i będzie po zabawie. Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami?

Ciężka sprawa, ja walczyłem z lutownicą i opalarką, próbowałem też grzać płytkę na żelazku, ale nie wyszło to wszystko dobrze. Ubiłem w końcu jednego LME, jedyny sprawdzony sposób to hotair.

ale jak się okazało scalaczki te grzeją się mizernie, więc zrobiłem to tak:

pomiędzy scalaka a płytkę podkładka teflonowa pod TO220, a z drugiej strony takie gruuube podkładki, prawdopodobnie też teflonowe wyciągnięte ze starych CDROMów (są czasami pomiędzy scalakami na płytce a obudową) i płytka przykręcona w metalowej obudowie.

Czyli wyszła taka kanapka:

-płytka

-podkładka

-LME

-gruba podkładka

-metalowa obudowa

LME prawie niezauważalnie cieplejsze od otoczenia.

• 2 tygodnie później...

Uruchomiłem wzmacniacz na buforach w sobotę. Na dobrej klasy elementach. Kondensatory elektrolityczne Panasonic AM, Wima MKS, rezystory Dale. Porównywałem brzmienie ze wzmacniaczem Tomka Chumieckiego na TPA. Raczej ciężko było by mi wskazać zwycięzcę. In minus - dla mnie - zbyt krzykliwa góra pasma, ale za to basik schodzi całkiem przyjemnie i słucha się całości z przyjemnością. Uważam, że jest to całkiem udana konstrukcja. Teraz biorę się za SOHE II. Po skończeniu opiszę różnicę w brzmieniu tych trzech konstrukcji. Poszukując informacji na temat wzmacniaczy słuchawkowych w sieci trafiłem na taką stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może wypowiedział by się któryś z bardziej obeznanych elektronicznie kolegów ;-). Zdaję sobie sprawę, że może być problem ze zrozumieniem tekstu w języku japońskim.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich Forumowiczów!!! Mam pytanie i prośbę zarazem. Czy Ktoś posiada jeszcze płytki do wzmacniacza LT1210? Byłbym wdzięczny za info na PW. Wybaczcie że odświeżam stary (tak można by powiedzieć) temat ale już od dawna planowałem go zrobić a te płytki dobrze mieć oryginalne aby trzymać klasę sprzętu - tak uważam. Zresztą płytek nie ma co poprawiać bo są doskonałe - te wg. projektu Veterana. Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich :) Aha jeszcze jedno ..... Czy ten metalowy radiator scalaczka LT1210 trzeba podłaczyć do masy czy też pozostawić nie podłączony ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję ślicznie Vereker i ahaja. No uważam,że zapytać zawsze można , lepiej zapytać niż sfajczyć układ za ok 50 PLN. A tak nawiasem mówiąc to strzeliłem trochę gafę bo wystarczyło przyjrzeć się dokładniej tej aplikacji i otworom na płytce i wszystko jasne :) Pozdrawiam Kolegów i dziękuję.

Czy jest szansa na ponowne zamówienie na PCB pod LT1210,czy ewentualnie byliby chętni,od czasu do czasu pada pytanie o rzeczone PCB.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Mógłbym kilka płytek do LT1210 zrobić gdyby byli chętni (wersja z wbudowanym zasilaczem, zdjęcie kilka postów wcześniej), ale kilka osób musiało by się zebrać, żeby miało to sens.

PS. Została mi jeszcze jedna płytka do Wzmaka na LME49600 + 2xLME49600 jak coś to PW

No to ja jestem pierwszy chętny

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Zdjęcie płytki wzmacniacza o którym mowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to może :

1.javo

2.Tadeiro

3.gelson

Witam,

Poszukuję informacji dotyczących projektu TPA6120A2 veterana opisywanego na początku tego wątku:

- opisu,

- spisu elementów,

- schematu,

- gerberów do płytyki.

Jeśli ktoś ma płytki, to z chęcią odkupię w ilości 2-5 sztuk.

Witam jaizm!. Ja również bym się pisał na te płytki (oczywiście stereo czyli komplet) i jestem jako czwarty na liście.

1.javo

2.Tadeiro

3.gelson

4.andluc

Pozdrawiam wszystkich :)

Jaizm , mam jeszcze pytanko : Jaki zamówić transformator do tego wzmaczka na LT1210 do którego robimy listę chętnych na płytki? tzn. jaka moc i napięcia ?

Myślę ,że toroid w wersji audio o mocy jakieś 20 - 30 W i napięciu 4 x 11V który na wyjściu filtru dałby +/-15,5V byłby dobry -napisz co o tym sądzisz?

Pozdrawiam

1.javo

2.Tadeiro

3.gelson x2 czyli cztery sztuki

4.andluc

Dostałem wycenę, dla 4 osób 60zł za komplet z przesyłką, dla 5 osób 49zł, gdyby było więcej osób, to oczywiście było by taniej, ale nie sadzę żeby ktokolwiek się jeszcze dopisał. Więc jak odpowiada wam cena 60zł potwierdźcie mi na PW, w odpowiedzi wyślę nr konta do wpłaty.

Nawet jeśli ja robię za dwie osoby - potrzebuję cztery sztuki.

Kużwa trochę drogawo wychodzi - czy naprawdę nie ma chętnych na rzeczone PCB ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.