Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie ruszyl kolejny wzmacniacz sluchawkowy - od dawna przymierzalem sie do kostki LT1210 z Litear Technology :) Wczoraj odpalila pierwsza wersja a dzisiaj przez kilka godzin meczylem nia moje sluchawki :) Calosc na plytce uniwersalnej wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A teraz troche szczegolow technicznych. Uklad odpalil od kopa bez zadnych problemow :) Pierwsza sprawa to kostki sie troche grzeja nawet bez wysterowania tak ze od razu zalozylem radiatory. Tak chyba te modele maja bo dokladnie przebadalem i nic nigdzie nie oscyluje - ogolnie zachowuje sie bardzo bardzo stabilnie. Uklad pracuje w konfiguracji nieodwracajacej, wzmocnienie ukladu ustalilem na okolo 5 -> Rf = 4k, Ri- = 1k, rezystancja wejsciowa (+) zmniejszylem do 10k + 150pF dla obciecia pasma megahercowego i zjadania ladunkow statycznych na wejsiu. Na wyjsciu w takiej konfiguracji mam okolo 50mV offsetu DC wiec niezbedna jest zastosowanie DC servo i napewno na dniach dobuduje. Wedlug specyfikacji uklad moze sterowac spokojnie 1 ohmowe !!! obciazenie wiec sluchawki sa podlaczone bezposrednio bez zadnego rezystora wyjsciowego. Schematu narazie nie wrzucam dopuki nie doprowadze ukladu do konca razem z DC servo. Uklad zasilam obecnie z +/- 15V ale chyba zmniejsze bo nie potrzebuje duzej amplitudy dla 12 ohmowego obciazenia moich sluchawek - ale to jeszcze poprubuje w tym tygodniu :) Bezposrednio na scalakach mam na zasilaniu kondensatory WIMA MKS4 1uF na kazda linie zasilajaca czyli razem sztuk 4 a przy zlaczu zasilania 2 Panasoniki FC 680uF/16V. Calosc polutowana tak zeby maksymalnie skrocic wszystki polaczenia (jezeli beda zainteresowani to moge tez wrzucic zdiecie dolczej strony plytki z polaczeniami). Ogolnie uklad taki jak na zdieciu jest bardzo prosty do poskladania i powinien ruszyc od pierwszego wlaczenia.

No i kilka slow o dzwieku :) wiec bez watpienia jest to najlepiej grajacy uklad jaki mialem !!! absolutny top - gra dopiero 1 dzien a skasowal poprzednie konstrukcje - zarowno TPA6120 jak i podwojne OPA551 :) Szumy - nie stwierdzilem, dynamika ogromna - nie do przesterowania nawet przy glosnym sluchaniu techno :) Te kostki maja naprawde power + niesamowita kontrole i stabilnosc :) Bas mocny, bardzo nisko schodzi i tak dobrze kontrolowany ze sluchajac gitary basowej Marcusa Millera w utworze "Lonnie's Lament" z plyty koncertowej "theozelltapes" mialem wrazenie ze rusza mi calymi uszami !!! :) W pierwszym momencie wydawalo mi sie ze brak mu takiej muzykalnosci jak maja OPA551 ale po kilku chwilach stwierdzilem ze jest o wiele bardziej naturalny niz OPA :) teraz OPA gra mi troche za kolorowo :) Do CD wedrowaly kolejne plyty i stwierdzilem ze swietnie brzmia wszelkiego rodzaju solowki, doskonale wydzielone z tla np. Gitary na plytach Fourplay albo wokale Anny Marii Jopek, Evy Cassidy albo Livingstona Taylora :) Wysokie bardzo podobne jak prezentuje TPA bardzo detaliczne i bardzo podobnie brzmiace - wlasciwie do niczego sie nie moge przyczepic i nic zkrytykowac bo poprostu nie mam zadnego lepszego wzmaka zeby porownac i wiedziec ze cos moglo by byc nie tak. Ogolnie dla mnie bomba :) dzisiaj mialem naprawde dluga sesje odsluchowa co wsadzilem nowa plyte CD do odtwarzacza to odnajdywalem coraz to nowe detale ktorych wczesniej nie slyszalem. Coz jedyna wada tych kostek to cena :( ale jak ktos chce miec porzadny wzmacniacz i potrzebuje zapasu pradu do niskoohmowych sluchawek to warto zainwestowac :)

Wzmacniacz odsluchiwalem w zestawie:

zrodlo: Sony DVP NS-900V oraz USB audio DAC na PCM2702

pre: PGA2310 z buforem wejsciowym na OPA627

kabelek DIY SommerCable

LT1210 świtnie zachowuja sie będąc sterowane z np.OPA1632 w opcji full balanced.

Moga tez pracowac jako autonomiczne wzmacniacze..lecz nalezy wtedy troszke zmienic wartości zewnetrzne w stos.do not aplikacyjnych.

================================================================================

Swojego czasu zrobiłem dwa wzmaki [równolegle siedza tam po 4 LT na kanał] pod Lowthery i Tannoye... lampy dostały baty...

no tak - wiekszosc dobrych kostek sprawuje sie jeszcze lepiej w wersji wpelni symetrycznej :) tylko jak potem podlaczyc sie sluchawkami z klasyczny jackiem :) a mysle ze jednak wiekszosc nie decyduje sie nigdy na drastyczna przerobke i obciecie wtyczki :) Ja tez caly czas mam duzego jacka stereo wiec opcja zbalansowana narazie odpada :(

darkul ~ tak sie zastanawiam co mogl bym podlutowac do sluchawek zamiast jacka ??? masz jakis typ czym zastapic ten wtyk? bananki odpadaja - za duze ... szukam jakiegos niewielkich rozmiarow wysokiej jakosci zlacza na kabel zeby mialo 4 styki :) poza tym ze przerobil bym wzmaka na wersje symetryczna to jeszcze pozbyl bym sie problemu zwierania wyjscia przy wlaczaniu i wylaczaniu sluchawek :)

• 3 tygodnie później...

Urlop, urlop i po urlopie :) Udalo mi sie skonczyc ten wzmacniacz na LT1210 juz przed urlopem wiec juz od dluzszego czasu delektuje sie jego dzwiekiem ale nie mialem czasu zeby narysowac schemacik :) Dopiero teraz troche odsapnalem i moglem sie spokojnie wziasc znow za audio. Wiec tak, dodalem do ukladu DC servo i teraz calosc gra doskonale. Przetetrenowalem w DC servo rozne OpAmpy i ku memu zdziwieniu najlepiej sprawuja sie typowe opampy ktore normalnie pracuja w torze audio: OP27, OPA627 i OPA637. U mnie najlepiej pilnowal napiecia wyjsciowego OPA637 wiec tak zostalo. Wiem, wielu kolegow powie ze to lekka przesada ... ale coz ... ten sie naprawde sprawowal najlepiej wiec po co ma lezec w szufladzie :) Za to nie sprawdzilyu sie u mnie takie doskonale OpAmpy jak OP77, OP177 albo OP90 ??? ktore wlasnie powinny byc idealne do takich zastosowan i doskonale wspolpracuja z TPA6120A2. Calosc poskladalem na universalnej plytce i tak narazie zostanie. Jak przerobie sluchawki to plytka posluzy jako development board do wersji symetrycznej - bo z taka chce pozostac ostatecznie :) Zalaczam jeszcze schemaciek (mam nadzieje ze nie wkradl sie na niego zaden blad tak jak kilka ostatnio) i nowa fotke :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100001923 1170276834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przymiezalem sie do zastosowania zmodyfikowanej Drakuli do pedzenia sluchawek ale po tym co dostalem z tych kostek to jak narazie juz nic lepszego nie potrzebuje :) Bas, dynamika, szybkosc, kompletne zero szumow, brumow i takich innych ... dla mnie bomba :)

~ChUmI

Podeslalem inny sposob aplikacji dcservo - przetestuj sobie. Warto nieco zwiekszyc wzmocnienie LT1210 (2k/1k lub 1k/470R) - pracuje troche lepiej. Mozna rowniez poprobowac zasilania niestabilizowanego... ;)

~Veteran

Twoj uklad DC servo rozni sie tylko tym ze kondensator C10 do masy masz na wejsciu nieodwracajacym (+) i masz mniejsze wartosci pojemnosci - ogolna topologia jest identyczna :) no bo trudno bylo by tu cos nowego wymyslic - uklad stary jak swiat audio :) Z tym dodatkowym kondensatorem na wejsciu nieodwracajacym (+) tez dziala (dolutowalem sobie) i roznica jest dla mnie nie do wychwycenia. Natomiast nie rezygnowal bym z kondensatora C10 na wejsciu odwracajacym (-) ... bez niego uklad moze byc niestabilny. Natomiast niestety nie dziala u mnie zmniejszenie rezystora na wyjsciu. Moze z innym wzmacniaczem operacyjnym? Jaki masz wzmacniacz w DC servo. Mam do testow takie DC servo z wszystkimi elementami na podstawkach (w wersji na pojedynczy OpAmp) i u mnie najlepiej spisala sie taka wlasnie konfiguracja. Takie duze wartosci kondensatorow powoduja ze uklad dlugo dochodzi do stanu ustalonego - okolo 30 sek. po wlaczeniu, ale za to trzyma ten stan bardzo stabilnie. Po dlugim, glosnym sluchaniu muzyki, wlaczajac pauze, mam na wyjsciu caly czas prawie zero mV :)

Co do rezystorow to wazna uwaga :) Oczywiscie masz racje ze dla wiekszosci sluchawek nalezy zwiekszyc wzmocnienie przez zmiane rezystorow na co najniej 2k/1k. Ja mam mam ustawione takie male wzmocnienie dlatego ze dla moich sluchawek to jest absolutnie wystarczjaca wartosc - pamietaj ze moje Sony MDR-F1 maja tylko 12ohm impedancji :))) i przy pelnym wysterowaniu 2Vp-p urywa mi uszy :) Jezeli ktos jednak ma wysokoohmowe sluchawki, np 600ohm to zdecydowanie moze sie pokusic nawet o 4,7k/1k i wiecej - najlepiej samemu poprobowac i dobrac sobie tak rezystory zeby przy maxymalnym wysterowaniu nie przesterowac sobie sluchawek.

• 3 tygodnie później...

nalazlem note katologowa i niestety nie wiem ktora noga ktora:(

Ukryta Zawartość

moze ktos ma wiecej ?? chcial bym to dzis uruchomic

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam PDF-a z notą katalogową, ale ma jakieś 300kB. Może uda mi się wkleić linka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze cos nie chce mi ruszyc ten lt1210:(

moze myle rozprowanienie nozek??

Scalak lezy blacha radiatora do dolu( widze napisy na scalaku) i nogi na dol i od lewej jest 1 do prawej kolejno 4,5,6 i ostatnia noga to 7 poza tym co zrobic z tym SD ??(shutdown).

wzmak uruchomiony

pierwsze wrazenia to basssss to inna bajka niz TPA

ale mam wrazenie ze z wysokimi cos jest nie tak jaby piaszcza moze to kwestia zasilania trudno wyczuc,do zasilania uzywam zasilacza od dac na usb (plytka msfalcon)na pcm2702

przy samych ukladach dalem panasonicki fc 100uF i zbocznikowalem 470nF wima i nie dale dcserwo nap na wyjsciu to 12,15 mV wiec chyba nie duzo

OPA+BUF634, OPA551/2, TPA6120A2 - sa oklepane ze wszystkich stron, LT1210 - pewnie mozna jeszcze sporo poprawic :) ... a ja juz mam w glowie cos innego :) moze by tak wkozystac OPA541 ??? napewno nie bylo by zadnych ograniczen pradowo-napieciowych z jego strony dla jakichkolwiek sluchawek :))) a podobno brzmi calkiem milo - sam jeszcze nie probowalem ale to moze byc to :))) czy ktos z was mial przyjemnosc z ta kostka ? :)

Trzeba przyznac, ze LT1210 to bardzo dobra kostka ;) Powietrze, rozmach, dynamika... gra super. Calosc poskladalem na rezystorach Elpod 0.1% (wzmocnienie 3V/V - 2k/1k). Rubycon ZL potrzebowaly tygodnia na dojscie do siebie. Probowalem konfiguracji z DC Servo, ale 30mV na wyjsciu az tak bardzo nie przeszkadza. Myslalem o przekazniku ale okazal sie tutaj niepotrzebny.

Bede robil kolejna wersje w troche innej konfiguracji. Mam rowniez zamiar poprobowac zasilania niestabilizowanego i mysle, ze tutaj moze sie sprawdzic (PSRR ~70dB). Jezeli ktos ma ochote - plytka testowa jest do wziecia (na warsztacie czeka kolejna - tym razem symetryczna :D).

Ukryta Zawartość

post-772-100001077 1170278142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!

Zastanawiam się, czy ktoś się zastanawia:-) nad płytką do LT1210?

Jakoś tak dziwnie ten wątek zamarł. Czyżby nie było zainteresowania tym układem? A może już wszyscy mają, tylko ja nie?

Pozdr.

Do schematu powyzej od poczatku jest zaprojektowana plytka drukowana ;) Nikt sie tym nie interesowal, wiec nie mialem okazji zapytac w zakladzie o koszta jej wykonania.

McGyver, lt1210 przypadl do gustu? ;) Gdzies mam rozrysowane plytki pod standardowe stabilizatorki (cos podobnego jak w przypadku 317/337) - zaraz poszukam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest wycinek takiego zasilacza pochodzacy z modulu wm8816. Mialem cos takiego calkiem osobno, ale nie moge znalezc. Mozna dodac jeszcze kilka padow pod male kondensatorki odsprzegajace.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja jeszcze zapytam gdzie jest na forum dokumentacja do simple GC preamp? A jeżeli nie ma, to poprosiłbym na maila. Ostatnio z przyczyn rodzinnych mam bardzo mało czasu, i rozszyfrowywać tego "ręcznie" mi się nie chce.

Witam!

veteran>>

Płytka jest zrobiona na jeden kanał. A jak jest z układem U2? Jeżeli jest to OPA2604 to jest wykorzystana tylko połowa? Nie masz może wersji stereo na jednej płytce, czyli takiej żeby w obu kanałach wykorzystać jeden OPA2604? Czy taka wersja jak jest była podyktowana jakimiś konkretnymi przesłankami (np. mostek)?

Pozdr.

Rzeczywiscie nie dalem linka do dokumentacji:

Ukryta Zawartość

Nie wszystkie elementy trzeba montowac ;)

BBodek, U2 w obecnej wersji to OPA604 (jego cena rowna jest polowe OPA2604). Postaram sie dzisiaj wrzucic dokladniejsza dokumentacje. Zalozenie bylo proste - dual mono ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.