Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tej wieży coś pomoże??? Głośniki.

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

A więc jak zapewne juz wiecie mam w pokoju niejaką wieże Sony MHC-BX3.

Tyle że mnie denerwują głośniki w niej...

bas jest spoko - 16cm, ale wysokotonowy ma 10cm wiec góry nie ma w ogóle.......

no i zdesperowany podłączyłem do niej kolumny z Technicsa (tego co w "omnie") no i stare Tonsile na GDN20/40 i niezle dającym po uszach gwizdku.

no i podłaczyłem, były pewne ekefty pozytywne jak ewidentnie większa scena i w ogóle przestrzeń.

lecz na Tonsilach basu praktycznie nie było (lepszy bas mam na starej wiezy Panasonica, która gra jako wzmak dla SBLive w kompie, do ktorej to wiezy są podłączone normalnie te Tonsile). A te Techniscy to już bas miały, grały niby fajnie, ale...

I tu wszystko szlag trafia.

Bowiem w obu przypadkach dźwięk był taki jakby na kolumny nałożyć dobry koc - mocno stłumiony, bez przejrzystości. I jednym słowem nie da się tego długo słuchać. Po daniu oryginalnych gdzies znikła przestrzeń, ale wróciła przejrzytosć i w ogóle - lepiej to grało noż na tych dostawionych na próbę.

I teraz kluczowa kwestia - jak myślicie, czy ma sens jeszcze na próbę zapodać do wieży inne głośniki, z klasy tanich monitorow oczywiście, czy też oryginalne głośniki w wieży są tak dorobione do elektroniki, że zmiana na inne lepsze im nie pomoże???

aha, tylko mi nie piszczie, żebym zmienił wieże, bo o tym to ja dobrze wiem, ale na to przyjdzie czas, na razie chciałbym rozpatrzyć wariant z kolumnami i czekam na cos konstruktywnego.

zyzio, to ja wiem ;)

natomiast chciałbym wiedzieć zy jak dam inne głośniki to dalej będę miał taki sam efekt przytłumienia jak na tamtych dwóch - bo tu chodzi o kwestię zcy po prostu w takim sprzęcie kolumny nie są juz idealnie dobrane do elektroniki i żadna miana kolumn tu nic nie da albo tylko pogorszy sprawe.

W ogłoszeniach jest parę propozycji markowych monitorów za 400-600 zł. Po targowaniu się pewnie mniej. Celowałbym raczej w takie z impedancją 8, min. 6 ohm. Zawsze je później odsprzedasz, więc w sumie bardzo dużo nie stracisz.

Też mam taką wieżę która zasuwa basem bez opamiętania a cała reszta cicha, zamulona, zamglona i sucha. Jest to technics.

I teraz coś śmiesznego: kolumny od tej wieży postawione na kamiennych podstawkach, dociśnięte, odpowiednio ustawione względem słuchacza i pokoju i zasilane z dobrego wzmacniacza zaczęły tak siać sopranami i średnicą że czasem muszę ściszać górę. Jeśli chodzi o bas to stał się krótszy, wzmacniacz lepiej kontroluje te kolumny i ogólnie ciężko będzie je zastąpić.

Ale NAJWAŻNIEJSZE jest to żebyś je dobrze ustawil w pokoju. Wysokotonowe na wysokości uszu, kolumny lekko skierowane do środka. Jeszcze ważniejsze jest wyłączenie X-Bass i innych podbić :) Kilka dni (u mnie 2 tygodnie) poboli ale potem docenisz i jeszcze pewnie pokój wytłumisz :)

Innymi słowy: zanim zaczniesz coś wymieniać, maksymalnie wykorzystaj to co masz. Radykalne przemeblowanie, cegły czy kawałki betonu jako podstawki, cierpliwość i pomysłowość nic nie kosztują a mogą dać o wiele więcej niż tysiące władowane w sprzęt.

>kapelli

posłuchaj już lepiej rad Zbiga, ale osobiście również odradzam wsadzania kasy w to coś - wiem, że nie da kto nie ma ale lepiej poczekać i kupić od razu coś niż rozmieniać kase na drobne...

ok to spróbuje cos pokombinować z kolumnami,

wybiorę sie na odsłuch z wieża do jakiegos salonu audio, no i mam nadzieje że mnie tam kolesie nie wyśmieją :|

w końcu od czegos trzeba zacząc...

Spoko, nie śmieją się. Najwyżej się oburzają jak gadasz coś niezgodnego z ich opinią. Poza tym nie ma się czym przejmować. Jak coś ci nie pasuje albo uważasz że źle gra to zastanów się dlaczego i poproś sprzedawcę o pomoc. Tylko nie daj się zbyć magicznym "polecam B&W z serii 600" :)

BTW: wczoraj słuchałem jakichśtam kolumn i dla porównania poprosiłem o paradigm monitor 3. Wpięty w wielki wzmacniacz marantza (jak przyszedłem do sklepu to tak było) i DVD tejże firmy zabrzmiał jak głośniczek komputerowy. Nie mogłem się powstrzymać i powiedziałem głośno że to DVD to badziew. Obsługa była oburzona. Cytuję "w tej cenie to już naprawdę dobrze brzmi" (2k PLN). No nic, skruszałem trochę, w końcu wiedzą co mówią. Ale jak wychodziłem to paradigmy do NADa przestawiali. Pewnie przypadek ;)

• 3 miesiące później...

dla mnie jestes smieszny ... czlowieku , jak z takiej wiezy mozna cos zrobic , przeciez to jest nierealne ... unitra najstarsza gra lepiej ... proste z gowna bata nie ukrecisz .. to oczywiste i daj sobie spokoj z to wieza .. bo to smiechu warte jest ..

Pomoże pomoże... zawsze możesz wstawić jakieś tańsze monitorki zamiast standardowych kolumn i na pewno będzie o niebo lepiej.

Niejeden taki zestaw już widziałem i jakoś to grało... nie ma co się ortodoksami przejmować ;) kup do tego jakieś tannoye albo missiony i na pewno będzie dużo lepiej. Wypraktykowane na kilku zestawach ;-)

A niektórzy tu chyba zapomnieli jak tłukli Marylą Rodowicz albo Skaldami na Kasprzaku :)

Bierz wieże w reklamówkę i do sklepu. A jak się będą smiać to zawołasz kierownika :)

Fademan, sam śmieszny jestes. nie słyszałes a sie wypowiadasz, no ale Ty w ogóle mało co słyszysz i święcie wierzysz w sprzęt. powiem Ci tylko tyle, że dopóki kilku ludzi nie spotkałem, co mi uszu nie otworzyli, co też wymagało nakłądu pracy i czasu, to wielu rzeczy nie słyszałem. Poćwicz 1,5 roku z EarMAsterem, to potem porozmawiamy.

mciej buhehehe. juz tak próbowałem, efekty były dziwne. Jak będę miał okazję to podepnę jakiś fajniejsze kolumienki pod ta wieża ;) już Tonsile podpinałem ale efekt byłtaki jakby ktoś koc nałożył na kolumny.....tydzień tak grało, potem na oryginały zmieniłem. i basu było mało, nie że lubie UMC, bo nie ;) ale bas też musi byc,,,,podobnie jak reszta pasma:) zaniedługo bedemieć więcej czasu to się pobawię :)

Kapelli>jasne , że pomoże!

Przejaskrawiając znacznie temat - wpinasz w tą wieżę paczki za dajmy na to pare kilo peelenów.

Nie będzie roznicy?

Jak zakupisz cos tańszego skala zmian będzie mniejsza ale zawsze coś do przodu:-))

Tym bardziej, ze jak nadmienileś planujesz w przyszlosci zmiane klockow.

Ja przejściowo przez parę mies. zasilałem Dali 450 z prawie-jamnika Hitachi. Moc (yyyeeeahhh!!!) 2x5W I grało to przyzwoicie tyle, ze cicho:-)

W każdym razie poluj na coś efektywnego. (KEF Q15?)

P.S

A najlepiej to daj sobie siana z tą zabawą bo jak znam życie to sprzedasz swój fortepian i dorzucisz własną matkę żeby miec na sprzęt...

Nie lepiej już na czacie posiedzieć albo w literaki poklikać? Hę?

:-)

Pzdr!

Croolick

kapelli ..>>> nie bede komentowal twojego gadania bo to sa po prostu bzdury ... nie wciskaj mi kitu o jakichs kolesiach z ktorymi trenujesz co to za bzdury ... po prostu kozaka udajesz i tyle ... koniec tematu

> kapelli

Myślę, że dobrze kombinujesz. Wydaje mi się, że powinieneś jednak zakup tych kolumn potraktować jako element zestawu docelowego czy tylko drugiego. Jeśli w wieży jest wyjście (line out) to następnym nowym elementem może być wzmacniacz (raczej używany niż nowy), a wieżę przez jakiś czas możesz używać jako źródło. W najniższym segmencie cenowym używana elektronika jest znacznie tańsza niż kolumny, tak więc kolejne wydatki nie będą już tak mordercze. Może zresztą akurat kolumny warto kupić nowe, bo na Allegro i w ogłoszeniach tanich i wartych uwagi monitorów nie ma wcale dużo, a i różnica cenowa między nimi a nowymi nie jest wcale znaczna (inaczej niż w przypadku elektroniki). Różnicę w brzmieniu "systemu" powinieneś dostrzec wszak już po wymianie samych kolumn.

Sam też będę musiał wymienić kolumny. Trochę z tym zejdzie bo kompletnie nie mam na to kasy ale jak to zrobię, to stare użyć zamierzam do wykonania 'upgradu" posiadanej mikrowieży ;-)

Fademan, tobie to już nic nie pomoże.

->Rafał

niestety, wyjście mam tylko optyczne :(((((((((((

teraz o zmianach nie myślę (sesja :( ) ale jak się zacznie nowy semestr (czyli juz zaniedługo :) ) to zacznę coś kombinować . jak widać wszyscy pisazą że kolumny to dobry kierunek więc tak zrobię...jak uzbieram :)

albo przynajmniej uda mi się pożyczyć od kogoś np. jakieś M2 czycos w tym stylu

Najbardziej racjonalna będzie wymiana głośników na lepsze. Jakieś w miarę przyzwoite monitorki za kilkaset złotych by się znalazły, chociażby takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacząłbym jednak od eksperymentów z ustawieniem tego co jest. Różnice potrafią być zaskakująco duże, a koszt poza odrobiną pracy zerowy.

W 99% miniwież wąskim gardłem są głośniki. A z czasem wymienisz sobie stopniowo resztę. Tu już koszty są stosunkowo niewielkie. Przyzwoity używany CD kupisz za 200zł, wzmacniacz trochę drożej.

Ukryta Zawartość

Te monitorki recenzje mają całkiem ładne

Ukryta Zawartość

ponoć przy klasyce zwłaszcza się sprawdzają. Gdybym był na kupnie głośników to chyba bym wziął...

Ukryta Zawartość

kapelli - to Ty ze mną na czacie gadałeś w zeszłym tygodniu?

podłączyłeś te kolumienki do innego wzmaka?

może spróbuj tak, jak ja kiedyć. dałem kolumny tonslia space86. po pewnym czasie dodałem wzmak a soniak robił już tylko za radio, kasety i cd - podłączyłem wzmak pod wyjście słuchawkowe żeby go nie uszkodzić i zagrało to lepiej. te Twoje kolumny to typowe plastkowe b-r. z nich raczej nie uświadczysz czegoś super, ale tragiczne też nie są (może tylko bardzo brzydkie, ale to kwestia gustu). walcz z tym co masz.

a może zabawa w kolumny DIY? lub przeróbka sonych (tam w środku zwrotnica to pewnie kond i cewka, nic poza tym)

BeerFan tak to ze mna gadałes

przeprowadziłem dziś wnikliwe testy. wniosek: temu nic nie pomoże ;)

bowiem tak: kolumny podłączyłem do jakiejś starej 10letniej wiezyczki Panasonica (ale nie tych full cyfrowych, i mrugających wszędzie). i generalnie kolumny zagrały o niebo lepszym naturalnym basem...........ale za to na górze nieciekawie było, harmider jakiś i tyle.

natomiast po włączeniu ich spowrotem do wieży.....zagrało bezbasem i znośną górą. Po czym automatem włączyłęm opcję "groove" co spowodowało natychmiastowe ożywienie kolumn.

wniosek: system ten ewidentnie został zaprojektowany do słuchania w groove i jest on dopasowany do siebie.

Inne kolumny też wpinałem do wieży, a efekt był taki, jakby ktoś na te kolumny wrzucił dobry koc......wszystko takie jakieś jakkby zza kotary szło. po wpięciu oryginałów zniko.

wniosek ostateczny: zaczynam oszczędzać na coś dobrego.

amen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.