Skocz do zawartości
IGNORED

Co to może być, że tak dziwnie gra...

_pedro_

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem pary Paradigm Monitor v3.1. Niestety mam wrażenie jakby kilka dni temu nieznacznie zmieniła się jakość wydobywającego się z nich dźwięku (i o dziwo mam wrażenie, że dotyczy to obydwu kolumn). Stał się on jakiś taki stłumiony, jakby wydobywał się "spod ziemi". Jedyne co mogłem zrobić przy mojej znajomości zagadnień elektronicznych to wykęcić głośniki i sprawdzić czy nie mają żadnych widocznych uszkodzeń. Nic takiego nie zauważyłem. Podejrzewam więc, iż może to coś z samej elektroniki. Nie podejrzewam, iż to Amp (kolumny podłączone są do Yamahy AX-396). Podłączaliśmy inne kolumny, które już wcześniej pracowały na tym wzmacniaczu i żadnych zmian nie zauważyłem.

Czy może ktoś czegoś takiego doświadczył, może mi poradzić co to takiego może być? Zupełnie nie wiem od której strony się za to zabrać.

Gdzie w WARSZAWIE mógłbym znaleźć w miarę wiarygodny serwis, który ewentualnie mógłby się nimi zająć.

Wielkie dzięki za jakiekolwiek wsparcie...

ich akurat nie. obawiam się, iż to już za wysokie progi jak na moją wiedzę... rozumiem, że sugerujesz zacząć poszukiwania przyczyn tego dziwnego stanu właśnie od nich. nie jestem jednak pewien czy sam sobie bedę w stanie poradzić...

sprawdzić tweetery to żadna sztuka - zatkaj ręką głośnik jak nie zmieni się brzmienie to znaczy że nie działa - znam to z doświadczenia bo niejedne wysokotonówki już spaliłem za czasów jak nie wiedziałem jak się robi zwrotnice :)))

Ja zalecam prosty sposób: demagnetyzacja + czyszczenie styków :))) a jak dalej będzie źle, to coś jest nie tak, chociaż jak tweetery grają to cholera wi co się stało :-(

Poza tym jeśli do głosników masz poprowadzone kabelki z gołymi końcówkami bez bananków czy inszych widełek tudzież szpilek, mogą być zaoksydowane, na nowo zaizoluj przewód i sprawdź efekt :-)

!!fadeover!! wygląda na to, że masz rację. właśnie po raz pierwszy od feralnego słuchania podpiąłem kolumny i tweetery faktycznie milczą. czyli znamy przyczyne. choć w sumie czy końca ją już znamy? ale chyba wersja że coś z elektroniki doprowadzającej sygnał do tweetera nawala jest mało przekonująca? co sądziecie?

no a jeśli już wiemy o co chodzi - w sensie, że chodzi o tweeter, to co dalej...

bo ja za bardzo pomysłów nie mam: samemu coś działać czy jakiś serwis. jak serwis to czy jakikolwiek (solidny oczywiście) czy tylko te od paradigma... czy taki serwis w ogóle isnieje? ;)

pomocy...!!!! :)

Mój kolega miał kiedyś coś takiego w Jamo. Kable wewnątrz kolumn nie były lutowane, tylko podłączone na takie wsuwane końcówki. Nie tylko przy głośnikach, ale i przy zwrotnicy też. Styki się zanieczyściły - zaśniedziały...

Wywaliliśmy te końcówki, kable przylutowaliśmy i jest OK.

JEŻELI u Ciebie też kable wewnętrzne są zakończone takimi końcówkami, to spróbuj je zdjąć, założyć ponownie, nawet kilkakrotnie. Przy tym styki się przetrą. Jeżeli przy tym coś się zmieni, to masz przyczynę.

Jeżeli po zdjęciu i ponownym wsunięciu końcówek będzie nawet OK, to ja i tak bym tego nie zostawiał w takim stanie, tylko sugerowałbym jednak przylutowanie kabli.

Jeżeli u Ciebie kable są lutowane, to by wskazywało na uszkodzenie głośników lub (co chyba mniej prawdopodobne) uszkodzenie w zwrotnicy.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.