Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka plazma 55-60 cali ALBO jaki konkurencyjny LED?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam dla Was niespodziankę a szczególnie dla bobcata (ja sam byłem tym mocno zaskoczony), otóż, widziałem dzisiaj w "akcji" obok siebie i jeden pod drugim następujące modele plazm Panasonica: 42G30, 47G30, 42GT30, 47GT30.

Okazuje się że modele 42' i 47G30 mają matryce w tym samym kolorze (po wyłączeniu), a 47GT30 bardziej czarny.

To samo zaobserwowałem na materiale filmowym w czasie czarnych "przerw" - zastanawiające.

Dzięki Witku, pod tym kątem ich nie oglądałem.

Ale ja (pozwólcie) zrobię małego off-topa. A może nawet nie, gdyż wątek dotyczy wyboru telewizora, a dla wielu wskazówką są publikowane testy. Jednym z miejsc, gdzie można takowe znaleźć jest Audio Video. Otóż z przykrością zaczynam obserwować postępującą degrengoladę tego tytułu.

Do dziś kultywowana jest tradycja (zapoczątkowana w zamierzchłych latach na pra-poprzedniku, miesięczniku Sat-Audio-Video), że w roku kalendarzowym jest 11 numerów, wakacyjny 7/8 był i jest łączony. Otóż zaczyna być to praktykowane częściej. W ubiegłym roku oprócz wakacyjnego był także 3/4, w tym - już zdążył być 2/3. Kolejne numery się spóźniają. Wydawane regularnie 2 razy w roku Płaskie Ekrany i Dobry Dźwięk - w końcówce 2011 nie ukazały się wogóle, teraz dowiedziałem się z redakcji, że będą w czerwcu. Samo dodzwonienie się do redakcji graniczy z cudem na miarę wygrania kumulacji w Lotto, gdyż telefonów permanentnie nikt nie odbiera.

Red. Kulpa tłumaczy się (we wstępniaku), że to wszystko na skutek zmiany wydawcy i wynika chęci nadrobienia zaległości. Obiecuje, że już więcej nie będzie łączonych numerów (poza wakacyjnym rzecz jasna). Pikanterii dodaje fakt, iż czyni to w (również łączonym) numerze 2/3. Co mnie jako czytelnika obchodzą wewnętrzne kwestie organizacyjne redakcji? Zapłaciłem za prenumeratę i oczekuję terminowego dostarczania czasopisma. W przeciwnym razie nazywa się to wydrwigroszostwo. Również prenumerowane Audio dostaję regularnie i w terminie.

W tymże łączonym numerze 2/3 są testy trzech telewizorów:

46" LED LCD Samsung UE46D800

50" plazma Panasonic TX-P50VT30E

42" LED LCD Philips 42PFL7606

Już sam fakt dobrania trzech zupełnie różnych rozmiarów budzi zdziwnienie, ale nie bądźmy drobiagowi. Z tych trzech tylko test Samsunga zasługuje na to miano i był robiony tak jak zawsze, podana też jest (jak zasze bywało) pełna informacja natemat ustawień. Test Panasonica (było nie było chyba jednego znajlepszych w tym momencie telewizorów jakie są dostępne na rynku) był robiony pobieżnie i po łebkach. Coś tam wspomniano na temat ustawień, ale już bez ilustrowania tego (jak w Samsungu) licznym fotografiami menu ekranowego. Philips był testowany "na kolanie" i w zasadzie to nie jest test tylko "moje pierwsze refleksje z pobieżnego zerknięcia na telewizor".

Wszystko razem sprawia wrażenie dwóch rzeczy:

* że ktoś sobie tu nie radzi z organizacją redakcji

* oraz lekceważy czytelników.

Osobiście nie we wszystkm się z Redaktorem zgadzam, na przykład według mnie sugerowane przez Niego ustawienia telewizora powodują, że obraz na każdym (nawet najlepszym na świecie telewizorze) staje się czymś co w języku mongolskim nazywa się bullshit Ale to wcale nie przeszkadza że red. Kulpę wysoko cenię merytorycznie i chciałbym cenić nadal.

jest i trzecia mozliwość - test był sponsorowany

Nie bardzo rozumiem: co mianowicie było sponsorowane? Samsung był testowany dokładnie i precyzyjnie (jak wszystkie dotychczasowe telewizory), Panasonic pobieżnie i na skróty, a Philips na kolanie, w pośpiechu metodą "na odwal się".

Sponsorowany jest wtedy, gdy w tekście są same ochy, achy i peany. Tu tak nie jest. Wady też są powiedziane.

W końcu jaki? GT30? Bo już się pogubiłem w tym wszystkim.

Tak tak :) GT30, 50 cali. Wiem, było tutaj wiele modeli wymienianych.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gratulacje Romku. Dopieść tylko ustawienia poprzez odpowiednią kalibrację. Plazmy Panasonica tego wymagają. Będziesz zadowolony. Co ja mówię - będziesz zachwycony i oczarowany jego obrazem. Jeżeli chciałeś mieć 3D (ja od samego początku nie chciałem i dlatego mam G30) to jest najlepsza proporcja jakości do ceny.

Gratulacje Romku. Dopieść tylko ustawienia poprzez odpowiednią kalibrację. Plazmy Panasonica tego wymagają. Będziesz zadowolony. Co ja mówię - będziesz zachwycony i oczarowany jego obrazem. Jeżeli chciałeś mieć 3D (ja od samego początku nie chciałem i dlatego mam G30) to jest najlepsza proporcja jakości do ceny.

Dzięki. Kalibracją musze się faktycznie zająć. Problem w tym, że w tej chwili nie mam sygnału HD i oglądam tylko SD. Efekt jest jakby umniejszony. Na blu-raya muszę poczekać chwilę. Ewentualnie w kablówce sprawdzę, bo coś tam w HD niby nadają, ale oczywiście za aktywację darmowych kanałów hd liczą sobie opłatę (zdzierstwo na każdym kroku).

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pojawiła się oferta 2012: modele VT50, ST50 i UT50 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli starsze modele teoretycznie powinny potanieć. Być może w przyszłym tygodniu udam się na zakupy. Zdecydowałem się jednak na 46 calowy model GT.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pojawiła się oferta 2012: modele VT50, ST50 i UT50 .

GT nie ma, bo pewnie stanowiła zbytnią konkurencję dla VT.

Ciekawie prezentuje się opis: "W wybranych telewizorach plazmowych VIERA z nowej oferty dostępna jest przeglądarka, dzięki której można odwiedzać wszystkie ulubione witryny internetowe siedząc wygodnie na kanapie." - czy to znaczy, że jest tam pełna przeglądarka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GT nie ma, bo pewnie stanowiła zbytnią konkurencję dla VT.

Ciekawie prezentuje się opis: "W wybranych telewizorach plazmowych VIERA z nowej oferty dostępna jest przeglądarka, dzięki której można odwiedzać wszystkie ulubione witryny internetowe siedząc wygodnie na kanapie." - czy to znaczy, że jest tam pełna przeglądarka?

G też nie ma. Więc był to ostatni model 2D z półek ponad średnią. Dobrze, że go złapałem, bo teraz (co Panasonic otwarcie przyznaje) wszystko musi być 3D.

Nie wiem jak interpretować cytowany przez Ciebie opis. W wybranych modelach? A więc chyba nie we wszystkich. Wszystkie ulubione witryny? Gdyby były same "wszystkie" - znaczenie byłoby proste, tak jak sugerujesz. Ale wszystkie ulubione? Wcale bym się nie zdziwił, gdyby producent zdecydował za Ciebie jakie są Twoje ulubione i je właśnie udostępnił. Tylko je. Takie marketingowe robienie wody z mózgu.

G też nie ma.

Bo nie miało go być od początku, natomiast widzę że Panasonic Polska "leci" w gume nie oferując GT.

A na czym właściwie ta kalibracja polega? To jest jakiś automat, czy wszystko trzeba manualnie ustawiać?

Spytaj KrzyśkaA.

Bo nie miało go być od początku, natomiast widzę że Panasonic Polska "leci" w gume nie oferując GT.

Rozjaśnij mi proszę dlaczego brak GT jest Twoim zdaniem "leceniem w gumę" a brak G nim nie jest?

Ponieważ GT jest w ofercie producenta, a G nie dlatego że nie ma 3D. (taki trynd :D ,[ pisownia specjalnie zmieniona] )

Może Panasonic Poland nie wprowadził jeszcze na nasz rynek całej swojej nowej światowej oferty i uczyni to w nadchodzących tygodniach lub miesiącach?

Chciałbym zobaczyć badanie rynkowe mówiące jaki procent klientów ma w d.... 3D i nie zamierza z niego korzystać. Kupują po prostu nowy telewizor. Brak w ofercie modeli 2D powoduje, że tacy ludzie są zmuszani do nabywania 3D, czyli automatycznie do płacenia za funkcjonalność im do niczego niepotrzebną. Taka nowoczesna forma rozboju w biały dzień, czyli skok na kasę.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby producent zdecydował za Ciebie jakie są Twoje ulubione i je właśnie udostępnił. Tylko je. Takie marketingowe robienie wody z mózgu.

:) mam dokładnie to samo podejrzenie.

Kurcze, w końcu powinien ktoś jakiegoś patcha do softu wydać i odblokować ta funkcję w panasach - nie ma siły, to blokada tylko na poziomie softu.

Brak w ofercie modeli 2D powoduje, że tacy ludzie są zmuszani do nabywania 3D, czyli automatycznie do płacenia za funkcjonalność im do niczego niepotrzebną. Taka nowoczesna forma rozboju w biały dzień, czyli skok na kasę.

Tak jest obecnie z wieloma artykułami: np. z samochodami z silnikami turbo i systemem stop-go --> rozwalanie turbiny. Na szczęście można niekorzystać.

Na szczęście można nie korzystać.

Ale zapłacić musisz. I o to chodzi. Koszt 3D to x% drożej, więc zastosujemy cenę nowości i doliczymy y%, gdzie y >> x. Różnica to nasz czysty zysk.

Wróbelki na dachu ćwierkają, że VT50 będzie u nas kosztował:

50" - 10000 zł

55" - 13500 zł

65" - 20000 zł

Ale zapłacić musisz. I o to chodzi. Koszt 3D to x% drożej, więc zastosujemy cenę nowości i doliczymy y%, gdzie y >> x. Różnica to nasz czysty zysk.

Wróbelki na dachu ćwierkają, że VT50 będzie u nas kosztował:

50" - 10000 zł

55" - 13500 zł

65" - 20000 zł

Drogo. I to bardzo.

no to ceny vt50 nie osiągalne i z kosmosu! ciekawe jak ceny 50st50?

mnie jeszcze interesuje ta nowość jak nie to pozostanie zakup 50gt30, może jak wejdzie nowa seria panasonica to obecne tv jeszcze spadną, jak myślicie?

no to ceny vt50 nie osiągalne i z kosmosu! ciekawe jak ceny 50st50?

mnie jeszcze interesuje ta nowość jak nie to pozostanie zakup 50gt30, może jak wejdzie nowa seria panasonica to obecne tv jeszcze spadną, jak myślicie?

Może spadną, może nie. Obawiam się, że nie bo i tak teraz są czasem poniżej cen Ledów w tym samym rozmiarze produkowanych przez innych producentów. Może tez być tak, że będzie je coraz trudnie kupić, bo pewnie już nie są produkowane. Trudno wyczuć. Jednak, że będą je za pół darmo rozdawać bym nie liczył - ten model dorobił się dobrej reputacji także na zachodzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.