Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie na temat awaryjności takich staruszków 20-sto, do 30-sto letnich? Elektronika , piaski,to pryszcz ale np. łożysko, silnik. Czy to się psuje często i jak z dostępnością części? Silnik może nie ulega tak zniszczeniu ale już łożyska i to zaniedbane na pewno. Jak przy kupnie dostrzec ze gramofon już daje znaki zużycia tych elementów.

W starych gramofonach zepsute może być oczywiście wszystko. Najprędzej automatyki wszelkie - czasem to tylko sprawa regulacji, czasem potrzeba naprawy, bo bez sprawnej automatyki niektóre gramofony nie chcą działać zupełnie. Im mniej automatyki tym lepiej, bo bez automatyki gramofon może działać zupełnie spokojnie (każdy gramofon, tzw. manualny), a dobra, niezawodna, cicha i wyrafinowana automatyka jest cholernie droga. Objawem defektu/zużycia silnika jest jego głośna praca (słychać to po zdjęciu talerza i zbliżeniu ucha do silnika), drżenie motoru wyczuwalne ręką, no i nierównomierne obroty. Przy nieprawidłowych obrotach może mylić nas np. rozciągnięty lub niewłaściwie dobrany pasek napędowy, albo "sypiąca" się elektronika (układy kontroli obrotów). Objawem zużytego łożyska jest brum "mechaniczny", dochodzący z głośników podczas odtwarzania rowka niemodulowanego ("pustego", bez muzyki) - przypomina to miarowe łuu-łuu-łuu, o okresie takim jakie jest tempo obrotów talerza. Gdy z 33.3 RPM zmienisz na 45 RPM, to ten charakterystyczny odgłos przyspieszy. Łożysko wyeksploatowane nie trzyma już szpindla, czuć mniejszy/większy luz na szpindlu i jego kolebanie się w łożysku. Zaczyna "pływać" talerz, a wraz z nim też "pływa" całkiem prosta płyta. "Wiotkość" osadzenia talerza dyskryminuje gramofon. Inne problemy dostarczają też ramiona, "regulowane" przez domorosłych znaFców.

Witam

Kupiłem gramofon Kenwood KD 770D pomóżcie dobrać wkładkę do niego.Gramofon kupiłem z wkładką Dynavector Karat 23RS MR ,wczoraj ponad 3h spędziłem nad ustawieniem tej wkładki(była wykrecona) wydawało się że jest ok.

Po dłuższym słuchaniu przestało mi się podobać,jakoś trak najwięcej gra środkiem i nie do końca czysto.Użytwam pre Ri-audio i z poprzednim gramofonem nigdy nie było problemów.

Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

Pozdrawiam.

szybkie pytanie

używana Shure M-95 G-LM z nową igłą z wamatu (nie oryginalna, niby japońska) czy nowa w całości wkładka z fabyrczną oryg. igłą AT91? cenowo wychodzi to samo.

czy ewentualnie coś z podobnych cenowo wynalazków typu ortofon 5e czy 10e

Edytowane przez m00nr4k3r

ok shure już poszedł więc pytania nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wie ktoś co to może być za wkładka? Bo nie widać po niej, żeby to był Dual..

Ukryta Zawartość

ok shure już poszedł więc pytania nie było.

Ukryta Zawartość

wie ktoś co to może być za wkładka? Bo nie widać po niej, żeby to był Dual..

- to jakiś szmelc, już lepiej kup tę AT

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

co byście powiedzieli na Duala 1228 w stanie bdb z wkładką shure M91 MG-D i sprawną igłą za 50zł? bo byłem dzisiaj przelotem na giełdzie i takiego właśnie wyhaczyłem ;) później jak będę miał chwilę to wrzucę kilka zdjęć.

No więc teraz mam chwilę to się bardziej rozpiszę n.t. owego Duala.

Co mnie bardzo cieszy - pokrywa jest oryginalna, w całości, porysowana tylko w niewielkim stopniu (do wypolerowania, i to tylko z góry, reszta ideał) zawiasy są w porządku. Co mnie cieszy trochę mniej to fakt, że ktoś ściągnął z talerza gumę i tym samym sponiewierał wklejone w nią blachy = jest nierówna = płyta pływa góra/dół. Poradziłem sobie z tym poprzez użycie gumy z duala 491 którego kupiłem w stanie agonalnym jakiś czas temu za grosze. Średnica trochę nie pasuje, ale jak widać na zdjęciu wpasowała się wcale nie najgorzej w talerz 1228. Zdj. z oryginalną też są. Jakieś pomysły co można by zrobić, żeby ją wyprostować? Chyba tylko przykleić do talerza (czym?). Nie było też krążka do singli - także zawinąłem z 491. A z problemów natury bardziej technicznej to dwie kwestie

1. Automatyka zdaje się wymagać przeczyszczenia i nasmarowania z racji tego, że ramię powraca ze skrzypieniem i nie udaje mu się dotrzeć do stojaka, trzeba mu pomóc palcem.

2. Wydaje mi się, że headshell z wkładką ma kilkustopniowy (4-6 st) odchył od pionu w stronę brzegu płyty. Ale gra pięknie równo, mam podpięty magnetofon z VU-metrem i kanały idą razem. Na słuch nie powiedziałbym, że coś jest nie tak. Nie wiem nawet czy i gdzie można to skorygować ( i czy powinienem).

Więcej problemów nie zauważyłem. Obroty trzyma. Gra świetnie. W tej cenie to ideał ;)

Teraz kilka zdjęć (w niektórych miejscach jest jeszcze trochę przybrudzony, nie miałem już siły całego go pucować):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - powie mi ktoś po co jest ten przełącznik na headshellu? ma dwie pozycje "s" i "m". Na "m" wkładka jest pochylona stroną z igłą w dół a na "s" strona z igłą się podnosi o 1-1,5mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wkładka w całej okazałości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bez płyty z gumą od 491

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z oryginalną gumą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zamknięta pokrywa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rysy na pokrywie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - after dark ;)

Pozdrawiam

Ok, już wiem, że przełącznik na headshellu to pokrętło do ustawiania VTA ;) ściągnąłem user i serivce manual, wiec jestem już trochę mądrzejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez m00nr4k3r

Za headshell'em na rurce ramienia od dołu jest śrubka. Jeśli ją poluzujesz możesz headshell delikatnie przekręcić i ustawić bez odchyłu. Musisz mieć tylko do tego "łamany" śrubokręt.

Bardzo fajny gramofon!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

- niezły sprzęt za symboliczną sumę, oby dobrze służył - sprawdza się w tym przypadku przysłowie - "szukajcie a znajdziecie" - czy kolumny nie są za blisko siebie ? może to osłabić efekt stereo - pozdrawiam

Witam szanownych kolegów , prosze o podpowiedz czy warto na poczatek

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam ,Arek

Ukryta Zawartość

Niestety mam mocno ograniczony budżet , ok.150 winyli i wielką chęć żeby się do nich dobrać.Może jakaś podpowiedż w kwesti taniego gramofonu na poczatek?

jeżeli faktycznie jest sprawny to do 100zł + koszt igły/wkładki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Za headshell'em na rurce ramienia od dołu jest śrubka. Jeśli ją poluzujesz możesz headshell delikatnie przekręcić i ustawić bez odchyłu. Musisz mieć tylko do tego "łamany" śrubokręt.

właśnie nie mam takiego śrubokręta. ale będę kombinował w tym kierunku.

- niezły sprzęt za symboliczną sumę, oby dobrze służył - sprawdza się w tym przypadku przysłowie - "szukajcie a znajdziecie" - czy kolumny nie są za blisko siebie ? może to osłabić efekt stereo - pozdrawiam

kolumny są za blisko i osłabia to stereo, ale niestety mam bardzo niewielki manewr, z racji małego pokoju (3x3) który do tego jest zawalony rzeczami. mam zamiar je rozstawić lepiej, ale póki co brakuje czasu i chęci ;) muszę się zaopatrzyć w podstawki i wtedy będę miał szersze pole do popisu.

Właśnie słucham na tym dualu Budki Suflera "Ona przyszła prosto z chmur". O jakości ciężko się wypowiedzieć, bo płyta jest tak brudna i porysowana, że ledwo wyłapuję słowa z pomiędzy trzasków, ale mimo to chce się jej słuchać ;) Dzisiaj w mam w planie jej wymycie. Nie mogę się doczekać efektu bo płyta jest świetna.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

mam bardzo niewielki manewr, z racji małego pokoju (3x3)

- nie jest źle, aż użyłem miarki i okazało się, że odległość między kolumnami jest u mnie 2,5 m a między środkiem kolumn a moją głową: 1,9 - 2,0 m i jest very ok :)

nie mówię, że dobre rozstawienie nie jest możliwe, ale jak już wspomniałem mam zawalony pokój i bardzo mało wolnego miejsca.

Chciałbym podłączyć ten gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do zwykłych głośników komputerowych tylko jak to zrobić? Proszę o wytłumaczenie ,, na chłopski rozum''.

Ukryta Zawartość

Z uprzejmym pytaniem, Czy jest duża różnica w brzmieniu między pro-ject 1,2 a pro-ject debiut III jeśli chodzi o dźwięk?

pozdrowienia piotr

Witam forumowiczów,

mam taką sprawę, znalazłem ostatnio w piwnicy stary gramofon unitra fonica cyryl gws-114 oczywiście od razu się w nim zakochałem i prubóje przywrócić go do życia. Na początek nie miał igły więc została zakupiona, następnie męczyłem się z podłączeniem go do mojego amplitunera denon avr 1508 i po naradach kolegów podłączego kablem din2 (do słuchawek bo wejścia głośniokowe są także dinowe ale te z dwubolcowe i nieznalazlem przejciówek do kupienia) więc kupię kabel din2 męski w miejsce słuchawek w gramofonie a do ampli podłącze cinchami bo takowe widziałem na allegro i mam nadzieje że będzię cacy (jeżeli nie to poproszę o poradę co zrobić). Ale do sedna gramofon ogólnie działa czyli płyta się kręci i z takich fizycznych zauważalnych rzecze zepsutych to opuszczanie ramienia na płyte za pomocą tej wajchy góra/dół. Dó góry fajnie podnosi ale w dół już nie schodzi - trzeba paluchem nacisnąć i wtedy schodzi. Ogólnie nie ma sensu jej oddawać do serwisu bo wezmą za tą naprawe 200 zł za któe mogę kupić nowy gramofon dlatego chce sam to naprawić. Rozkręcałem już go i cały ten mechanizm podnoszenia i opuszczania ramienia jest dosyć prosty bo jest tam taki drucik z obciążnikiem który po przesunięciu wajchy naciska na bolec który się wysówa i podnosi ramie jednak tu mam problem bo tak naprawdę z punktu widzenia tego przyżadu od środka wszystko wygląda na ok i nie wiem jak to naprawić czy jakoś wygiąć w drugą strone ten drut z obciążeniem ale wtedy boje się że do góry już ta dźwignia nie będzie działać i tu prośba o pomoc co moge zrobić w tym temacie bo ogólnie nie jest to najważniejsza rzecz w gramofonie ale jak to perfekcjonista lubie jak wszystko działa i bardzo mnie denerwóje ten szkopół. Jeżeli mogę prosić o te kilka porad szanownych forumowiczów - będę bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam.

Witam forumowiczów,

mam taką sprawę, znalazłem ostatnio w piwnicy stary gramofon unitra fonica cyryl gws-114 oczywiście od razu się w nim zakochałem i prubóje przywrócić go do życia. Na początek nie miał igły więc została zakupiona, następnie męczyłem się z podłączeniem go do mojego amplitunera denon avr 1508 i po naradach kolegów podłączego kablem din2 (do słuchawek bo wejścia głośniokowe są także dinowe ale te z dwubolcowe i nieznalazlem przejciówek do kupienia) więc kupię kabel din2 męski w miejsce słuchawek w gramofonie a do ampli podłącze cinchami bo takowe widziałem na allegro i mam nadzieje że będzię cacy (jeżeli nie to poproszę o poradę co zrobić). Ale do sedna gramofon ogólnie działa czyli płyta się kręci i z takich fizycznych zauważalnych rzecze zepsutych to opuszczanie ramienia na płyte za pomocą tej wajchy góra/dół. Dó góry fajnie podnosi ale w dół już nie schodzi - trzeba paluchem nacisnąć i wtedy schodzi. Ogólnie nie ma sensu jej oddawać do serwisu bo wezmą za tą naprawe 200 zł za któe mogę kupić nowy gramofon dlatego chce sam to naprawić. Rozkręcałem już go i cały ten mechanizm podnoszenia i opuszczania ramienia jest dosyć prosty bo jest tam taki drucik z obciążnikiem który po przesunięciu wajchy naciska na bolec który się wysówa i podnosi ramie jednak tu mam problem bo tak naprawdę z punktu widzenia tego przyżadu od środka wszystko wygląda na ok i nie wiem jak to naprawić czy jakoś wygiąć w drugą strone ten drut z obciążeniem ale wtedy boje się że do góry już ta dźwignia nie będzie działać i tu prośba o pomoc co moge zrobić w tym temacie bo ogólnie nie jest to najważniejsza rzecz w gramofonie ale jak to perfekcjonista lubie jak wszystko działa i bardzo mnie denerwóje ten szkopół. Jeżeli mogę prosić o te kilka porad szanownych forumowiczów - będę bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam.

Poradę mam dla Ciebie jedną - daj spokój temu "gramofonowi". Im prędzej o nim zapomnisz tym lepiej dla Twoich płyt. To ze względu na zastosowaną tam wkładkę piezokrystaliczną z ostrzem szafirowym zamiast diamentowego. To dla vinylu jest gorsze od pługa, a nawet radła, a kto wie czy nie sochy.

Pozdro,

Yul

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wkładka to coś takiego w czym tkwi igła,bardzo dobrze rozumiesz,posłuchaj Yula,patefon wynieś na śmietnik wpierw mocno go uszkadzając by na stałe odszedł w niepamięć:)

• Pokaż nowe odpowiedzi