Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Posiadam gramofon Dual 731Q z którego jestem bardzo zadowolony, a polecono mi go tutaj za co jestem wdzięczny ;) . Do tego mam jeszcze głośniki Elac ELR 9050 i amplituner Realistic STA-870.

Ostatnimi czasy ów Realistic się psuje. Ogólnie raz działa, a raz nie i ten stan często nagle się zmienia. Dlatego piszę teraz, aby spytać o radę. Chętnie zamieniłbym ten amp na jakiś wzmacniacz bez tunera radiowego i posiadający dobry pre gramofonowy. Zamienił oznacza kupił jakiś inny, a ten schował albo sprzedał.

Stąd pytania:

-Co ogólnie sądzicie o głośnikach i reszcie sprzętu? Jakiej on jest klasy/jakości?

-Jaki wzmacniacz polecacie do tych głośników? Myślę o czymś niezbyt nowym, eleganckim i po prostu niedrogim ale dobrym, bo prostym. Cena może około 200zł ale nie upieram się przy tym, bo nie wiem ile powinno kosztować coś odpowiedniego.

Dziękuje i pozdrawiam!

Edit: A w ogóle to gdyby przypadkiem był jakiś dobry model Duala podobny do mojego gramofonu, tzn. o takim rdzawo-brązowym ciekawym kolorze blachy to byłbym naprawdę wniebowzięty! Są jakieś takie na allegro ale nie wiem czy to dobry sprzęt i opłacalne aukcje.

Edytowane przez mati00724

Excel, nie jest czasami odwrotnie? Miałem te wkładki i robiłem testy.Może mam za dobry słuch, albo prawidłowo je ustawiłem?

- nie chce być odwrotnie - mam AT95e na oddzielnym handsheelu i wymiana to moment, dzisiaj też to zrobiłem i efekt był taki sam - jakby była lepsza to bym na niej grał, zresztą już kiedyś o tym pisałem w wątku chyba o mf-100 - ranking tych wkładek z którymi miałem do czynienia byłby następujący:

1. mf-100 z oryginalną igłą

2 2M red

3. National Panasonic 270C-II

4. mf - z igłą eliptyczną wamatu

5 AT95e

6. mf - z igłą sferyczną wamatu

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A wszystko na headshellu i ramieniu bez jakichkolwiek mozliwości regulacji.

Mówiąc wprost- na Junkersa.

Dopuszczasz, że jak ktoś ma powyższe możliwości mogł uzyskać zupełnie inne rezultaty?

Bo ja MF 100 pamiętam, jak zrobiła jej kuku AT 91. Co dopiero 2M Red. Dasz wiarę?

2M Red gorsza od MF 100:) Idę sobie kielicha dziabnąć bo nie zdzierżę! Może mi padnie na słuch i podpiszę się pod tą listą.

<br />Dopuszczasz, że jak ktoś ma powyższe możliwości mogł uzyskać zupełnie inne rezultaty?<br />Bo ja MF 100 pamiętam, jak zrobiła jej kuku AT 91. Co dopiero 2M Red. Dasz wiarę? <br /> <br />0 <br />

- oczywiście - to są subiektywne sprawy - tym niemniej sugeruję wypróbowanie mf-ki - też sobie chyba naleję :)

Spróbuj choć raz ustawić porządnie jakąkolwiek wkładkę a nie zapinać na pałę.

Zauważysz różnicę.

rydzu, jesteś dobrym psychologiem, zresztą jak w miarę dobrze gra, to po co ruszać ? lepsze jest wrogiem dobrego, ustawiam oczywiście docisk w zależności od ciężaru wkładki, mam też antyskating ale u mnie nie słyszę jego większego wpływu na dźwięk - na tym chyba się kończą możliwości regulacji w moim gramofonie ?

Spróbuj choć raz ustawić porządnie jakąkolwiek wkładkę a nie zapinać na pałę.

Zauważysz różnicę.

Nie zauważy... :-] Ortek 2m red i at95 poległy sromotnie przy mf-ce :-))) Myślę że polska myśl techniczna poskładałaby też i Goldringa 1012, 2m Bronze, at440 i resztę tego badziewia :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ostatni mój post przeszedł bez echa więc spróbuje jeszcze raz:p

Witam

Postanowiłem założyć tu konto i zapytać o fachową pomoc w wyborze pierwszego gramofonu, chcę kupić sam gramofon na wzmacniacz i resztę przyjdzie por później.

Na gramofon chcę przeznaczyć ok 500 - 700 zł

Liczę na waszą pomoc, najbardziej przydatne byłyby linki do allegro albo jakiś sklepów :p

Zaznazam ze jesłi chodzi o winyle i gramofony to jestem kompletnym laikiem, nigdy żadnego nawet nie miałem

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chodzi o to, że montowanie tej wkładki w podstawowych, nowych, gramofonach za tysionc pinset to jest nowa jakość.

Jeżeli dorwiesz podstawową Regę, Music Halla z lepszą - sytuacja się zmienia :)

Alternatywą będzie szukanie starych Telefunkenów, Thorensów, Technicsów, Duali, Kenwoodów itp - plus zakup nowej sensownej wkładki.

Tyle, że w tej wersji albo trza się znać i najlepiej samemu odebrać po sprawdzeniu, albo liczyć na szczęście głupiego.

Edytowane przez frywolny trucht

Postanowiłem nieco głębiej sięgnąć do kieszeni i znalazłem takie oto modele gramofonów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej chyba skłaniał bym się ku temu technicowi podoba mi się i słyszałem od kilku osób ze gra całkiem fajnie, więc jak to wygląda okiem doświadczonego audiofila ?Brać technica czy którego pro -jecta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O jakim technicsie mowa, bo w podanych linkach takowego nie widzę.

Jest tylko Audio-Technica, a to tylko lub " aż " kopia technicsa jest.

robiz

Edytowane przez robiz

Witam.

Nie znam się w ogóle na gramofonach, a chciałbym zacząć przygodę z płytami winylowymi. Trochę pieniędzy się uzbierało i mam na ten cel ok. 3500 zł. Za tą kwotę chciałbym kupić gramofon i jakieś dobre głośniki. Jakieś propozycje?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kolumn lepiej szukać w zakładce STEREO, tam jest troszkę propozycji, trzeba sprecyzować w jakim pomieszczeniu, do jakiej muzyki , z jakim wzmakiem, jakie są oczekiwania.

Ja ze swojej strony spytam o wzmacniacz, jakiego używasz? Bo wiesz, może trzeba kupić specjalne gramofonowe pre?

Wybór jest duży i nieduży. Jakieś używki za 500-1000zł Thorens, Dual, Telefunken, może jakis wyższy model Technicsa, plus nowa wkładka, albo podstawowe nowe manualne ze stajni Regi czy Pro-Jecta.

Powiem ci, ze tak na start na nowy gramofon trza dać 1500-1600zł, jak chcesz z przytupem zacząć to i 3000zł bedzie w sam raz.

Na początek :)

Bo gramofony kosztują dziś i kilkadziesiąt i kilkaset tysięcy :)

p.s. Zawsze też możesz pójść w nurt "Śladami PRL" i nabyć Bernarda czy innego Adama za parę stów i się z nim egzaltować wspominając czasy młodosci swojej czy rodziców.

Edytowane przez frywolny trucht

Moja sytuacja jest taka, że nie mam nic, czyli żadnego wzmacniacza itd. Chciałem kupić wszystko od zera. Jeden dobry człowiek poradził mi zakup thorensa td 145 lub 160 i oddanie go do serwisu żeby ładnie wszystko śmigało. Powiedzmy, że max mogę wydać 4000zł. Myślałem że kupno takiego gramofonu będzie prostszym zadaniem :)

p.s Jakiś stary gramofon i pare starych płyt mam, ale coś się psuje.

Witam

Chciałem prosić o poradę ponieważ zamierzam zacząć przygodę z analogiem a jest laikiem w tej sprawie i nie wiem co kupić na początek. Chciałbym coś nie drogiego (czyli używanego) ale żeby w miarę grało. Posiadam wzmacniacz Atoll IN100 i kolumny Audio Academy Phoebe III, wzmacniacz nie ma wejścia phono.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wysyp normalnie :)

mpujanek- Czyli 4 tys na wzmacniacz z PHONO, gramofon, kolumny?

Musisz sprecyzowac dane, o które pytałem, a i tak najlepiej zadać pytanie w zakładce STEREO o wzmak i kolumny.

Okablowanie jeszcze jakieś.

kiju32, zerknij proszę tu

Ukryta Zawartość

jeśli się już zapoznasz się z tym tematem, zapytaj konkretnie o dany model gramofonu lub wkładki

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

proszę o pomoc mam możliwość kupienia bardzo ładnego i chyba już całkiem dobrej klasy gramofonu Dual jak w linku poniżej z dokładnie taka samą wkładką też dual,

Ukryta Zawartość

czy ta wkładka to dobry wybór, jeżeli nie to jaką inna wkładkę polecacie do 200 zł ?!?

Ukryta Zawartość

kiju32,

Atoll in 100

co do przedwzmacniacza gramofonowego możesz skorzystać z opcji firmy atoll, która przygotowała opcję modułową

Ukryta Zawartość

Wpinasz w miejsce przygotowane na płytce wzmacniacza (zdjęcie), więcej powie o tym rozwiązaniu polski dystrybutor.

post-31054-0-30150500-1354876682_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bitupt

Poczytałem trochę opinie o gramofonach jeszcze chce usłyszeć waszą który byście wybrali. Gramofony do 1500zl

Gramofony:

Rega RP1

Pro-Ject - 1 Anniversary

Pro-Ject Debut Carbon

wrzuciłem tylko te co znalazłem o nich jakieś ciekawe opinie czy może proponujecie coś innego

chce podłączyć podn głośniki komputerowe na razie w nich jest wzmacniacz oddzielny lub kupie przedwzmacniacz na razie musi wystarczyć

• Pokaż nowe odpowiedzi