Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

co byście powiedzieli o tym gramofonie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ogólnie budżet jaki mam do 500-600 zł, tylko że w tej cenie będę musiał jeszcze dokupić jakiś przedwzmacniacz, gdyż muszę to podłączyć do ampli onkyo tx-nr309, który nie ma wejścia phono

i tu pytanie od razu jaki ten przedwzmacniacz?

jeszcze takie dwa modele

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wiem że licytacja i jeszcze parę dni zostało, ale może warto by policytować? i do jakiej ceny ewentualnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten sam model ale jakoś nikt się na niego nie kusi, czy cena przekroczyła już graniczną za jaką opłaca się ten model kupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, a ten co podawałem wcześnie ale link nie do końca sprawny

Ukryta Zawartość

on jest na licytacji (obecnie 3 zł), czy się opłaca? i do ilu??

no i jakie inne byście polecili w takim budżecie?

z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam,

Mam pewien problem , mianowicie potrzebuje zidentyfikować wkładkę

,jednak nie ma ona żadnych tabliczek znamionowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://articulo.mercadolibre.com.mx/MLM-414356479-numark-gt-aguja-groove-tool-con-capsula-para-tornamesa-_JM?redirectedFromParent=MLM412181236

Ale ta cena to nie wiem skąd. Meksykanie mają peso, a nie dolara, jak na cenę w dolarach, troche przesolili. Nawet nie trochę.

Ale zdjęcia ładne.

Cena w Polsce: http://www.dj-sklep.pl/p/pl/725/numark+groove+tool.html

Edytowane przez frywolny trucht

To chyba sprzedają je pod różnymi nazwami.Miałem identyczną, ale bez naklejki GT i w papierach było jak byk Chuo Denshi.

logo" CD"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów :)

Na 20 urodziny dostałam od mamy jej gramofon Unitra GS-470. Prawie nic nie wiem o gramofonach, a prezent uważam za cenny ze względu na wspomnienia z nim związane i uznałam, że warto by go wykorzystać inaczej niż tylko jako wystrój pokoju :) Poczytałam co nieco o gramofonach, żeby nie wyjść na ignorantkę, ale obawiam się, że i tak mi to grozi, patrząc na ogrom wiedzy z tym związanym.

Najważniejszą sprawą są głośniki. Gramofon jest bez głośników i nie wiem, co kupić, żeby pasowało i żeby wydobyć ze sprzętu jak najwięcej. Zauważyłam też brak igły (moja mama twierdzi że nie ma pojęcia jak to się stało), ale patrzyłam na Allegro i chyba kupienie jej to nie problem.

Ostatnie moje pytanie: o co chodzi z wkładką? Jak ocenić jej zużycie i potrzebę kupienia nowej?

Czy po kilkuletnim pobycie w piwnicy w gramofonie należałoby o coś jeszcze zadbać? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość :)

Jeśli gramofon był wcześniej używany, a tu wnioskuje, że był i skoro mówisz, że wiążą się z nim wspomnienia, to pewnie niemało, więc nie przejmowałbym się póki co sprawdzeniem zużycia wkładki, która jest zainstalowana tylko kupił nową,

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Taki prezent, hm, mama cie nie lubi :-) to dopiero poczatek zabawy czy moze drogi przez meke.

Wzmacniacz z wejsciem phono lub osobny przedwzmacniacz gramofonowy. Plus kolumny. Trzeba dokupic jak nie masz. Wkladka AT 95 ale najpierw przeglad gramofonu u kogos madrego. Chyba ze koszt reanimacji nie gra roli.

http://www.audiostereo.pl/analogowe-faq-jezeli-poszukujesz-pierwszego-gramofonu-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie_99001.html

Lektura obowiazakowa

Mozesz zrobic zdjecie wkladki i kabla sygnalowgo z tylu, a raczej jego wtyku/wtykow?

Jak jest wytłoczona ta płyta, którą odtwarzasz na filmiku z YouTube? Przymierzam się do zakupu:)

Już usunęli - mało było "audiofilsko"- szkoda :(

Paul wydanie bardzo dobre od strony poligrafii, okładka gatefold ze sztywnego kartonu, w środku zadrukowane koperty i ciężkie winyle, voucher na MP3 - za 54 bomba!

Dźwiękowo 4 w skali od 1 do 6, ale to chyba bardziej zależy od sprzętu nad którym ją odtworzysz.

Edytowane przez satox007

Witam

Dziś dostałem od brata gramofon Pioneer PL-S50.

Mam pytanie do znawców tematu: czy warto w taki gramofon wkładać pieniądze? (oddanie do serwisu, wkładka itp.)

Z manuala wynika, że wkładka do niego to Pioneer PN-5MC. Czy istnieją np zamienniki dla takiej wkładki? Pytam, ponieważ jest dość mało informacji w necie o tego typu gramofonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam tego modelu, ale wygląda na lekkie ramię i standardowe zamocowanie wkładki. Może wkładka AT95 jako dobry i niedrogi wstęp ?

pozdrawiam,

Krzysiek

Dzięki za odp.

Zanim napisałem ten post byłem trochę zielony w temacie wkłądek itp. Przez czas obecności wątku na forum odrobiłem lekcję i co nieco poczytałem.

Czyli tak:

- do tego gramofonu trzeba dokupić przedwzmacniacz. Czy mam racje? (nie mam wejścia PHono w aplitunerze). Coś polecacie w cenie adekwatnej do sprzetu.

- mogę zastąpić obecną wkładkę MC wkładką MM.

- czy macie jakieś dobry namiar na manual dotyczący ustawiania wkładki oraz kalibracji ramienia? (w necie sporo, ale macie może ciekawszego)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/pro-ject-phono-box-ii-mk-ii-salonwarszawa-i2944050664.html chyba, że jakąś używkę. Unikaj cudeniek za stówkę. Degradują dźwięk.

http://www.rcm.com.pl/?action=hobby a propos ustawiania wkładki.

Ale zanim zaczniesz wydawać pieniądze może warto dać gramofon na jakiś przegląd, czy komuś znajomemu, by ocenił jego stan?

Aplituner to Yamaha RX-v473

Jeśli chodzi o serwis/przegląd - polecacie jakiegoś dobrego gramofonowca w Warszawie??

Gdyby ktoś poszukiwał to na Alledrogo dostępne są zamienniki pasków to Tele s600/s500.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam Duala CS-450 i jest problem.

Otóż po podłączeniu go do wzmacniacza (HK980) bezpośrednio do wejścia piono, jak również

po podłączeniu go najpierw do przedwzmacniacza DJPreII słychać" buczenie" (50 Hz ?).

Przez pre mniejsze. Jest szczególnie dokuczliwe w cichych partiach i między utworami.

Nie ma znaczenia czy gramofon jest zasilany czy też nie.

Jeśli ręką przesuwam wzdłuż ramienia gramofonu "buczenia" nasila się.

Szczególnie duże jest jak obejmę (nie dotykając) dłonią wkładkę.

Jak dotknę ramię to zjawisko prawie ustępuje.

Wkładka jo jakaś AT (chyba 3600).

Sam Pre ani sam HK980 nie "buczy".

Proszę o jakieś rady.

Mam pewne domysły, ale proszę doświadczonych o pomoc.

pozdrawiam

gatar

Edytowane przez gatar

Udało się. Co prawda pojawił się, ale zdecydowanie ciszej "brum silnikowy".

"Buczenie" praktycznie znikło,a wystarczyło "tylko" zmienić podłączenia we wkładce.

Widocznie poprzedni właściciel nie wsłuchiwał się za bardzo i chciał sprzedać gramofon,

chociaż sprzęt i zbiór płyt w domu miał zacny.

pozdrawiam

Gatar

potrebuje opinii na teat cec CHUO DENKI BD-2200 czy warto go kupić w ładnym stanie za 300zł czy to w miare dobry gramofon..

Witam!

Poszukuję pierwszego gramofonu dla siebie. Jestem dość zielony w temacie, choć FAQ i ten wątek przeczytałem. Nie mam żadnych płyt winylowych, ale chciałbym zacząć taką przygodę.

Przyszły gramofon ma grać z Advance Acoustic MAP 105, na razie na wbudowanym PRE. Ostatnio zainwestowałem sporo (na moje możliwości w źródło) i Advance gra z cd CEC CD3800. Pytanie, jaki powinienem wybrać gramofon, aby grał chociaż w przybliżeniu tak dobrze jak mój playerek?

Stąd też nie mam określonego budżetu na gramofon. Na początku chciałem wydać około 600-700zł. Ale domyślam się, że za taką kwotę cieżko będzie znaleźć coś co grając obok tego CECa nie zrazi mnie do analogu.

Domyślam, się za taką kwotę phono będzie grało gorzej, pytanie czy na początek wybrać coś przyzwoitego za te 600-700 zł, czy dołożyć do powiedzmy max 1500 zł ?

Może (a nawet powinien) być to gramofon używany, najlepiej w pełni manualny (nie automat). CO mam wybrać? Jak zacząć ?

Przede wszystkim obawiałbym się wbudowanego przedwzmacniacza - ten nie wystarczy, musiałbyś pomysleć o osobnym - a to dodatkowe koszty.

Więc moim zdaniem wyglądałoby to tak:

600-900zł za gramofon - tu postawiłbym na thorensa 318/320/321. - najlepiej na ebay.de, jest kilka aukcji. To bardzo solidny gramofon, w tej cenie nie ma konkurentów. Na naszym rynku przynajmniej 800zł, pojawiają się rzadko.

400+zł za używany przedwzmacniacz, oczywiście na początek możesz podpiąć pod phono w MAPie, ale to na krótka metę.

I dochodzi koszt nowej wkladki, bo trzeba mieć sporo szczęścia, żeby ta w kupionym gramofonie była niezbyt zjechana. Minimum 300zł.

Czyli jest szansa zmieścić się w 1500zł. Tylko musisz sobie uświadomić, że zabawa a analog to głównie kupno płyt, dlatego najpierw radzę się zorientować w cenach. Aktualnie wyszybowały tak wysoko, że sam bardzo mało kupuje, raz na miesiąc udaje mi się wychwycić coś taniej. Wiele zależy też od tego jakiej muzyki słuchasz - klasyka np. jest za grosze, ale jazz/rock osiąga astronomiczne ceny (oczywiście zależy jaki tytuł).

Myśle, że najlepiej jakby udało Ci się posłuchać jakiegoś gramofonu i sam przekonasz się czy warto iść w tą stronę. Możesz oczywiście kupić gramofon używany i ewewntualnie odsprzedać bez większej straty, lub nawet z zyskiem.

Wydaję mi się, że dobrze skonfiigurowany tor analogowy do 2000zł może spokojnie dać lepszy dźwięk niż wiele odtwarzaczy CD za wyższą znacznie kwotę, tylko wszystko musi byc przemyślane.

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Używany gramofon od handlarzyn to w 90% igła/wkładka do wymiany więc koszt wkładki dojdzie. I modlitwy by gramofon działał prawidłowo, a kurierowi nie upadł na glebę.

Pre w MAP 105 jest przyjemne w barwie, ale mało rozdzielcze. Będzie grało trochę ciszej i wydawało się mniej dynamiczne w porównaniu z CD. Po części jest mniej dynamiczne, po drugie wrażenie wynika z różnic głośności.

Będę nudny: http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-13-genie:4

Dopóki będziesz się zadowalał polską produkcją okresu PRL, jakieś Maanam, Perfect, ale też jazz z serii Poljazz- kwota 30-35 zł powinna wystarczyć za płytę w dobrym stanie.

Gorzej jak zajrzysz do sklepu z nowymi płytami, albo zaczniesz wybrzydzać w wydawnictwach :)

• Pokaż nowe odpowiedzi