Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jaką wkładkę dać do nowego REGA RP1, żeby gramofon zagrał lepiej?

Jeżeli oryginalnie jest założona rega carbon to w sumie każda będzie chyba lepsza. Carbon to chyba AT91 więc zupełnie podstawowe narzędzie za $30.

Grające wkładki zaczynają się w okolicy 400zł. To może być Ortofon albo Nagaoka.

Witam,

jestem nowy i zaczynam przygodę z gramofonem. Zastanawiam się co kupić. Mam wieżę Denona f 109. Aktualnie na promocji jest gramofon tej właśnie firmy model dp 300f, w cenie 1295 pln. Czy to dobry początek do ewentualnej późniejszej rozbudowy. Szukałem odp na forum ale tylko coś do okoła tego gramofonu było, jakoś nie mogłem znaleźć nic konkretnego. Z góry będę wdzięczny za pomoc dla laika.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dolicz na wkładkę 350-400zł ( Ortofon 2M Red) i jakoś to tam zacznie grać- w sensie sam gramofon z wkładką. Cieplusio, milusio, bez szczegółowości, ale z ładną przestrzenią. Wbudowany w gramofon przedwzmacniacz jest beznadziejny, uznaj, że go tam nie ma, chyba, że po prostu chcesz usłyszeć jakikolwiek dźwięk ze swojej wieżyczki. Jeśli zależy ci na jakości- doliczasz parę stówek na osobne pre :)

Dokładnie myślałem coś koło tego, osobne pre później jak najbardziej, wkładka też z czasem pewnie do zmiany. Moje główne pytanie to czy jest to dobra cena i sprzęt do późniejszej rozbudowy. Ewentualnie co do tej kwoty z ewentualnymi późniejszymi zmianami. Tak żeby grało. Na razie się nie znam, ale chcę słyszeć to co kupię w sensie płyty.

W znaleziskach analogowych dałem linka do taniej regi, to dużo lepszy gramofon niż denon. Wystawiony za 550zł, do tego wkładka regi - unikniesz wszelkich problemów kalibracji - i takie coś starczy Ci na dłuższy czas.

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie jestem za bardzo pewny, czy tanio. Ot używka z pokiereszowaną pokrywą

...ale gdyby pójść tą droga to na alegru jest jeszcze używane pre: http://allegro.pl/cambridge-azur-651p-przedwzmacniacz-gramfonowy-i3817689884.html

i w tym momencie najsłabszym ogniwem staje się twoja wieżyczka :)

Nie jestem za bardzo pewny, czy tanio. Ot używka z pokiereszowaną pokrywą

Heh, no widać jak się znasz na cennikach:) Najpierw sprawdź za ile można sprzedać ramie rb250 na ebay'u a potem się wypowiedz. A pokiereszowana pokrywa na pewno jest lepsza niż w nowych RPM 1.3 które tak chętnie polecasz.

A pokiereszowana pokrywa na pewno jest lepsza niż w nowych RPM 1.3

Z tym że RPM 1.3 w ogóle nie ma pokrywy :)

P.S. Regę dobrze jest posłuchać przed zakupem, jakąkolwiek - P-1, P-2 lub P-3. Rega ma swoje narowy.

Edytowane przez Yul

Czyli w cenie tego nowego denona co jest do polecenia, nowe albo używane, choć chyba bardziej nowe bo to w końcu nowe i gwarancja jest. Używkę musiałbym pewnie posłuchać, jak ktoś coś znajdzie z wrocławia to będę wdzięczny

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Heh, no widać jak się znasz na cennikach:) Najpierw sprawdź za ile można sprzedać ramie rb250 na ebay'u a potem się wypowiedz. A pokiereszowana pokrywa na pewno jest lepsza niż w nowych RPM 1.3 które tak chętnie polecasz.

No nie jestem jakoś porażony ramionami Regi, pewnie dlatego nie było ochów i achów.

Czyli w cenie tego nowego denona co jest do polecenia, nowe albo używane, choć chyba bardziej nowe bo to w końcu nowe i gwarancja jest. Używkę musiałbym pewnie posłuchać, jak ktoś coś znajdzie z wrocławia to będę wdzięczny

Poczytaj troszkę forum, lepiej by twój wybór był bardziej świadomy niż dziś. Zacznij od tematów przypiętych ( na samej górze).

Wbrew pozorom jest tu też trochę o Denon DP 300F, a także innych, zapewne lepszych, alternatywach dla niego.

Witam, przymierzam się do zakupu wkładki dla mojego nowo nabytego wintydżowego Fischera i biorę pod uwagę Audio Technica AT 120 . Zauważyłem że na Allegro dostępne sa dwa typy : AT 120 E/T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz znacznie tańsza AT 120 MkII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czym się różnią ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez skali

To drugie, to zdaje się sama igła do AT-120.

No właśnie z opisu wynika że cała kompletna wkładka, że zacytuję " Wkładka do gramofonu Audio Technica AT 120 MK II Wspaniale brzmiący system magnetyczny z eliptyczną diamentową końcówką" .

Dla porównania "normalna" czerwona AT: "

Ukryta Zawartość

Jednak jak się dokładnie przyjrzałem to zaczynam podejrzewać że możesz mieć rację , a sprzedający być może nie bardzo wie co wystawia . Jednak jest to znana firma dla hobbystów CONRAD , odwiedziłem ich stronę I tam jest dokładnie to samo : wszędzie z opisu wynika że to kompletna wkładka . Róznica wcenie to aż 200 zł , tudno w to uwierzyć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez skali

To drugie, to zdaje się sama igła do AT-120.

To wkładka. Kiedyś czytałem - różnią się cantilever'em i budową igły (bonded w mk2 i nude w e/t). Stąd różnica w cenie.

Ja radze kupić w sprawdzonym sklepie, może drożej i raczej pomarańczową

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie siedze w tym interesujacym cyberswiecie i patrze na te gramiaki i patrze . W oko wpadl mi bardzo ladny mebel, chcialbym poznac opinie analogowych wyjadaczy , ten mebelek siedzi juz jakis czas na alledrogo i jakos nie ma wziecia, dlaczego, ktos wie?

Ukryta Zawartość

Wart jest w ogole zainteresowania?

Ukryta Zawartość

cześć,

poważnie rozważam zakup tegoż gramofonu:

Ukryta Zawartość

j904.jpg

bądź

Ukryta Zawartość

co sądzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneer ma wkładkę mocowaną do ramienia w standardzie T4P, co dość poważnie ogranicza wybór wkładek, bo jest ich po prostu mniej niż tych mocowanych na dwie śruby o rozstawie 1/2 cala (tak jak w Onkyo). Ale to mocowanie T4P ma też zaletę - nie musisz męczyć się z kalibracją wkładki, bo po założeniu jej do ramienia, jest od razu wszystko o.k. Onkyo jest mocno plastikowy, ale moim zdaniem i tak ważniejszy będzie rzeczywisty stan techniczny gramofonu, niż konkretny model o 100 czy 200 zł tańszy lub droższy. Niby można zaryzykować (sprzedający daje gwarancję rozruchową - hmm, trochę krótką...), ale najlepiej byłoby jeszcze polować. Przy okazji - zawsze trzeba mieć trochę pieniędzy na natychmiastową wymianę wkładki, nawet na coś prostego i bazowego, byleby na 100% sprawnego. Bez sprawnej wkładki trudno jest sprawdzić jakikolwiek gramofon. No i specjalny przedwzmacniacz gramofonowy lub wejście gramofonowe (oznaczane najczęściej jako "Phono") we wzmacniaczu zintegrowanym. Mam nadzieję, że masz jedno lub drugie, bo bez tego będą tylko przysłowiowe "nici".

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

wyższe onkyo kupiłem dla wkładki VMS20mkII za 240zł

wkładka została a gramiak poszedł za 120zł, średni sprzęcik, nie warto, pionek lepszy a dedykowane wkładki też ma niezłe

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam.

Kupie za 2 tysiące cały sprzęt na "pierwszy raz"? Trudno się w tym wszystkim połapać trochę... Sporo rzeczy trzeba ogarnąć. Jeszcze jedno pytanie mam, jak pójdę do sklepu jakiegoś real'u, czy innego avans'u to sprzedawca powie mi co powinienem kupić żeby dawało radę na początku mojej przygody z winylami, czy raczej przeciętny sprzedawca z takich popularnych sklepów się na tym nie zna?

Są sklepy specjalistyczne (moim zdaniem RCM w Katowicach i AudioForte w Warszawie), gdzie ludzie się znają. W MediaMarkt, Saturnach, Avancach i innych tego typu przybytkach zdziwiłbym się bardzo, gdybyś natrafił na kogoś kompetentnego w vinylu i gdybyś tam zastał jakikolwiek sensowny asortyment w zakresie sprzętu do vinylu, no może oprócz samych płyt.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Są sklepy specjalistyczne (moim zdaniem RCM w Katowicach i AudioForte w Warszawie), gdzie ludzie się znają. W MediaMarkt, Saturnach, Avancach i innych tego typu przybytkach zdziwiłbym się bardzo, gdybyś natrafił na kogoś kompetentnego w vinylu i gdybyś tam zastał jakikolwiek sensowny asortyment w zakresie sprzętu do vinylu, no może oprócz samych płyt.

Byłem dzisiaj w M1 w Czeladzi, patrzę i q-cze, nie qumam... stoi sobie duże stoisko z płytami winilowymi!

Ceny, jak to z winyl, od 60 zł w górę.

Za 60 zł dostaniesz super produkcję CD, winyl startuje z tego pułapu.

Koniec świata - kiedyś (1982) urządzono skromny pochówek 'czarnych płyt', jako zabytku techniki.

Aha, polecam w Katowicach Audio Styl na Roździeńskiego - Hi-Fi i Hi-End.

Edytowane przez JanF

A jakbym kupił coś takiego:

Gramofon - Pro-ject RPM 1.3 - 1500zł

Wkładka z igłą - Ortofon 2m red - 400zł

Przedwzmacniacz gramofonowy (pre) - Pro-ject Phono Box SE - 1000zł

Wzmacniacz - Pioneer A-50-K 2x90W - 2000zł

Kolumny - Elac fs 57.2 - 1000zł

RAZEM: 5900zł

Dałoby to radę zabrzmieć? I czym sam nie miałbym problemów żeby to wszystko do kupy podłączyć? Dodam, że słuchałbym tylko i wyłącznie we własnym mieszkaniu w pomieszczeniu 25-30m2, głównie rock, Led Zeppelin, The Rolling Stones itp. 6 tysięcy trochę kasy jest, ale we wakacje mam nadzieję udałoby mi się tę kwotę spokojnie odłożyć i kupić taki zestaw.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

RPM 1,3 razem z 2M Red to koszt ok. 1650zł. Widziałem wyprzedaże na Allegro za niecałe 1500 z tą wkładką.

Później np takie pre: http://planetadzwieku.com/pro-ject-phono-box-ds-2-lata-gwarancji-salon-w-wa.html

Tysiak na kolumny może być słabo, a na pewno trudno.

Edytowane przez frywolny trucht
  • Pokaż nowe odpowiedzi