Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy? Przez kilka lat?:)

Płyty, bracie.. Płyty.

W tym tkwi sedno

A 3000 ciaków to nie są " skromne zasoby" .

To - sporo.

Więc który z gramofonów w tej cenie jest wart uwagi?

Jedni chwalą Regę, inni Pro-Ject, a jeszcze inni ClearAudio itp.

,fakt że każde moje dotknięcie sprzętu wywołuje iskrę

- kup koc wełniany, powinny byc w Cepelii... Edytowane przez excel

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam,

Zakupiłem gramofon Pioneer PL 500X i chciałbym wymienić wkładkę. Która z nich była lepsza: Ortofon 2m Red czy AT440 mla ? Ewentualnie jaką inną wkładką w rozsądnej cenie warto się zainteresować.

Załączam fragment specyfikacji gramofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Zakupiłem gramofon Pioneer PL 500X i chciałbym wymienić wkładkę. Która z nich była lepsza: Ortofon 2m Red czy AT440 mla ? Ewentualnie jaką inną wkładką w rozsądnej cenie warto się zainteresować.

Załączam fragment specyfikacji gramofonu.

at440 ma szlif micro-line i jest zaj..tym trackerem do końca strony. Bierz tę a docenisz czysty dźwięk do szpindla.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 3 tygodnie później...

Reaktywuję stary gramofon Daniel. Mam zniszczony przewód sygnałowy. Czy moglibyście mi polecić jakiś w miarę dobry przewód z końcówką DIN, który mógłbym wlutować w miejsce starego? Nie jestem audiofilem, od razu zaznaczam. Chciałbym w miarę tani przewód, ale nie koniecznie najgorsza chińszczyznę.

Pisać - to mało, Kolego.

Czytać i - niedaleko szperać.

Od/ do Danieli - masz inny temacik.

Zresztą - urodziwy i mocno wyczerpujący zagadnienie.

A nie mówiłem wielokrotnie?:-(((

Rence łopadajo...

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Planuję zakup pierwszego gramofonu i w związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z użytkowników forum jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie czy gramofony Reloop RP-1000M i Reloop RP-1000MK3 różnią się czymkolwiek czy jest to ten sam produkt? W różnych sklepach występują oba rodzaje natomiast z opisu nie wynika aby były między nimi jakiekolwiek różnice. Będę wdzięczny za odpowiedź.

witam, mam pytanie czy ktos wie i moglby mi pomoc wyregolowac ramie w gramofonie pioneer pl-445 nie umiem nic na ten temat znalezc ,a chodzi oto ze na automacie jak wlacze to igla opada przed talezem ,ponoc mozna to wyregolowac jakimis dwoma srubkami ale nie mam pojecia gdzie one sa ,z gory dziekuje za odpowiedz

Czy ktoś mi może łopatologicznie wytłumaczyć jaka jest różnica między gramofonami Pro-Ject Debut Carbon - Debut Carbon DC - CARBON ESPRIT DC SB oraz ESPRIT DC bez SB. Rozpiętość cenowa z wkładką Ortofon 2M RED 1570zł - 2190zł. Którą wersję polecacie?

pro-ject debut carbon - metalowy talerz

pro-ject debut carbon DC - zasilanie prądem zmiennym (lepsza stabilizacja obrotów)

pro-ject debut carbon espirit DC - zamiast talerza metalowego talerz akrylowy (biały) lepsze tłumienie drgań

pro-ject debut carbon espirit DC SB - zawiera dodatkowo speed box, czyli elektroniczną regulację obrotów - nie trzeba zdejmować talerza, żeby przełożyć pasek i zmienić prędkość obrotową z 33,3 na 45

Witam wszystkich miłośników analogu. Drogą kupna nabyłem swój pierwszy w życiu gramofon Thorens TD166 Spezial, ramię o ile dobrze rozpoznałem to TP11. Sprzedawca zaznaczył, że do wymiany jest igła w gramofonie więc zacząłem szukać co kupić. W wątkach, które przeczytałem polecane do tego ramienia są 2M Red ze wskazaniem na Bronz, Ortofon seria 500 (510 lub 520) lub AT 440MLa. Wszystkie kosztują trochę grosza więc stwierdziłem że najpierw wymienię igłę w tym co mam a z lepszą wkładką poczekam aż uzbiera mi się kolekcja płyt do słuchania (aktualnie mam aż 2 albumy :) ). Na ramieniu zamontowana jest wkładka Stanton TH 680 EE ale mam problem ze znalezieniem do niej oryginalnej igły. Wyszukałem tylko poniższe linki ale obawiam się, że to nie są prawidłowe (oryginalne) igły:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedawca dorzucił jeszcze do gramofonu drugą wkłądkę Ortofon OMB 5 ale też ze zjechaną igłą - może tutaj lepiej igłę wymienić i na tym pograć (aczkolwiek po cenach na ebay wnoszę że nie jest to sprzęt nawet średnich lotów...)

A może ten Stanton nie jest warty wymiany igły i trzeba kupić porządną wkładkę?

Dodam, że jako pre mam VSPS od RJM.

Z góry dzięki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mogę doradzić to Stantom w oryginale jeśli się da, kiedyś mieli tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można zapytać, Ortofon za igłę oryginał 215 pln szkoda kasy, jak masz dwa albumy to wytrzymaj i kup AT 120 lub AT 440 na raty w DJ shop.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4321

Ma ktoś z was doświadczenie jak wypada Stanton 680 w porównaniu do AT440 albo Ortofon Bronze? Jaki poziom reprezentuje sobą ta wkładka?

Właśnie stałem się właścicielem Thorensa TD320. Ma założoną wkładkę Stanton 605 SK ze świeżą igłą. Potrzebuję dobrać preamp, bo nie mam nic. I teraz zastanawiam się nad kierunkiem w którym pójść - wyrzucić wkładkę i kupić coś innego i pod to dobierać preamp, czy dobrać preamp pod to co jest? Nie wiem co jest warty ten stanton, ale mam dziwne wrażenie, że niewiele.

Ma ktoś z was doświadczenie jak wypada Stanton 680 w porównaniu do AT440 albo Ortofon Bronze? Jaki poziom reprezentuje sobą ta wkładka?

Miałem Stanton 500 MkII bardzo dobra wkładka z dobrym basem 680 też bardzo chwalą, Ortofonia serii 2M miałem i słuchałem wszystkie szkoda kasy, AT 440 mam teraz ,zdecydowanie najlepsza jakość dźwięku do ceny.

Mam czysto teoretyczne pytanie do miłośników vinylu, czy "dobry" gramofon z dobrze dobraną wkładką ukaże "więcej" dźwięku z płyty winylowej niż odtwarzacz cd w tej samej cenie z płyty cd? Np. Czy gramofon Pro-Ject 2-Xperience Classic z wkładką do 1500zł pokaże "więcej" dźwięku (barwy?przestrzeni?dynamiki?rozdzielczości?), aniżeli np. Marantz sa 8005? Jakie są Wasze odczucia? Czy ktoś kiedyś porównywał nagrania z winyla i cd?

Mam czysto teoretyczne pytanie do miłośników vinylu, czy "dobry" gramofon z dobrze dobraną wkładką ukaże "więcej" dźwięku z płyty winylowej niż odtwarzacz cd w tej samej cenie z płyty cd? Np. Czy gramofon Pro-Ject 2-Xperience Classic z wkładką do 1500zł pokaże "więcej" dźwięku (barwy?przestrzeni?dynamiki?rozdzielczości?), aniżeli np. Marantz sa 8005? Jakie są Wasze odczucia? Czy ktoś kiedyś porównywał nagrania z winyla i cd?

- jest to pytanie z gatunku retorycznych.....oczywiście że tak...! ...trąbimy o tym w tej zakładce od wielu lat....dźwięk, jak to ktoś kiedyś ładnie napisał:.."urywa się ze smyczy"...oczywiście muszą by dobre płyty, najlepiej z epoki...z moich doświadczeń wynika, że takich płyt jest większośc...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Nie da się jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć, raz brzmi lepiej CD raz winyl, zależy od wydania. I nie zwracaj uwagi na egzaltowane wypowiedzi.

Edytowane przez Davis

Mam gramofon SONY PS-LX5 kupiony z wkładką używaną ORTOFON VMS20E MKII. Musiałem zmienić starą igłę oryginalną mocno zajeżdżoną na zamiennik Nadel około 80 zł (oryginał około 500 zł). Jest nieźle ale obecnie podejrzewam, że wkładka zaczyna się kończyć.

Mam 2 pytania : Jakie objawy świadczą o zużyciu wkładki ??

Jakie zamienne wkładki dopasowane do tego gramofonu i poniższej konfiguracji byście polecali ?? (Grado, Ortofon, Sumiko itp).

W komplecie odsłuchowym : Wzmacniacz AMC 3100a, kolumny podłogowe Paradigmy Monitor 5 - podłogowe z roku 2001 roku, Kable głośnikowe - Ultralink MTP 12 i preamp ART Dj PRE.

Witam .

To mój pierwszy raz :) tutaj :)

Sąsiad , troszkę sknerowaty, chciałby posłuchać swoich winyli z lat młodości . Ma gramofon , jakiś plastik Philips . Szukam teraz dla niego jakiś tani wzmacniacz z pre do gramofonu i głośniczki , które by się dobrze zgrywały z tym wzmacniaczem. Kwota im mniejsza tym lepsza :)

Możecie coś polecić z portalu np. Al.... ?

Pozdrawiam .

Maciej

koleś kupił all in one (gramofon , radio , usb , głośniki , toster i nawilżacz powietrza za 460 z przesyłką , ale oddał bo jak fajnie grało jeszcze radio to analog dupnie ) Teraz ma tego Philipsa za 60zł :)

Może max 500 :) .

Wiem sytuacja beznadziejna , ale koleś z wiekiem skąpi coraz bardziej :(

Pomyśleć , że dzieli nas tylko 4 lata , mam nadzieję , że nie dożyję takiego stanu :) Właśnie zamówiłem projektor JVC X 500 w dobrej cenie .

• Redaktorzy

Za 500zl mam rozwiazanie. Powaznie. Ale jak cos to podam na PW, bo mnie tutaj zaraz zjedza ;-)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 1 miesiąc później...

Cześć:) Jestem tu nowa, więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Planuję zakup pierwszego gramofonu, na prezent dla mojego chłopaka. Jako, że jest on wielkim fanem Pro-Jectów zastanawiam się nad kupnem jednego z nich. Mój budżet jest dość skromny, więc waham się pomiędzy Debutem III (tu dodatkowe pytanie: lepiej kupić z wbudowanym przedwzmacniaczem czy dokupić osobno?) a RMP 1.3 z wkładką 2M RED. Cenowo są podobne i oba mają niezłe opinie:) Nie wiem który wybrać. Jakieś sugestie? Będę wdzięczna :)

• Pokaż nowe odpowiedzi