Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tak miękko ..

To życzę miłej lektury. To upierdliwa robota.

Wiem bo też mam osprężynowaną maszynkę.

Tylko u mnie przynajmniej śruby są na wierzchu.

Zacząłbym od manuali.

• Redaktorzy

Istnieją wkładki MC LO z wymiennymi igłami. Wymiana trwa 1,5s.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Poziomowanie Thorensów z serii 300 czy 500 to 2-3 minuty.

Łącznie z przekładaniem talerza i ściąganiem zaślepek by dobrać się do śrub regulacyjnych.

Było kilka wątków o nich.

;-)

Źle wypoziomowany może np notorycznie zrzucać pasek.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Faktycznie -pikuś,z tym sobie poradze bardziej mnie martwi jak sie powinno zachowywac to ramie,

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość rydz

(Konto usunięte)
Gość vasa

(Konto usunięte)

Poziomowanie Thorensów z serii 300 czy 500 to 2-3 minuty.

Czy tylko poziomujesz czy ustawiasz jednocześnie "twardość" zawieszenia?

>Vasa

Poziomujesz tak by zrównać obie części plinty: ruchomą/pływającą i stałą. Najlepiej z użycie poziomicy.

Wtedy jest poprawnie ustawione zawieszenie.

Można skręcić/odkręcić sprężyny mniej lub bardziej (utwardzić/zmiękczyć zawieszenie) jednak wtedy mogą pojawić się inne kłopoty:

- spadanie paska

- trudne do oszacowania 'na oko' - na ile płaszczyzny tych dwóch plint są równoległe

- przycieranie talerzem o plintę ruchomą

- etc.

Ramię ... powinno pracować swobodnie, bez zatarć. Najlepiej je zrównoważyć (lewitacja kilka mm nad płytą - uwaga na igłę!!!) i zobaczyć jak się obraca popychając delikatnie palcem w jedną lub drugą stronę. Oczywiście ze zdjętym antyskatingiem.

Sprawdzilem ,pracuje plynnie i swobodnie.Jedyna wada narazie jaka znalazlem to opuszczanie ramienia za pomoca tego przelacznika nie dziala tzn jest w pozycji do gory a jak opuszczam to mi ten wlącznik odbija z powrotem w pozycje do gory.Za pomocą dzwigienki na ramieniu jest ok

Problem znikł po podłączeniu zasilacza:)Ramie opuszcza sie i podnosi dzwigienką,obroty stabilne ,pasek nie spada.Po wypolerowaniu oslony td 320 mk2 bedzie jak nowy.:)Ktos zna jakiś pre do wkladek MC za normalne pieniądze?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Posłuchaj na pre w Coplandzie 405 , potem najlepiej wypożyczyć coś za parę tysiaków , albo może nie wypożyczaj . :))

Kamil ! tak naprawdę to już " przepadłeś " :) , bo możliwości i rozwiązań jest mnóstwo , może droższa MM , a może MC , Pre-ampy ....

Ps , uważaj bo kobieta może tego nie wytrzymać . :))

Pozdrówko .

Gdzie można poczytać o dopasowaniu mechanicznym i elektrycznym wkładek do ramion, zawieszenia i preampa?

Edytowane przez pat_69

Na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jeszcze podpytam o dopasowanie AT 440mla do ramienia Thorens TP-28 (me = 12,5 g.).

Waham się między zakupem tej AT, a Tonarem 555. Ma być do Thorensa 318 MK II + CA 640p.

Edytowane przez pat_69

OK, przeliczyłem sam (tak naprawdę za pomocą kalkulatora), ale proszę o potwierdzenie poprawności:

me ramienia: 12,5 g (TP-28)

cart mass: 6,5 g (AT 440 MLa)

compliance: 10 (podana pewnie dla 100 Hz), więc mnożę razy, 1,7

Rezonans wychodzi w okolicach 9 Hz, czyli OK.

Co jeszcze oprócz wysokości wkładki musze wziąć pod uwagę by dobrze dobrać wkładkę do Thorensa 318 MK II?

Ja również mam TD 318 MK2 i zastanawiam się nad nową wkładką. Chciałem kupić coś z wyższej półki np.:

Ortofon 2M Bronze lub Nagaoka MP150 pytanie czy nie będzie to mezalians i czy warto?

@buble_corp, wygląda na to, że w tym wątku trzeba mieć szczęście by dostąpić zaszczytu otrzymania odpowiedzi od Panów Inżynierów:)

2M Bronze'a polecają chyba wszyscy, więc to będzie raczej bezpieczny zakup. Mezaliansu nie będzie na pewno z Thorensem i chyba wszystkimi ramionami jakie były montowane do 318 MK II. Warto natomiast skonsultować inne elementy toru (preamp, wzmacniacz, kolumny) bo może okazać się, że dla Bronze'a gdzieś tam może być wąskie gardło.

BTW jakie ramię masz w swojej 318-tce?

BTW jakie ramię masz w swojej 318-tce?

Mam ramię standardowe dla tego gramofonu, czyli TP 28.

W tej chwili myślę nad wykonaniem preampa lampowego bazującego na układzie Hiraga.

Szkoda Bronza na Hiragę.

Jak musisz mieć pre na lampie to zrób DC Phono Thorstena >> szperaj na diyaudio.com w dziale analogu.

Szkoda Bronza na Hiragę.

Jak musisz mieć pre na lampie to zrób DC Phono Thorstena >> szperaj na diyaudio.com w dziale analogu.

Nie muszę :). Chętnie bym Nudę przytulił, ale nie widzę aktualnie ani złożonej ani płytek na sprzedaż.

Co do lampowego pre to znalazłem chyba coś ciekawszego i z bardziej inżynierskim podejściem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten na końcu)

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

witam. na początek swojej przygody z analogami chciałem kupić Technics QUARTZ SL-Q3. na aukcji, którą znalazłem nie posiada wkładki i pokrywy.

mam dwa pytania. czy nada się do tego modelu inna niż oryginalna (z tego co znalazłem to są dość drogie)?

jaką wkładkę wybrać?

• 1 miesiąc później...

Drodzy Panowie i Panie. Mieliscie stycznosc z nowa budzetowka Thorensa, mam na mysli modele TD203 lub TD206? Jak one sie maja do innej budzetowki czyli TD170 czy TD190? Chcialbym kupic cos na poczatek, nie przekraczajac budzetu 400 funtow za gramofon. Z czasem bedzie lepsze PRE i wkladka. Pchac sie w nowki jako zoltodziub, czy zaryzykowac kupno uzywki?

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Witam,

mam pytanko. Zauważyłem, że przy odtwarzaniu winyli w pewnych zakresach dochodzi do zniekształceń. Silnych przesterów. Dzieje się tak i na słuchawkach i na kolumnach. Nie zauważyłem tego przy słuchaniu kompaktu więc błędu szukam w ustawieniu gramofonu, igle albo przedwzmacniaczu. Co może być przyczyną?

Plik mp3:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie,

G

Ukryta Zawartość

Przyczyn może być wiele.

Na początek sprawdziłbym ustawienie wkładki czy jest poprawne.

Moze to być również kwestia zużytej płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi