Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Piopio napisał:

A gramofon ma wbudowane PRE ?

W sumie to nie istotne, bo końcówka ani gramofon regulacji nie mają.

11 minut temu, marcellus30 napisał:

Witam. Może ktoś pomoże zastanawiam się jak można podłączyć gramofon do końcówki mocy. W tej chwili regulacja glośnośći innych źródeł odbywa się poprzez daca . Szukać pre z możliwością wzmocnienia sygnału?  Jeżeli dobrze kombinuję to może ktoś  poleci coš wartego uwagi do kwoty 2 k

Albo pre z pre gramofonowym, chyba że masz pre gramofonowe w gramofonie, to zwykły przedwzmacniacz.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
Teraz, Jacchusia napisał:

W sumie to nie istotne, bo końcówka ani gramofon regulacji nie mają.

Może być istotne, jeżeli @Piopio kombinuje aby podłączyć pre liniowe z regulacją gain

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Może być istotne, jeżeli @Piopio kombinuje aby podłączyć pre liniowe z regulacją gain

A to pre-praszam 🙂 

A takie pre ma poziom "0" dB wzmocnienia?

Edytowane przez Jacchusia

Obecnie to mam dwa gromofony . Polskiego  Daniela i Denona  SP 23f. Żaden z nich nie ma wbudowanego przedwzmacniacza . Końcówka to xindak pma . Widziałem że niektóre przedwzmacniacze mają możliwość  regulacji „wzmocnienia” sygnału . Czy takie połączenie ma sens ? Do plików czy CD używam przedwzmacniacza z daca Audiobyte Black Dragon.

4 minuty temu, marcellus30 napisał:

Widziałem że niektóre przedwzmacniacze mają możliwość  regulacji „wzmocnienia” sygnału . Czy takie połączenie ma sens ? Do plików czy CD używam przedwzmacniacza z daca Audiobyte Black Dragon.

Czyli chodzi Ci o przedwzmacniacz gramofonowy z regulacją głośności ? Owszem, są takie na Ali.

Ale to niewygodne rozwiązanie bo musiałbyś przepinać kabelki. Chyba, że ma wejścia RCA i XLR ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, marcellus30 napisał:

Obecnie to mam dwa gromofony . Polskiego  Daniela i Denona  SP 23f. Żaden z nich nie ma wbudowanego przedwzmacniacza . Końcówka to xindak pma . Widziałem że niektóre przedwzmacniacze mają możliwość  regulacji „wzmocnienia” sygnału . Czy takie połączenie ma sens ? Do plików czy CD używam przedwzmacniacza z daca Audiobyte Black Dragon.

.....

48 minut temu, Marcinus napisał:

Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie pre liniowego z dobrym wejściem phono.

....

Najlepszym rozwiązaniem byłoby - aby typa jakoś okiełznać.

Prawie, jak Pana Romualda od Byka 

,🤣👍

Zakup z Ali odpada bo dla mnie to loteria i jedna wielka niewiadoma .  Pozostaje zatem pre liniowe z dobrym phono. Jakieś typy w budżecie do 2tys?

7 godzin temu, marcellus30 napisał:

Zakup z Ali odpada bo dla mnie to loteria i jedna wielka niewiadoma .  Pozostaje zatem pre liniowe z dobrym phono. Jakieś typy w budżecie do 2tys?

Jaka loteria ? Świetne sprzęty. To już nie to co było kiedyś. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dla mnie byłby to zakup w ciemno ,ciężko znaleźć  opinię  o tego typu przedwzmacniaczach Photo z regulacją głośności. Nie należę do osób które patrząc na schemat czy też na użyte komponenty potrafią stwierdzić czy w danym urządzeniu tkwi potencjał . Jeżeli masz jakieś typy, sugestie na które urządzenia warto zwrócić uwagę to byłbym wdzięczny.

Świetną jakość da Ci pre lampowe + pre gramofonowe zasilane liniowo.

Jako pre lampowe proponuję chiński klon CARY SPL90 z lepszymi lampami.

Pre gramofonowe Schiit Mani + chiński zasilacz liniowy.

Cena za wszystko ok 3.000

Godzinę temu, Piopio napisał:

Pre gramofonowe Schiit Mani + chiński zasilacz liniowy.

Miałem dwa Schit-y słuchawkowe, to amerykańce. Zasilacz to wolałbym Tomanek np. a pre jakiekolwiek skoro jest pre gramofonowe. Na przykład "świnkę" MF za 1065 z Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Moderatorzy
5 godzin temu, Jacchusia napisał:

Tomanek

Szumią 😞 

Do pre phono, jeśli już ktoś bardzo chce mieć super "wyprostowany" prąd, to lepiej mały akumulator żelowy.

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Szumią 😞 

Mnie gramofonowy (ten, którego zakupem się chwaliłem 🙂) ale buczał.

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Do pre phono, jeśli już ktoś bardzo chce mieć super "wyprostowany" prąd, to lepiej mały akumulator żelowy.

Project takie coś robił - się mi przypomniało.

• 1 miesiąc później...
W dniu 26.03.2025 o 19:41, Jacchusia napisał:
W dniu 26.03.2025 o 17:55, Marcinus napisał:

Project takie coś robił - się mi przypomniało.

Polecam zasilacze iFi iPower X. Bardzo czyste źródło prądu. Poza świetnymi komponentami filtrującymi te zasilacze używają też technologii analogicznej do ANC (robi z szumami zasilania to, co ANC w słuchawkach z dźwiękami otoczenia). Nie są może najtańsze (w porównaniu z chińskimi liniowymi), ale warto. Sam używam z phono-pre, zero szumów sieciowych w torze, nawet przy wzmocnieniu 72 dB.

Godzinę temu, tencin napisał:

iFi iPower X

Nie używam zasilaczy impulsowych w torze audio. 

Nawet to NAS-a mam FiiO PL50

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Nawet to NAS-a mam FiiO PL50

Jak ktoś lubi wyrzucać pieniądze w błoto, czemu nie. NAS'owi jest to obojętne. 😜

5 minut temu, tencin napisał:

Jak ktoś lubi wyrzucać pieniądze w błoto, czemu nie. NAS'owi jest to obojętne. 😜

NAS'owi tak. Ale już urządzeniom audio podpiętym do tej samej sieci już nie ...

5 minut temu, tencin napisał:

NAS'owi jest to obojętne. 😜

Ale innym urządzeniom w tej samej sieci/torze audio juz nie.

Teraz, Jacchusia napisał:

Ale innym urządzeniom w tej samej sieci/torze audio juz nie.

Ja mam dla toru audio osobną linię zasilającą, stabilizowaną i filtrowaną, oddzieloną galwanicznie od sieci. NAS'a nawet bym tam nie wpinał, nie ma to sensu, z tej linii zasilam tylko analogowe elementy toru. Impulsowe w tej podsieci też niczego złego nie robią, kwestia dobrego filtrowania w sekcjach zasilania wzmacniaczy.

56 minut temu, tencin napisał:

kwestia dobrego filtrowania w sekcjach zasilania wzmacniaczy.

Głównie chodzi o DAC i streamer...

3 godziny temu, tencin napisał:

Ja mam dla toru audio osobną linię zasilającą, stabilizowaną i filtrowaną, oddzieloną galwanicznie od sieci. NAS'a nawet bym tam nie wpinał, nie ma to sensu, z tej linii zasilam tylko analogowe elementy toru. Impulsowe w tej podsieci też niczego złego nie robią, kwestia dobrego filtrowania w sekcjach zasilania wzmacniaczy.

Też mam osobną (opisywałem na forum). NAS mam kablem  1m połączony ze streamerem i nie będę ciągnął osobnej linii dla NAS-a tylko po to żebym mógł użyć impulsowego zasilacza.

Ale to wątek nie o nas 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi