Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Malo wiem o kalibracji, to znaczy vta nigdy nie ustawialem, nacisk igly i antyskating owszem i to byloby na tyle.

Mozna przeczytac ze 440mla to najbardziej sensowana wkladka do 700 zl ale prawda jest taka ze trzeba udac sie na odsluch aby cos wybrac (u mnie to niemozliwe niestety) wiec wchodzi zakup w ciemno. Od czasu do czasu zaczynam powiekszac swoja kolekcje czarnuli, dzwiek cyfrowy juz mnie nie interesuje.... dlatego szukam jakiegos sensownego wyjscia.Cenie sobie wszystkie rady i nakierowania , nawet te , ktore oznaczaja moje "niedojrzale" myslenie i kierunek , w ktorym ide.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kwasior21
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie znam twoich preferencji i systemu, ale na Twoim miejscu- póki co- obszedłbym tę AT 440 MLa łukiem.

Najpierw trzeba mieć maszynę by docenić, przy pewnych preferencjach tę wkładkę. Ale jak już masz maszynę, jakieś tam sprecyzowane preferencje, łatwo powiedzieć, że to super wkładka :)

Zalozenie jest takie ze gramofon ma zostac podpiety do micro wiezy , na oku mam denona m-39, jako pre bedzie art dj pre2.

Pozdrawiam.

<br />Mnie interesuje tylko odlsuch plyt dla dzieciaka, fasolki, pan tik-tak, pan kleks i czasem co dla nas, bjork, queen itp<br />
Idź po całości ! Kup dziecku Mister Hita. Poważnie mówię !:)

<br /> moj maly babel lubi sobie talerz zatrzymac, postukac az igla przeskoczy itp.<br />
O!:))
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wkładka za 700zł podpięta pod gramofon, który jej nie doceni i micro wieżę, oraz niewyrafinowany przedwzmacniacz?

Ratunku!!!!!!

Nie! Nie! Nie!

<br />Czy wiesz, że wkładka ta, z racji szlifu, wymagałaby regulacji VTA i azymutu, a żaden gramofon do 3 tys za nowy, nie ma takiej? <br />
AT 120 - tez nie ma ?:))

Kurde, AT-120 E to jest wkładka, a nie gramofon. Wkładka to jest to małe, a gramofon - to duże.

Bo mję się zapomniały dwie literki... Chodzi o GRAMOFON pod tytułem AT-LP 120 !:)

A jaki masz zestaw?

Zestaw tz głosniki itd ???

Jeśli tak to mam:

Magnetofon: Technics Deck 641

Wzmacniacz: Sanyo DCA 611

Głośniki Empiro HQD 12 150W

Wiem że to zbieranina byle czego, ale (przynajmniej) na razie wystarcza mi to. chciałbym tylko gramofon dokupić żebym mógł posłuchać czarnej płyty. Nie jestem żadnym melomanem, ani nic z tych rzeczy.

Może coś z tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy do końca można ufać sprzedającym na allegro. Wolałbym jednak od kogoś stąd. Chyba że sami wybralibyście któryś z podanych przeze mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,walka z kablami trwa.z uziemieniem jest ok ale nadal nie mogę się pozbyć przydżwięku gdy odpalam silnik,jest słyszalny i wkurzający,może jak zerwę matę z chasis to coś zmieni bo próbowałem chyba wszystkiego

to jest połączenie starą metodą czyli bez ekranu,b,z pominięciem płytki

a to przygotowane nowe kable

coś jest żlenie wiem dlaczego po zmianie okablowania i złożeniu ramienia nacisk igły muszę ustawiać na maxa a antyscating na zero,bo inaczej ramię ucieka z płyty,ktoś miał już takie przygody???

Edytowane przez beowulf22

A jak jest z tym vta i ustawianiem go.Czy na przyklad taki stanton 150 ma taka regulacje? Jesli dobrze rozumiem vta ustawiamy np. po zmianie maty na grubsza i odwrotnie.

Pozdrawiam.

A wiec po wielkich bojach zona zostala przekonana do pro-jecta 1.3.Zapewne mieliscie/macie takowy sprzet, jak na razie nie bede dokladal do wersji z talerzem akrylowym, zostane przy standardowym .... rozumiem ze warto dolozyc do wkladki 2m-red? CO oznacza genie? gdzieniegdzie sie pojawia a gdzieniegdzie nie w opisach i aukcjach.Jakie sa najwieksze wady tego sprzetu, zaznaczam , ze bedzie odizolowany od zrecznych malych paluszkow.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kwasior21

2m red koniecznie. Genie to wersja właśnie z tą wkładką i o ile pamiętam kolcami w podstawie. Największa wada gramofonu - brak pokrywy i ogólnie dość lekka, ale przemyślana konstrukcja.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No i to, że trzeba wstawać co ok. 20 minut by zmienić stronę.

Wady odkryjesz samodzielnie. albo nawet i nie. Zależy jak wsiąkniesz w temat.

Edytowane przez frywolny trucht

A wiec po wielkich bojach zona zostala przekonana do pro-jecta 1.3.Zapewne mieliscie/macie takowy sprzet, jak na razie nie bede dokladal do wersji z talerzem akrylowym, zostane przy standardowym .... rozumiem ze warto dolozyc do wkladki 2m-red? CO oznacza genie? gdzieniegdzie sie pojawia a gdzieniegdzie nie w opisach i aukcjach.Jakie sa najwieksze wady tego sprzetu, zaznaczam , ze bedzie odizolowany od zrecznych malych paluszkow.

Pozdrawiam.

Ustaw go na solidnej podstawie (platformie).Jest lekki, ale nie ślizga się przy próbie włączenia (jak ktoś kiedyś pisał) bowiem kolce spoczywają na krążkach antypoślizgowych.Trudno go nawet na siłę przesunąć.Używam od roku i wad jak na razie nie dostrzegam!

Dokupiłem pokrywę (przegrałem walkę z kurzem) i speed boxa, ale tego nie musisz mieć od razu.

Pokrywa to bedzie mus, ale cena tez jest niezla.Bez speed boxa tez na razie sie obede .... malo co zmieniam obroty.Mam jeszcze takie dwa pytanka:

- rozumiem ze pelna manualnosc polega rowniez na tym, ze po skonczonej plycie ramie nie wraca nigdzie tylko sie podnosi w miejscu zakonczenia plyty?

- czy silnik jest na prawde tak mocny jak pisza? aktualnie w itt jak chce przetrzec plyte na gramofonie i lekko ja przycisne to potrafi sie plyta prawie zatrzymac. .... lacznie z talerzem.

POzdrawiam i sorki za takie trywialne pytania ..;)

Silnik jest w porządku.Szczoteczka do czyszczenia płyt mi nie zatrzymuje talerza, ale nie należy dociskać za mocno! Powiem więcej- 600 gramowy docisk nie robi na nim żadnego wrażenia.

Witam wszystkich!

Forum przeglądam od pewnego czasu, ale tylko zbieram więdzę. Po krótkiej przygodzie z pożyczonym gramofonem, szukam czegoś dla siebie. Budżet w okolicy 500-600zł. Przejrzałem archiwum podobnych tematów i mam pytanie o te ogłoszenie:

Ukryta Zawartość

Pytałem sprzedającego - jest to model B55 z ramieniem od L75s, wkładka to AT91. Widać, że był malowany, nie przeszkadza mi to. Czy warto się nim interesować?

Reszta mojego zestawu to starszy Rotel (jest wejście Phono, MM) napędzający Tannoy'e M2.5.

Ukryta Zawartość

Wkładka AT91 jest tak mizerna, że musisz od razu doliczyć koszt na coś porządniejszego.

B55 to tańsza wersja L75, ma ten sam silnik, ale lżejszy talerz, gorsze łożysko i całość wykonania jest słabsza co widać choćby po malowaniu. Ramie jelco na pewno jest solidniejsze od tego montowanego fabrycznie. Myśle, że ten gramofon może grać nieźle, napęd lenco ma świetnego "kopa".

Spytaj się też o pokrywe.

Ogólnie cena moim zdaniem jest OK, oczywiście poleciłbym raczej L75/78 zamiast B55, tylko te modele coraz ciężej dostać w normalnych pieniądzach, jeszcze kilka lat temu mało kto płacił więcej niż 400zł za lenco, a teraz ludzie wystawiają po 900zł, heh. Na ebay'u też drożej.

I to jest chyba oryginalne malowanie, późniejsze egzemplarze były robione we Włoszech i gdzieś tam jeszcze, wersji malowania było sporo i modele B55 prezentowały właśnie niską dbałość o detale. Przykład:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Dzięki za szybką odpowiedź.

Lenco L75 posiada znajomy i bardzo chwali. Niestety jak sam zauważyłeś, jego ceny przekraczają mój budżet.

Z malowaniem jest ok, po prostu nie ma metalowej nakładki z oznaczeniami.

To zależy jak się trafi. Ja kupiłem jakieś pół roku temu na aukcji na allegro lenco L78, czyli to samo co L75 tylko z automatyką i trochę ładniejsze, do tego ramie rega 250, ciężka drewniana plinta i wkładka rega bias 2, jeszcze docisk i dwie maty. Cena - 560zł. Nie wiem, czemu poszło tak tanio, ale takie są aukcje i warto czekać na te od 1zł bez ceny minimalnej, bo sprzedawcy na allegro szukają jeleni i wystawiają rupiecie po absurdalnych cenach.

Oczywiście rzadko zdarza się trafić na prawdziwą okazję, dlatego na tą chwilę możesz kupić B55 lub inny gramofon i czatować na okazje. Warto kupować gramofony, które łatwo się odsprzedaje, dlatego powinny być w idealnym stanie zarówno technicznym jak i wizualnym.

Rozumiem.

Zapytam jeszcze o ten:

Ukryta Zawartość

Igła to Elac D 355-17 wkładka rft (właściciel nie zna modelu). Pokrywa była dorabiana, plinta jest odnowiona.

Ukryta Zawartość

Thorens wygląda dużo lepiej. Cena bardzo niezła, zwłaszcza jeśli ta pokrywa jest w cenie - nie jest to fabryczna pokrywa, tylko na zamówienie, jak dla mnie wygląda nieźle.

Wkładkę w używanym gramofonie będziesz musiał wymienić prędzej, czy później, więc to nie ma znaczenia.

Szybkie pytanie,kupiłem okazyjnie niekompletnego TD 166 MK VI na części do mojego TD 145,czy mogę zamienić silniki tzn.wstawić z 166 do 145,Ten ze 166 chodzi na zasilaczu,którego brak.zastanawiam się czy całkiem nie wymontować automatyki ze 145???

A po co chcesz zmieniać silnik?

Pisałem już wcześniej o przydżwięku przy włączaniu silnika,nie wiem może to uziemienie,a może coś innego
  • Pokaż nowe odpowiedzi