Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, popróbowałem, pokombinowałem i wszystko gra. Okazuje się, że wystarczy gramofon postawić na drewnianej szafce, a głośniki na podłodze (drewnianej) i już nie ma problemu. Obawiałem się, że w owym miejscu docelowym też będzie źle (bo drewno powinno wszystkie drgania przewodzić), ale jest super i nie narzekam.

Kupiłem, bo już fundusze się wyczerpały. Poczekam i wymienię za jakiś czas. Na razie jestem zadowolony. Miałem się zmieścić w 500zł z gramofonem, pre-ampem i podstawowym kompletem winyli. Okazało się, że wydałem 800zł, więc i tak przekroczyłem. A nawet nie wiedziałem czy mi się spodoba, czy będize do kosza. Jest dobrze, pożyjemy zobaczymy.

Dziękuje za wszystkie rady i uwagi, i zasłużonego facepalma na koniec. Idę słuchać, jak się wybudzę z błogiego letargu to dam znać ;))

Priwiet kolegom, stałem się całkiem niedawno posiadaczem Duala CV5600, zresztą od naszego forumowego kolegi. Otóż owy Dual będzie współpracował na Kefach C1(nowych), po kablu od Profigolda w pokoju 10m2. Pytanie teraz jaki wybór gramofonu byłby najlepszy? Budżet jakim operuję to 300-400 PLN na sam gramofon, wkładkę ewentualnie dokupiłbym po następnej wypłacie :P. Muzyki słucham bardzo różnej od klasycznej po metal

Tak trochę na uboczu rozważań powyżej - widzę że większość nowych adeptów gramofonologii stosowanej przymierza się do zakupów z drugiej ręki. Tymczasem moim zdaniem, tak postępując można się głównie naciąć i stracić kilkaset złotych na urządzenie, które będzie wymagać wielokrotnie większych nakładów gotówki, aby w końcu satysfakcjonująco zagrać. Oczywiście są wyjątki od tego co napisałem, ale czy osoba bez doświadczenia jest w stanie je odsiać od zalewu złomu na Allegro? Nie sądzę.

Z drugiej strony nikt nie poleca całkiem fajnych 'kitów' od aktualnie na rynku operujących producentów, które to zestawy zazwyczaj zapewnią dźwięk na poziomie satysfakcjonującym początkującego asfaltomaniaka, a często też otworzą drogę do dalszego ulepszania swojego nabytku, choćby przez instalację lepszej wkładki.

Oczywiście taki zestaw nie będzie kosztował 150zł z fonostejdżem, ale w cenie ok. 2000zł będzie miał gwarancję, często pomoc dilera w ustawieniu, dobraniu akcesoriów, itd, itp.

Żeby nie być gołosłownym kilka przykładów takich zestawów:

Rega RP-1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena 1300zł z wkładką OM5 Ortofona

Rega P3-24

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena 2100zł bez wkładki, producent oferuje kilka niedrogich propozycji

Music Hall mmf-2.2wh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena 1790zł z wkładką

trochę drożej

Goldenote Valore

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 3180zł z wkładką

Są też Pro-Jecty, Thorensy, itp.

To tak do rozwagi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Wielokrotnie powtarzałem, że jak ktoś się kompletnie nie zna, to niech kupi nowy, poprosi kompetentną osobę o kalibrację i tyle.

Bardzo rzadko się zdarza ,że kupi się z allegro sprzęt (gramofon ) który będzie w pełni sprawny i gotowy do użytku (nie wspominając oczywiście o potrzebie po zakupowej kalibracji )

Bywa też tak,że sprzedający ma w pełni sprawny sprzęt lecz nie zabezpieczy go umiejętnie do wysyłki i potem otrzymujemy resztki gramofonu, ramię z odłamaną przeciwwagą i uszkodzoną wkładką

audiokarma.org

Zgadzam się z tym co napisali wyżej Kris i Waluch i podpisuję się pod tym oboma rękoma. Tyle tylko, że preliminowany tutaj budżet na cały tor analogowy zazwyczaj wynosi 500 zł, a taki tor oparty o nowe rzeczy będzie minimum 3-4 razy droższy. Trzeba mieć cholerne szczęście, żeby na allegro zalosować sensowny gramofon + sensowną wkładkę + równie sensowne pre gramofonowe oraz dwie pary przyzwoitych kabli i zmieścić się w 500 zł oraz żeby to zagrało od pierwszego strzału. Ale są liczni "znafcy" którzy twierdzą, że te 500 zł to jest aż nadto, że to poprostu "bułka z masłem". Twierdzą tak do chwili gdy skonfrontują swoje skarby z jakimś normalnym gramofonem.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

super... Ale nie stać mnie na Regę... Audiofilem nie jestem w dodatku i tak nie mam możliwości słyszeć stereo. Chcę po prostu aby sprzęt był w miarę uczciwy w stosunku do wydanych pieniędzy. Wszystko w porównaniu z moją 10 letnią micro wierzą philipsa zagada lepiej

Koledzy dobrze doradzają - a można kupić gramofon nowej generacji za mniejsze pieniądze, np.debut III za 400-600 zł, czasami trafi się debut II troche taniej. Mniej więcej raz na miesiąc ktoś wystawia na allegro, nie cieszą się wielkim wzięciem. Regi żadnej nie widziałem na sprzedaż, w Polsce są mniej popularne i weszły na rynek później (model RP-1). Myśle że warto dopłacić 200-300 zł więcej za taki gramofon i mieć spokój, z 30 letnim gramiakiem może być więcej problemów, a i dźwięk lepszy (chociaż tu będa różne opinie, ale IMO nie da się kupić naprawde dobrej używki za 500zł). Do tego wzmacniacz z wbudowanym pre za jakieś 100-300 zł a kolumny na start można nawet zg30/zg40/space86/alton80 albo coś, żeby było jak najtaniej, czasami można znaleźć takie na strychu albo w piwnicy:) To moja propozycja,pozdrawiam.

Problem wtopy na początku analogowej kariery jest powszechny i przybiera różną postać - od skupu złomu z allegro po zakup nówki Debuta, który po pół roku pójdzie do ludzi za pół ceny, bo to zabawka. Generalnie jest zasada nr 1 - żeby wyjąć to trzeba najpierw włożyć - i nr 2: kto szybko daje, dwa razy daje. Dobrze mieć kogoś, kto doradzi (albo raczej odradzi) kiedy trzeba, pomoże skonfigurować. W wielu salonach od pięknych błyszczących nówek np. są panowie sprzedawcy, którym wiele można zarzucić, ale na pewno nie wprawę w kalibrowaniu wkładek. Gdzie indziej pomogą. Gdzie indziej niby pomogą, ale w sumie niekoniecznie, bo wcisną taniochę (że "na początek dobra"), którą po paru tygodniach i usłyszeniu czegoś lepszego czem prędzej wymienisz, dopłaciwszy jeszcze parę stówek. To jest długa i kręta droga, że tak z makkartneja powiem.

a co powiecie na temat tego Japończyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto ? Oryginalny pasek myślę że wyrwę już za 15$ zamienniki chodzą po 10$ w necie niby piszę że dobry

Ukryta Zawartość

na zdjęciach wygląda solidnie, nic więcej ze zdjęć nie wyczytam niestety

jeśli rzeczywiście jest sprawny to po wymianie igły i kalibracji będziesz zadowolony

audiokarma.org

a lepiej wymieniać igłę na at11(taka w zasadzie pasuje bo At12 miała już szlif shibata i w Polsce jest nie do dostania) czy może całą wkładkę na nowszą At95, albo ortofon OMB 5E. Zalerzy mi na uniwersalności z racji różnorodnej muzyki jakiej słucham

sam nie wiem, bo ortofon i budżetowa półka AT grają zupełnie inaczej

ja bym chyba kupił igłę do tej AT , a potem zapolował na jakąś droższą wkładkę

audiokarma.org

Jeśli dostanę gwarancję na niego to jest duże prawdopodobieństwo ze go zakupię chyba że w tej lub podobnej cenie (+100zł) zaproponujesz jakiegoś Duala z allegro. Jako że będzie to współpracowało z CV5600

Ale design tego Denona jest piękny taki minimalistyczny :)

Edytowane przez kaczi

aha, jest szansa że ktoś z obserwujących wątek może skrobnie co nie co. W ramach szeroko pojętej walki z nudą ... W każdym bądź razie dzięki Waluch za poradę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nie macie wrażenie że ten talerz nie leży równo? Mi się zdaję że jakby zahaczał o ewlement przy ustawianiu prędkości?

Ukryta Zawartość

widocznie taki kadr. W każdym bądź razie chyba jednak wezmę tego Duala niż Fishera. Więcej informacji o nim. Co do ograniczenia przez ramię ULM to można kombinować przez wymianę igły bo w zasadzie wkładka DN 168 i OM(B)10 się nie wiele różnią. Czytałem w jednym artykule że wybór jest w granicy 40 różnych igieł

do ULM będziesz musiał dobrać po prostu bardzo podatną wkładkę

tak 'z głowy' to mi tylko Goldring przychodzi na myśl

ale na razie to dokupisz najwyżej nową igłę do istniejącej wkładki

audiokarma.org

no właśnie sobie już upatrzyłem OM10 od Wamata. Chyba to zamiennik, ale cena 45 zł chyba jest odpowiednia. Nowa wkładka Ortofona 140 PLN, a to ciut za dużo jak na dzień dzisiejszy.

Podatną czyli jaką? w sensie ze lekką?

Edytowane przez kaczi

tak pokrótce mówiąc - z miękkim zawieszeniem

w specyfikacji wkładki jest Compliance im wyższa wartość tym bardziej podatna wkładka

spasowanie wkładki do ramienia wylicza się ze wzoru ), należy znać masę efektywną ramienia, masę wkładki i jej podatność

audiokarma.org

mam moze dziwne pytanie czy na gs 434 bernard odtwoze plyty kwadrofoniczne?

Za pomocą wkładki stereo z płyty kwadrofonicznej uzyskasz normalny dźwięk stereofoniczny. Natomiast uzyskanie kwadrofonii wymaga już zabytkowego, dziś nie występującego sprzętu.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi