Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Wpadł mi w ręce-całkiem przypadkowo- gramofon DUAL CS 522 + kilkanaście płyt. Nie wiem jak długo leżał, ale warstwa kurzu była pokaźna. Nigdy wcześniej nie interesowałem się gramofonami czy winylami. Ale dzisiejsze "wykopalisko' zainteresowało mnie na tyle by posłuchać co w winylu piszczy :) I szczerze mówiąc analog wpadł mi w ucho :) ma to coś czego nie ma ani CD ani mp3. Jako że jestem kompletnym laikiem w temacie mam do was kilka pytań na które "szukajka" nie potrafiła mi odpowiedzieć. Po wpisaniu nazwy np w google wyskakują głównie aukcjie.

Jak na razie zauważyłem jeden problem. Mianowicie nie działa Auto START. Po przełączeniu na START talerz kręci się, ramie podnosi się natomiast nie przesuwa się nad płytę. Trzeba ręcznie ustawić. Odtwarza dźwięk normalnie tylko to AUTO nie działa. Moje pytanie jest takie czy ta usterka jest do naprawienia przeze mnie? Laika w kwestii gramofonów, ale zdolności manualno-techniczne posiadam:), a jeżeli lepiej oddać fachowcowi to czy to się opłaca? Co myślicie o tym DUALu? Kompletnie nie znam się na gramofonach i nie wiem czy jest on coś wart w sensie użytkowym-czy warto go zostawić? Po oczyszczeniu wygląda prawie jak nowy. żadnych rys. Tylko osłona sfatygowana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc04090sj.th.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znam tego modelu szczegółowo, ale myślę, że to może być prawidłowo. Jesteś pewien, że ramię powinno automatycznie przesuwać się na początek płyty?

Na pewno ktoś Ci odpowie, a jeśli nie- sa dostępne w sieci "owners manual'e" nawet for free,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To dobry sprzęt, a czy warto go zostawić? Skoro już go masz, a nie znasz jego historii to koniecznie wymień wkładkę, lub chociaż igłę. Sprawdź jaki powinna mieć nacisk i taki ustaw. To podstawa. I graj. Sam zobaczysz co dalej.

Sprzęcik nawet ma regulację wysokości ramienia- będziesz mógł kedyś pobawić się w eksperymenty z różnymi wkładkami. Według nie jest jak najzupełniej OK.

Miłego słuchania :)

I koniecznie kup kilka nowych płyt- spodoba Ci się, to pewne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Janusz Monaco

A gdzie to niby ten "sprzęcik" ma regulację wysokości ramienia?

aXess

Tu masz manuala i serwisówkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesteś pewien, że ramię powinno automatycznie przesuwać się na początek płyty?

Na tym filmie widać że tak powinno być

Ukryta Zawartość

koniecznie wymień wkładkę, lub chociaż igłę...

Taki mam zamiar, ale jak patrze na ceny niektórych wkładek to przewyższają chyba ceną tego mojego DUAL'a :) Ale myślę że w niedługim czasie wymienię. Czekam tylko jeszcze na przedwzmacniacz.

I koniecznie kup kilka nowych płyt...

Akurat dzisiaj udało mi się kupić kilka starszych płyt z lat 60-80 w naprawdę super stanie. Wyglądają jak nówki. W tym jedna nigdy wcześniej nie odtwarzana- FNS z '89.

seniortelefono dzięki napewno skorzystam.

Ukryta Zawartość

ceny niektórych wkładek to przewyższają chyba ceną tego mojego DUAL'a :)

No niestety tak musi być z tą ceną. Ja też jestem na etapie myślenia o zmianie wkładki z Ortofona OMB5E, który już gra przyjemnie. Ale najpierw przedwzmacniacz- planuję 2 na testy. I wkładki te, które biorę pod uwagę są droższe od mojego gramofonu, ale co z tego?

Pyty postaraj się kupić całkiem nowe, a nie "wyglądające jak nowe".

Chodzi mi o to, abyś w jednej chwili miał jednocześnie:

1. Nową płytę, przyzwoite wydanie ze znaną Tobie i ulubioną muzyką

2. Nową, dobrze ustawioną chociaż igłę w starej wkładce- nie napisałeś jaka tam u Ciebie siedzi.

Te dwa minimalne punkty pozwolą nie zrazić się do analogu i z radością wydawać kolejne pieniądze albo na płyty, albo na sprzęt- zależy od potrzeb.

A co do porady czy naprawiać duala samemu- to nie pomogę. Można wiele samemu zrobić, można też wiele popsuć, sam musisz wiedzieć co potrafisz. No i oczywiście odwieczny problem- jak już dać do naprawy- to KOMU? Niezbyt to łatwy wybór, bo rzeźników nie brakuje.

Pozdrówka j.

nie napisałeś jaka tam u Ciebie siedzi.

Ano siedzi pewnie jeszcze fabryczna DUAL ULM 45 E

Ukryta Zawartość

...ale co z tego?

Wiem wiem, sam mam hobby na które mogę wydać więcej niż jest warte. Tak to w życiu bywa.

A jaka wkładkę proponujesz/ujecie na początek?

Ukryta Zawartość

Ano siedzi pewnie jeszcze fabryczna DUAL ULM 45 E

Witaj.

Posiadasz bardzo dobry gramofon, opisywana przez Ciebie usterka prawdopodobnie spowodowana jest zabrudzonym i zaschniętym smarem w mechaniźmie powrotu ramienia. Jednak nie mając żadnego doswiadczenia z Dualami możesz sam nie dać rady jej usunąć. Wymienne igły do wkładki ULM 45 E są dostepne, są również zamienniki za ok 60zł. Gdybyś chciał wymienić tę wkładkę na wyraźnie lepszą pasującą do ramienia ULM Duala, to zbieraj środki bo za mniej od 600Euro nie znajdziesz :-)

Posiadasz bardzo dobry gramofon

Tym mnie pocieszyłeś

Gdybyś chciał wymienić tę wkładkę na wyraźnie lepszą pasującą do ramienia ULM Duala, to zbieraj środki bo za mniej od 600Euro nie znajdziesz :-)

A tym wyleczyłeś mnie z wymiany wkładki :) Nie przypuszczałem że to może kosztować aż 600 euro.

To pewnie odczucie laika ale usterka nie wydaję się trudna w usunięciu. Może spróbuję. Koleje pytanie czy tą folię znajdującą się w tym miejscu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można zdjąć?

Ukryta Zawartość

Gdybyś chciał wymienić tę wkładkę na wyraźnie lepszą pasującą do ramienia ULM Duala, to zbieraj środki bo za mniej od 600Euro nie znajdziesz :-)

No i tu się pozwolę nie zgodzić :-) Miałem kiedyś tą wkładkę i gra nieźle, ale bez przesady. A co do wymiany na lepszą uparcie polecam Digitraca 300 SE :-) Idealna do ULM.

Co prawda ja mam ULM-60-E więc może jest spora różnica, jednak to bardzo udane wkładki . Tu masz igłę do niej.

Ukryta Zawartość

Po co chcesz odklejac tę folię? Jest zgrzana z tym aluminiowym ozdobnikiem i odklejanie może równac się zniszczeniu tego elementu.

Co do usterki była już dośc dokładnie opisywana na forum, odszukaj wpisy oraz dokładnie zapoznaj się z instrukcją serwisową.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie jeszcze odnośnie zamontowania wkładki czy jest to ważne czy ona będzie zamontowana na początku czy na środku czy na końcu head shela ?

Ukryta Zawartość

post nr 194 2gi link do szablonu, wydrukuj w skali 1:1

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Rozumiem a jeszcze takie pytanie jak się drukuje w skali 1:1 :P?

Czyli po prostu rozumiem że igła ma się znajdować dokładnie nad punktem C ?

Edytowane przez djoaza

chodzi o to ,żeby nie zmniejszać wydruku, czasem zmniejszanie jest ustawione automatycznie 'fit to page'

masz na górze i na dole szablonu punkty pomiarowe , po wydrukowaniu sprawdź linijką czy się zgadzają (cm)

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Mam ten szablon i robię dziurkę aby nałożyć ten szablon i nakładam na talerz i podczas kalibracji nie obracam talerzem tak ?

Bo do tego drugiego "C" ramię mi nie dosięga (Chodzi o te C prze dziurce)

nakładam na talerz i podczas kalibracji nie obracam talerzem tak ?

tak

Bo do tego drugiego "C" ramię mi nie dosięga (Chodzi o te C prze dziurce)

jest OK

audiokarma.org

w dwóch punktach wkładka ma być równoległa z liniami

hmm sądziłem ,że to dość logiczne

tu masz mniej więcej pokazane

audiokarma.org

a po co są te drugie linie takie w kratki ? To jak tylko kalibruję ustawiając tak aby igła był nad tym pierwszym C ?

Ludzie! Po co wam te gramofony skoro patrząc na szablon nie potraficie wysnuć najprostszego wniosku.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No oki filmik obejrzałem . Tylko takie pytanie mam bo jak będę miał wkładkę wysuniętą na sam przód czy będzie po środku to i tak i tak igła układa się dobrze na tych dwóch krzyżykach

Jaki ładny "audiofilski" STANTON.

znalazłem na szybko w serwisie Youtube jako pomoc dydaktyczna

tak na marginesie to polecam DVD p. Fremera , kalibracja ładnie objaśniona i pokazana na przykładzie kilku gramofonów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi