Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

od około roku posiadam gramofon sanyo q 40,wymieniłem już w nim chyba wszystkie wkładki do 130zł dostepne na alleg..nowe.dzwięk był różny ale raczej nie był zbliżony do takiego jakiego szukam..jakościowo było różnie..

co teraz dalej poczynić?

zmienić gramofon?czy zainwestować w wkładkę powyżej 300zł?myśle tu nad "2m red"słuchałem ją na innych gramiakach i grała pięknie!

boje się że po zakupie gramofonu za około 400zł bedzie ta sama historia z wkładkami..pomocy..

Dida, podreptałeś w miejscu, wykosztowałeś się na badziewne wkładki za 100 zł z ogonkiem i masz co masz. O gramofonie Sanyo opinii brak, żaden wybitny wyrób azjatyckiej myśli technicznej to na pewno nie jest. Trudno przewidzieć jak zagra z lepszą wkładką, a jak sam nie spróbujesz, to nie będziesz tego nigdy wiedział. Kup najprostszego Ortofona z serii 2M, Goldringa 2100, Audio-Technikę A-T 120E, no coś takiego, co wprawdzie wszystkiego co jest w rowku Ci nie zagra, ale strasznej tragedii antycznej też nie będzie. Załóż to na próbę do Sanyo, pograj kilka-kilkanaście godzin i jak stwierdzisz że jest nadal słabo, to zdemontuj i nie zakładaj dopóki nie kupisz lepszego gramofonu. Będzie do niego jak znalazł. Acha, i nie przekładaj igły do innej oprawki poprzez wyrwanie jej z zawieszenia szczypcami, bo taki "wyczyn" masz już zdaje się na koncie i jak widzisz niczego ciekawego to nie dało.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wymienianie wkładek w przedziale 100-150 zł nic nie wniesie. Można się tak bawić i bawić. Rzeczywiście trza zaszaleć i tak zrobić, by nowa, wyraźnie lepsza wkładka pasowała do potencjalnego następcy ( jeśli jakiś już po głowie krąży) Sanyo.

A ja jestem z tych co super im się gra na Ortofon 2M Red. Przy czym ta seria ma drogaśne igły i się mocno zastanawiam, czy jakbym sobie zmienił na Bronze, to potem przyjdzie mi dać za igłę prawie tyle co za całą wkładkę. Tak jest w przypadku Red. A to już by bolało bardzo.

Edytowane przez frywolny trucht

Acha, i nie przekładaj igły do innej oprawki poprzez wyrwanie jej z zawieszenia szczypcami, bo taki "wyczyn" masz już zdaje się na koncie i jak widzisz niczego ciekawego to nie dało.

haha yul!świetna pamięć!

analogiem interesuje się od czasów jak koledzy z ławki smiali się ze mnie.bo oni winyle puszczali z balkonu..az troszke kasy wpadło w kieszeń i czas coś z tym zrobić.kupiłem sanyo jako poczatek poważnej zabawy z analogiem...na nim nauczyłem się czego chce i oczekuje od tego dzwięku..wybrałem ten gramofon bo podobał mi sie z wyglądu,była okazja,a do tego sprzedawca zacny i znający się na żeczy polecił mi go że to dobry sprzęt.

tylko co dalej..kupie jakiegoś torenza za 500zł i jak się okaże że gra prawie tak jak sanyo?to się załamie..a pewnie będe musiał kupić w sieci,bez odsłuchu..

czy gdzieś znajdę listę pewniaków tanich gramofonów?pewnie nie..bo dla każdego jest ona inna..

ter

Jesli dalej chcesz sie bawic w analog to kup sobie lepsza wkladke z przedzialu 500 zl (zostanie na przyszlosc) pozycz lepsze pre a zobaczysz ze Sanyo nie takie od macochy (wiem bo mialem) .

Mialem Sanyo tyle ze inny model ktory gral zdecydowanie lepiej od Thorensa 145 i 146 wiec wkladanie wszystkiego czego nie znamy do jednego worka ,bo nie ma o tym informacji w sieci jest mocno smieszne.

Legendarny juz Thorens 3xx bedzie gral lepiej i zawsze mozesz sobie takiego sprawic a narazie pograj na Sanyo z lepsza wkladka,jesli nie bedzie ok to wiesz kogo winic za ten stan rzeczy.

robix

Edytowane przez robix

Ja skoczyłem na głęboką (w miarę) wodę i zakupiłem ową legendę i przyzwoitą do niej wkładkę.

Gra to świetnie, ale sam gramiak i wkładka to 2500zł.

A teraz przede mną wymiana kolumn i zakup pre.

Czyli kolejne 3-4 tysiące.

Albo i więcej :)

Apetyt rośnie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To nie ma nic wspólnego ze snobizmem. To jest moje hobby, wariactwo a przede wszystkim główne narzędzie do oddawania się pasji słuchania muzyki.

Ludzie dużo więcej wydają na znaczki :)

I snobistycznie...

A dlaczego snobistycznie? Możesz to rowinąć. Za jakie pieniądze jesteś w stanie kupić ramię na miarę SME V, drób do tego napęd klasy Z1 lub Z3 Transrotora i jeszcze do tego takie drobnostki jak wkładka i przedwzmacniacz. Każdy kupuje sprzęt na jaki go stać.

Zapewne nie kupiłbyś mając wolne 60tysi wysokiego zastawu Kuzmy czy SME bo to smobizm. Przecież Bambino też odtworzy płytę tanio i nie snobistycznie.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tym bardziej, że analog to nie CD. W kompakcie lasera i napędu nie wymienisz. W analogu zawsze coś się da poprawić, dołożyć, zupgreadować. A to wkładkę, a to ramie i wszystko ma kolosalny wpływ na efekt końcowy. Nie taki na granicach percepcji słuchu tylko dobitny i wyraźny.Tam nie ma granic finansowych, są tylko granice zdrowego rozsądku.

no i nie trzeba daleko szukać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kawał świetnego drapaka. Miałem to szczęście go kiedyś posłuchać z elektronika GamuTa (wkładki nie pamiętam ale cenowo adekwatna do zestawu).

To co słyszałem to nie był snobizm :) to było wielkie granie.

Jednym slowem punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i na tym mozna by bylo zakonczyc dyskusje na temat snobizmu:)

Od dawna tez wiadomo ze faceci to duze dzieci i tylko im zabawki drozeja a z drugiej strony facet bez hobby jest nic nie warty i kolo sie zamyka.

Od zdrowego rozsadku i determinacji zalezy ile jestesmy w stanie na te hobby wydac pieniedzy oraz czy nie koliduje to z zyciem prywatnym (rodzina nie cierpi z tego powodu) poniewaz to juz jest wtedy choroba swego rodzaju patologia z ktora trzeba walczyc by nie ranic bliskich sobie osob (znam takie przypadki).

Reasumujac bawic sie trzeba ,tylko z glowa.

robix

witajcie, wreszcie moge zajac sie reinkarnacja mojego Daniela i wszystkich winyli z lat 80-90 ktore mam (glownie rock w wilelu odmianach).

Lubie go z przyczyn emocjonalnych i nie dam sie skusic na zmiane patefonu :) a poza tym nadal do tego mozna kupic wszystkie czesci eksploatacyjne bez problemu.

I chcialbym prosic o pomoc w wyborze.

popusccie prosze wodze fantazji i podpowiedzcie co bedzie najlepiej waszym zdaniem pasowalo do tego - przedwzmacniacz? wzmacniacz? i kolumny?

pomieszczenie takie zwykle 5x5

i chcialbym to uslyszec LEPIEJ niz na orginalnym Radmorze ktory wtedy do tego mialem z 40w Tonsilami 4Ohm :)

sluch mi sie chyba nei pogorszyl ale jakby co to zrobie audiogram :)

z gory dziekuje za pomoc

finanse? -- no jakies tam sa i dostep do taniego rynku UK....

z gory dziekuje za pomoc

Panowie mam pytanie.Posiadam gramofon Adam czy jest sens zakładać wkładkę Audio Technica AT440MLA ?

Nie ma sensu. Igła od czterystaczterdziestki ma nowoczesny, wąski, ostry szlif (Micro Line), potrzeba do tego dobrego ramienia z pełną regulacją. Ramię "Adama z GS-u" jest słabe i nie ma potrzebnych regulacji. Załóż coś ze szlifem sferycznym lub eliptycznym - o takich szlifach myśleli projektanci tego ramienia (czyli mały Kazio et consortes). Prostsze szlify są bardziej tolerancyjne względem błędów w ustawieniach.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Dzięki za odpowiedż.Czyli coś z AT-95?

No na przykład. Ale może też A-T 110E, albo A-T 120E lub Goldring Elektra.

Pozdro,

Yul

Witam. Jestem zielony w temacie i proszę o pomoc. Tak więc mam problem a mianowicie zamierzam kupić ten oto gramofon.

Ukryta Zawartość

Czy możecie się wypowiedzieć na jego temat? Czy jest sens go kupować? Jeżeli nie ten to jaki? Może coś polskiego np: Unitra? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ale on już chyba sprzedany?

Fajny zabytek, ale ja bym go nie kupował. Zupełny brak perspektyw dla takiego sprzętu, ślepy zaułek.

Chyba, że jesteś kolekcjonerem. Ale do słuchania muzyki z możliwością w przyszłości pokombinowania i podłączenia do czegoś o prawdziwym brzmieniu się nie nadaje.

Unitra? Jednak też nie. Nie warto inwestować w coś bez perspektyw.

Najpierw napisz co chcesz uzyskać- jakie plany, po co chcesz mieć analogowy patefon. Wtedy na pewno otrzymasz tu wiele podpowiedzi. No i poczytaj forum, baaaaardzo wiele jest już tu napisane.

A najważniejsze- nie gorączkuj się i zrób zakup przemyślany. Mam nadzieję, że to nie Ty zakupiłeś tego duala? Bo to nie był najlepszy biznes.

Napisano wczoraj, 20:17

Użytkownik slawomir273 dnia 09.04.2012 - 18:04 napisał

Dzięki za odpowiedż.Czyli coś z AT-95?

No na przykład. Ale może też A-T 110E, albo A-T 120E lub Goldring Elektra.

Pozdro,

Yul

Mogę niedrogo odsprzedać goldring elektra po przebiegu 30 godzin z paragonem zakupu z 13 marca.

Tak jak pisze Yul - AT440 to lekki overkill do tego gramofonu, zwłaszcza, że niektóre regulacje będą niedostępne i optymalne ustawienie wkładki przez to niemożliwe (są teorie, że nieoptymalnie ustawione wkładki z zaawansowanymi szlifami mogą bardziej niszczyć płytę...). Z drugiej strony - gdybym miał w ręku tą AT440 z jakiejś superokazji, to bym ją założył z czystej ciekawości, ona jest akurat brzmieniowo dość tolerancyjna na nieotymalne ustawienie, natomiast nie wiem jak to z tym teoretycznym niszczeniem płyt jest. U mnie ta wkładka przez chwilę była w bardzo nieodpowiednim ramieniu i w bardzo nieodpowiednim gramofonie (Fonica jakaś, mniejsza od Adama) - pokazała może ćwiartkę swoich mozliwości, ale i tak było lepiej niż z emefkami, AT3600, Elektrą.

Tą ostatnią niezbyt zużytą bez żalu oddałem krewniakowi za darmo. Żadna rewelacja.

A czy warto pozbyć Adama kupić ten gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za tą cenę i założyć tą wkładkę AT440.

Ukryta Zawartość

Fajny zabytek, ale ja bym go nie kupował. Zupełny brak perspektyw dla takiego sprzętu, ślepy zaułek.

Chyba, że jesteś kolekcjonerem. Ale do słuchania muzyki z możliwością w przyszłości pokombinowania i podłączenia do czegoś o prawdziwym brzmieniu się nie nadaje.

Rozumiem, że posiadałeś taki gramofon i na tej podstawie piszesz swoją opinię?

No i poczytaj forum, baaaaardzo wiele jest już tu napisane.

Rzeczywiście, czytanie forum, niekoniecznie polskiego potrafi dać sporo wiedzy. Często pozwala też na wychwytywanie pierdół, jakie piszą tu czasem domorośli "znawcy".

A czy warto pozbyć Adama kupić ten gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za tą cenę i założyć tą wkładkę AT440.

moim zdaniem, nie warto.

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość masza1968

(Konto usunięte)

moim zdaniem, nie warto.

excel, z całym szacunkiem ale przechodzisz już samego siebie...

Cena z tzw. d..y. :-/

taa, "z dupy", sama wkładka to połowa tej ceny.

Znawcy, znawcy...

Edytowane przez masza1968
  • Pokaż nowe odpowiedzi