Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

>>>>>>>>>Wkładka to wkładka, można wymienić. Gramofony niemal identyczne, chociaż spotkałem się z opiniami, że w redze jest dosyć spore chybotanie talerza.

>>>>>>>>>Minusy tych gramofonów - podatność na drgania, wymagają solidnej podstawy. Lekkie ramiona, najwyżej do wkładki do pułapu 300-400zł. Lekkie talerze - mogą się pojawić niechciane dźwięki przy wysokich tonach.

>>>>>>>Dobry gramofon na start, można je nieco ulepszyć.

Dzięki za odpowiedź.

A tego co czytam wydaje sie ze Pro-Ject Debut III ani Rega RP1 nie są zbyt rozwojowe, zresztą Regę już skreśliłem bo nie mam kompletnie możliwości jej posłuchać.

Co do Pro-Jecta tej firmy biorę pod uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z om 10 albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Spróbuję posłuchać obu modeli ale coś mi się zdaje że w tym przypadku nie warto przepłacać 350 zł... No i właśnie a może warto wziąć tą droższą wersję i ją sobie jeszcze rozwinąc?

BTW czy ktoś ma doświadczenia z wejsciem phono w Marantz PM 80mk 2?

pozdrawiam

A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tego co czytam wydaje sie ze Pro-Ject Debut III ani Rega RP1 nie są zbyt rozwojowe, zresztą Regę już skreśliłem bo nie mam kompletnie możliwości jej posłuchać.

Adamski, jeśli jesteś z 3miasta, to Regę możesz u mnie posłuchać, wprawdzie trochę wyższy model niż RP1, ale zawsze będziesz miał jakieś rozeznanie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czytałem w jakimś Audio Video czy coś test Carbona i polecali go w wersji z 2M Red, że zdecydowanie warto dołożyć.

krzysiek, dzieki, tak jestem z Trójmiasta, mieszkam w Sopocie, w sumie chetnie bym skorzystal z propozycji aczkolwiek nie jest za dobrze z czasem a do tego nie jestem zmotoryzowany... A gdzie mieszkasz i kiedy masz czas?

frywolny trucht, zapewne tak ale obawiam sie ze nie mam gdzie takiej wersji posluchac, w sklepie maja tylko te dwie z linkow (Carbon z OM10) a o wersji z RED w sklepie slyszeli ale powiedzieli mi ze istnienie takiej wersji to plotki, a przeciez jest sprzedawana seryjnie, przezabawni sa :)

Gość rydz

(Konto usunięte)
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam słabość do Chińczyków. Mam też dzikie wrażenie, że ów Yaqin to czarny kuń. A nie tylko Pro-Ject i CA, a lato jest niegorące.

Edytowane przez frywolny trucht
Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam dzikie wrażenie, że ów Yaqin to czarny kuń

Chyba fioletowy.....

Mam słabość do chińczyków

Zmień zainteresowanie...

Nie fioletowy, a zółty i skośny i póki co moje inwestycje w Kraj Środka trudno uznac za nietrafione.

Ale jak np. chińskie CD-eki mamy uznać za udane, skoro rozkłada je na łopatki "hipermarketowa referencja" w postaci gramofoniku Denonka DP-300 z tanią wkładeczką z zarwanym zawieszeniem igły?

Edytowane przez Yul

Rydz, odczep się, OK? :)))

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie fioletowy, a zółty i skośny i póki co moje inwestycje w Kraj Środka trudno uznac za nietrafione.

Tak tak,jest trochę wynalazków chińskich,w których trzeba grzebnąć jak jeszcze pachną małym chińczykiem,grać toto nie chce za cholerę,po grzebnięciu przez( fachofców) trzeba uważać by nie zejść nieoczekiwanie z tego świata:)

Aaa,są też takie wynalazki chińskie które czytają do 20 utworów,więcej się nie da:)

Noo,bym zapomniał,podczas odtwarzania potrafią zamieniać kanały,z prawego na lewy,z lewego na pr,eee szkoda czasu na pisanie.

Rydz, odczep się, OK? :)))

Fioletowy,zmień barwy :)

Edytowane przez rydz

Mam słabość do Chińczyków. Mam też dzikie wrażenie, że ów Yaqin to czarny kuń. A nie tylko Pro-Ject i CA, a lato jest niegorące.

Tego Yaqina masz u siebie, czy wrażenie masz na zasadzie przeczucia? A może nazwa Ci podpasowała, lub naczytałeś się peanów dystrybucji?

Bo wiesz, "kuń" jaki jest każdy widzi.

Edytowane przez vlado

a czy ten gramofon byłby dobry na początek?

Ukryta Zawartość

jeżeli miałbym na sam gramofon do 500 zł to co warto kupić?

Ukryta Zawartość

Wygląda na ładnie zachowany. Na początek, nawet dłuższy początek z powodzeniem wystarczy. Ramię przyjmie większość dostępnych wkładek, więc edukację w analog masz zapewnioną:-)

Jak najlepszy:-)

A wracając na ziemię, jakiej klasy jest reszta toru? Pod jakim wzmacniaczem będzie pracował? Jak wysokie są Twoje wymagania co do klasy dźwięku z analogu? Jaki typ muzyki będzie przeważał? Pod te odpowiedzi należy dobrać pre. :-)

heh no domyślam się, że jak najlepszy:) pracować będzie z pianocraftem e810, więc bez rewelacji. Typ muzyki? pod analogiem głównie stary rock i blues. Jakość chciałbym oczywiście też jak najlepszą, ale nie chce w tej chwili dużej kasy w to wsadzać dopiero w przyszłości jakiś lepszy zestaw kupie, to dopiero na początek.

Pianocraft gra poprawnie w swojej klasie. Myślę, że aby wykorzystać jego możliwości należy użyć pre co najmniej tak poprawnego jak on, a jeszcze lepiej troszkę lepszego. Realnym partnerem dla niego widzę CA 640p, zarówno klasowo jak i cenowo, a nawet lekko przyszłościowo. Po prostu spinaj zestaw i ciesz się z pięknego melodyjnego brzmienia. Może będziesz miał szczęście i wariacja dociekań, który format kładzie inne na łopatki dopadnie Cię długo później, pozostawiając czas na słuchanie muzyki w pełni szczęścia i zadowolenia, czego serdecznie Ci życzę. :-)

Pozdrawiam W.

Pianocraft gra poprawnie w swojej klasie. Myślę, że aby wykorzystać jego możliwości należy użyć pre co najmniej tak poprawnego jak on, a jeszcze lepiej troszkę lepszego. Realnym partnerem dla niego widzę CA 640p, zarówno klasowo jak i cenowo, a nawet lekko przyszłościowo. Po prostu spinaj zestaw i ciesz się z pięknego melodyjnego brzmienia. Może będziesz miał szczęście i wariacja dociekań, który format kładzie inne na łopatki dopadnie Cię długo później, pozostawiając czas na słuchanie muzyki w pełni szczęścia i zadowolenia, czego serdecznie Ci życzę. :-)

Pozdrawiam W.

Zakupy dokonane, z niecierpliwością czekam na przesyłke:) dzięki wielkie za pomoc:)

Czemu wszyscy polecają Cambridge Audio 640P a nie np.nowy Cambridge Audio 651P lub Pro-Ject Phono Box SE II czy one są gorsze?

Czemu wszyscy polecają Cambridge Audio 640P a nie np.nowy Cambridge Audio 651P lub Pro-Ject Phono Box SE II czy one są gorsze?

Bo polecają do Pianokrafta, a nie do Acuphase czy Luxmana:-)

To jaki polecacie do Rotela 971 mk2.Typ muzyki podobny jak u kolegi czyli rock i blues.

Edytowane przez slawomir273

Z racji na dość ostry szybki przekaz Rotela proponowałbym coś z lamp, np Yaqin. Jednak przy braku wiedzy o całości toru, szczególnie klasie gramofonu, głośnikach i rodzaju słuchanej muzyki, tylko tyle mogę zasugerować. :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z racji na dość ostry szybki przekaz Rotela proponowałbym coś z lamp, np Yaqin

Vlado,znowu o chinczykach,Yaqin nie ma nic z grania lampy,on tylko je ma:) pre Nad pp zagra przyjemniej.

Vlado,znowu o chinczykach,Yaqin nie ma nic z grania lampy,on tylko je ma:) pre Nad pp zagra przyjemniej.

Jedak Yaqin ma cechę którą zawdzięcza swym lampom, gładkość przekazu. Znając obcesowość brzmienia tego Rotela zaproponowałem jak wyżej. To połączenie nie zabije w Rotelu jego wykopu i ponad przeciętnych umiejętności przekazania brzmienia gitar w muzyce rockowej, jednak wprowadzi troszkę ładu i muzykalności. I tylko tyle:-)

Ale masz rację z Nad'em również można spróbować, jak również z wieloma innymi. To już zabawa właściciela i frajda z poszukiwania brzmienia pod własne preferencje.

Prosił o sugestię, więc zgodnie z własnym sumieniem zaproponowałem tego "chińczyka" ponieważ ja rozróżniam tylko produkty dobre i złe, bez względu kto je zaprojektował i wykonał. :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Oczywicie,jak najbardziej,wszystko się zgadza:))

Sławomir musi sam posłuchać,ocenić,wybrać,dokonać zakupu,udanego zakupu!! :))

Yanka lub Nada,albo się nie nada,może innego diabełka,znaczy lampiszczonka,cusik tak.

Pozdrówko.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ów Yaqin, na którego zwróciłem uwagę, a którego podrzuciłem do puli zainteresowania, nie natychmiastowego zakupu, moim skromnym zdaniem już z racji wyglądu, postury, posiadania lamp, mnogości regulacji, w tej cenie zasługuje na sprawdzenie. Jeśli dodamy do tego kwestię, że Yaqin robi cenione wzmacnicze lampowe, robi się coraz ciekawiej.Podrzuciłem go też dlatego, że jest nuda, kisicie się w znanym sobie sosie, a byłoby bardzo interesująco gdyby ktoś uznał, że akurat taki Yaqin czy inny wynalazek zagrał w jego zestawie znacząco lepiej niż któraś tam wersja Phono-Boxa.

Czytałem wątek o Xindaku Cd-06, no felerny egzemplarz, zdarza się, felerny serwis- wszyscy wiedzą, a czytaliście chociaż recenzje? Ja go słyszałem, bardzo sympatyczny i uczciwy sprzęt.

A czemuż Violet przynależy do Zakonu Wyklętych? Czy dlatego, że wszyscy recenzenci to łasi na pieniądze konfabulacni, sprzedawczyki, na pewno homoseksualiści i biją koty, czy za zasługi indywidualne? Można patrzeć z przymrużeniem oka, ale zaraz takie oznaki ostracyzmu?

p.s. Yul, referencja marketowa, czyli mój gramofon, na podstawowej zapadniętej wkładce klepie sporo droższe od mojego chińczyka uznane marki w stylu Audiolab, Creek, Arcam, Rotel...w tym więc sensie to nie wstyd dla chińczyka :)

• Pokaż nowe odpowiedzi