Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

wzmocnienie (gain) i obciążenie (Rload)

I pojemność (capacity), bo wszak MF-100 wkładką MC nie jest, to co ma niby dać regulacja obciążenia w tym przypadku?

Pozdro,

Yul

mf 100 :) naprawdę, tym razem się roześmiałem

załóżmy że tylko przy MM zostajemy, bo skoro Yul twierdzi, że wkładki MC do 2tys to szroty są i w tej cenie kupić tylko dobre MM należy, to ja zostaję przy MM

Witam

Mam problem z gramofonem, podpielam go do denona avr -900 i glosnika sony 8 ohm . dzwięk wydobywający sie z gramofonu jest bardzo cichy , zastanawiam sie dlaczego tak sie dzieje . Moze potrzebny jest przedwzmacniacz . Model gramofonu to Elac Miracord 760 high fidelity . Nie moge znalezc instrukcji do niego nigdzie. Proszę o pomoc.

mf 100 :) naprawdę, tym razem się roześmiałem

załóżmy że tylko przy MM zostajemy, bo skoro Yul twierdzi, że wkładki MC do 2tys to szroty są i w tej cenie kupić tylko dobre MM należy, to ja zostaję przy MM

Ale MF-100 nie jest wkładką MM

Ale MF-100 nie jest wkładką MM

Że niby MI? Ale pre gramofonowe będzie ją "widziało" jako MM. Nie ma chyba pre gramofonowych dostosowanych specjalnie do MI. Takie wkładki grają z wejściami MM i takich potrzebują regulacji.

Pozdro,

Yul

P.S.Ja z "wkładki" MF-100 też się uśmiałem.

Witam wszytskich

Panowie i Panie potrzebuje pomocy - mam proste pytanie.

Posiadam Thorensa TD160 i TP60 ramie - ramie jest wyregulowane przez fachmana i wszystko gra ok ale wyczytalem ze poprzez regulacje sily nacisku igly oznawplynac lekko na koncowe brzmienie dzwieku/plyty.

I tu pytanie laika - czym regulujemy sile nacisku igly w tym ramieniu?

Czy mam zmienic miniamalnie polozenie tego duze ciezarka (przeciwwagi?) na przecownym do igly koncu ramienia? W strone igly = wiekszy docisk, w przeciwna strone= mniejszy docisk.

Czy uzyc pozostalych dwoch pokretel na ramieniu (w tej chwili na pozycji 1.5) - ale one sa od anty-skaiting o ile sie orientuje?

Chcialbym ociupke wiecej bassu dodac do dzwieku, doslownie ociupke.

Wielkie dzieki i wybaczcie takie banalne pytanie?

Aha, moja wkladka to stary Stenton 500.

pozd

Jasiek

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W zakresie dopuszczalnym przez producenta wkładki (instrukcja) możesz zwiększyć naciska.

Nie rób tego bez wagi - wydatek kilku zł.

Witam!

Potrzebuję podpowiedzi. Chciałbym kupić używany gramofon i nie wiem czy warto wydawać pieniądze na model Dual CS 506.

Może ktoś obeznany potrafi wskazać, jakie ewentualnie modele są dobre w granicach 400 zł.

Czesc

ale prosze powiedzcie i dokladnie czym sie reguluje ten nacisk?

o to glownie chodzilo w moim pytaniu - bede uwazal

jasiek

W zakresie dopuszczalnym przez producenta wkładki (instrukcja) możesz zwiększyć naciska.

Nie rób tego bez wagi - wydatek kilku zł.

Że niby MI? Ale pre gramofonowe będzie ją "widziało" jako MM. Nie ma chyba pre gramofonowych dostosowanych specjalnie do MI. Takie wkładki grają z wejściami MM i takich potrzebują regulacji.

Pozdro,

Yul

P.S.Ja z "wkładki" MF-100 też się uśmiałem.

Prawda Drogi Yul'u, Mi to rozwinięcie MM i standardowy pre zobaczy ją jako MM. Tylko czy zobaczy Impedancje obciażenia w przypadku Mf-100 500pF. Te standardowe pre MM są kalibrowane na 200-300pF. Potem mamy spór pomiedzy takim co wyrzucił Orofona serii Yellow, bo Mf 100 ma fun, a Ortek nie, i takim co Mf 100 wyklął obarczajac wszelkim złem bo mu nie gra:-)

Witam.

Wczoraj przyjechał z Niemiec:

PRO-JECT Plattenspieler RPM 1.3 GENIE (Ortofon 2M Blue)

mit original DELTA DEVICE ( Delta Dynamics ) PLEXIGLAS Tauschteller (milchig-weiß) inklusive 180g Vinyl Puck.

Jak się trochę ogarnę z czasem to wrzucę fotki.

Pozdrawiam vq.

Edytowane przez vidocq

>>>vlado,

500pF to nie impedancja obciążenia, to pojemność. Chodzi o to, aby taką pojemność można było ustawić w pre, a właściwie to nieco mniejszą (tak ze 300-400pF). Nie zawadzi też sprawdzić jaki MF-ka głos straszny z siebie wyda przy wyższej pojemności. Co byś jednak nie ustawił, to w przypadku MF-ki prawda wyjdzie szybko - to jest porządna kowalska robota :) Kowalstwo precyzyjne, albo inaczej nano-/mikrokowalstwo.

Pozdro,

Yul

>>>vlado,

500pF to nie impedancja obciążenia, to pojemność. Chodzi o to, aby taką pojemność można było ustawić w pre, a właściwie to nieco mniejszą (tak ze 300-400pF). Nie zawadzi też sprawdzić jaki MF-ka głos straszny z siebie wyda przy wyższej pojemności. Co byś jednak nie ustawił, to w przypadku MF-ki prawda wyjdzie szybko - to jest porządna kowalska robota :) Kowalstwo precyzyjne, albo inaczej nano-/mikrokowalstwo.

Pozdro,

Yul

Prawda powinienem podać pełny parametr 47 kohm 500pF :-) Mimo niepowtarzalności parametrów wkładki, najsłabszym jej ogniwem były igły o szlifie jaki Bóg pozwolił wykonać artyscie szlifierzowi :-)

vidoq nófkie przytuliłes? Czekamy na fotki i pierwsze wrażenia nauszne:-)

Pozdrawiam W.

czyli chodzi o regulacje C1 i R1 w tym schemacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Tu są wartości stałe, ale mogę zrobić regulowane, mam ochotę to se zlutować, a skoro już, to z regulacją, bo co szkodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!

Potrzebuję podpowiedzi. Chciałbym kupić używany gramofon i nie wiem czy warto wydawać pieniądze na model Dual CS 506.

Może ktoś obeznany potrafi wskazać, jakie ewentualnie modele są dobre w granicach 400 zł.

Dual którego wymieniłeś posiada ramie ULM, jesli znasz specyfikę i cel w jakim Dual budował te ramiona to jak najbardziej warto.

Jeśli jesteś poczatkujacym użytkownikiem gramofonu, to kup któregoś z nowych Denonów, to pozwoli Ci słuchac muzyki zamiast doktoryzowac się w dziedzinie analogu.

Witam mam pytanie mam gramofon firmy Technics

I podczas grania płyty czy po między piosenkami słychać pracę silniczka. Tak ma być ?

hejka

naprawde nikt nie moze mi poradzic w jaki sposob reguluje sie nacisk ramienia na plyte?

prosze o rade

pozd

jasiek

Gość masza1968

(Konto usunięte)

hejka

naprawde nikt nie moze mi poradzic w jaki sposob reguluje sie nacisk ramienia na plyte?

prosze o rade

pozd

jasiek

Przeciwwagą na końcu ramienia. Tak jak pisałem, zanim zaczniesz cokolwiek kręcić kup wagę do pomiaru nacisku igły bo zakatujesz płyty i uszkodzisz wkładkę.

@vlado

Przytuliłem nówkę, zamówiłem w acrylteller kompletny z wkładką - brak pre więc narazie nic o brzmieniu.

W komplecie 2 talerze i mata + docisk, kolor biały.

podłączyłeś uziemienie gramofonu ?

Tak

hejka

prosze o rade

pozd

jasiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Na samej skali bym nie polegał, zrób tak jak radzi ci masza,lub na początek kup sobie zwykłą wage jubilerską.

wagi niestawiaj bezpośrednio na talerzu lecz obok by wystawała nieco z dwa milimetry nad talerzem, mniej więcej tyle ile ma płyta

pozdro

Witam.

Zgodnie z obietnicą wrzucam na szybko kilka fotek.

Pozdrawiam vq.

Ukryta Zawartość

post-31954-0-16772000-1341472991_thumb.jpg

post-31954-0-32905100-1341473003_thumb.jpg

post-31954-0-40492200-1341473016_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi