Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Musze Cię też zmartwić - większości forumowiczów tutaj szuka jakości dźwięku, a nie zagłuszania osiedla... Nie wiem, czy nie będzie lepiej szukać informacji na forum DJ.

no mi chodzi o jakosc dzwieku ale powiedziałe to ze jest w nich moce poprostu ;f

co do muzyki słucham nowszych raczej polski wykonawcow ale niektorymi starymi kawałkami tez niepogardze

Jest sens słuchać hiphopu z winyli?

Biorąc pod uwagę, że w latach 90-00 winyl wegetował dzięki muzyce klubowej i hiphopowi, pytanie wydaje mi sie byc kuriozalne.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kiedyś interesowalem sie muzyka klubowa, mam z tego okresu troche 12" na 45. Słucha sie ich swietnie. Pamietam, ze gdy zamawialem swoje single np. w Juno, mieli tam niesamowite ilości HH, mogę jedynie przypuszczać, ze słucha sie ich równie sympatycznie, co tej elektroniki. BTW te moje single to były lepiej nagrane i wyprodukowane niz płyty mainstream rock, które teraz kupuję.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Miał ktoś okazje słuchać Pro-Ject Tube Box II ( to ten chudszy na lampach za ok. 1400zł) Czy jest jakoś masakrycznie gorszy od wersji SE ( to ten grubszy z aponad 2 tys), a może najlepszym wyborem jest Pro-ject Phono Box SE II za tysiaka bo za tą cenę niewiele ustępuje lampowemu grubaskowi?

Tube Boxy mają średnią opinie, zwłaszcza ten tańszy. Na allegro widziałem ostatnio używany, ten droższy, nawet nadal jest, za 1400. Drogo. Phono box SE II jest całkiem, całkiem, tylko też podrożał, używke można za 500-600zł dostać, kiedyś tyle kosztował nowy.

Nie wymieniałbym wkładki, to taki skok w bok, jak coś to można kupić igłe 2m blue i zamontować do wkładki 2m red. Chociaż igła kosztuje prawie tyle samo co cała wkładka.

Nejlepiej wypożycz phonoboxa i zobaczysz jak gra, przypuszczam, że lepiej niż wbudowane pre w A.Acoustic, teraz wbudowane pre robią tylko dla nazwy, chociaż może się myle w tym przypadku..

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bydgoszcz to wieś. Słuchawki kończą się na poziomie 300zł, trafiają się pojedyńcze sztuki z okolic tysiaka, ale szału nie ma. Swoje HD 598 musiałem zamawiać z netu. Czyli w ciemno, na podstawie opinni innych. Dobrałem do tego zgrabnego head boxa ( też z netu, dwa wyjścia na słuchawki), dałem mu dwa dni pograć i rzekłem to jest to! Już lubię Pro-Jecta :) Więc za ciosem, dziś pojechałem za miasto ponad sto kilometrów po któregoś phono-boxa. Zaryzykowałem tego najdroższego lampowego ( w necie ma dobre recenzje), pan sprzedawca wydawał się być nim szczerze zauroczony, nawet nie słuchałem więc bo czasu brak :) zresztą i tak pan go z kartonu wyjał, zanim by się choć wstępnie rozgrzał ( a jak mówiłem Head Box zaczał grać po dwóch dobach!)

Widziałem aukcję na Allegro, ale człowiek mało sprzedał, mieszka daleko od emnie i zaznaczył, że przez PayU nie chce. Postanowiłem nie ryzykować.

Wziąłem z ciekawości też Pearl. tak do zabawy, żeby mądrzejszym być :)

W serii 2M układy elektryczne wkładek są takie same? To igła, jej szlif, czyni róznicę jakościową dźwięku i ceny?

Edytowane przez frywolny trucht
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Być może mam teorię dlaczego użytkownicy polscy nie lubią za bardzo BOX-ów Pro-jecta.

80% z nich nie wierzy w wygrzewanie i uważa inwestowanie w kable za głupotę. Tymczasem te produkty ewidentnie musza pograć by zagrać szlachetniej i są czułe na okablowanie jak rozpalona laska wiadomo na co :)

Historia w przypadku Tube Boxa powtarza się u mnie jak parę dni wcześniej z Head Boxem SE II. Zaraz po podłączeniu miałem dzikie wrażenie, że kasa w błoto :)

Ale też dobrze to świadczy o komponentach w moim chińskim wzmaku :)

czułe na okablowanie jak rozpalona laska wiadomo na co :)

Sorry za mały off, jednak mnie starego bardzo nęci rozwinięcie tematu "na co"??

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy Sumiko Pearl jest jakaś szczególnie podatna na wygrzewanie? Gra mi to delikatnie mówiąc za ciepło, by nie nie rzec mułowato. 2M Red z tego co pamiętam nieznacznie, detaliki się z czasem poprawiały, a teraz potrzeba rewolucji, żeby dało się żyć :) Jak żyć?

To pytanie do premiera?:)

Jakoś nie zauważyłem wielkiego wpływu "wygrzewania" wkładek, możesz spróbować z dokładniejszą kalibracją + zakresem nacisku.

Hej, planuje zakup pierwszego gramofonu. Poczytałam trochę forum, ale powiem szczerze,że nie mam siły przez to wszytsko przebrnąć. Kompletnie nie znam sie na gramofonach dlatego też proszę o poradę. Gramofonu mam zamiar używać do...słuchania muzyki:)

...muzyki róznej od klasycznej przez rock aż po hip hop. Budżet to ok £150-300 czyli ok 1000-1500zł.

Znalazłam na ebayu takie oto cuda: Technics SL-1210MK2 Turntable Complete With Lid And Ortofon Pro S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Thorens TD-160

Ukryta Zawartość

Co o tym sadzicie?Czy te wkładki są ok?czy to są dobre ceny?

ksha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pierwszy jest po DJ-u, może być w złym stanie. Drugi który podałeś jest trochę za drogi, ale nie jakoś bardzo. Oba modele, które wymieniłeś to bardzo dobry wybór.

Hej, planuje zakup pierwszego gramofonu. Poczytałam trochę forum, ale powiem szczerze,że nie mam siły przez to wszytsko przebrnąć. Kompletnie nie znam sie na gramofonach dlatego też proszę o poradę. Gramofonu mam zamiar używać do...słuchania muzyki:)

Jeśli chcesz szybko, łatwo i bezboleśnie:

Ukryta Zawartość

Bardzo prosta konfiguracja. Minimum niezbędnych ustawień.

Mam taką wkładkę w Redze, gra fajnie. Jeśli stwierdzisz, że jest za słaba, za ~130 funtów kupujesz Denona DL-110 i jest świetnie w tym zakresie cenowym.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Problem polega na tym iż gramofon po podłączeniu do wzmacniacza gra, ale bardzo cicho go słychać w głośnikach... szczerze mówiąc boję się go rozkręcać ponieważ nie chce nic uszkodzić a nie mam pewności czy to nie jest problem do rozwiązania na zewnątrz... może to być bezpiecznik,igła,kabel? Z góry dziękuję :)

Panie, Panowie,

Znajomy ma jakiś starszy model Unitry, bernarda. ma w nim do naprawienia wkładkę - z tego co wiem, urwała się i "dynda" więc konstrukcyjny niuans, zresztą wkładka pewnie po latach zużyta i do wymiany.

jest gdzieś w stolicy ktoś kto to może realnie ocenić/naprawić/zamontować nową ?

Edytowane przez shukenja

jestem młodym gnojkiem i to jest jeden z moich wewnętrznych deficytów:)

niemniej, zastanawiam się czy nie lepiej zakupić nowy drapak , czy warto w tego bernarda inwestować, to jest stary i mocno budżetowy sprzęt...

Witam,

Dostałam od wujka gramofon Unitra Daniel G-1100fs, leżał on baardzo długo na strychu. Brakuje mu talerza i z tego co wiem musiałabym wymienić paski, nasmarować, naoliwić i odkurzyć tylko, że boję się popsuć więc postanowiłam poszukać serwisu lub kogoś kto mi pomógł z Danielem i pokazał jak się nim zająć. Mieszkam w Poznaniu a tu z tego co widzę nie ma żadnego serwisu zajmującego się takimi rzeczami.

Dlatego mam pytanie: Czy ktoś mógłby mi pomóc jakoś w tym temacie?

• Pokaż nowe odpowiedzi