Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Podnoszenie tyłka, podnoszenie cycków, wygładzanie buźki. Jak się wyda :)

Kupie tą MF 100 i będę wiedział o co kaman z tymi polami m.:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No dobra, umówmy się, że mam to urządzenie do demagnatyzacji. Dziś przyszło. Zrobi kuku mojej wkładce?

Czy już Tobie mówiłem, że jak się nie opamiętasz to widzę oczami wyobraźni piegi Harmonixa na Twoich ścianach?

:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Musze to przekonsultować z żoną....

Yyyyyyyyy, nie, nic jej nie powiem :)

Nie no Masza, chciałbym, ale ja skromny Ziutek jestem, a jeszcze recesja zagląda w oczy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie no Masza, chciałbym, ale ja skromny Ziutek jestem, a jeszcze recesja zagląda w oczy.

oj tam, oj tam. 18 guzików za 5,5 koła. Żona powinna dać się przekonać :)

http://www.ebay.pl/itm/Harmonix-RFA-7800-Room-Tuning-discs-NEW-IN-BOX-/370652108110?pt=DE_TV_Video_Audio_Sonstige&hash=item564c96554e

Edytowane przez masza1968

Proszę o pomoc i wypisywanie pomusłów dzięki którym połączę sprzęty i będę mógł oddawać się dźwiękom.

Dawno tak się nie uśmiałem, przez 5 min leżałem i pytano mnie z czego to tak .... Ale tak naprawdę to większość zaczynała od takich wynalazków - nie załamuj się, możesz go używać jako czyścik do winyli....:-) Pozdrawiam i nie poddawaj się walcz !

A to moje nowe ustrojstwo - BEOGRAM 2000 , w mordkę misia jak to fajnie gra i chodzi, panie malina.... budżet 45kr. , złotego kabelka nie liczę bo grafcio już go po prostu miał.... Poczytaj sobie na audio-stereo różne fora, są bardzo ciekawe wątki chyba na temat każdego gramofonu... chłopaki doradzą, na każdy temat łobuzy jedne...:-) Zaczynałem od Daniela G 1100-fs który jest milion razy lepszy od tego ... mimo że polski

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-39340-0-22320300-1348646842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie można zastosować wersję DIY Harminix karton

iIss4etpucKMI.jpg

Stopień ogompkowania tego pokoju jest niewystarczający !!!! :)

być może pokój był w trakcie pomiarów :]

No tak! Pomiar - gompka. Gompka - pomiar. Jak jeszcze jest źle, to wytłoczka po jajach plus gompka i pomiar :) A jak jeszcze jest źle, to...wiadomo co :)))

Pozdro,

Yul

Dawno tak się nie uśmiałem, przez 5 min leżałem i pytano mnie z czego to tak .... nie załamuj się, możesz go używać jako czyścik do winyli....:-)

Radmruś, nie wiem czy to takie zabawne. Człowiek kupił sobie co kupił, bo tyle miał gotówki. Zachodzi pytanie, czy ty byś miał Beograma gdyby on kosztował np. 55 koron duńskich, a nie 45.

Edytowane przez Yul
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ha! Ale podstęp, ja myślałem, że mnie naciągasz na coś fajnego :)

Wybieram naklejanie kartoników po napojach na ściany.

Ja zacznę się źle czuć :)

Co do Beograma to mi mocno podpada jeśłi chodzi o konstrukcję.

Oj, czy aby z Daniela nie da się wycisnąć lepszego dźwięku...

Ten Beogram 2000 to ich naprawdę udana konstrukcja - tubylcy darzą ją szacunkiem i niejeden z nich chciałby sobie kupić, ale nie bardzo jest od kogo i gdzie... czasem pojawiają się w lokalnym obrocie - ale drogo lub są uszkodzone, dla takiego co ma dwie lewe rączki oznacza to wywalenie kasy lub bardzo DROGIE naprawy. np. druciki w ramieniu są grubości włosa albo i cieńsze... Do naszego legendarnego DANIELA to wystarczy położyć obok śrubokręt, młotek i wszystko samo się naprawia :) a w B&O to strach się bać... - mimo to fantastyczny porządny sprzęt. Danielek czeka na lepszą wkładkę jak i w przygotowaniu jest moduł z silnikiem od innego B&O pasujący nieomal idealnie do naszego... Myślę że po tym drobnym zabiegu + porządna igła Danielek pogra następne 30 lat, ma lepszą dynamikę i na pewno nie skończy jako dekoracja na strychu. BEOGRAM jest za to cholernie detaliczny i ze względu na prestiż szczęśliwego posiadacza też zostaje :)

Mażą mi się kolumny z prawdziwego zdarzenia - ale groszem nie śmierdzę i na dziś są ważniejsze sprawy...

szczęśliwy radmruś pozdrawia Niech moc winyli będzie z Wami !

Oj, czy aby z Daniela nie da się wycisnąć lepszego dźwięku...

Pewnie że się da i to sporo. Miałem daniela od nowości który z czasem przeszedł sporo zmian. Został sprzedany a teraz żałuje, dlatego kupiłem na allegro grata do remontu, ale mało czasu aby w nim grzebać wiec stoi i się kurzy :)

Edytowane przez 4321
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dzień dobry. Jestem początkującym entuzjastą okrągłych tworów z polichlorku winylu. Mam pewien problem. Excel mnie zbanował.

Chciałbym się przywitać. To mój pierwszy post tutaj.

Od jakiegoś czasu łamię się ku tej dziwnej fascynacji i chyba jej ulegnę. Mowa o zakupie gramofonu.

Wybrałem w moojej głowie model Dual 505-4 Audiophile Concept i czekam na odpowiedni egzemplarz aby zakupic i potestować w domu.

W między czasię na allegro znalazłem coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

14_f.jpg

Czy ktoś wie co to jest za model? Czy warto go kupić? Jeśli tak to za ile?

Nota Bene wszelkie sugestie co do gramofonu na pierwsze testy bardzo mile widziane.

Może od razu przyznam się jaki mam sprzęt:

AV Pioneer SC-L82

BDP-LX52

B&W 602 S3 + inne B&W ( sub, centrum, tyły)

Pozdrowienia

Perfektcom

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz Duala to szukaj wśród starszych modeli: 1219, 1229, 7xx. Ten z linku to zwykły "plastik". Nie warto.

Witam, zakupiłem gramofon technics sl-qd3 i poszukuję teraz wzmacniacza i kolumn do tego zestawu. Wzmacniacz chciałbym do 300 zł kolumny też do 300 zł( nie mogę być wyżesze niż 0,5 metra). Moje typy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wzmacniacz.

Czy te kolumny można wpiąć do niego spokojnie? nie znam się za bardzo na sprzęcie, znalazłem tylko te modele jako polecane na rożnych forach i chciałem się zapytać Was o opinie w tej kwestii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

do kolumn trochę dołóż ( wiem wiem 4cm za wysokie) i kup te

Ukryta Zawartość

wzmacniacz-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeśli oczywiście nie odstrasza Cię design całości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rubcio

Co do tych kolumn , które podałem, naprawdę są słabe? Niestety, wyższych niż 60 cm nie mogę mieć, gdyż się nie zmieszczą do mojego pokoju( blok, najmniejszy pokój). Te kolumny Rubcio są fajne, ale hmm ale wolałbym do tych 300 zł, niemniej jeśli potrzeba by było to i te 80 zł by się dołożyło. Jakieś jeszcze obiekcje co do kolumn? bo co do wzmacniacza to podoba mi się ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i na niego bym się zdecydował. Jaką moc powinny mieć kolumny do tego wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Naprawdę warto dołożyć i kupić podane przeze mnie Saby

Beovox z linka podanego przez Ciebie nie słyszałem, ale już widzę ,że mają terminale głośnikowe typu DIN - kiedyś popularne - teraz nie stosowane

Onkyo wg mnie będzie gorszy brzmieniowo niż stary Technics ( zakładając ,że oba są sprawne technicznie )

To też może być ciekawy wybór

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doklejam się do tematu

mam prośbę, kupiłem Pioneer PL-12, posiadał wkładkę ze złamaną igłą, czy ktoś pomoże mi w identyfikacji wkładki?

czołowa naklejka z nazwą jest zerwana, jedyne co można przeczytać, to 7A3...

z góry dzięki!

PS założyłem ortofon red i gra bardzo ładnie, ale poziom wibracji od silnika jest dość duży, czy ktoś próbował wytłumiać ten model i podpowie od czego zacząć?

jeśli coś pomoże rezystancja uzwojeń 1,26kohm

Ukryta Zawartość

post-5609-0-19978800-1349174176_thumb.jpg

post-5609-0-02320400-1349174187_thumb.jpg

post-5609-0-84397600-1349174197_thumb.jpg

post-5609-0-24419400-1349174208_thumb.jpg

post-5609-0-17680100-1349174222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez padamiecki

Onkyo wg mnie będzie gorszy brzmieniowo niż stary Technics ( zakładając ,że oba są sprawne technicznie )

W jakim sensie? będzie gorszy od tego?http://allegro.pl/technics-su-v3-top-stan-i2673920718.html

Generalnie nie jestem wyszukanym audiofilem, chciałbym mieć sprzęt który będzie grał przyjemnie,ale nie mam wysokich wymagań ;d

Co do tych kolumn, to chciałbym też poznać opinie innych użytkowników (z całym szacunkiem do Ciebie Rubcio, ale juz raz tak sugerowałem się tym co powiedział tylko jeden i potem kiepsko na tym wyszedłem ;<)

Ukryta Zawartość

To w takim wypadku, który byłby lepszy wzmacniacz? ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (z tego co czytałem to on podobno dobrze gra, ale jak ma do tego odpowiednie głośniki, czy te podane wyżej są takie?) czy ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Onkyo jest przede wszystkim 100 lat młodszym sprzętem od technicsowego zdechlaka, więc komponenty będzie miał w lepszym stanie teoretycznie. Gra spokojnie, neutralnie, nic wybitnego, ale też nic drażniącego. Wydaje się być bezpiecznym wyborem za tę cenę.

Tak w ogóle to jest w zakładce Stereo wątek przyklejony tanie kolumny i tani wzmacniacz. A tam wybór, że ho ho. I nie będzie, że jedna osoba powiedziała i sie przejedziesz :)

Edytowane przez frywolny trucht

Rozumiem też, że ten Onkyo ma przedwzmacniacz gramofonowy? tak się tylko upewniam. Martwi mnie tylko dość niska cena gdyż nowe chodzą po 800zł, czy to nie jest podejrzane?

ech, to komu ja mam zaufać? każdy ma inne zdanie na każdy temat ;d ale to ja się może przeniosę do innego wątku z tym wzmacniaczem, bo tutaj to chyba nie pasuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi