Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam jeszcze,że mój odtwarzacz jest dokładnie dwa razy droższy od gramofonu:)

Dobre he he, też nie używam odtwarzacza CD . Tylko czy aby nowe winylowe wydania nie są tłoczone z nośników cyfrowych albo wręcz z CD ? ?? jak taki winyl brzmi - słuchał ktoś czegoś takiego...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

ręce mi opadły jak przeczytałem temat : Pro-Ject Rpm 1.3 - prośba o opinie

czyli kupiłem sobie zabawkę? nic nie wartą?

załamka,

sprzęt już zamówiony

z wkładką 2mred ,akrylowym talerzem i pokrywą ,chyba już za późno

myśle o tym czy nie wziąć 5.1 bez preampa z wkładką 2m blue (cena prawie ta sama), bez akrylu

http://www.audiostereo.pl/pro-ject-rpm-13-prosba-o-opinie_78478.html

Jeżeli zamówiłeś do tego phono box'a jak mówilismy to zaparz sobie herbatkę z melisy i spokojnie czekaj :)

Krzysiek masz rację

dzięki Tomaszu

Panowie mam takie pytanko

odnośnie tych przewodów,jeśli okazałoby się że GENIE 1.3, lepiej zagrałby u mnie ,ale posatawiony w innym miejscu , całkiem z boku , na innej ścianie ( bardziej masywna komoda, a i odseparowanie od głśników i tv by było, to biorąc pod uwagę powyższe kabelki ale o długości 492cm (bo takie ma pro-ject),

czy długość ta wpłynęłaby negatywnie na dźwięk , jakaś degradacja z racji tego rozmiaru 492cm czy może nie, jak to jest?

pozdrawiam

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie chcę mi się czytać tego wątku, ale umówmy się, że masz taki budżet jaki masz i ktoś kto ma Transrotora za 500 tys zł zawsze może powiedzieć, ż emasz nic nie wartą zabaweczkę. I nie skłamie z jego punktu widzenia.

http://nautilus.net.pl/?find=Transrotor

Co do długości kabla, to zawsze jest źle jak jest długi, pytanie jak źle, że gramofon tam gdzie jest. Musisz sprawdzić sam.

odnośnie tych kabli , tj ich długości , czy to się przekłada na dźwięk?

Prawie 5m kabla? Pewnie,że pogorszysz tym jakość dźwięku.Nie ma cudów!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Prawie 5m kabla? Pewnie,że pogorszysz tym jakość dźwięku.Nie ma cudów!

Rozwiązaniem mogło by być pre i wzmacniacz zbalansowane i pojechać XLRami.

Rozwiązaniem mogło by być pre i wzmacniacz zbalansowane i pojechać XLRami.

Ale to już w grę wchodzi konkretna kasa i chyba lepiej pomyśleć jak inaczej ustawić gramofon.

tak tylko zapytałem, bo zobaczyłem ,w ofercie Pro-Jecta mają takie kabelki

w takim razie odpada

Nie ma jeszcze gramofonu,a lament już jest :)

szybko ulegam takim opiniom, tak samo jak testom

(taki charakter)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To w sumie też nie jest dobrze. Przecież nie śpimy z Tobą. Nie wiemy jak lubisz...

Ale póki co spokój, za tę kapustę jest gut.

:)

szukam czegoś pod gramofon, co mogłoby byc dobre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale drogie

a może jakieś posklejane deski na kolcach?

Ukryta Zawartość

Dwie duże deski do krojenia ( Ikea ) sklejone pleckami do siebie i do tego trzy kolce i jest git!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie duże deski do krojenia ( Ikea ) sklejone pleckami do siebie i do tego trzy kolce i jest git!

o takich właśnie myślałem

z trzciny nie są, ale obawiam się że przy nieco głośniejszym słuchaniu wspomniane wczesniej przeze mnie mikrowibracje ( z powietrza) mogą miec wpływ na taki gramofon ( nawet jesli będzie z talerzem akrylowym)

Witajcie!

Został mi do kupienia już tylko jeden element systemu: GRAMOFON. Czy ktoś z Was miał do czynienia z gramofonami Yamahy? Można im zaufać? Nie oczekuję hi-endu, ale chciałbym poczuć ten "duch analogu".

Na oku mam takie modele:

* P-200 (wkładka Audio Technica AT3600),

* P-350 (wkładka Audio Technica AT95),

* P-550 (wkładka Empire 2000 E/III Gold),

* P-850 (wkładka AKG Supernova P8ES),

* TT-400 (wkładka Yamaha CG7700).

Chociaż nie ukrywam, że bardziej podobają mi się np. gramofony Onkyo (CP-1055F/CP-1500F). I tu rodzi się odwieczny dylemat: czy wziąć to, co ładniejsze/lepsze (?) czy to, co lepiej będzie się komponować wizualnie z resztą zestawu? :-)

Jeśli koniecznie Yamaha i nie drogo czyli do 250zł to Yamaha P-850

Onkyo wydaje się być porównywalnym modelem (być może trochę lepszym, ale czy to usłyszysz - wątpię) do P850

Licz się z tym ,że igły we wkładkach będą do wymiany

audiokarma.org

Witam.

Jak to mowią stara miłość nie rdzewieje, powoli dojrzewam do ponownej przygody z gramofonem, powiedzcie mi czy ceny adamów i danieli (danielów?) na alledrogo są adekwatne do ich dźwięku czy to jakaś moda na polskie gramofony, bo wydaje mi się że za te kilka stówek można mieć o wiele lepszy gramiak np. Thorensa

Można mieć i Thorensa, można też nakupić sobie "danielów" i Adamów z GS-u - "wsio ryba". Ale pamiętać o jednym trzeba - o tym co na foto:

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

post-15186-0-39398700-1350390525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zabawny z Ciebie facet, ja używam trochę innych kosmetyków ;)

pzdr

bobaj

Edytowane przez bobaj
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

zabawny z Ciebie facet, ja używam trochę innych kosmetyków ;)

pzdr

bobaj

Nikt nie mówi że jesteś robak. To masz do smarowania "danielów" i Adamów z GS-u, a Thorensów zwłaszcza, a nie siebie. Frywolny w poście powyżej podsuwa odnośną instrukcję z kultowej stronki o PRL-owskim tak zwanym audio. Jeśli słychać, że w obudowie coś chroboce, to warto zastosować myślę.

Pozdro,

Yul

Frywolny Denon Ci gnił ? O Ad Fontes tego nie będę podejrzewał

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

YYY, a są jakieś robale wsuwające plastik??

To właśnie Ad Fonciak jest narażony, ale jestem czujny :)

Nie wsuwają bo nie miały czego, psioczenie na stare konstrukcje które kładą danonka na dzień dobry jest niedorzeczne Ważne że się nawróciłeś na dobrą drogę :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żeby utrudnić jednoznaczną ocenę: A co jakbym zastosował w Denononie DP 300F pakiet ulepszeń, które rekomendujecie nabywcom Thorensów z lat-80-tych.

Gdybym nawrzucał mat bitumicznych, wymienił okablowanie, postawił na stożkach, może kilka dodatkowych tricków?

Może też miałbym haj- enda za 1700zł??

Weź łaskawie pod uwagę, że na winyl nawrócił mnie jednak ów plastikowy gramiak z wkładką ekonomiczną z czerwienią w nazwie, na pre wbudowanym we wzmacniacz zintegrowany produkcji chińskiej :)

Edytowane przez frywolny trucht

Witam ponownie

gramofon już dojechał i tak jak pisaliście jest git.

to dopiero początek tej drogi, więc może kiedyś jakieś zmiany co do grama będą, póki co jet super :))

czy możecie mi doradzić co do kabelka ( gramofon - preamp), co prawda z zakupem muszę się wstrzymać- brak kaski, ale za jakiś czas muszę zmienić ten dostarczony w komplecie , na jakiś uczciwy, i teraz : ile trzeba dać za przyzwoity przewód-relatywnie do gramofonu, tzn. tak aby nie było przerostu formy nad treścią, może jakieś konkrety.. marka ,model?

myślałem nad Pro-ject Connect RCA-CC, czy może coś droższego np. Ortofon 6NX TSW-1010R RCA/RCA

czy przewód łączący gramek z preampem musi być z uziemieniem?

pozdrawiam

art

Towarzysz Ahaja pokazywał jak mozna zrobić małym nakładem IC Proela jeśli ma się smykałkę do DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi