Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post tutaj i pomimo, że już trochę samo forum czytam, to nie mogę powiedzieć bym był w stanie ocenić gramofon i dlatego mam pytanie o opinie na temat:

Lenco L-3866 USB -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,a więc czy ktoś z bardziej ogarniających mógłby podzielić się swoim zdaniem na jego temat? Powodem pytania jest, to że został mi on ostatnio sprezentowany, dlatego głównie zależałoby mi na tym by dowiedzieć się jak wypada na tle innych gramofonów podobnych cenowo ~400 złoty i czy warto by w przyszłości zainwestować pieniądze w ulepszenie go (jeśli jest to możliwe) czy lepiej będzie po prostu zakupić nowy? Prawdę mówiąc póki co pewnie skupię sie na nabywaniu płyt, ponieważ na chwile obecną posiadam tylko dwie i uważam, że nie ma sensu (może się mylę) na zmianę sprzętu przy takim stanie płytowym.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Odsyłam do nieskończonego FAQ. I odpuść ten gramofon.

Ja w FAQ mam tylko sekcje odnośnie głośników, więc jak byś mógł, to powiedz gdzie konkretnie mam znaleźć jakieś dodatkowe informacje.

No i jak powiedziałem gramofon już mam, bo dostałem w prezencie łącznie z dwoma płytkami i dlatego wydaje mi się, że nie ma sensu wymiany gramofonu na tym etapie, ponieważ nie miałbym zbytnio czego na nim póki co słuchać. Dlatego myślę, że przez jakiś czas 'pomęczę' się z tym Lenco. O opinie pytałem raczej z ciekawości, żeby zorientować się jak szybko trzeba będzie go zmienić po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że dosyć szybko.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />To był budżetowy AR, straszna słabizna. <br />

Poszperałem trochę w sieci i nie wynika z tego co opisują,że to taka słabizna jest,oczywiście zachwytów och ach też nie ma.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja w FAQ mam tylko sekcje odnośnie głośników, więc jak byś mógł, to powiedz gdzie konkretnie mam znaleźć jakieś dodatkowe informacje.

No i jak powiedziałem gramofon już mam, bo dostałem w prezencie łącznie z dwoma płytkami i dlatego wydaje mi się, że nie ma sensu wymiany gramofonu na tym etapie, ponieważ nie miałbym zbytnio czego na nim póki co słuchać. Dlatego myślę, że przez jakiś czas 'pomęczę' się z tym Lenco. O opinie pytałem raczej z ciekawości, żeby zorientować się jak szybko trzeba będzie go zmienić po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że dosyć szybko.

Raczej szybko. Człowiek człowiekowi zgotował ten los...

Mam dziwny problem. Ostatnio wygrzebałem nigdy nie grane single i stwierdziłem, że wszystkie brzmią lepiej niż moje LP.Lepsza dynamika, glębszy bas itd. Czy zetknęliście się kiedyś z takim problemem? Może mam źle ustawiona wkladkę? Prosze o pomoc

<br />Lenco L-3866 USB -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

- ten gramofon nie zagra - oddaj go jak możesz, albo komuś podaruj - ulepszyć też się tu nic nie da....

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam! Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z gramofonami, a na ten cel przeznaczam 1000 zł. Mam wyjście phono w swoim starym marantzie, więc poszukuje tak naprawdę tylko samego odtwarzacza. Czy na portalach aukcyjnych jest coś, co zwróci moją uwagę? Prosiłbym o jakieś propozycje drogich forumowiczów. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

- ten gramofon nie zagra - oddaj go jak możesz, albo komuś podaruj - ulepszyć też się tu nic nie da....

To jest prezent od mojej dziewczyny, więc póki co się z nim trochę 'pomęczę', prawdę mowiąc, to mój AKTYWNY początek zabawy z winylem, więc nie narzekam. Najpierw myślę, że się zajmę skompletowaniem trochę większej ilości płyt, aktualny stan przypominam to dwie. No i szukam jakiegoś starego i taniego złomu na allegro, coby się pobawić ze wskrzeszaniem i ogarnąć stronę techniczną z bardziej praktycznej strony. W każdym razie dzięki za info.

Single 7' czy tzw. maxi single, 12'? Te 12' mogą brzmieć lepiej, bardziej dynamicznie.

single 7 to zna czy że single tal były nagrywane

Yul pisał coś na ten temat.

Chodziło o to, że na singlach, maxi i EP-kach rowki nie są tak ciasno "poukładane" jak na LP i dlatego grają lepiej.

Nie pamiętach dokładnego nazewnictwa zjawiska :)

Poszukaj, gdzieś to jest.

single 7 to zna czy że single tal były nagrywane

a nie ma znaczenia większa prędkość? podobnie jak w magnetofonach - szybszy przesuw taśmy, więc lepsza dynamika i pasmo; LP to 33 obr./min, a single i maxisingle 45 obr./min (przeważnie)

Edytowane przez geelo07

Hello. Jakby ktoś mógłby mi doradzić, to byłbym bardzo 'dźwięczny' ;] Pytania umieściłem w oddzielnym temacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, czy samoczynne schodzenie z obrotów jest wynikiem zbyt luźnego paska ? Może ktoś z kolegów ma jakieś pewne źródło do zakupu paska do gramofonów telefunkena s500/s600 lub jakiś zamienników.

Pozdrowienia Noworoczne dla wszystkich analogowców i DIY-owców.

Edytowane przez wakutoma

Witam, czy samoczynne schodzenie z obrotów jest wynikiem zbyt luźnego paska ? Może ktoś z kolegów ma jakieś pewne źródło do zakupu paska do gramofonów telefunkena s500/s600 lub jakiś zamienników.

może silnik zakończył już służbę? miałem podobny objaw - obroty powoli zwalniały, tak po ok. 10 min od włączenia odsłuchu, czasami po ok. pół godzinie do godziny wracały do normy; po kilkunastu dniach już nie przyspieszały do normatywnych, a podłączone mierniki nie wykazywały znacznych odchyłek wartości napięć podanych w kilku punktach układu sterowania; wymiana silnika na nowy - z lewymi obrotami (innego nie miałem pod ręką; orginał miał prawe) - załatwiła sprawę, a silnik jak na razie pracuje wzorowo

Edytowane przez geelo07

może silnik zakończył już służbę? miałem podobny objaw - obroty powoli zwalniały, tak po ok. 10 min od włączenia odsłuchu, czasami po ok. pół godzinie do godziny wracały do normy; po kilkunastu dniach już nie przyspieszały do normatywnych, a podłączone mierniki nie wykazywały znacznych odchyłek wartości napięć podanych w kilku punktach układu sterowania; wymiana silnika na nowy - z lewymi obrotami (innego nie miałem pod ręką; orginał miał prawe) - załatwiła sprawę, a silnik jak na razie pracuje wzorowo

Spowolnienia obrotów nie zauważyłem. Od kilku dni sam się wyłącza w trakcie działania. Wcześniej wymieniałem bezpiecznik na płytce sterującej obrotami. Wstawiłem 500mA zamiast 630mA ( zwłoczny ). Może to jest przyczyna, ale raczej by się przepalił.

Raz spadł samoczynnie pasek więc pomyślałem, że jest zbyt luźny.

Ten silnik w Tele jest jakiś standardowy i ma współczesne zamienniki ?

Edytowane przez wakutoma

trochę więc mało precyzyjne pytanie

OK przepraszam nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło oczywiście o samoczynne wyłączanie. Ale prawie na 100% to pasek. Przyjrzałem mu się bliżej i zauważyłem kilka drobnych pęknięć i jest zdecydowanie zbyt luźny.

Edytowane przez wakutoma

Na początku chciałbym wszystkich powitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum :D

Ale przejdźmy do rzeczy. Mam możliwość zakupienia gramofonu C.E.C. ST750. Niestety nie wiem w jaką wyposażony jest on wkładkę. Chciałbym zaznaczyć, iż kompletnie nie znam się na gramofonach, będzie to mój pierwszy gramofon od kiedy przy przeprowadzce (kilkanascie lat temu) stary zagubił się. W domu mam wzmacniacz Technics SU-VZ220. Jest on wyposażony w wejście phono, więc na podstawie szybkich oględzin tematów o gramofonach wnioskuję, że ma przedwzmacniacz. Boję się jednak, że coś może z tą wkładką nie spasować i gramofon nie będzie działał( i trzeba będzie dokupić przedwzmacniacz) lub co gorsza stanie się coś z moim wzmacniaczem.

Z góry dziękuję za pomoc

Volkir

Witajcie ,

Panowie proszę o merytoryczne info. dotyczące gramofonu Wilson Benesch Full Circle(z orginalną wkładką) , w tej chwili posiadam 2Xperience z wkładką Sumiko EVO 3.

Biorę pod uwagę również Kuzmę Stabi

VPI -Classic 1

Acoustic Solid

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami

Dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tutaj jest trochę o gramofonach z wyższej półki.

Nie wiem, jaki masz budżet, ale ja i tak szukałbym używki - zaoszczędzisz 50%, a przy tych kwotach to już cena wakacji dla całej rodziny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to chyba podstawowy model tej firmy, ramie Jelco za około 2k zł. Wygląda na to, że potrzeba mu troski i wyczyszczenia.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- co oznacza napis "BIEM" na labelu ?

BIEM (Bureau International des Societes Gêrant des Droits d'Enregistrement et de Reproduction Mechanique) - międzynarodowe stowarzyszenie organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi powstałe w Paryżu w roku 1928. Organizacja ma siedzibę w Neuilly-sur-Seine we Francji i skupia 51 organizacji z 54 krajów. Stowarzyszenie zajmuje się koordynacją prac organizacji reprezentujących autorów, kompozytorów i wykonawców i zajmuje się koordynacją zasad udzielania licencji dla powielania utworów utrwalonych na (płytach, taśmach, kasetach magnetofonowych, filmach, itp.).

Do BIEM należy Stowarzyszenie Autorów ZAiKS.

BIEM (Bureau International des Societes Gêrant des Droits d'Enregistrement et de Reproduction Mechanique) - międzynarodowe stowarzyszenie organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi powstałe w Paryżu w roku 1928. Organizacja ma siedzibę w Neuilly-sur-Seine we Francji i skupia 51 organizacji z 54 krajów. Stowarzyszenie zajmuje się koordynacją prac organizacji reprezentujących autorów, kompozytorów i wykonawców i zajmuje się koordynacją zasad udzielania licencji dla powielania utworów utrwalonych na (płytach, taśmach, kasetach magnetofonowych, filmach, itp.).

Do BIEM należy Stowarzyszenie Autorów ZAiKS.

dzięki - już wiem :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam, ja mam tylko jedno krótkie pytanko: zastanawiam się nad kupnem jednego z tych dwóch gramofonów: CEC ST-130 lub Grundig PS 2600, który wybrać? Który jest lepszy? Nie jestem bardzo wymagający, chce po prostu posłuchać winyli na czymś innym niż na mojej UNITRZE G8010. Bardzo proszę o poważne podejście do moich pytań.

• Pokaż nowe odpowiedzi