Skocz do zawartości
IGNORED

jaka wkładka do pioneer LP-112D

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie sądziłem, że mnie to spotka. Czarne płyty pamiętam z dzieciństwa. Całe moje audiofilstwo od lat buduję w oparciu o CD, urządzenia dzielone. Dostałem w prezencie jakiegoś gruchota jak w tytule. Ma jednak zaletę: działa !

Jest tam igła MF100 i chyba jest starsza od adaptera bo ona była przełożona od jakiegoś polskiego gramofonu.

Ponieważ mam pamięć do dźwięku, to pamiętam brzmienie vinyli mojego taty i nie podobało mi się takie przebrzmienie górnych tonów, które przez całe lata uważałem za przypadłość czarnej płyty. Po podłączeniu tego cuda do mojego audio przez NAD3020 pełniącego rolę w tym przypadku przedwzmacniacza bardzo spodobał mi się dźwięk mimo ewidentnych wad. Szybkość i mikrodynamika są na niezłym poziomie. Klasyki słucha się wybornie, już nawet na tym zestawie :) Ciekawe, że wyjąłem ostatnio nieużywaną końcówkę mocy boba carvera, bo dźwięk z gramofonu ma dziwnie wielkie zapotrzebowanie na moc. Carver dopiero na vinylu pokazał swoje zalety.

Do rzeczy.

Chcę kupić jakąś nową wkładkę i igłę. Nie wiem co wybrać. Nie chcę na to wydawać dużo. Ile? Tyle ile trzeba. Jeśli powiecie, że wystarczy 90zł na początek to tak zrobię, jeśli gra nie warta świeczki i musi to być 300zł, to też dobrze.

Kierujcie się tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo polećcie coś innego.

Ważne:

spójność, średnica homogeniczna z wysokimi, mikrodynamika, szybkość, realizm/powaga brzmienia wokali instrumentów

nie lubię sportowego brzmienia, to mam za sobą

basów w systemie mam sporo

z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89148-jaka-wk%C5%82adka-do-pioneer-lp-112d/

>>>lian,

Czy to chodzi o model taki jak na zdjęciu?

Tu link do PDF-a z manualem do niego, może Ci potrzebny:

Ukryta Zawartość

Co do wkładki, to proponowałbym Audio-Technikę AT-120E. Może nie jest obdarzona specjalną mikrodynamiką ani szybkością brzmienia, ale wiesz, jak by chcieć mieć wszystkie te cechy brzmienia które wymieniłeś na naprawdę dobrym poziomie, to trzeba porządnie sypnąć groszem. W budżecie do 300 zł się nie zamkniesz. Niemniej, ze starszymi, blaszanymi ramionami ta A-T powinna się zgrać.

Pozdro,

Yul

post-15186-0-66232000-1323258973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>lian,

Czy to chodzi o model taki jak na zdjęciu?

Tu link do PDF-a z manualem do niego, może Ci potrzebny:

Ukryta Zawartość

Co do wkładki, to proponowałbym Audio-Technikę AT-120E. Może nie jest obdarzona specjalną mikrodynamiką ani szybkością brzmienia, ale wiesz, jak by chcieć mieć wszystkie te cechy brzmienia które wymieniłeś na naprawdę dobrym poziomie, to trzeba porządnie sypnąć groszem. W budżecie do 300 zł się nie zamkniesz. Niemniej, ze starszymi, blaszanymi ramionami ta A-T powinna się zgrać.

Pozdro,

Yul

To dokładnie ten model. Wart jest uwagi? 300zł to max. Mam świadomość, że można wędrować w górę. W całym temacie chodzi o to, że mam coś za darmo. Czyli patefon + niedroga wkładka i to mi otworzy dostęp do klubu vinyli. Chodzi o to żeby brzmienie było poprawne i normalne o ile da się to zrobić na tym adapterze. Jeśli wytrwam przy temacie, pomyślę kiedyś o porządnym gramofonie, ale nie na tym polega audiofilizm, żeby wszystko mieć odrazu :)

Słuchajcie, zapodałem płytę OMEGI z lat 70, ja pierdocze, ale wypas. Te kotły perkusji w starym stylu, ach to był rock! Porównałem sobie też tłoczenie creedence ruskie i amerykańskie, a wiecie, że sporej różnicy nie ma?

Ukryta Zawartość

Hm,różnicy sporej nie słyszysz bo słaba wkładeczka?co byś chciał zmienić w dżwięku na teraz?

Aż tak bardzo nie analizowałem. Ale nie uderzyło mnie nic znaczącego.

Czego oczekuję? Tego czego można. Nigdy nie słyszałem dobrego gramofonu, więc nie wiem czego można oczekiwać. Chciałbym żeby pogłębiło się to, co już mi się podoba: wybarwienie od środka (pod konturem) czyli jego masywność (takie obrazowe odniesienie do telewizorów) połączone z rozbudowaniem pierwszego planu - to daje taką komunikatywność i realizm. Fajnie gdyby była lepsza przestrzeń. Niestety nie potrafię powiedzieć czy na niektórych płytach złe wysokie są w nagraniu czy to kwestia igły - ogólnie jest ten nalot na wysokich tonach w postaci pojawiających się nieprzyjemnych sybilantów. Fajnie gdyby góra była transparentna, taka jak na płycie. Chciałbym żeby to było urządzenie do słuchania a nie do kręcenia - dobrze gdyby ta wkładka była pewniakiem i działała z tym adapterem. No i generalnie dobrze gdyby dźwięk był lepszy, więcej barw, mniej trzasków

Tak Audio-Technika AT-120E to już ponad 400zł z tego co widzę. Można myśleć o nowym adapterze :)

To ramię bardzo przypomina to które miałem w Marantzu czyli dosyć ciężkie proponuję inaczej Denon DL110 lub trochę drożej DL160 z fajnym pre fajnie zagra. Nie polecam "kultowej" DL103. Dlaczego? O kolory i gusta nie należy się spierać chociaż jeśli istnieje tak darmowa możliwość można spróbować, ale nie moim zdaniem nie ta klasa ranienia. Eliptycze zagrają lepiej.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

>>>lian,

"...Tak Audio-Technika AT-120E to już ponad 400zł z tego co widzę. Można myśleć o nowym adapterze :)..."

Ten gramofon to nic szczególnie specjalnego, ale tragedii też nie ma. Jeśli jesteś pewny, że jest on w dobrym stanie technicznym, jego najważniejsze podzespoły - ramię (czy daje dobry tracking, czy pracuje normalnie, czy śruby od jego łożysk były ruszane, regulowane bez głowy?), napęd (czy np. pasek nie jest zbyt rozciągnięty, czy trzyma dobrze obroty, czy talerz bezgłośnie i równo się obraca, nie falując przy tym, itp., itd.), czy zawieszenie jest odpowiednio wyregulowane - to sądzę, że na początek jest całkiem o.k. Chodzi teraz o wkładkę - jak kupisz za drogą, to średnia klasa tego gramofonu zdegraduje jej brzmienie i będzie Ci to grało "na pół gwizdka", jak kupisz coś przesadnie taniego, to będzie tak jak na tej co masz w tej chwili. I to tyle. Budżet około 300-400 zł byłby tu porządany.

Pozdro,

Yul

>>>lian,

"...Tak Audio-Technika AT-120E to już ponad 400zł z tego co widzę. Można myśleć o nowym adapterze :)..."

Ten gramofon to nic szczególnie specjalnego, ale tragedii też nie ma. Jeśli jesteś pewny, że jest on w dobrym stanie technicznym, jego najważniejsze podzespoły - ramię (czy daje dobry tracking, czy pracuje normalnie, czy śruby od jego łożysk były ruszane, regulowane bez głowy?), napęd (czy np. pasek nie jest zbyt rozciągnięty, czy trzyma dobrze obroty, czy talerz bezgłośnie i równo się obraca, nie falując przy tym, itp., itd.), czy zawieszenie jest odpowiednio wyregulowane - to sądzę, że na początek jest całkiem o.k. Chodzi teraz o wkładkę - jak kupisz za drogą, to średnia klasa tego gramofonu zdegraduje jej brzmienie i będzie Ci to grało "na pół gwizdka", jak kupisz coś przesadnie taniego, to będzie tak jak na tej co masz w tej chwili. I to tyle. Budżet około 300-400 zł byłby tu porządany.

Pozdro,

Yul

Ha! Tylko jak to stwierdzić? Ogólnie chyba wszystko jest na swoim miejscu. Prawie wszystko działa. Paska nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że obroty są o kapeczkę kapeczkę za szybkie. Jeszcze nie umiem ich zwolnić. Słychać na kate bush, kiedy jej glos staje się już zbyt wysoki.

Drugi mankament to to, że główka wyskakuje, trzeba ją bardzo delkatnie dopchnąć żeby nie wyskakiwała i owinąć ten bolec pazłotkiem od czekolady. Ale dostałem informację od darczyńcy, że to wina tej głowki, bo to jest jakaś stara jak świat unitra z igłą mf100 i ona jest wytarta i wyskakuje.

No dobra, dziś rozbiorę adapter na czynniki pierwsze i zobaczę, czy wszystko jest sprawne.... żartowałem :)

Jeśli chodzi o to co piszesz o wkładce - dokładnie o takie podejście mi chodzi - rozsądne, szukamy optimum. Pytanie też na ile ten nad 3020 sprawdza się w roli przedwzmacniacza.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jestem na etapie testowania wkładek,dużo dobrego mogę napisać o Nagaoka MP-100.

Wkładka z lekko wycofaną górą,tu nic nie zasyczy,bardzo dobra średnica,świetny bardzo mocny krótki kopiący bas,to w porównaniu do wkładki Shure M97-Xe gdzie bas jest bułowaty,oderwany od średnicy,to tak w skrócie.

Oczywiście każda wkładka zagra inaczej w danym systemie.

>>>lian,

Niczego nie kupuj, żadnych wkładek za 100, 400 czy 900 złotych, zanim nie upewnisz się, że ten gramofon jest technicznie sprawny i był odpowiednio konserwowany. Headshell (główka) chwiejący się w ramieniu już je dyskwalifikuje. To jest na pewno do poprawy/naprawy/wymiany. Chcesz wiedzieć czy obroty są dobre, a nie masz do tego stroboskopu - policz czy talerz w ciągu 3 minut (dokładnie 180 sekund) wykonał 100 pełnych obrotów, bo jak wykonał, to znaczy że kręci się z prędkością 33,33 obrotu na minutę, czyli tak jak ma być.

Jak nie wiesz co i jak to:

1) czytaj to forum,

2) pytaj o konkretne problemy,

3) wklejaj fotki albo filmy obrazujące defekty - niektórzy tak robią, i wtedy od razu wiadomo o co chodzi.

Pozdro,

Yul

>>>lian,

Niczego nie kupuj, żadnych wkładek za 100, 400 czy 900 złotych, zanim nie upewnisz się, że ten gramofon jest technicznie sprawny i był odpowiednio konserwowany. Headshell (główka) chwiejący się w ramieniu już je dyskwalifikuje. To jest na pewno do poprawy/naprawy/wymiany. Chcesz wiedzieć czy obroty są dobre, a nie masz do tego stroboskopu - policz czy talerz w ciągu 3 minut (dokładnie 180 sekund) wykonał 100 pełnych obrotów, bo jak wykonał, to znaczy że kręci się z prędkością 33,33 obrotu na minutę, czyli tak jak ma być.

Jak nie wiesz co i jak to:

1) czytaj to forum,

2) pytaj o konkretne problemy,

3) wklejaj fotki albo filmy obrazujące defekty - niektórzy tak robią, i wtedy od razu wiadomo o co chodzi.

Pozdro,

Yul

rozkręciłem adapter. wewnątrz wszystko wygląda ok, resory działają jednakowo, nie wiem czy prawidłowo, środek jest czyściutki. zmierzyłem ilosć obrotów. 100 obrotów jest po 2min57 sek. powtórzyłem pomiar po wyczyszczeniu mosiężnego wałka napędowego i paska i tależa. pomiar ten sam.

jeśli chodzi o główkę, to podobno ta główka jest trafiona, nie ramię. liczę więc, że przy zakupie wkładki problem się rozwiąże.

dobrze myślę?

rozkręciłem adapter. wewnątrz wszystko wygląda ok, resory działają jednakowo, nie wiem czy prawidłowo, środek jest czyściutki. zmierzyłem ilosć obrotów. 100 obrotów jest po 2min57 sek. powtórzyłem pomiar po wyczyszczeniu mosiężnego wałka napędowego i paska i tależa. pomiar ten sam.

jeśli chodzi o główkę, to podobno ta główka jest trafiona, nie ramię. liczę więc, że przy zakupie wkładki problem się rozwiąże.

dobrze myślę?

Jeżeli pomiary zrobiłeś dobrze, to gramofon kręci z prędkością 33,9 RPM zamiast 33,33 RPM. O 1,7 % za szybko - dość duży błąd, duży na tyle aby to usłyszeć. Dopuszczalna odchyłka to jest około o,5%, ale najlepiej jak jest 33,3 RPM.

Headshell musi sztywno siedzieć w ramienu, kompletnie bez luzu i ruchu. Jeżeli tak nie jest, to jest to usterka która powoduje, że ramię nie będzie pracować tak jak należy, a tym samym wkładka w nim osadzona. Trzeba naprawić to mocowanie headshella, może pomóc wymiana headshella na nowy, najlepiej oryginalny od tego ramienia, bo to pozwoli Ci zachować właściwą geometrię ramienia i swoistą dla niego masę efektywną.

Pozdro,

Yul

Zdjęcie dopiero teraz, bo mam dziwny telefon.

Ukryta Zawartość

post-8620-0-39978600-1323346208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

będę miał oryginalną główkę do tego ramienia

No i mam. Faktycznie tamta główka coś nie pasowała. Oryginalna siedzi elegancko w ramieniu. Więc zostają dwie rzeczy: regulacja obrotów i wkładka. Z obrotami przede wszystkim trzeba naoliwić napęd tak jak to opisane jest w instrukcji, następnie zmienię pasek.

Jeśli chodzi o wkładkę to sprawa otwarta...

ja z beszczelnym pytaniem.

jaką wkładkę stosować do starych marantzów z ramieniem z kutego żelaza, modele 6300, 6370Q.

-mam na jednym gramofonie 440 ML i wydaje mi się żę hula

-na drugim 150MLX ale zaczęła mi buczeć na prawym kanale. bez masy buczy ciszej.

-sure V15 type IV wydaje się że hula

-sure V15 type III nie chce hulać i to wyraźnie

-czy V15 type V (VMR) stary oryginalny amerykański miot będzie hulał i czy warto go nabyć, może lepiej coś nowgo

-które wkładki MM budżetowe do $300 z następujących firm nadają się bez wydziwiania do moich żelbetonowych ramion: NAGAOKA, ORTOFON, SUMIKO, GRADO (a co z IGD)

z góry i z dołu dziękuję za odpowiedz

Odpowiedziałem Ci w wątku Thorens TP21-pytania o wkładkęzadałeś to samo pytanie i tu i tam.

Pozdrawiam.

sorka, miotam się. mam teraz mało czasu a chciałbym ze dwa talerze napełnić trafioną potrawą. na sprawdzenie wkładki przed zakupem nie mam szans. a co myślisz o nagaoka bardziej albo sumiko do moich ciężarnych ramion? co z grado i IGD bo ją też mam w zasięgu?

puszyste dzięki i całusy bez jęzora żeby nie było za lubieżnie

El'spiro- nagaoka i sumiko to bardzo dobre wkładki, jednak dopiero te z samej góry cennika. Te podstawowe są przeciętne. Jeśli masz Grado w "trumnie", to przy szczęśliwym zgraniu nacisku z antyskatingiem i prawidłowym ustawieniu pod szablon IGD nie wystąpi. Oczywiście jestem pewien, że gramofony bedą współpracowac z amplitunerami lub wzmacniaczami Marantza i przez ich pre. Grado powinno Cię w pełni zadowolic. Daj znac po pierwszych odsłuchach.

Pozdrawiam Włodek.

Ps.

Myślę, że AT 120E lub 440 z igłą S lub FG, a można je dostac to też niezły mariaż.

El'spiro- nagaoka i sumiko to bardzo dobre wkładki, a można je dostac to też niezły mariaż.

440 mam, 150 zaczęła mi buczeć. czy 120 będzie lepsza od nagaoka 100/110/150/200 i sumiko blck pearl or pearl pod kątem moich ciężarnych oczywiście?

PZDR

bogusław

El'spiro- nagaoka i sumiko to bardzo dobre wkładki, jednak dopiero te z samej góry cennika. Te podstawowe są przeciętne. Jeśli masz Grado w "trumnie", to przy szczęśliwym zgraniu nacisku z antyskatingiem i prawidłowym ustawieniu pod szablon IGD nie wystąpi. Oczywiście jestem pewien, że gramofony bedą współpracowac z amplitunerami lub wzmacniaczami Marantza i przez ich pre. Grado powinno Cię w pełni zadowolic. Daj znac po pierwszych odsłuchach.

Pozdrawiam Włodek.

Ps.

Myślę, że AT 120E lub 440 z igłą S lub FG, a można je dostac to też niezły mariaż.

czy nagaoka 200, 300, 500 to górna półka czy to jeszcze ciągle igły dratewne według ciebie?

PZDR

bogusław

440 mam, 150 zaczęła mi buczeć. czy 120 będzie lepsza od nagaoka 100/110/150/200 i sumiko blck pearl or pearl pod kątem moich ciężarnych oczywiście?

PZDR

bogusław

Aby stwierdzic, która z wkładek na tym konkretnym ramieniu zagra lepiej musisz sprawdzic osobiście. Do tego średnio ciężkiego ramienia wkładki o poddatności 15 do 20 powinny wnieśc rezonans 8;12Hz i zapewnic poprawne odtwarzanie. Natomiast samo brzmienie i jego charakter to wyłącznie Twoje własne upodobania i tylko własnym uchem musisz się kierowac. Ja nie odważę się wskazac ci konkretnej wkładki twierdząc, że to najlepsza z najlepszych w Twoim systemie.

Pozdrawiam Włodek.

Aby stwierdzic, która z wkładek na tym konkretnym ramieniu zagra lepiej musisz sprawdzic osobiście. Do tego średnio ciężkiego ramienia wkładki o poddatności 15 do 20 powinny wnieśc rezonans 8;12Hz i zapewnic poprawne odtwarzanie. Natomiast samo brzmienie i jego charakter to wyłącznie Twoje własne upodobania i tylko własnym uchem musisz się kierowac. Ja nie odważę się wskazac ci konkretnej wkładki twierdząc, że to najlepsza z najlepszych w Twoim systemie.

Pozdrawiam Włodek.

chodzi mi tylko o dobór mechaniczny. smak to inna sprawa i pretensję mogę mieć tylko do siebie. chcę sprawdzić wiele wkładek bo gramofonów to mi wystarczy i trzymać je aż zabraknie ramion do nich, bo jak myślę każda wkładka ma swoje preferencje muzyczne.

PZDR

bogusław

Jestem na etapie testowania wkładek,dużo dobrego mogę napisać o Nagaoka MP-100.

Wkładka z lekko wycofaną górą,tu nic nie zasyczy,bardzo dobra średnica,świetny bardzo mocny krótki kopiący bas

Muszę się zgodzić. Właśnie, też jakiś czas temu zakupiłem ta wkładkę. Mimo , że to poziom cenowy 300 - 400 zł i jest to raczej dół oferty Nagaoka, to ze swoim sferycznym szlifem gra bardzo fajnie. Miałem wcześniej " nieśmiertelną " At-95 i teraz słucham muzy z większa przyjemnością. nie ma tego przejaskrawienia , charakterystycznego dla At-95. Oczywiście w każdym systemie zagra inaczej, ale z moim dość ciężkim ramieniem gra zacnie. Tak więc , jeżeli do ciężkich ramion i brak " uprzedzeń " do szlifów sferycznych , to polecam

robiz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.