Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście w kierunku High-end

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Kolega Jakew chce wymieniać kolumny na inne,mimo,że nie wykorzystuje w 50% potencjału tych,które posiada.

PS. Na pewnym poziomie kwestie zwiazane z akustyka pomieszczenia odsluchowego i prawidlowym ustawieniem kolumn to juz nawet nie abecadlo , to rzecz tak oczywista ze...

Ile można pitolić o tym samym?

>>Jakew

Ojej... :(

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Patrick

(Konto usunięte)

@Jakew =>

Twoj typ kolum to konstrukcja nawiazujaca do idei "omnipolar loudspeaker". Zaleta tego typu konstrukcji jest wlasnie to ze nie wymagaja idealnego miejsca odsluchu podobnie jak cala masa dzisiejszych "dziwakow" o tak specyficznej charakterystyce kierunkowej ze optymalny odsluch jest mozliwy w specjalnym stojaku pozycjonujacym glowe z toleracja do 5 mm :) Ale...pewne podstawowe warunki zwiazane z ustawieniem kolumn w pomieszczeniu musza byc spelnionezeby osiagnac przyzwoity efekt.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Tylu audiofilów siada nie w trójkącie równoramiennym na Audioshow... :(

Nie traktowalbym stolicznego "Audioszału" w zadnym wypadku jako wzoru do nasladowania w domowym zaciszu... :)

Podobnie jak wiekszosci "audiofilow" :P

Kolega siedzi na forum sześć lat i ma mgliste pojęcie o audio ..nie zaliczył podstawówki a po głowie chodzą mu uniwersytety....

Ilosc wpisow nie koniecznie swiadczy o zdobytych fakultetach...

Przesunięcie kanapy do przodu plus lekkie rozsunięcie głośników załatwia sprawę. Uczyniłem to, kanapa bardzo łatwo się przesuwa więc mogę ją nawet cofać jedna ręką po odsłuchu. Jest w porządku (ja żadnych swoich głośników i klocków nie pozbywam się, tylko dokupuję nowe, za bardzo je lubię wszystkie), ale, ale - drogi Stefku - jakie ustawienie zalecałbyś dla budowy głębi (na szerokości sceny mniej mi zależy, szerokość się zwiększyła). Jest jakaś zniuansowana mądrość ustawieniowa służąca szczególnie pogłębianiu głębi?

Na budowanie głębi oprócz ustawienia,mają wpływ oczywiście elektronika i kolumny,ale skoro jeszcze nie zmieniamy ;).

To spróbuj zrobić głośnikom z tyłu jak najwięcej miejsca,nie wiem ile teraz masz,zacznij od 100-120cm od ściany.

Z tym,że musisz uważać,by się nie okazało,że basu zbytnio ubywa :).

PS. Na pewnym poziomie kwestie zwiazane z akustyka pomieszczenia odsluchowego i prawidlowym ustawieniem kolumn to juz nawet nie abecadlo , to rzecz tak oczywista ze...

Zgadza się...

ale popatrz na zdjęcia,które zamieszczają forumowicze,w większości to masakra.

Zmieniają kable,klocki,szukają dziury w całym,mają za dużo/mało wysokich,za mało/dużo basu,coś przebąkują o jakiejś scenie,przestrzeni,itd.

A ustawienie zakrawa na kpinę.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Na budowanie głębi oprócz ustawienia,mają wpływ oczywiście elektronika i kolumny,ale skoro jeszcze nie zmieniamy ;).

To spróbuj zrobić głośnikom z tyłu jak najwięcej miejsca,nie wiem ile teraz masz,zacznij od 100-120cm od ściany.

Z tym,że musisz uważać,by się nie okazało,że basu zbytnio ubywa :).

Otóż jeśli poprowadzimy linię prostą od środka prawda tyłu głośników to ścian tam nie ma ze 2 metry co najmniej. Oczywiście ja kolumny mogę tak przesuwać (patrz U) żeby troszkę o ścianę z U zahaczały w sprawie basu, w razie potrzeby. No a pod innym kątem, bokiem po przekątnej niejako to głośniki są nie tak daleko do U.

Oczywiście że temat jest w 100% aktualny, optymalizacja ustawień nic przecież nie zmienia jeśli chodzi o temat, no chyba że ja coś przeoczyłem i już mam Hi-end po przesunięciu tej kanapy?, więc Stefek, ja i jeszcze niektórzy eksperci debatujemy owocnie... Myślę że Harbeth da radę i że będzie większą zmianą niż nowy wzmacniacz, ale może się mylę? Ja Vandersteeny etc. po prostu w innym pokoju ustawię.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Zgadza się...

ale popatrz na zdjęcia,które zamieszczają forumowicze,w większości to masakra.

Zmieniają kable,klocki,szukają dziury w całym,mają za dużo/mało wysokich,za mało/dużo basu,coś przebąkują o jakiejś scenie,przestrzeni,itd.

A ustawienie zakrawa na kpinę.

Dokladnie => a ja sobie to czytam i mam ubaw po pachy. Zwracam na te "drobiazgi" ludziom uwage juz od lat ale co tam bedzie jakis glupek pieprzyl o tym ze kolumny kazda w innym rogu pokoju jest skoro "audiofilni" na forum pisza ze siecowke sie zmieni i bedzie Ok...

Otóż jeśli poprowadzimy linię prostą od środka prawda tyłu głośników to ścian tam nie ma ze 2 metry co najmniej. Oczywiście ja kolumny mogę tak przesuwać (patrz U) żeby troszkę o ścianę z U zahaczały w sprawie basu, w razie potrzeby. No a pod innym kątem, bokiem po przekątnej niejako to głośniki są nie tak daleko do U.

Oczywiście że temat jest w 100% aktualny, optymalizacja ustawień nic przecież nie zmienia jeśli chodzi o temat, no chyba że ja coś przeoczyłem i już mam Hi-end po przesunięciu tej kanapy?, więc Stefek, ja i jeszcze niektórzy eksperci debatujemy owocnie... Myślę że Harbeth da radę i że będzie większą zmianą niż nowy wzmacniacz, ale może się mylę? Ja Vandersteeny etc. po prostu w innym pokoju ustawię.

Żeby nie było,ja UWIELBIAM Harbethy,słuchałem różnych modeli wiele razy.Kiedyś jak będę miał duży pokój odsłuchowy,będą dwa systemy w lustrzanym odbiciu,w jednym z nich grać będą Harbethy (pewnie 40tki) :).

Najważniejsze jest Twoje zadowolenie,i czerpanie przyjemnych emocji ze słuchania muzyki z własnego systemu,więc rób co uważasz za stosowne :).

Prośba tylko nad tym ustawieniem pracuj,szukaj,słuchaj :).

P.S.

No i oczywiście odsłuch u siebie bez dwóch zdań,tylko...jeśli Ci się podobają obecne kolumny pod względem przestrzeni,powietrza,głębi,to...Harbethy tak nie grają ;).Ale mają tyle innych zalet,a może nawet tylko jedną :),która może rekompensować inne rzeczy :).

> Jakew

Miałem integrę Concentra Jeffa Rowlanda - już dość dawno temu - i słuchałem połączenia właśnie z twoimi V...1c

w sklepie Quintessence Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w którym mają wzorowe warunki

odsłuchowe i pamiętam, że zestaw ten wywarł na mnie duże wrażenie w kwestii dzwięku. Okablowanie to MIT z półki

przystępnej, zasilanie to oryginalne fabryczne przewody, CD-odtwarzacz - Theta Miles. Z moimi N802 nie grało to

już tak pięknie. Wiem, że niewiele wniosłem swoim wpisem, ale potraktuj to jako ciekawostkę. Tak na marginesie,

to zawsze warto zainwestować w porządny, solidnie zbudowany, mocny i wydajny prądowo wzmacniacz. Najlepiej z jak

najniższą impedancją wyjściową. Dla przykładu - ML 335 to < 0,05 Ohma w paśmie 20Hz - 20KHz, czyli prawie zwarcie :)

Pozdr, M.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Najlepiej z jak

najniższą impedancją wyjściową. Dla przykładu - ML 335 to < 0,05 Ohma w paśmie 20Hz - 20KHz, czyli prawie zwarcie :)

Ale w zwiazku z tym kabelki na nim slabo slychac :)

Bardzo złe określenie "wygłuszony pokój" ; przed kim, czym? Równie dobrze możemy używać wygłuszony audiofil ;)

Może zostańmy przy określeniu pokój o poprawnych parametrach akustycznych do słuchania muzyki.

Wiem długie ale np auto też można wygłuszać przed hałasem np. szerokich opon.Przed czym wygłuszamy pokój, przed muzyką?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...

Patrick sporo mnie zainspirował, thx.

Stefek, ja nie mogę słuchać Vandersteen w trójkącie równoramiennym - po prostu po godzinie jestem zmęczony, choć przyznaję że przez tę godzinę jest lepiej.

Patrick sporo mnie zainspirował, thx.

Stefek, ja nie mogę słuchać Vandersteen w trójkącie równoramiennym - po prostu po godzinie jestem zmęczony, choć przyznaję że przez tę godzinę jest lepiej.

Przeca Ty miałeś kupić Harbethy :).

Stefek i Patrick polecili mi Harbeth Super HL5 jako następny krok. Wydaje mi się że to byłby najlepszy krok jeśli chodzi o dodanie czegoś do aktualnego stanu posiadania, przynajmniej nie widzę lepszego obecnie. Pozostaje pytanie czy Harbeth istotnie dodadzą ponad Vandersteen C1 (uwzględniając preferencje osobiste), chyba jest na to jakaś szansa...

Ten minitest zaskakująco przyzwoicie porównuje pewne cechy - myślę że kto słuchał obu głosników potwierdzi:

Ukryta Zawartość

pd. równoboczny, równoboczny oczywiście

Ukryta Zawartość

Zaraz,zaraz,gdzie ja polecałem wymieniać Vandersteeny na Harbethy?

Stefku skup się, ja nigdy nie zamierzałem wymieniać w/w. Nie napisałem więc że Ty polecałeś ich wymianę, to po prostu niemożliwe. Vandersteen oczywiście zostaje (z głównym przydziałem muzyka dynamiczna). Harbeth Shl5 (z głównym przydziałem muzyka nastrojowa, co sądzisz?) zluzowałyby moje Dynaudio Audience 50, 14-letnie!

Stefku skup się, ja nigdy nie zamierzałem wymieniać w/w. Nie napisałem więc że Ty polecałeś ich wymianę, to po prostu niemożliwe. Vandersteen oczywiście zostaje (z głównym przydziałem muzyka dynamiczna). Harbeth Shl5 (z głównym przydziałem muzyka nastrojowa, co sądzisz?) zluzowałyby moje Dynaudio Audience 50, 14-letnie!

Bierz ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.