Skocz do zawartości
IGNORED

DALI GRAND - Jaki wzmacniacz ?

azis_light

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem, że połączenie Dali Grand z Hegelem to dobry pomysł. Był mi nawet doradzany, ale zdecydowałem się na Krella i nie żałuję. Jeżeli ma się czas to warto posłuchać różnych wzmacniaczy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam,

Zakupilem niedawno amplituner Onkyo TX-NR579 by niebawem dokupic do niego zestaw kolumn Jamo S606 badz S608 - tak, jestem laikiem i nie do konca mam aspiracje to zmieniac. Odwiedzilem dzis sklep HiFi w moim miescie i uslyszalem kilka modeli kolumn Dali w odpowiednich warunkach odsluchowych. Nie jestem juz pewien czy nadal chce kupowac Jamo w sklepie gdzie jednoczesnie sprzedaje sie suszarki, pralki i sokowirowki.

Do rzeczy - znalazlem kolumny Dali Grand w okolicy za cene 4tys (w przeliczeniu na zlotowki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- czy nie jest to przesadne zachwianie proporcji zestawianie razem Dali Grand i amplitunera ktory juz w koncu jest w moim posiadaniu? Dodam ze ampli pozwala na bi-amp 130wat/kanal (6omów). Czy te grandy to nie za duzo jak na salon 25m2 tak poza tym?

Dziekuje z gory za komentarz.

Robert

Ukryta Zawartość

Witam,

Zakupilem niedawno amplituner Onkyo TX-NR579 by niebawem dokupic do niego zestaw kolumn Jamo S606 badz S608 - tak, jestem laikiem i nie do konca mam aspiracje to zmieniac. Odwiedzilem dzis sklep HiFi w moim miescie i uslyszalem kilka modeli kolumn Dali w odpowiednich warunkach odsluchowych. Nie jestem juz pewien czy nadal chce kupowac Jamo w sklepie gdzie jednoczesnie sprzedaje sie suszarki, pralki i sokowirowki.

Do rzeczy - znalazlem kolumny Dali Grand w okolicy za cene 4tys (w przeliczeniu na zlotowki)

Ukryta Zawartość

- czy nie jest to przesadne zachwianie proporcji zestawianie razem Dali Grand i amplitunera ktory juz w koncu jest w moim posiadaniu? Dodam ze ampli pozwala na bi-amp 130wat/kanal (6omów). Czy te grandy to nie za duzo jak na salon 25m2 tak poza tym?

Robert

Używając porównania samochodowego. Dali Grand to takie 5-7 letnie bmw 7/mercedes s. Jamo s606-8 to taki nowy opel corsa/wv polo. Wybór należy do ciebie.

Dodam tylko, że na jakość toru audio kolumny największy wpływ. Przy doborze wzmacniacza i źródła kieruj się ergonomią, funkcjami i wyglądem.

Jeżeli zdecydowałbyś się na te Grandy, zabierz wzmacniacz - sprawdź czy się nie wyłącza (np pojawia się napis "protection") przy głośnym słuchaniu - dali są 4 ohmowe.

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

. Czy te grandy to nie za duzo jak na salon 25m2 tak poza tym?

może nie rozwiną wielkiego basu - ale i tak to rewelacyjne sprzęty...

jeśli są w stanie bardzo dobrym - to za 4 tysie ja je bym wziął z aledrogo z pocałowaniem ręki...

kiedyś miałem 2 - 3 półki niżej dali 450 - i wspominam je bardzo dobrze - co dopiero grandy...

może dałbyś radę sprzedać je do Polski - ciekawe ile transport takich potworów kosztuje???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Za te pieniądze chętnie kupię 4 komplety.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Hegelem to dobry pomysł. Był mi nawet doradzany, ale zdecydowałem się na Krella i nie żałuję.

W sumie to i ja się podpiszę pod krellem, przynajmniej error się nie włączy przy głośnym słuchaniu orgii organowych. Ja kiedyś taką muzą zmusiłem do kapitulacji Tacta Millenium na Grandach.

A... chłopaki jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten sam konstruktor po odejściu od Dali i poprawiony bas oraz średnie?! - oby nie zepsute. I wogule inne przetworniki ale koncepcja brzmienia pozostała.

Z lamp może jeszcze najmiejszego VTL-a na 6650 oraz z Sonic Frontiers ale ten to już marzenie dla szejka - nie widziałem używki w 'atrakcyjnej' cenie.

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

może nie rozwiną wielkiego basu - ale i tak to rewelacyjne sprzęty...

jeśli są w stanie bardzo dobrym - to za 4 tysie ja je bym wziął z aledrogo z pocałowaniem ręki...

kiedyś miałem 2 - 3 półki niżej dali 450 - i wspominam je bardzo dobrze - co dopiero grandy...

może dałbyś radę sprzedać je do Polski - ciekawe ile transport takich potworów kosztuje???

Czekam wlasnie na odpowiedz sprzedawcy zeby sie umowic. Jak polecacie - planuje podlaczyc moje Onkyo i zwyczajnie posluchac jak gra i czy sie nie wylacza w trakcie. Licze ze bede mogl posluchac ich rowniez na wzmacniaczu, ktorego obecnie uzywa z nimi (Denon POA S-10) - oby nie bylo zbyt wielkiej przepasci miedzy tym a moim. Zreszta jest rowniez na sprzedaz (4000nok), ale chwilowo wydatki sie pietrza bez tego.

Na bas ponadprzecietny nie licze - saksofon Garbarka tego nie wymaga:)

Odnosnie chetnych na ewentualne odkupienie kolumn - o ile je kupie i z jakichs przyczyn bede chcial je odstapic - luty/marzec bede jechal do Trojmiasta i moglbym je zabrac ze soba. Zdalnie jednak nie udowodnie, ze sa warte ceny, - sam tego jeszcze nie wiem. No, ale to tylko gdybanie...

Na pytanie o metraz - moj salon wraz z kuchnia, ktora jest otwarta, mierzy w sumie 32,5m2, ale sam fakt stawiania Grandow "patrzacych katem oka" na smazenie w kuchni moze oburzac.

Czy zatem powinienem pojsc w strone Dali Suite 2.8 (2,3 kpln), ktore rowniez sa na sprzedaz w okolicy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja już rezerwuje wyjazd do trójmiasta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.