Skocz do zawartości
IGNORED

MERIDIAN - który model najlepszy?

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Żyleta=pozytywy, żyletka=negatywy, pisałem o żyletce :-)

To bardzo interesujące bo z taką opinią się jeszcze nie spotkałem w żadnym światowym czasopiśmie... Ale cóż może masz mało liniowy system gdzie 588 obnaża go ;)

Wesołych ŚWIĄT !!!

Ja 588 słuchałem podobnie jak qb_1 i nasze opinie były zbieżne. Ciekawe,że ludzie nadal modlą się do 508.24.Bez odsłuchu we własnym systemie stanowczo(jeśli można:-) odradzam.

o jakich czasopismach mowa? Ja pamiętam tylko Topolskiego w AV i jego kręcenie w te i we w te. Jeśli docelowy system składa się np z ProAc Studio 125 i Sugden 21, 588 jak znalazł !

Ja 588 słuchałem podobnie jak qb_1 i nasze opinie były zbieżne. Ciekawe,że ludzie nadal modlą się do 508.24.Bez odsłuchu we własnym systemie stanowczo(jeśli można:-) odradzam.

o jakich czasopismach mowa? Ja pamiętam tylko Topolskiego w AV i jego kręcenie w te i we w te. Jeśli docelowy system składa się np z ProAc Studio 125 i Sugden 21, 588 jak znalazł !

Witam raz jeszcze,

i stało się. Po wielu różnych opiniach postanowiłem posłuchać 588.24 w swoim systemie. Jednak warto poczytać hi-fi Choice czy Stereophile gdzie "niezależni" odsłuchują.

Ten Meridian jest zwyczajnie boski... dynamika, powietrze, duża scena, detal, szybkość, brak jakichkolwiek naleciałości (czyściutki i piękny wokal oraz góra), radzi sobie bez problemu nawet z ciężką muzyką metalową gdzie na pełnych obrotach drą się i walą w intrumenty - każdy z nich bez problemu lokalizujemy. Nie robi się klucha ! Sorry za te określenia co do metalowej muzyki nie mam nic przeciwko niej - chciałem jedynie po chłopsku oddać w słowach możliwości Meridiana.

Cóż tu się rozpisywać - klocek niezwykle udany podobnie jak 508 z tą różnicą, że gładszy i swobodniejszy (czarujący i porywający).

Koledzy mogą się ze mną nie zgadzać ale proszę tylko o jedno - posłuchajcie go w kilku systemach bo nie jest łatwym CD, który zagra każdym (czy to ostrym, czy to ciemnym) systemie i każdą płytę nam osłodzi. Dobrze zaaplikowany (co nie jest jakąś kosmiczną niemożnością) otwiera bramy galaktyki.

Zauważyłem też, że wymieniając w systemie któryś z klocków lub nawet którąś z lamp, on to szybko pokaże. Jest bezwzględny dla mezaliansów ;)) Nie będzie współpracował ze złym sprzętem (nie liniowym) ani źle dobranym gdzie liniowość często "tworzy" się na zasadzie dobrania takiego sprzętu pod CD, by wzbudzał te częstotliwości, których w CD jest mało i jednocześnie wycinał nadmiar. To tak tylko ogólnie - mam nadzieję, że każdy wie w czym rzecz.

Pozdrawiam i radujcie się szanowni Koledzy w te Święta. Nie samym sprzętem człowiek żyje. Niech muzyka będzie dla nas, nie my dla muzyki.

A my radujmy się i dawajmy radość najbliższym...

Z szacunkiem

Arek

Ps. Szkoda tylko, że po Nowym Roku muszę go oddać. Na dzień dzisiejszy zamierzam kupić jednak coś tańszego (przez wzgląd na "potrzeby" żonki). Cóż, życie, sztuka kompromisów...

Witold Topolski nie żyje (jak podają źródła zmarł 19-ego grudnia).

Odszedł... za szybko.

Był wielkim znawcą tematu.

Szkoda, wielka szkoda.

• 2 tygodnie później...

Ja z kolei słuchałem Meridiana 588.24 i jestem bliski jego kupna. Natomiast żałuję że nie miałem okazji posłuchać 508.24 bo jest generalnie sporo tańszy. Ogólnie jestem zadowolony z 588-tki aczkolwiek w moim systemie uwidacznia się pewien niedostatek basu i generalnie jest dość jasno. Mimo to jest to najlepszy odtwarzacz jaki do tej pory słyszałem. Czy jest ktoś w stanie zaproponować jakąś alternatywę w cenie do 5,5 tys.? Słuchałem Ayon-ów i nie podobało mi się. Myślę że najlepiej zgrywają się ze wzmacniaczami tej samej marki. Zastanawiałem się również nad Sugdenem CD21se - też fajny sprzęcik - klarowne i analogowe brzmienie. Jednak w Meridianie wydaje się być więcej przestrzeni i detalu.

Ja z kolei słuchałem Meridiana 588.24 i jestem bliski jego kupna. Natomiast żałuję że nie miałem okazji posłuchać 508.24 bo jest generalnie sporo tańszy. Ogólnie jestem zadowolony z 588-tki aczkolwiek w moim systemie uwidacznia się pewien niedostatek basu i generalnie jest dość jasno. Mimo to jest to najlepszy odtwarzacz jaki do tej pory słyszałem. Czy jest ktoś w stanie zaproponować jakąś alternatywę w cenie do 5,5 tys.? Słuchałem Ayon-ów i nie podobało mi się. Myślę że najlepiej zgrywają się ze wzmacniaczami tej samej marki. Zastanawiałem się również nad Sugdenem CD21se - też fajny sprzęcik - klarowne i analogowe brzmienie. Jednak w Meridianie wydaje się być więcej przestrzeni i detalu.

Witam i zgadzam się w 100% aczkolwiek w żadnym przypadku nie zgodzę się, że jest jakiś niedostatek basu. Nie słyszałem jeszcze nigdy tak nisko schodzącego basu (trzymając z ręce kubek z kawą czułem jak mocno drży). Co do wspomnianej jasności to nie jest tak do końca. Sam Pan słyszał więc wie, że wysokie nie są natarczywe a wręcz przeciwnie bardzo czyste i barwne. Tak gdzie ma być słychać uderzenie w talerze to właśnie je słychać. Natomiast nie tworzy sztucznych wysokich dla podkreślenia sceny. Ja uważam, mając już wszystkie możliwe Meridiany, że 588 gra niezmiernie równo i liniowo. Nie jasno tylko przejrzyście ale nie sterylnie a wręcz gładko. Najlepiej słychać to przy wokalach o dużej skali (to przechodzi pojęcie naturalności i zaczyna zastanawiać czy to rzeczywiście neutralne, czy wokale mogą być tak dobrze artykułowane z wyraźnym wskazaniem na barwę, głoś gardłowy, nosowy czy czysto przeponowy). Słychać drżenie ust. Nadzwyczajne.

Zgodzę się co do jednego. Mianowicie musi być zastosowana dobra sieciówka i system nie może mieć wyostrzeń gdyż Meridian (każdy chyba model) zaraz to wyłapie. Uważam, że po dwóch dniach słuchania wiadomo już na 100% czy czegoś nie skorygować interkonektem. Przestrzeń ogromna, dla lubiących słuchać symfonikę - bajka. Źródła pozorne idealnej wielkości, namacalne i wielobarwne - to dla lubiących muzykę Jazzową. Z rozrywką nie odpuszcza. Przy dużej ilości różnego materiału dźwiękowego (wokali elektroniki, perkusji, fortepianu, kontrabasu itd) nie ma się wrażenia "kluchy". Słyszymy jako całość ale nie mamy problemu ze wskazaniem na konkretny instrument czy sekcję.

Rozpisałem się bo kocham tę markę od wielu, wielu lat...

W tych produktach nie ma przypadku.

Nie wiem czy warto tracić czas na szukanie czegoś co w jakimś aspekciku będzie inne ale w całokształcie klasę bądź dwie niżej.

Proszę napisać do mnie na maila bo coś mógłbym zaradzić ;)

Pozdrawiam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-39090-0-09807700-1325785230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dzisiaj bylem na odsluchu Meridiana 588.24 bedac posiadaczem 508.20. Powiem szczerze, ze bardzo mi sie podobalo. Moze nie sa to zmiany spektakularne ale roznica jest wyrazna na tak zwany "+" 588. 588 jest rozwinieciem pozytywnych cech 508 w zakresie detalicznosci, uporzadkowania sceny oraz szybkosci brzmienia. Nie mozna tu mowic o niedostatku basu jak ktos wspomnial, po prostu bas jest wtedy kiedy byc powinien a na prawde wtedy kiedy jest schodzi imponujaco nisko. Dzwiekowi pod kazdym wzgledem nic nie brakuje, tak jak wg mnie w 508 jest perfekcyjny tak w 588 jest jeszcze bardziej perfekcyjny przynajmniej o okolo 10-15%.

Ja akurat go nie kupilem, gdyz na chwile obecna brak mi srodkow(ślub córki:)), w innym przypadku ten cedek bylby juz mój.

Szanowni koledzy,

Przymierzam się do kupna odtwarzacza CD do zestawu Unison Research S6 i ProAc S100. Z racji tego iż posiadam ograniczone środki na odtwarzacz ( ok. 6 tys. ) zastanawiam się nad kupnem Meridiana. Zależy mi przede wszystkim na duużej scenie, miękkim brzmieniu i w miarę dobrej dynamice. I teraz pytanie brzmi następująco - który model tej marki jest najlepszy:

1. 508.24

2. G08

3. 588

Z góry dziękuję wszystkim za sugestie.

na codzień używam G08 i uważam, że jest to doskonałe źródło, miałem wiele cedeków różnych marek w tym lampizowanego Onkyo jeden z wyższych modeli i wcale nie było tak dobrze jak kledy piszą. Owszem dobrze albo b. dobrze ale jeszcze nie to, wszyscy sugerują się ceną lampizacji. Nie jest droga i daje doskonałe korzyści w tym zakresie. Niemniej jednak można lepiej. G08 jest na pewno lepszy.

Witam i zgadzam się w 100% aczkolwiek w żadnym przypadku nie zgodzę się, że jest jakiś niedostatek basu. Nie słyszałem jeszcze nigdy tak nisko schodzącego basu (trzymając z ręce kubek z kawą czułem jak mocno drży). Co do wspomnianej jasności to nie jest tak do końca. Sam Pan słyszał więc wie, że wysokie nie są natarczywe a wręcz przeciwnie bardzo czyste i barwne.

No z tym basem to może faktycznie nie wina cd-ka mój system tak trochę ma bo do lampy mam podstawki ProAc S100. Zgadza się wysokie nie są natarczywe, a jedynie trochę osłodzone ale to akurat da się lubić. Zestawienia słuchałem w trochę spartańskich warunkach ze słabymi kabelkami więc może coś mi umknęło. Arczibald jakie kabelki polecasz do tego Meridiana ( sieciówka i interkonekt )?

No z tym basem to może faktycznie nie wina cd-ka mój system tak trochę ma bo do lampy mam podstawki ProAc S100. Zgadza się wysokie nie są natarczywe, a jedynie trochę osłodzone ale to akurat da się lubić. Zestawienia słuchałem w trochę spartańskich warunkach ze słabymi kabelkami więc może coś mi umknęło. Arczibald jakie kabelki polecasz do tego Meridiana ( sieciówka i interkonekt )?

Ja polecam zdecydowanie Nordost Red Dawn do Meridiana, ostatecznie może być Oyaide PA-02 lub FURUTECH FA 220, to wg mnie najlepsze typy jakie mogą być(w mojej ocenie). Jeszcze raz podkreślam, że wszystkie typy są tematem nad wyraz subiektywnym.

Ja polecam zdecydowanie Nordost Red Dawn do Meridiana, ostatecznie może być Oyaide PA-02 lub FURUTECH FA 220, to wg mnie najlepsze typy jakie mogą być(w mojej ocenie). Jeszcze raz podkreślam, że wszystkie typy są tematem nad wyraz subiektywnym.

Chyba jestem skłonny podzielić zdanie Pana Mariusza. Nie eksperymentowałem aż tak z kabelkami więc trudno jest mi powiedzieć, który wypadnie najlepiej. Niemniej kable muszą być klasowe ;)

Pozdrawiam

Szanowni Koledzy, Szanowny Panie Mariuszu ja na 99% z powodów finansowych nie zostaję przy 588.24. Co poradzicie w temacie Meridian 508.20 a 508.24.

Co wybrać tak na szybko. Mam też własne doświadczenia ale chętnie skorzystam z innych opinii. Co system to jakieś różnice są...

Z góry dziękuję za szybkość i szczerość odpowiedzi. Wiem, że 24bit to problem z laserem więc to pomińmy ;)

Później jeszcze napiszę jakie inne formy u mnie grają a które wcale (w kontekście oczywiście konkretnego Meridiana - takie małe porównanie)

Pozdrawiam wszystkich na forum.

Najlepszy cd Meridiana, to ten, którego... się nie kupiło.

Martwy dźwięk. Wyciąganie go kablami niewiele zmieni. Nordost RD tylko obnaży brak wypełnienia w środku pasma.

Chyba, że ktoś lubi tzw. hektary przestrzeni za kolumnami.

Sprzęt dla audiofila, żeby miał co w przyszłości zmieniać.

Najlepszy cd Meridiana, to ten, którego... się nie kupiło.

Martwy dźwięk. Wyciąganie go kablami niewiele zmieni. Nordost RD tylko obnaży brak wypełnienia w środku pasma.

Chyba, że ktoś lubi tzw. hektary przestrzeni za kolumnami.

Sprzęt dla audiofila, żeby miał co w przyszłości zmieniać.

Można coś więcej na ten temat bo miałem kilka Meridianów i braków środka nie zauważyłem. Jakie przykładowo źródło wypada lepiej (mówimy o przedziale do 4,5tyś). Z góry dzięki...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.