Skocz do zawartości
IGNORED

Technics RS-B755 i zaginanie strony B

xor_ew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w magnetofonach w zasadzie jestem nowy. Mam decka jak w temacie, nagrywałem na Sony UX-S - wszystko jak najbardziej ok, ale problem zaczyna się na stronie B. Przez pierwsze 2-3 minuty magnetofon gniecie taśmę - pojawiają się poprzeczne zagięcia tak co 2-3 cm. Czy problem może być z dociskiem taśmy? Rolka wyczyszczona, ale według mnie jest trochę podejrzana (błyszczy i jest chyba za twarda). Magnetofon ma napęd bezpośredni. Czy żeby wymienić rolkę, należy wyjąc cały mechanizm czy można zrobić to prze kieszeń (sam nie będę grzebać jakby co). Ostatnie pytanie: czy taka lekko pozaginana kaseta nadaje się jeszcze do nagrania czy ten początek jest już stracony (nie mam na czym sprawdzić). Z góry przepraszam za te laickie pytania...

https://www.audiostereo.pl/topic/89373-technics-rs-b755-i-zaginanie-strony-b/

Pogięta taśma nigdy już nie będzie przylegać do powierzchni głowic jak prosta a co za tym idzie nigdy nie uzyskasz tam takiej jakości jaka była przez pogięciem. A co do rolki - jeżeli błyszczy to albo jest brudna albo "skamieniała". Napisz w jaki sposób ją czyścisz i czy na biegu czy sam ją obracasz przy czyszczeniu (podpowiedź - obracając samemu wyczyścisz 10x mniej)i przede wszystkim czym.

Czyściłem ręcznie i za pomocą kasety. Używałem, alkoholu izopropylowego a także benzyny ekstrakcyjnej - rolka w ogóle nie brudziła, musiała być elegancko wyczyszczona przed sprzedażą, ale jest na niej wyraźnie odbity ślad taśmy, a samo przyduszenie np. paznokciem zostawia ślad - sparciała chyba... Z wymiana wałka już jest "wałek" ponieważ oska jest po prostu uwięziona wewnątrz ramienia, nie można ją wyjąc poprzez tzw. wcięcie które jest w większości ramion (może trzeba wysunąć ośkę?) to ramie po prawej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z nabyciem zamienników też nie najciekawiej... Czy z Technicsa można wyjąc same ramię z poziomu kieszeni bez rozbebeszania mechanizmu - nigdzie nie mogę znaleźć 'tutoriala' jak to zrobić? Muszę dokładnie przejrzeć wątek Magnetofon - dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poprawka:

Ramię wyjęte, poświeciłem lepiej latarką i zorientowałem się o co chodzi, wyszło bez problemów. Co do rolki to faktycznie jest stara bo 'farfloci' się pod palcami, a na powierzchni widoczne były mikropęknięcia. Ośkę spokojnie się wyjmuje, pozostaje tylko dorwać samą rolkę i dopasować, albo dalej szukać całości...

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wymienia się samą rolkę i wystarczy. Wymierz zamów i wymień. Weź tylko z jedną rolkę więcej bo zdarzały mi się byle jak wykonane.

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wymienia się samą rolkę i wystarczy. Wymierz zamów i wymień. Weź tylko z jedną rolkę więcej bo zdarzały mi się byle jak wykonane.

Poza wymianą samej rolki, musisz jeszcze sprawdzić system naciągu taśmy w tym decku. Jeśli naciąg jest minimalny, to nawet idealna nowa rolka nie pomoże. Tak więc sprawdź czy przy lewej szpulce jest specjalny hamulec działający tylko podczas odtwarzania/nagrywania. Tylko nie pomyl z tym hamulcem, który zatrzymuje szpulki po zakończeniu przewijania. W takim hamulcu "klockiem hamulcowym" jest kawałeczek filcu, który lubi odpadać. To typowy objaw zbyt małego naciągu taśmy, gdy taśma zostaje zniszczona na swoim początku.

Nie mam pojęcia jak to wygląda w Twoim Technics,ie. Ale naciąg taśmy może być też realizowany poprzez osobne sprzęgiełko jak w Onkyo TA 2570. To sprzęgło jest połączone z lewą szpulką paskiem napędowym. Jeśli pasek jest już luźny, to wówczas nie napędza sprzęgła i naciąg taśmy nie działa...

Ukryta Zawartość

Dziękuję za rady, akurat na stronce sklepu jest krucho jeżeli chodzi o moją rolkę (2x8x13mm). Mam na mieście sklep z elektronika, kiedyś mieli dużo rolek, muszę się przejechać... Ściągnąłem na razie serwisówkę, ale dla mnie to magia - jak otworzę decka i poobserwuję w czasie pracy to zapewne wyłapie o co biega (kiedyś już go reanimowałem jak jedna zębatka za bardzo się wysunęła). Napęd jest oczywiście bezpośredni regulowany kwarcem - capstan (jest tylko jeden) jest osią silnika indukcyjnego. W mechanizmie nie ma żadnych pasków (no ok, jest jeden ale od mechanizmu otwierania kieszeni :)), same koła zębate... Otworzę dziada i obadam co i jak z tymi hamulcami, tylko pytanie - jak sprawdzić czy naciąg jest odpowiedni? rozumiem, że ten hamulec, jeżeli takowy jest, po prostu musi być 'ofilcowany' i działać?

Tak. W takim hamulcu nie ma możliwości regulacji siły nacisku. Jeżeli w ogóle tam taki jest, to sprawdź w jakim stanie jest ten kawałeczek filcu i czy w ogóle jest. Trzeba też sprawdzić sprężynkę która powoduje nacisk hamulca na szpulkę. Możesz też włożyć byle jaką kasetę z tych dawnych pirackich. One były często przeźroczyste. Zobacz jak zachowuje się taśma w kasecie pomiędzy lewą szpulką a lewą rolką w kasecie. Jeśli będzie bardzo falowała, to znaczy że naciąg jest zbyt słaby.

W tym modelu na lewej ośce jest filcowe kółeczko dociskane sprężynką do plastikowych talerzyków.

Aby się do tego dostać trzeba z czubka ośki zdjąć plastikową końcówkę ,jest ona włożona na wcisk.

Najwygodniej robić to na zdemontowanym napędzie .Wystarczy rozciągnąć sprężynkę aby poprawić naciąg taśmy.

Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać fotkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem rolkę, a w zasadzie dwie, do jakiegoś tam modelu Unitrowskiego, musiałem tylko trochę spiłować 'piastę' i uzyskałem identyczne wymiary - kolor rolki, tzn. gumki, to zupełnie coś innego niż ta stara - nowa jest matowa, ponadto miękka. Problem znikł w 100%, ale nie omieszkam sprawdzić tego hamulca na wszelki wypadek... Dzięki Kasjel, a także kraszan (za foto i service tip'a :]). Pozdrawiam!

Jednak nie jest tak kolorowo... Wydawało mi się że jest ok, ale wystarczyło włożyć inną kasetę i to samo. Jak zawsze tylko strona B i to 2 pierwsze minuty. Kupiłem zwykłe żelazówki Sony, nówki, przewinąłem stronę B do początku, ręcznie nabrałem trochę taśmy i... Była tak samo pogięta! Odwinąłem moje nieużywane US-X, zrobiłem to samo i też pogięta! Dopiero wtedy potwierdziło się to co przypuszczałem po obejrzeniu żelazówki - te taśmy były "uleżane", widocznie, bo nic innego do głowy mi nie przychodzi, odcisnęło się łączenie taśmy z rolką (!!!). No ale nie mniej jednak nie powinno mieć to wpływu na dźwięk, chociażby dlatego, że strona A do końca gra elegancko.. Rozkręciłem decka, zrobiłem to co podpowiedział kraszan, ale żadnego filcu tam nie widzę... Końcówkę zdjąłem, sprężynka nie strzeliła całe szczęście, ale nie wiem co dalej..

No ale to nie rozumiem, to deck zagina te taśmę, czy nie zagina, tylko pogięta od rolki jest? Jeżeli te kasety tak mają, to trudno :-), ja tam wpływu tych zagięć od rolki na dźwięk nie słyszę, a sporo tych sonówek używam bo sa dostępne.

Co do talerzyka trzeba go rozłożyć na części wtedy wyjda filce :-)

Pozdro i napisz czy te zagięcia to deck czy kaseta bo mnie to intryguje :-)

Nie, magnetofon nie zagina taśmy. Zagięcia są od rolki w kasecie. Nagrałem początek strony B żelazówki Sony EF i Sony US-X na 'jamniku' i starej, ledwo zipiącej wieży Panasonica. Żelazówka - w zasadzie zero problemów, Sony US-X - na 'jamniku' prawego kanału nie było, wieża - te same objawy co na moim decku... Nieśmiało twierdzę, że wina leży w kasetach, ale Sony US-X?! Może opiszę o co biega w tych problemach z dźwiękiem. Cyklicznie, załóżmy że co ok. 3-4 sekundy stereofonia przenoszona jest na prawy kanał (mam wrażenie że głównie wysokie tony, ale to może być tylko moje odczucie), czasami również w tych miejscach dźwięk się jakby 'dławi' - tak jakby kaseta była w tym miejscu wytarta...

Zauważyłem, że taśma na lewej ośce po odbieraniu faluje, tzn buja się na boki. Delikatne przychamowanie lewej ośki załatwia sprawę i idzie równo, więc jest chyba tak jak mówił Kasjel. Dolegliwosc ta tyczy się tylko chromówki Sony (US-X).

A co do talerzyka to po wielu mordęgach udało mi się go wyjąć (mocowanie PCB za talerzykami to dramat) - nie ma filcu, jest tylko delikatna sprężynka, którą postaram się "naciągnąć". Każdy talerzyk ma stroboskop i jest kontrolowany przez fotokomórkę (przy okazji je przeczyszczę)...

Daję fotki, jeszcze przed wyciągnięciem talerzyka - później aparat mi siadł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d7bfc9b7c8511639m.jpg

Przeczyszczę, nasmaruję co trzeba, złożę i zobaczymy... :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko nie smaruj talerzyków sprzęgła. To dziwne, że nie ma tam filcowych podkładek. Można by nawet włożyć mocniejszą sprężynkę, gdybyś taką miał. Tak czy inaczej jednego możesz być pewny.....musisz zwiększyć naciąg taśmy !

To dziwne ale jestem przekonany że powinny być sprzęgiełka filcowe.

Nawet u mnie na zdjęciach (oglądałem powiększeniu) widać krawędzie krążków filcowych

dociskanych sprężynką.

Jednak jak się zastanowić to jeżeli gięcie taśmy występuje tylko na stronie B kasety

,to problem powinien leżeć po stronie kasety bo kasety magnetofonowe powinny być symetryczne

dla mechanizmu magnetofonu.Symetryczne w sensie powtarzalności precyzyjnego prowadzenia taśmy .

Swoją drogą ciekawe skąd deck wie, że została włożona kaseta akurat stroną B ;)

Pozdrawiam.

U mnie były tylko krążki PCW :]. Dałem mocniejszą sprężynę od czubka ośki z wieży Panasonica - od razu pod palcem czuć, że chodzi inaczej. Swoją drogą po co stroboskop na talerzykach? To normalne w magnetofonach, czy wyjątkowo w tym decku z racji sterowania kwarcem Może to rozwiązanie zamiast sprzęgiełka, a zakładając mocniejszą sprężynę tylko utrudniłem sprawę? Z drugiej strony taśma jednak falowała... Przede mną trochę lutowania, złożenie do kupy i testy, ale to jutro bo mnie świąteczna gorączka też niestety dopadła...

Pozdrawiam

Kasety niestety nie są całkowicie symetryczne, choć powinny, i czasem właśnie te niewielkie nawet różnice mają znaczenie. Amerykański miesięcznik Audio w testach kaset sprawdzał także ich symetryczność, tzn. poprawność prowadzenia taśmy po obu stronach, i niestety w niektórych przypadkach okazywało się, że jest z tym wcale nienajlepiej.

Te stroboskopy służą do obsługi licznika taśmy (upływ czasu oraz MEMORY STOP).

I nie ma to związku z silnikiem starowanym kwarcem.

Aaa.. No to teraz jasne...

No ale to nie jest najważniejsze. Panowie, udało się! :] Deck chodzi teraz bez zarzutu! Taśma właściwie naciągnięta - nic nie faluje, ale z drugiej strony nie jest też niebezpiecznie napięta, nie ma już problemów z dźwiękiem. Sony UX-S też śmigają prawidłowo! W ogóle wszystkie kasety grają jak powinny.

Dziękuję Wam wszystkim bez wyjątku za pomoc! :]

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.