Skocz do zawartości
IGNORED

Dobor/wymiana kondensatora w zwrotnicy.

Radsson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Oznaczenia kondensatora to Stp 175uf 100v np105c.

Moja wiedza jest ograniczona w tym temacie ale wydaje mnie sie ze jest wpiety w tor dwoch glosnikow niskotonowych. Nie moge znalezc zadnego zamiennika o tych parametrach i chyba bede musial zlozyc pojemnosc z dwoch. Proszę o sugestie niekoniecznie najtanszych lecz solidnych kondòw ktòrych mògłbym uzyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89419-doborwymiana-kondensatora-w-zwrotnicy/

Ukryta Zawartość

Poproś niech Ci dobiorą 175uF z bipolarnych

Ukryta Zawartość

Można spróbować polipropyleny MANT. Mają dobre ceny, a polipropylen będzie lepszy od bipolarnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polipropylen będzie lepszy od elektrolita w gałęzi wysokotowej. W niskotonowej niekoniecznie.

Może się okazać że najprostszą i najtańszą opcją będzie szeregowe połączenie dwóch, zwykłych eletrolitów o pojemności 330 uF/63 V "plusami" razem, a "minusami" wlutowanymi w płytkę. Od strony druku dodatkowo dolutowany jakiś foliowiec o poj. 10 uF/ 100 V.

A z jakich kolumn pochodzi ta zwrotnica? Od tego m. in. zależy jakość kondensatorów jakie należałoby zakupić.

Kuzyn murzyna

Dziękuję za odpowiedzi :). Wysłałem zapytania do tych sklepów.

Kolumny to Cerwin Vega Clsc 215.

Tutaj kilka słów o nich po angielsku o ich troszkę nowszej wersji. Gość zachwycony :)

Ukryta Zawartość

Z tego co czytałem w zwrotnicach nie zostały zastosowane komponenty z wyższej półki.

Kupiłem te kolumny od młodzika który mocno je zmęczył.

Obie zwrotnice mają wywalone te same kondy i widzę, że cewki też dostały w d....pe mocno.

Nie za bardzo mam ochotę wydawać po około 100+ zł sztuka za kondy cewki itd (i tak nie wiedziałbym jak to potem zagra.... kupuje się w ciemno po opisach) bo planuję za jakiś czas przejść na gotową zwrotnicę aktywną na razie czytam o Behringer DCX2496 ale to za czas jakiś :).

Moja zabawa w audio dopiero się zaczyna więc tak trochę chaotycznie błądzę :)

post-39942-0-64596000-1323856738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysokotonowce miały przepalone wyjście z cewki po jednej stronie (Nie wiem czy mnie rozumiecie. Załączam przykład ale to nie moje cewki). Cewka ok. Już odratowane. Tak wiem puryści powiedzą, że to już nie to samo ale w końcu to nie jest hi-end :)

Reszta głośników ok.

Na zdjęciu zwrotnicy widać górną cewkę z przepaloną izolacją. Czy to może ZNACZĄCO wpłynąć na brzmienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma izolacyjna na cewce L1 rzeczywiście przytopiona, ale lakier na uzwojeniach wygląda O.K. Dla pewności zmierzyłbym jednak jej indukcyjność. Stopiona izolacja w żaden sposób (przynajmniej moim zdaniem) nie wpłynie na dźwięk.

Kuzyn murzyna

Są to naprawdę duże smoki :

Wymiary (wys. x szer. x gł.): 1308 x 419 x 422 mm,

Waga: 48,09 kg.

Moc 500W

I używane zazwyczaj do łupanki bo wyglądają jak wyglądają ale jak można poczytać w powyższej recenzji odpowiednio ustawione i napędzone nadają się nie tylko do bezmyślnego napierniczania i są bardzo ciekawą propozycją w swoim segmencie cenowym.

Zastanawiam się jak były właściciel przeżył takie natężenie dźwięku bo stały w pokoiku na oko może z 15m2 więc krew z uszu powinna płynąć.

Wiesz na razie nie znam sie na tyle zeby swobodnie zaglowac zamiennikami. Jutro zwrotnice jada na pomiary do poweraudio zeby sprawdzic jak pozostale elementy zniosly to katowanie a po pomiarach zobaczymy co bedzie do wymiany a co do podmiany na lepsze ale w rozsadnych granicach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.