Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable głosnikowe

MatheoKRK

Rekomendowane odpowiedzi

Optymalny bedzie 2.5mm2 .Poszukaj orginalnej instrukcji tam powinny by c zalecenia producenta .

To zależy też od długości kabla .

Moje kolumny grały na 2.5mm przy 180W mocy ciągłej .

Producent zalecał 2.5mm do 2,5m długosci powyżej to juz 4mm2

W tej chwili mam jakies niemarkowe dosyc grube kable bodajze 4mm2 i gra to beznadziejnie :/ Bas strasznie jest twardy wysokie tony strasznie wyostrzone

Nie sugerowałbym się absolutnie przekrojem tylko tym jak gra.Co z tego że kabel ma 4mm2 skoro dżwiek do bani.

Dobry miedziak o wysokiej klasie czystości najlepiej solid core i szafa gra.

W tej chwili mam jakies niemarkowe dosyc grube kable bodajze 4mm2 i gra to beznadziejnie :/ Bas strasznie jest twardy wysokie tony strasznie wyostrzone

To zainteresuj sie ProCabem LS25. Dobrze lagodzi dzwiek i ladnie wydobywa bas.

?👈

Do PianoCrafta to raczej kabelek który otworzy troszkę dźwięki. Myślę, podobnie jak BobW, że Monitor Atmos Silver Air 195 wpasuje się idealnie w PC.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Kupilem narazie Klotza kabelek . Z czasem moze kupie droższy :)

Mam jeszcze jedno pytanko w ten weekend lub przyszłym tygodniu mam zamier dokupic subwoofer . Mam okazje kupic po cenie Wharfedale Power Cube PC 8+

Oto jego dane techniczne

Driver

8" 200mm

Amplifier Power

built-in 100W

Input Sensitivity

line input 250mV for 75W

Frequency

40-95Hz

Crossover

35-85Hz

Dimensions

295x345x325

SPL

107dB

Mysle tez nad Magnatem SUB201A który bedzie lepszy?

Zastanawiasz się nad kablami jak to miała być najważniejsza decyzja w Twoim życiu. Owszem kable są dosyć ważne, ale nie spodziewaj się że na tych kolumnach usłyszysz diametralną różnicę i wpływ ich w systemie. Kable słychać dopiero przy kolumnach i sprzęcie które są neutralne a wykres charakterystyki kolumn jest dosyć płaski. W twoim przypadku kolumny maja wykres podobny do banana - wycofaną średnica i podbite skrajne pasma. Kup jakiekolwiek kable z dobrej miedzi i napewno będziesz zadowolony. Sporo bawilem się kablami przy pianocrafcie i najbardziej podpasowały mi kable Supra. Napewno dużo bardziej niż kable Kimber, które są 10 razy droższe.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kupilem narazie Klotza kabelek . Z czasem moze kupie droższy :)

Mam jeszcze jedno pytanko w ten weekend lub przyszłym tygodniu mam zamier dokupic subwoofer . Mam okazje kupic po cenie Wharfedale Power Cube PC 8+

Oto jego dane techniczne

Driver

8" 200mm

Amplifier Power

built-in 100W

Input Sensitivity

line input 250mV for 75W

Frequency

40-95Hz

Crossover

35-85Hz

Dimensions

295x345x325

SPL

107dB

Mysle tez nad Magnatem SUB201A który bedzie lepszy?

A po co tobie te kabliska spawarkowe?chcesz kształtować charakterystyki takim kabliszczem do tego zakłucając je nędznym buczącym subem?parrraanoja!!

A po co tobie te kabliska spawarkowe?chcesz kształtować charakterystyki takim kabliszczem do tego zakłucając je nędznym buczącym subem?parrraanoja!!

Sorry ,ale nie stac mnie na lepszy sprzet ,a pozatym jakims audiocholikiem nie jestem zeby kupowac subwoofer np za 2000 zł który przekroczy wartosc sprzetu.

W twoim przypadku kolumny maja wykres podobny do banana - wycofaną średnica i podbite skrajne pasma.

Zgadzam się! Użytkuję PC 840 od lipca tego roku. Wymieniłem kable, moim zdaniem różnica jest dostrzegalna ale bardziej na zasadzie autosugestii niż rzeczywistej poprawy. Średnica jest problemem tego sprzętu, niektóre rockowe płyty nie brzmią zachęcająco. Dlatego skup się bardziej na optymalnym rozstawieniem kolumn, ja próbowałem już wszystkich opcji, różnych wysokości, różnych odległości od ścian. W przypadku PC chyba wielkiej filozofii nie ma, ustaw tak aby wokal był w samym środku. A nie lepiej wymienić kolumny? Ja się nad tym zastanawiam. Jakiej muzyki głównie słuchasz?

Sorry ,ale nie stac mnie na lepszy sprzet ,a pozatym jakims audiocholikiem nie jestem zeby kupowac subwoofer np za 2000 zł który przekroczy wartosc sprzetu.

Sek w tym ze nawet suba nie powinienes brac pod uwage, bo wszystko zepsujesz.

?👈

Zacznijmy od tego że kable przy sprzęcie tej klasy, w szczególnośći że jest to marna miniweża absolutnie NIC nie zmienia.

O ile jestem w stanie uwierzyc żę kable zmienią coś w systemie o wartośći kilku tysięcy, z naciskiem 7-8tyś.

to w tej miniwieży napewno nie nic nie zmienią, a porada kupna kabli za 35zł/metr to już podchodzi pod porady szkodliwe, dajmy na to 6metrów takiego kabla to już 1/6 wartości całego sprzętu

Witam. Szukam jakis niedrogoch kabli do kolumn pianocrafta NX-E700

Jaki przekrój będzie najlepszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tylko jakie kolumny do tego kupic ? Bo te monitory to tragedia:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To by dało rade?

Ukryta Zawartość

To zamiast subwoofera to kupie jakies kolumny zalezy mi zeby ta srednica była z przodu i wysokie tony nie było tak wyostrzone Musza byc onje dosyc uniwersalne poniewaz słucham różnej muzyki :

Blues

Soul

Chillout

House

Rap

To zamiast subwoofera to kupie jakies kolumny zalezy mi zeby ta srednica była z przodu i wysokie tony nie było tak wyostrzone Musza byc onje dosyc uniwersalne poniewaz słucham różnej muzyki :

Blues

Soul

Chillout

House

Rap

Też tak myślę! Opinie innych nawet tych osłuchanych przez lata z różnym sprzętem są pomocne, ale nie powinny być wiążące. Ja zdałem się wyłącznie na opinie, i kupiłem tego PianoCrafta w ciemno, i bardzo żałowałem, teraz trochę mi przeszło, ale i tak wiem że muszę coś wymienić.

Najlepiej będzie jak znajdziesz jakiś dobry sklep, w którym przedstawisz swoje priorytety (klarowniejsza średnica), coś ci zaproponują, wypożyczysz do domu, i sprawdzisz we własnych warunkach akustycznych te monitory. Innej słuszniejszej drogi nie znam.

Też tak myślę! Opinie innych nawet tych osłuchanych przez lata z różnym sprzętem są pomocne, ale nie powinny być wiążące. Ja zdałem się wyłącznie na opinie, i kupiłem tego PianoCrafta w ciemno, i bardzo żałowałem, teraz trochę mi przeszło, ale i tak wiem że muszę coś wymienić.

Najlepiej będzie jak znajdziesz jakiś dobry sklep, w którym przedstawisz swoje priorytety (klarowniejsza średnica), coś ci zaproponują, wypożyczysz do domu, i sprawdzisz we własnych warunkach akustycznych te monitory. Innej słuszniejszej drogi nie znam.

Ja zrobilem tak samo i też załuję. Wcisneli bajke ze bd zachwycony z Piaqnocrafta i tez załuje :(

Zacznijmy od tego że kable przy sprzęcie tej klasy, w szczególnośći że jest to marna miniweża absolutnie NIC nie zmienia.

O ile jestem w stanie uwierzyc żę kable zmienią coś w systemie o wartośći kilku tysięcy, z naciskiem 7-8tyś.

to w tej miniwieży napewno nie nic nie zmienią, a porada kupna kabli za 35zł/metr to już podchodzi pod porady szkodliwe, dajmy na to 6metrów takiego kabla to już 1/6 wartości całego sprzętu

Zgadzam się z tym, nie należy przesadzać z wartością kabli do PC. Ale twierdzenie że zmiana kabli z fabrycznych na inne nic nie zmieni uważam za błędne.

Może i jest to mini wieża ale nie taka znów marna i jako system do sypialni lub małego pokoju w sam raz. Po zmianie okablowania w rozsądnych cenach dźwięk zauważalnie zyskuje w porównaniu z fabrycznymi "sznurkami".

Po drugie do mini wieży nie potrzeba chyba 2x3m kabla - zazwyczaj grają w mniejszych pomieszczeniach więc i o rozstawieniu kolumn na 3m można tylko pomarzyć.

Myślę że na kabelki do nowego PC to max 250-300 zł (IC + głośnikowe). Drożej to już faktycznie mija się z celem.

Co do szkodliwości mojej porady.

Wyraziłem swoją opinię wskazując co kupiłem po odsłuchach. Co nie znaczy, że pytający ma ślepo kierować się gustem i odsłuchami odpowiadających.

Na kable (IC i głośnikowe) wydałem 1/10 wartości PC i uważam to za odpowiednią proporcję jeśli chodzi o wartość kabli względem wartości sprzętu.

Zaryzykuję i przyznam się że usłyszałem różnicę w porównaniu z fabrycznym okablowaniem ;-)

Może to autosugestia ale ważne że miło się słucha w sypialni i samemu i we dwoje ;-). A o to w tym chodzi, o przyjemność, a nie o to ile procent ceny sprzętu powinny kosztować kable ;-).

Pokój mam 3x3 i szukam monitorow do tej wiezy ( na jakis czas ) . Na nowy rok mam zamiar zmienic system na jakis wzmacniacz stereo plus dvd z hdmi + te monitory co kupie

Budzet 2000-2500 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.