Skocz do zawartości
IGNORED

Control4 – co to za standard? / sterowanie Denonem

Baderrin

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem, że produkty Denona są certyfikowane standardem Control4. Powinno dać się sterować urządzeniami Denona poprzez kontrolery rożnych firm tworzone pod ten standard. Próbowałem aplikacji na iPada, ale wymagała jakiejś stacji bazowej control4 i oplaconej licencji za ten standard (nie za aplikację).

To wygląda na standard dla zamożnych, chcących mieć inteligentny dom. Ma ktoś więcej informacji? Ciekawi mnie czy tym standardem da się pobrać szczegółowe informacje jak np. aktualna "playlista" DLNA.

Poza tym chciałbym spróbować sił w sterowaniu Denonem jego własnym standardem. Chyba taki jest. Ktoś próbował to robić? Myślę o aplikacji. Mam Denona DNP 720AE.

PS. Opaliłem te aplikacje na iPada w trybie demo i wygląda, że swobodnie wspiera playlisty i szczegółowe sterowanie urządzeniami.

PS2. Dużo to potrafi..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Zajmuje się zawodowo systemem Control4 i chętnie odpowiem na wszelkie kwestie związane z tym systemem.

Control4 to szeroko pojęty system automatyki domowej, pozwalający na sterowanie oświetleniem, temperaturami, bramami, zamkami, systemem alarmowym, roletami itd. za pomocą m. in. telefonu (Android, iOS), komputera czy dedykowanych paneli dotykowych i pilotów bezprzewodowych.

Zaletą Control4 jest to, że oprócz tego co potrafią inne tego typu systemy, umożliwia on integrację urządzeń A/V: wzmacniaczy, amplitunerów, TV, ekranów, projektorów, odtwarzaczy, dysków sieciowych itd.

Można w łatwy sposób osiągnąć kontrolę nad każdą funkcją domu używając jednego urządzenia/interfejsu.

Do każdego z integrowanych urządzeń musi powstać tzw. driver (sterownik - tak samo jak w przypadku np. podpinania urządzeń zewnętrznych do PC).

Control4 certyfikuje część swoich driverów (oznacza to, że zostały one dokładnie przetestowane i zatwierdzone przez Control4).

Jest trochę driverów certyfikowanych do urządzeń Denona - jest to gwarancja bezproblemowej i pełnej integracji.

U jednego z klientów integrowałem zestaw kina domowego Denona i nie miałem z nim żadnych problemów jeśli chodzi o podpięcie go do Control4.

Do postawienia systemu Control4 potrzebny jest co najmniej jeden kontroler - HC200B, HC300C lub HC1000.

Zostaje on wpięty do sieci TCP/IP, dzięki czemu możliwa jest komunikacja z innymi urządzeniami (aplikacje sterujące, panele, inne kontrolery i urządzenia sieciowe) używając złączy sieciowych lub WiFi.

Do podstawowej wersji systemu wystarczy najmniejszy kontroler - HC200B i do tego pilot radiowy SR250, i/lub licencja na aplikację MyHome, która umożliwia sterowanie systemem przez telefon, tablet lub komputer.

Taka wersja pozwala m. in. na integrację typowego zestawu kina domowego, streaming muzyki z sieci (radio internetowe, Rhapsody, dysk sieciowy, DLNA), sterowanie TV.

W każdej chwili można taki system rozbudować o kontrolę oświetlenia (dodając bezprzewodowe ściemniacze i włączniki), temperatur (dodając termostaty, lub inne moduły wykonawcze) czy o sterowanie urządzeniami zmotoryzowanymi.

W miarę upływu czasu można dodawać dodatkowe strefy audio (a nawet zbudować system dużo bardziej zaawansowany niż typowe dwupokojowe multiroom), sterowanie kolejnymi TV, czy salami kinowymi.

Możliwości są bardzo duże.

Podaje swój adres @, jeśli ktoś będzie chciał poznać więcej szczegółów: [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.