Skocz do zawartości
IGNORED

MM Pre Le Pacific na JFETach

liberas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was ogromną prośbę. Chciałem sobie zrobić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie mam doświadczenia (wiedzy) w projektowaniu PCB, głównie w prowadzeniu masy. Posiadam już wszystkie elementy (płytka właśnie pod nie) i na początek skleciłem wstępny projekt PCB (jednostronne, tylko takie ładnie mi wychodzą po trawieniu). Prosiłbym o sprawdzenie mojej płytki i propozycje, jak to zaprojektować. Krytyka mile widziana, z racji, że chętnie nauczę się czegoś nowego. Wydaje mi się, że projekt w miarę prosty do nauki jak na pierwszy raz :)

post-5256-0-68330200-1324064010_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89555-mm-pre-le-pacific-na-jfetach/

Wejdź na stronę rezystory.net i poszukaj w dziale kondensatorów sekcji z 1%owymi.

Tam poszperaj szczególnie do riaa takich jakie wartości szukasz, ale w jak najmniejszych gabarytach - te które masz tutaj to nieporozumienie (C1 C2 C4 C5).

Wtedy przeprojektuj pcb i poskracaj długości ścieżek.

Aż się prosi by dodać stabilizację na pcb.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ahaja, dziękuję za odzew.

Wzorowałem się na projekcie BHL, stąd te wielkie kondensatory (ruskie PIO) poza C3 (nie mieli w tubes-store i dałem dokładnie taki, jaki zasugerowałeś). Nie wiem czy to dobry pomysł ale utopiłem w nie 50zł (mimo, że bym jakoś nie rozpaczał), więc niech już tak zostanie :)

Generalnie mam dodatkowe komplety parowanych tranzystorów i sporo dobrych rezystorów na drugi komplet płytek, który z ciekawości również będę klecić do porównania, tylko już z "normalnymi" kondensatorami. Bardzo jestem ciekaw tego zestawienia.

Co do zasilania, będzie z akumulatorków żelowych, tylko właśnie nie wiem, czy w tym przypadku stosować stabilizator, czy będzie zbędny?

I jeszcze jedno, w którym miejscu masy układu powinien znajdować się punkt do masy gramofonu?

GND - przy wejściu masy zasilacza. Tam też blisko powinna być masa wyjściowa sygnału.

Do aku trzeba stosować kondy >>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to zrobisz na małych elementach to mozesz z powodzeniem złozyć to na uniwersalnej pcb. Zapewne będzie duzo mniejsza niż paczka papierosów. Wtedy pakujesz to do gramofonu , podpinasz do kabli z ramienia i śmiga. Lepiej nie można ...

Na projekty z sieci a w szczególności pcb trzeba brać duuuużą poprawkę.

Ps. Jest duży wątek na diyaudio.com o tym projekcie.

W styczniowym EdW zaczyna się kurs EAGLE-a

Ukryta Zawartość

Rewelacja! :)

Ukryta Zawartość

OK, dzięki za bardzo cenne wskazówki. Może mała podpowiedź dla mnie, rozumiem, że najlepiej dać punkty masy wyjściowej sygnału, zasilacza i gramofonu w "jednym" miejscu. I to miejsce powinno znajdować się w centralnym punkcie masy PCB, czy też jakieś inne będzie ku temu najlepsze?

Pobieżnie przejrzałem artykuł na stronie, którą podał Ahaja. I zaskoczony jestem rozbieżnościami w zasilaniu accu między ogniwami alkalicznymi i innymi. W konsternację wprowadził mnie pomiar przy baterii ołowiowej. Może jednak nie warto stosować akumulatora żelowego i sklecić jakieś niskoszumne ze stabilizacją?

I dziękuję za informację o kursie. Mam nadzieję, że będzie można czegoś praktycznego dowiedzieć się.

Znalazłem na diyaudio ten "wątek". Trochę przerażony jestem, bo on taki na jeden wieczór, jak polityka na bocznicy ;)

I dobrze - w przeciwieństwie do naszego podwórka tam jest prawdziwa moderacja i kultura - nie ma opowieści dziwnej treści i ludzie tam piszący w znacznej mierze wiedzą o czym piszą. Warto poczytać bo to wiedza 'za darmo'. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.