Skocz do zawartości
IGNORED

RADMOR 5100 nr. serii 182 z 1977 r. pytanie...

Radmruś

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie ty widziałeś 40watowe Tonsile z membraną bierną? Chodzi oczywiście o kolumny z lat 70tych,80tych

O ile pamiętam 4 ohm padały po dłuższej imprezie, radmor je porostu palił .... możliwe że były 8 Ohm , nawet teraz mam podpięte 8, troszkę osłabiają moc wzmacniacza ale przynajmniej wyrabiają się, a radmor spokojnie to wytrzymuje, więc jest ok . Jakie siedziały tam głośniki ? Jaka była membrana? Ze 20 lat temu było coś takiego. Równie dobrze mogły być tam 60 lub 80 i tak wszystkie popierdywały jak impreza nabierała tempa...

Ważne sprawa, że mało kto miał oryginalne synchronizowane kolumny tonsila, raczej głośniki kupowane na straganach z napisem tonsil - co teraz dopiero rozumiem że nie wiele miały wspólnego z ta porządną firmą.

Ja się rozglądam za czymś mniej więcej takim jak na zdjęciu. Jednak do codziennego ( na przody )docelowo marzy mi się np. Diamond 10.MT Jakoś są w przedziałach radmora. Jak by nie było pewnego dnia zabiorę radka ze sobą na odsłuch - bo z tymi danymi a rzeczywistością to różnie bywa. Jedne jako eksponat muzealny, inne do codziennego słuchania.

Właściwie to mniej istotne problemy przy świętach i doborowym towarzystwie. Spokojnych Świąt życzę.

Zg40C, o takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby wymienić w nich wysokotonówki, przeprojektować zwrotnicę to byłby całkiem kolumny

Oj - coś mi się poj.... ło, Ładne . Wołają.... Dobranoc

post-39340-0-10888400-1324762257_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie radmor grał z altusami 75 i nie wyjeżdzajcie mi tu z jakimiś 40watowymi tonsilami

Widzę ,że kolega lubi "bum-cyk"- że się tak wyrażę, upodobań się nie komentuje. Te z aukcji to jednak półka wyżej od Altusów i nie tylko ja tak uważam. Tonsilowi zdarzały się czasem całkiem udane modele, chociaż w kategoriach bezwzględnych to nie są wybitne konstrukcje.

u mnie radmor grał z altusami 75 i nie wyjeżdzajcie mi tu z jakimiś 40watowymi tonsilami

Nie grał tylko dudnił i gwizdał. Mam oba modele kolumn (ZG40C i Altus 110) i do słuchania ZG40C są o niebo lepsze od Altusów. Altus'y w wersji zachodniej z kopułką zamiast tuby i lekko zmienioną zwrotnicą dało się wytrzymać. Ale oczywiście jak zwykle co kto lubi

O ile pamiętam 4 ohm padały po dłuższej imprezie, radmor je porostu palił .... możliwe że były 8 Ohm , nawet teraz mam podpięte 8, troszkę osłabiają moc wzmacniacza ale przynajmniej wyrabiają się, a radmor spokojnie to wytrzymuje, więc jest ok

Bo radmor miał stosunkowo niską moc (a mógł mieć większą, były plany na niego...), szybko przester łapał, w dodatku wysokotonówki były podpięte I rzędem wiec nie dziwne że jeden melanż i po kopułce.

Ważne sprawa, że mało kto miał oryginalne synchronizowane kolumny tonsila, raczej głośniki kupowane na straganach z napisem tonsil - co teraz dopiero rozumiem że nie wiele miały wspólnego z ta porządną firmą.

Niestety, na rynek szło dużo odrzutów produkcyjnych i głośników składanych przez pracowników w domu na kolanie. A takie tonsilopodobneniewiadmoco wiadomo jak grało. I dlatego niektórzy mają wstręt do marki...

Załączone miniatury

* Załączona grafika: 540x405_kolumna-unitra-tonsil-13547701.jpg

0

* +

Miałem kiedyś coś takiego, szału nie robiło. Lepiej rozejrzeć się za ZG40 z MB

Oj - coś mi się poj.... ło, Ładne . Wołają.... Dobranoc

Załączone miniatury

ZG-30C115 - mam je akurat, doprowadziłem do porządku, a mimo to grają bardzo źle - nie polecam.

Tutaj trochę zdjęć z przywracania do życia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem okazję podłubać przy ZG40 z MB u znajomego, który zrobił osiemnastkę i upalił te głośniki - tacie . Potem stały niesprawne przez parę ładnych lat. Gdy sobie o nich przypomniał jak chciał posłuchać to się okazało ze wzmacniacz integra AIWA ,wyłącza się jak tylko da się ciut głośniej, Po rozmontowaniu się okazało że upalone są średnio-tonowce. Przy niskotonowych padły już zawieszenia piankowe. Więc jedyny sposób by z tego coś zrobić to trzeba było oddać głośniki do regeneracji. Gdy głośniki zostały naprawione i trochę zmienione przez zmianę z 4om na 8om i zastąpienie piankowych zawieszeń gumowymi. Sprężynowe zaciski zostały wymienione na śrubowe A zwrotnica trafiła na kawałek laminatu i została umocowana bezpośrednio na zaciskach Więc elementy przestały latać . Elementy i ich wartości zostały prawie bez znian . Po tych wszystkich działaniach moje zaskoczenie było dość duże bo z tym wyżej wymienionym wzmacniaczem gra jak marzenie. bas jest różnobarwny, średnica mika i ciepła. a wysokie wcale nie tną po uszach. Oczywiście nie jest to żaden HI-end, ale na pewno daje się tego słuchać z przyjemnością. Pozdrawiam Bodo_z

Też uważam, że to jedne z ładniej grających kolumn z Tonsil'a - mam odrestaurowane na oryginalnych głośnikach - jeszcze na płóciennym zawieszeniach.

Graja naprawdę bardzo przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZG-30C115 - mam je akurat, doprowadziłem do porządku, a mimo to grają bardzo źle - nie polecam.

Tutaj trochę zdjęć z przywracania do życia

Ukryta Zawartość

Eee niebyły takie złe, z podpiętymi tyłami nawet jakoś brzmiały. Acz kolwiek dzis bym takich nie kupił.

Ukryta Zawartość

ZG40 miały jeszcze jedną wadę - słaby głośnik do przetwarzania średnich tonów. Nie był to głośnik średniotonowy (GD12/5 jeśli mnie pamięć nie myli)tylko pracujący zastępczo w takim charakterze, bo zakłady Tonsil nie miały wówczas wysokiej jakości takowego głośnika.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Przy niskotonowych padły już zawieszenia piankowe

To nie były w takim bądz razie Zg40C z MB bo te miały membrany na szmacianych zawieszeniach które jest raczej niezniszczalne (chyba że mole ;))

200zł za wymianę kondensatorów? Trochę drogo. Elwy w porównaniu z dzisiejszą chińszczyzną za grosze są na pewno lepsze. Lepiej je pomierzyć, jest duża szansa , że będą OK. Jeśli chcesz mieć 100% oryginała to ewentualne strojenie stereodekodera toru w.cz. i p.cz., ale dopiero po stwierdzeniu, że szumy czy selektywność toru FM jest nie wystarczająca. Możesz to sam stwierdzić, podłączając zewnętrzny konwerter FM między antenę a gniazdo antenowe można takowy czasem kupić. Była na nie moda w czasach kiedy przechodziliśmy ze standardu OIRT na CCIR.

Zanim oddasz do serwisu Radmor powinien trochę pograć, elektrolity muszą się ponownie "ułożyć" w tej chwili pojemności mogą różnić sie wartością od wartości nominalnych

Co mogę napisać, nie trzeba wymieniać ani jednego, te kondensatory są lepsze od niejednego nowego. kurcze ale kiedyś składali to porządnie...

Nic , nic nic, tylko go " umyłem " Bas jest naprawdę szeroki i mięciutki jak z lampy. Włożyłem na tymczasowo przestrojoną głowicę z innego Radzia i nowy stereo-dekoder od natrixnatrix. Radyjko pięknie wyciąga ambiofonie, muza z gramofonu - poezja. Z kabla, z TV po prostu wypas. Co znaczy fabryczny Radmor niegrzebany przez niemających pojęcia oszołomów, wiejskich elektryków wszelkiej maści - z młotkiem i dłutem w reku. MYŚLAŁEM że nic w tym temacie mnie nie zaskoczy, a jednak. ZAKŁAD RADMOR POWINIEN TAKIE RZECZY ROBIĆ Z POWROTEM, a nie te plastikowe gówna najczyściejszej z Chin, nieświadomym ludziom się wciska. Cóż reklama - manipulacja na maksa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie się prezentuje, najbardziej urzeka mnie programator fala. Zdjęcie mojego zestawu (w tej chwili nie używany, gram na symasymie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZAKŁAD RADMOR POWINIEN TAKIE RZECZY ROBIĆ Z POWROTEM, a nie te plastikowe gówna najczyściejszej z Chin, nieświadomym ludziom się wciska.

ABSOLUTNIE POPIERAM PRZEDMOWCE!!! Realizacja trudna ze wzgledu na sytuacje rynkowa, upodobania wiekszosci rodakow i ich brak szacunku do wyrobow krajowych (z wyjatkiem kielbasy, kaszanki i wodki). Tylko zeby z tego nie wyszedl produkt chinski pod polskim szyldem jak to co oferuje Dzierzoniow.

ZAKŁAD RADMOR POWINIEN TAKIE RZECZY ROBIĆ Z POWROTEM

Strach pomyśleć ile by teraz kosztował:)

...Przy podobnej solidności choćby mechanicznej

Tylko zeby z tego nie wyszedl produkt chinski pod polskim szyldem jak to co oferuje Dzierzoniow.

To nie Dzierżoniów, tylko jakiś gostek , który kupił prawo do znaku towarowego od Syndyka. Moim zdaniem powinni zabronić takich praktyk.

Strach pomyśleć ile by teraz kosztował:)

...Przy podobnej solidności choćby mechanicznej

To nie Dzierżoniów, tylko jakiś gostek , który kupił prawo do znaku towarowego od Syndyka. Moim zdaniem powinni zabronić takich praktyk.

Chętni by się na pewno znaleźli, tylko chciwych szybkiego zysku ekonomistów odsunąć w trakcie fazy projektowania takiego czy podobnego cacka. Marka budzi szacunek , kilka reklam w TV i kolejki chętnych. Co do ceny to... ho ho, przy dzisiejszych kosztach....

Pięknie się prezentuje, najbardziej urzeka mnie programator fala. Zdjęcie mojego zestawu (w tej chwili nie używany, gram na symasymie)

Nieładnie takiego Radka w koncie trzymać, oj nieładnie... Bebechy śniedzieją ! Mam nadzieje że czasem go chociaż włączasz.

Ładnie Pozdrawiam.

Dzinsy to był ten wkład dewizowy w klocek :). Ciekawy jest ten kolor frontpanelu. Znamy czarne lub aludrapane.A tu jakby kadm patynowany. A może to kwestia oświetlenia przy foto?

Ale miseczka na pudle to profanacja:)

Miseczka usunięta a Radzio stoi już na honorowym miejscu.

Pewnie tyle co amplifikator czyli 4-5tys złotych ;)

Oj jakby dodali jakieś fajne zegary i troszkę toczonych elementów to chyba dużo więcej, oczywiście porządne brzmienie też w -standardzie.

Pewnie tyle co amplifikator czyli 4-5tys złotych ;)

Oj jakby dodali jakieś fajne zegary i troszkę toczonych elementów to chyba dużo więcej, oczywiście porządne brzmienie też w - standardzie.

Wasze radki ( te starsze wersje )też tak inaczej mają rozprowadzone elementy na płytce wzmacniacza? Te diody od zegarów zamontowane są oczywiście pod spodem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wasze radki ( te starsze wersje )też tak inaczej mają rozprowadzone elementy na płytce wzmacniacza? Te diody od zegarów zamontowane są oczywiście pod spodem...

Identycznie ;)

Jeszcze jedno spytanko, czy wasze te najstarsze modele mają takie rzeźby od strony druku? ( na płytce zasilacza przy BD 137 / 135 - T 1201 / T 1206 ) są dostawione opory - jakaś korekta czy standardowo tak robili ?

Dopisze tylko jeszcze że prawie 2 dzień po " umyciu " sprzęt pięknie się sprawuje. Nie dokonałem najmniejszej ingerencji w ustawienia fabryczne, pomierzyłem mu tylko podstawowe parametry i są po prostu książkowe. Nie miał ani jednego zimnego lutu -co w modelach z końca produkcji było plagą i normą. Wszystkie kondensatory są oryginalne i sprawne, nawet te o niskich pojemnościach. ( CIEKAWOSTKA - kupiłem 2 lata temu garść nowych kondensatorów do innego radmora, po kilku miesiącach 2 szt. mi wylały ... ) Jeden z moich innych R. zaczyna mieć przydeptany brzmienie - możliwe że te tak zwane nowe kondensatory zaczynają fiksować. Nie będę podawał producenta bo być może to incydent. Ale dodam, że nie były one drogie - tzw. promocja !!! Uważajcie na takie rzeczy, sprzęt nielubi częstego rozkręcania. Z góry dziękuje za

odp. Poniżej dodaję zdjęcie do mojego pytania.

Ukryta Zawartość

post-39340-0-69516900-1325022256_thumb.jpg

post-39340-0-88952900-1325022388_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakim cudem jakiś gostek rzekomo kupił prawa do znaku towarowego od syndyka skoro Radmor produkuje radiostacje dla marynarzy ,byly tez urządzenia dla policji.

.....

Jakim cudem jakiś gostek rzekomo kupił prawa do znaku towarowego od syndyka skoro Radmor produkuje radiostacje dla marynarzy ,byly tez urządzenia dla policji.

Kolego czytajcie dobrze:) Chodzi o Diorę

Radmruś - potwierdzam, że to fajne urządzenie jednak ze słabym stereodekoderem. Jego zmiana powoduje niesamowity skok jakościowy i tu pytanie jaki masz drugi stereodekoder, o którym pisałeś, że jest nowocześniejszy i czy po kilku dniach pracy nie zauważasz lekkiego odstrojenia programatora?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Radmruś - potwierdzam, że to fajne urządzenie jednak ze słabym stereodekoderem. Jego zmiana powoduje niesamowity skok jakościowy i tu pytanie jaki masz drugi stereodekoder, o którym pisałeś, że jest nowocześniejszy i czy po kilku dniach pracy nie zauważasz lekkiego odstrojenia programatora?

Jesli sie nie myle to Radmrus ma stereodekodery od pana Mokrosa (nick Maciekgd). Bywaja oferowane na al...ro. Tez zastanawiam sie nad kupnem 4 lub 5 takich zabawek to moich Radkow. Chyba sobie je zafunduje do mojej kolekcji ale wysylka moze byc droga bo mieszkam piekielnie daleko od Gdyni.

Fotka z galerii pana Mokrosa na Picasa-Webalben

Wiecej tu:

Ukryta Zawartość

post-31259-0-43409600-1325068882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze dni jak go testowałem ( grubo ponad 20 lat nieużywany ) to się ciut odstrajał - kondensatory musiały się ułożyć, teraz jest igła. Arcz trzyma a po drugie nawet jeżeli radio stoi w ciepłym to i bez tego Arcz-u jest stabilne. Ten nowy stereo dekoder jest super. Tyły na radio normalnie grają a nie jak na starym jakieś pluski, trzaski, szumy i inne wodniste odgłosy. Zmiana na lepsze przede wszystkim na tyłach oczywiście. Mam dwa od natrixnatrix - oczywiście te oryginalne trzymam jako zabytek dla potomnych. Jak ci się stacje odstrajają to raczej to nie jest wina starego stereo dekodera. Choć czasem może ( osłabiać ) wpływać na sygnał stereo ale raczej nie żeby aż tak .... Warto wydać tą stówkę na nowy. Możliwe że masz kiepsko przestrojona głowicę lub po prostu po wielu latach powinno się ciut skorygować różne ustawienia twojego Radka. Tu masz link do gościa, robi naprawdę dobrą robotę. ( Kiedyś miałem nawet jednego radmora po serwisie u niego, bardzo ładnie chodził ) Ja jestem tylko hobbysta... czasem też pomaga w różnych problemach na odległość.

Ukryta Zawartość

Jesli sie nie myle to Radmrus ma stereodekodery od pana Mokrosa (nick Maciekgd). Bywaja oferowane na al...ro. Tez zastanawiam sie nad kupnem 4 lub 5 takich zabawek to moich Radkow. Chyba sobie je zafunduje do mojej kolekcji ale wysylka moze byc droga bo mieszkam piekielnie daleko od Gdyni.

Fotka z galerii pana Mokrosa na Picasa-Webalben

Wiecej tu:

Ukryta Zawartość

Oj chyba masz racje !!! Aczkolwiek obydwa pozyskałem z dwóch różnych źródeł. Mój mały błąd - Ładnie PRZEPRASZAM... reszta aktualna ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już nie mam Radka - sprzedałem :). Była po prostu chęć ciągłej zmiany sprzętu. Sam zrobiłem stereodekoder, tak sprytnie, że wstawiłem pod stary scalak podstawkę i w tą podstawkę włożyłem mały moduł nowego stereodekodera. Po wstawieniu nowego modułu jazda była niezła ... bo z "pluchy" zrobiła się piękna stereofonia i jakoś nawet dźwięk z przebasowionego zrobił się ok. Z tego co widzę na allegro natrixnatrix też wstawia cały nowy moduł stereodekodera, tylko on robi to bardziej "brutalnie" poprzez wymianę całej PCB. Poza tym widzę, że wstawia już tandetę na tył w postaci "kolorowych" gniazd - jak dla mnie za bardzo "jarmarcznie". Nie udało mi się do końca opanować programatora, bo i nie grzebałem w nim za bardzo, ale co kilka dni trzeba było podstrajać na optimum niektóre stacje radiowe FM, Arcz korygowało to odstrajanie ale nie o to przecież chodzi ...bez ARCz częstotliwość heterodyny musi być w miarę stabilna.

Ps. Widziałem teraz link powyżej ze stereodekoderami - są bardzo ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.