Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre rady według mnie dla osób którzy chcą mieć przyzwoite kino domowe.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Usiądź wygodnie w fotelu i zmierz na jakiej wysokości masz oczy. Aby oglądać komfortowo to oko powinno

znajdować się w położeniu spoczynkowym, czyli na wprost, bez zadzierania wzroku. Zobacz teraz jaką

masz przekątną ekranu i gdzie znajduje się jego dolna krawędź. Jeśli uda Ci się nie zasłonić kolumnami

obrazu, to gratuluję. Głośniki po bokach tworzą zbyt duży kąt, a gdy chcemy wykorzystać miejsce na jak

największy ekran, to już pojawia się kłopot. Głośniki za ekranem to jedyne optymalne miejsce, dzięki

temu dźwięk precyzyjniej integruje się z obrazem, a poza tym taka instalacja jest ...estetyczniejsza (*)

(*) - nie dotyczy osób, które nad wszystko przekładają widok swoich klocków ułożonych jak trofea

na podłodze przed ekranem. :)

Znalazłem ten artykuł o którym wcześniej pisałem . Koszt projektu wniósł jednak 500 000 PLN .

Audio Video Numer 7-8 2009 ( 241 )

Tytuł : Kino w domu . Strona 68 .

Dałbym linka , ale nie mogę jakoś znaleźć tego w sieci .

Dla mnie kino w domu ( nie kino domowe ) z tego artykułu ful wypas .

Edytuję : instalację wykonywała firma Audio Architektura , a właściciel firmy to Rafał Karauda . Firma ta przy wykonywaniu instalacji , współpracowała z innymi firmami .

Edytuję : tam jest projektor SIM2 C3X1080 opisany jako czołówka światowej ekstraklasy .

Który to projekt ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo to, że jest tam bogato, to wcale nie oznacza, że conajmniej poprawnie.

Ja tam nie widzę żadnego szału, kupa błędów ... ale "na bogato" ! :)

Ukryta Zawartość

Który to projekt ?

Po naciśnięciu strzałki w prawo ----- Ostatnia kolumna z prawej ,od góry trzecie zdjęcie . Brązowy wystrój , fotele ciemno " beżowe " , kurtyna zasłaniająca ekran .

Bez naciskania strzałki ----- Cały górny , pierwszy , " poziomy " rząd .

Ukryta Zawartość

Edytuję : można tam jeszcze wyłowić kilka zdjęć tego projektu , kierując się kolorem wystroju .

Edytuję : można tam jeszcze wyłowić kilka zdjęć tego projektu , kierując się kolorem wystroju .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po lewej to są odsłonięte kolumny frontowe naścienne ( napisane było , że są zamaskowane " drzwiami z przeźroczystego materiału akustycznie " .

Ukryta Zawartość

Czytając ostatnie posty doszedłem do następujących wniosków ( nie mówię , że słusznych ) :

1 . Kolumny frontowe i centralną najlepiej ukryć za ekranem . Dlaczego ? Dlatego że , że to jest naturalne gdy dźwięk wychodzi z obrazu , tak jest w " naturze " . Film jest jakby odzwierciedleniem natury .

Myślę , iż niedogodnością tego rozwiązania jest zachowanie odpowiedniej odległości kolumn frontowych .

W tym projekcie nie było możliwości ukrycia szerokich kolumn za ekranem . Dodam jeszcze że kolumny frontowe zostały zamocowane na specjalnym ruchomym stelażu w celu wyregulowania .

Po prostu jest to kompromis .

Rodzi się jeszcze pytanie , czy ekrany przeźroczyste akustycznie mają tak dobre parametry " obrazu " , jak tradycyjne ? W artykule było napisane , że szczególny nacisk położono na jakość obrazu .

2 . Najlepszym i najtańszym sposobem uzyskania " odpowiedniej jakości dźwięku " w kinie domowym , jest zastosowanie odpowiedniego procesora i monitorów aktywnych .

W tym punkcie też mam pytanie . W kinach publicznych są stosowane monitory aktywne , może kombinacje oddzielnych wzmacniaczy i monitorów aktywnych ?

3 . Pomimo iż lubię zawiesić oko na sprzęcie , uważam że w pokoju do kina elektronika powinna być gdzieś z boku w niewidocznym miejscu dla widza . W kinie ma być tylko obraz i dźwięk , nic więcej , trzeba koncentrować się na filmie . Jest to jednak indywidualna sprawa właściciela , zależy kto co lubi .

Pozostałe strzałki to nie wiem . Może chodzi o format ekranu ? . Napisali , że ekran jest 16 : 9 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zły format ekranu, biały sufit, central za nisko, głośniki nie są w linii, boczne za blisko ścian kosztem ekranu, ekran za wysoko choć tutaj to chyba wymóg dla ostatniego widza, zbyt szerokie kotary (jak dla mnie)

W pomoeszczeniu gdzie walczy się o każdy lux to biały sufit jest nie do zaakceptowania, tak jak i format

ekranu. Instalacja zaekranowa zabiera 50-100 cm, a przy głośnikach IN WALL proporcjonalnie mniej. Miejsce

to jest także idealne dla dodatkowych ustrojów akustycznych.

Ekrany z perforacją 1 500 mikrootworów/cal2 nie wymagają korekcji audio - wiele produktów

otrzymało certyfikację THX Ultra2, więc o jakośc nie ma się co zamartwiać.

Ukryta Zawartość

Wyższą szkołą jazdy są ekrany zakrzywione, pod projekcję anamorphic, ale to osobne zagadnienie.

Ukryta Zawartość

Coś tam napisali o jasnym suficie , " pomimo jasnego sufitu obraz jest OK " . Chyba jakoś tak .

Widocznie firma wykonuje profesjonalnie , ale nie dla tego co ma pojęcie o prawidłowym kinie w domu .

Wydaje mi się, że dariusz964 założył naprawde pożyteczny wątek - brawo.

Jednak moim zdaniem poszedł on w złą stronę. Moim zdaniem zamierzeniem autora była pomoc początkującym, aby nie popełniali na początku swojej przygody z KD podstawowych błędów oraz nie zadawali w kółko tych samych pytań.

Niestety najpierw zaczęły się utarczki, a potem przejście do profesjonalnych projektów, aranżacji za $$$ itp.

Proponuje powrócić trochę na ziemię i do tematu wątku.

Autor opisał amplitunery, może niech inni wypowiedzą się jakimi BD, głoąnikami warto się zainteresować. Na co zwrócić uwage przy zakupie np. kiedy lepiej kupić zwykłe głośniki efektowe, a kiedy Dipole itp.

Powinny tu się chyba znaleść praktyczne porady osób, które już w temacie KD pewną drogę przeszły, mają wiedzę praktyczną.

Wydaje mi się, że dariusz964 założył naprawde pożyteczny wątek - brawo.

Jednak moim zdaniem poszedł on w złą stronę. Moim zdaniem zamierzeniem autora była pomoc początkującym, aby nie popełniali na początku swojej przygody z KD podstawowych błędów oraz nie zadawali w kółko tych samych pytań.

Niestety najpierw zaczęły się utarczki, a potem przejście do profesjonalnych projektów, aranżacji za $$$ itp.

Proponuje powrócić trochę na ziemię i do tematu wątku.

Autor opisał amplitunery, może niech inni wypowiedzą się jakimi BD, głoąnikami warto się zainteresować. Na co zwrócić uwage przy zakupie np. kiedy lepiej kupić zwykłe głośniki efektowe, a kiedy Dipole itp.

Powinny tu się chyba znaleść praktyczne porady osób, które już w temacie KD pewną drogę przeszły, mają wiedzę praktyczną.

Gdyby kolega Dariusz964 wyraził zgodę to może faktycznie można by poprosić moderację o przeniesienie części postów do jakiegoś nowo utworzonego tematu "Jak zbudować profesjonalne kino w domu" lub coś podobnego. W sumie to temat rozwojowy i było by o czym dyskutować a nie ciągłe polecanie kolumn i amplitunerów.

Gdyby kolega Dariusz964 wyraził zgodę to może faktycznie można by poprosić moderację o przeniesienie części postów do jakiegoś nowo utworzonego tematu "Jak zbudować profesjonalne kino w domu" lub coś podobnego. W sumie to temat rozwojowy i było by o czym dyskutować a nie ciągłe polecanie kolumn i amplitunerów.

"stempel"masz spore doświadczenie z procesorami i końcówkami mocy twoje rady są często bezcenne, sporządził byś taki krótki ranking procesorów i końcówek mocy, które ci przeszły przez ręce. Napewno twoje doświadczenie będzie przydatne dla innych.

"stempel"masz spore doświadczenie z procesorami i końcówkami mocy twoje rady są często bezcenne, sporządził byś taki krótki ranking procesorów i końcówek mocy, które ci przeszły przez ręce. Napewno twoje doświadczenie będzie przydatne dla innych.

Jutro coś "smarnę" przy chwili wolnego czasu :-) A właściwie to napisz mi na priv jak zakończyły się twoje poszukiwania końcówki wielokanałowej.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.