Skocz do zawartości
IGNORED

Jak klasyfikować RAP, Hip Hop?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Hip-hop z Cuby odnaleziony w jednej z książek W. Cejrowskiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Street nawet nie skojarzyłem, że Las Orishas to hip-hop. Ależ tak, i to doskonały! Słuchałem tego już w 2004 r., mam płytę a żona była na ich koncercie. Rewelacja. Polecam sprawdzić ich na YT i to szczególnie te starsze wydania (nowych nie znam). To zdecydowanie hip-hop pozytywny, słoneczny (może szerowkość geograficzna ma tu znaczenie...?)

Powrót po dłuższej przerwie...

Idąc w stronę dźwięków bardziej syntetycznych napotkamy glitch, który dla mnie mocno przenika się z hip-hop'em, jednak trzeba mieć na niego nastrój i większości pewnie nie podejdzie Kawałek EdiT'a z płytyki "Crying over pros for no reason", do której wracam po intensywnych weekendach, na pewno nie jest to muzyka do słuchania na co dzień, wprowadza nastrój lekko... hmmm irracjonalny...

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Jak klasyfikować RAP, Hip Hop? Można klasyfikować w dowolny sposób - to jest kwestia definicji, czyli słownych akrobacji. Żeby tylko te definicje miały logiczną spójność i gramatyczną poprawność. Kulturą można nazwać wszystko, sztuką też. Może ważniejsze jest co i kogo ta "sztuka" reprezentuje i jaką zawartość ma ta "kultura". Niewątpliwie rap i hip-hop reprezenmtują pewną warstwę społeczną, a amatorzy tej "muzyki" reprezentują pewien poziom zdolności do percepcji wartości kulturalnych. Nieporozumienia są nieuniknione z perspektywy odbioru tego zjawiska przez inne warstwy społeczne o innym systemie wartości w muzyce. Stąd skrajnie negatywne opinie. Chyba należy sobie uświadomić ogromną różnorodność kulturową, którą można jedynie przyjąć do wiadomości. Oprócz rapu przecież istnieją w muzyce gatunki rownie kontrowersyjne - naprzykład pioisenki więzienne, piosenki narkomafii (Meksyk), dosadnie niecenzurale czastuszki (Rosja). Rap w tym towarzystwie wypada chyba nie najgorzej :-) Rap nie jest też jakimś odosobnionym wynalazkiem. 100 lat temu był modny na salonach taki gatunek jak melodeklamacja - deklamacja wierszy z towarzyszeniem specjalnie skomponowanej muzyki. Taki rap, tylko w innej stylistyce muzycznej. Później moda na melodeklamację minęła, aczkolwiek sporadycznie deklamacja występowałą we fragmentach piosenek. Ciekawe, co będzie z rapem. Trzeba poczekać jakieś 50 lat, zobaczymy :-)))

• 1 rok później...

Obejrzałem wczoraj dopiero film 'Jesteś bogiem' i postanowiłem powrócić do tematu. Wrażenia mam ambiwalentne: muzyka tam prezentowana momentami nie jest zła - teksty wydają sie autentyczne, przesycone są ładunkiem emocjonalnym i refleksją nad światem, tym co w życiu ważne, buntem wobec zastanego porządku świata. Nie wszystkie do mnie trafiają, ale kilka przykuło uwagę. Owe 'bity' to jednak nie moja bajka - bardzo powtarzające się, dość monotonne, ale nie ujmuję im (jak widzicie staram się zachować obiektywizm i postawę otwartą ;) ). Natomiast nachodzi mnie taka refleksja, że Ci chłopacy z PFK, a z obserwacji także z innych formacji hip-hopowych, mieli olbrzymie problemy z relacjami międzyludzkimi. Wiadomo, to tylko film, ale jednak przebija to, o czym pisałem na początku: jest w nich jakaś taka złość na świat, że jest zły, że daje po dupie i towarzyszące temu problemy zyciowe (bieda, brak umiejętności ułożenia sobie życia, problemy w szkole) wyrażająca się w permanentnym poczuciu niespełnienia, złości na innych, którym się powodzi lepiej, wrogości i totalnej krytyce tych, którzy swoją pracą wiodą stabilne, choćby nawet mieszczańskie/kołtuńskie życie (np. rodzice, reszta społ.). Jednocześnie Ci hip-hopowcy sami w życiu pochwalić się często gęsto mogą tylko muzyką, natomiast mają problem by osiągnąć to co krytykują (nazwijmy to ogólną stabilizacją życiową), w związku z czym odrzucają to czego nie mogą osiągnąć i krytykują to w tekstach swoich piosenek. W tym sensie hip-hop wydaje mi się muzyką bardzo 'klasową', a jak każda muzyka klasowa (np. punk, np. reagge) jest także muzyką buntu, a więc logicznie przepełnioną agresją wobec jakiegoś 'wroga'.

To tyle przemyśleń po projekcji filmu. Nie potępiam nikogo, nie krytykuję (już) hip-hopowców i staram się zrozumieć korzenie ich muzyki, docenić ogrom trudu i trud przezwyciężania obciążeń środowiskowych i rodzinnych oraz walkę z marnymi perspektywami na poprawę swojego losu (często gęsto). Ale pozostaję przy swojej pierwotnej konstatacji, że w gruncie rzeczy jest to muzyka z natury mocno smutna; nie wiem, czy pesymistyczna, czasami może tak, ale jednak z ciągłym 'cieniem smutku' rzucającym sie na każde słowo tekstu - bo nawet teksty optymistyczne zdają się zasadzać na negacji, odrzuceniu, sfrustrowaniu tym co jest.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 6 miesięcy później...

Troszeczkę klasyki ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

elo, pojawiło się nieco klasyków (pokroju NAS'a, czy dj'a shadow'a) w komentarzach, ale też narzekania na aktualnych hip-hop. Oczywiście na szczęście ktoś przywołał genialnego Kendricka.

Ale przecież wciąż to tyle dobrego! może za płytko szukacie.

hip hop eksperymentalny i elektroniczny

Ukryta Zawartość

szalony rapper, genialny flow, ciekawi producenci i dużo genialnych obserwacji kulturowych z upadającego Detroit

Ukryta Zawartość

bardziej inteligentny niż 30 gitarzystów prog rockowych

Ukryta Zawartość

ten jest ciekawy - będzie szok dla niektórych

Ukryta Zawartość

itepe

i trochę zabawnie się czyta, jak ocjowie próbują coś powiedzieć o muzyce synów. oczywiście nie mam nic przeciwko, just sayin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Ukryta Zawartość

9 lat, największa nadzieja polskiej sceny hip-hop.

Ukryta Zawartość

Dobre podsumowanie tematu postu:

KRS-One - Step Into A World

Ukryta Zawartość

na dokładkę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.