Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM rDAC upgrade

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Michelangelo .

Wszystko jes zrozumiale.

Zaproponuj tak jak Teddy sam uklad bez trafa i obudowy w dobrej cenie to znajda sie chetni.

Teddy chce 50 ojro z wysylka.

Mamy schemat i jezeli by kupic bardzo dobre elementy to nie bedzie zle.

Rambo .

Jakis achemat ?

Z tych dostępnych - to jak mówiłem albo to co opracował John Curl (podałem kiedyś) a jeśli to nie wystarcza pod względem prądu tudzież zbyt wysokiej impedancji wyjściowej (wymaga stosowania osobno do każdego odbiornika lub kanału stereo - małe tłumienie) .... to np. shunta Salasa.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rzeczywiście oferta gotowych obsadzonych płytek to dobry pomysł, ale to chyba wciąż nie to, czego szukają bywalcy zakładki DIY? Moduły, do których podłącza się śrubami trafo i wyprowadza napięcie, byłbym w stanie sprzedawać, ale wydaje mi się, że w tym wątku ma powstać coś nowego. W razie czego proszę o wypowiedzi i w tej kwestii. Pozdrowienia.

Michelangelo.

Wszystko jest kwestia ceny.

Jezeli Twoj zasilacz jest na tyle dobry ze moze konkurowac z Super Teddy a wyjdzie niewiele drozej niz zrobienie go samemu to dlaczego nie?

Pozostanie kwestia trafa , kabla i obudowy w zaleznosci od wymagan wizualnych.

Watek dotyczy modyfikacji przetwornika. Nie tylko zasilacza.

Ale od niego wpada zaczac.

Pozniej kondy , moze wewnetrzne zasilacze i zegar jak na fotce.

Albo idac na calosc dac go w wieksza obudowe i zaszalec z zasilaczami i zegarami.

Zastanawiaja mnie te czerwone kondy.

Czy to odsprzeganie wyjscia?

Wie ktos?

Schemat i PCB Shunta Salasa.

Więc mamy i rozrysowaną płytkę.

Wystarczy " odciać " prawa czesć i mamy całość.

Wystarczy zmienić elementy na wartość + 6V

Nadal nie wiadomo który z tych zasilaczy by był lepszy .

Myślałem też nad opcją żeby zrobić dwa zasilacze.

Gniazdo zmienić na Jack stereo i poprowadzić osobne zasilanie cyfra i stopień wyjściowy.

Możliwości jest od groma.

Czy kolega SomekPoland ma już naszykowaną dla mnie butelczynę ?

:)

Ile pobiera prądu Rdac? bo Salas shunt nie nadaje się zbytnio do układów o dużym poborze prądu.

Patrząc po doborze komponentów widać, że gość nie jest ekspertem. Diody Schottky'ego w mostkach Graetza to udręka dla uszu. Sieją jak diabli wskutek twardego przełączania. Poza tym nie stawia się elektrolitów przy wyjściu ze stabilizatora. Jeśli on tego wymaga dla stabilności, to cały taki projekt można posłać do kosza. Teddy lepiej kombinuje.

@morris - co do szumów. U mnie nie ma w projekcie ani jednego rezystora. :) Scalaków też nie, ale to na marginesie.

Patrząc po doborze komponentów widać, że gość nie jest ekspertem. Diody Schottky'ego w mostkach Graetza to udręka dla uszu. Sieją jak diabli wskutek twardego przełączania.

a skąd posiadasz takie rewelacyjne informacje ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wystarczy wiedzieć, jak taka dioda jest zbudowana. Kurs półprzewodników był na trzecim semestrze. Poza tym - nie pisałbym, gdybym nie słuchał. :) Agresywny i metaliczny dźwięk. Za te BC550 i BC560 też można dać bardziej pasujące tranzystory. Zaczynałem też od nich, stanęło na czym innym. I znowu, co na papierze i komputerze, to przed uszami.

Panowie proszę o KONKRETY !

Przypomnę:

Rambo - wkleisz schemat wspomnianego przez Ciebie zasilacza z " otwartym emiterem " ?

Tomanek - jak nowa wersja zasilacza ?

Michelangelo - co z Twoją propozycją oferty gotowych obsadzonych płytek ?

Ma ktoś dostęp do schematu tego DACa ?

Trochę konkretów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz:

Ukryta Zawartość

Na dzisiaj starczy :)

Wszystkiego NAJLEPSZEGO w nowym roku ! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy wiedzieć, jak taka dioda jest zbudowana. Kurs półprzewodników był na trzecim semestrze.

... no cóż widać ja i tacy mocarze jak Guido Tent, Curl nie zaliczyli tego semestru ...

Salas shunt przy poborze prądu przez układ rzędu 350mA to niezbyt praktyczne rozwiązanie jak i z racji tego że dla rdaca pracowałby jako prestabilizator to i tak nie wykorzystuje zalet tego typu regulatorów.

Moim zdaniem najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie układ coś ala z postu 19 - Fotka 1 + trafo kształtowe EL.

... no cóż widać ja i tacy mocarze jak Guido Tent, Curl nie zaliczyli tego semestru ...

A Ty w ogóle zaliczyłeś jakiś semestr? Oglądasz się na "guru", to chyba nie. Skoro już trzeba po nazwiskach - Kan, Cavalli, Burson - wszyscy używają soft recovery. Ja też, ale nie dlatego, że oni tak robią. Po prostu używam uszu, nie tylko miernika. Schottky to jest dobre do przetwornicy DC/DC na diodę przełączającą ładunek, a do Graetza nie nadają się choćby dlatego, że jak osiąga 100V napięcia przebicia, to już jest święto we wsi. Charakterystyka przełączania jest ostra, sieje śmieciami w.cz. aż miło. W przetwornicach impulsowych dodaje się im snubber, i wtedy pozostają już tylko zalety - szybkość i niski potencjał wbudowany złącza.

@muda44 - w grę wchodzą tylko obsadzone płytki, kit na razie nie. Realizuję projekty audio z różnych dziedzin, i jestem obłożony robotą sporo naprzód, a to kolejny temat.

No przecież wyżej napisałem co z Twoją propozycją płytek " obsadzonych " elementami.

Panowie - poproszę PONOWNIE

Niech ten wątek będzie o konkretach !

Teorie już były w wielu innych wątkach.

Mam NAJWAŻNIEJSZE !!!!

Ukryta Zawartość

Tak więc będzie wiadomo gdzie jest jakie zasilania i co można by z tym zrobić :)

Zasilanie cyfrówki to wiadomo - OS CONy

Pytanie co z resztą ?

Z dostępnych dobrych kondów to Elna Silmic II i Elna Cerafine .

Które gdzie ?

Nie wiem czy Panasonic FC nie będzie gorszy - tak jak zastosowany na fotkach u góry.

Jednak te czerwone 100uF idą w sygnale :/

Na pewno u mnie pójdą do wymiany.

Zobaczę jaki polipropylen tam wejdzie.

Ukryta Zawartość

A Ty w ogóle zaliczyłeś jakiś semestr? Oglądasz się na "guru", to chyba nie. Skoro już trzeba po nazwiskach - Kan, Cavalli, Burson - wszyscy używają soft recovery. Ja też, ale nie dlatego, że oni tak robią. Po prostu używam uszu, nie tylko miernika. Schottky to jest dobre do przetwornicy DC/DC na diodę przełączającą ładunek, a do Graetza nie nadają się choćby dlatego, że jak osiąga 100V napięcia przebicia, to już jest święto we wsi. Charakterystyka przełączania jest ostra, sieje śmieciami w.cz. aż miło. W przetwornicach impulsowych dodaje się im snubber, i wtedy pozostają już tylko zalety - szybkość i niski potencjał wbudowany złącza.

@muda44 - w grę wchodzą tylko obsadzone płytki, kit na razie nie. Realizuję projekty audio z różnych dziedzin, i jestem obłożony robotą sporo naprzód, a to kolejny temat.

Soft recovery są ok i nikt tego nie kwestionuje. Przedstaw charakterystyki nowoczesnych diod Schottky ego, które wskazywałyby wyraźnie gorsze przebiegi w obszarze przełączania niż "zwykłe" diody. Wtedy może to będzie wiarygodnie a nie jakieś tam twoje odsłuchy. Przy najbliższej okazji podam kilka typów, tych krytykowanych diod co mają bardzo dobre przebiegi.

To jest forum o audio, a nie aparaturze przemysłowej lub AGD. Tam na pewno nikogo nie będę nawracał na soft recovery. Tu najważniejszy jest efekt soniczny. Przewaliłem już STPHS100, SR260, 1N5419, i mi wystarczy. Jak ktoś lubi ten metaliczny dźwięk, to OK. Mnie on odrzuca.

Tak w ogóle to zaczyna się jak w każdym wątku, gdzie jest pomysł na coś nowego. Kilku dyskutantów o sprzecznych wizjach, poglądach i doświadczeniu ściera się ze sobą. Na koniec wychodzi zlepek fragmentów różnych wizji różnych osób, żeby nikt nie był urażony, ale produkt finalny to w sumie większa kicha niż kopia dowolnego z pierwotnych pomysłów. Tak już było nie raz, i oby nie po raz kolejny. Zamiast lepić wspólnie jednego bałwana, można wziąć coś sprawdzonego przez audiofilów, czyli np. SuperTeddyReg. I będzie dobrze jak w recenzjach.

Dlatego jak ma ktoś coś konkretnego do napisania to proszę.

Niech to będzie w stylu - taki zasilacz, dioda , kondensator czy inny element i dlaczego tak uważacie .

Wasze opinie i doświadczenia na konkretnych przykładach.

Teorie - do innego wątku.

Wróćmy do mojego wpisu z:

Napisano dziś, 15:05

Dlatego jak ma ktoś coś konkretnego do napisania to proszę.

Niech to będzie w stylu - taki zasilacz, dioda , kondensator czy inny element i dlaczego tak uważacie .

Wasze opinie i doświadczenia na konkretnych przykładach.

Teorie - do innego wątku.

Wróćmy do mojego wpisu z:

Napisano dziś, 15:05

Konkrety: superTeddy będzie w tym akurat układzie dobry - lepszego,bez przyrządów i tak ad hoc na forum się nie zrobi, b. dobre i tanie diody schottky`ego, które stosowałem do prostownika: SB160, SB360.

Ps. w razie czego służę pomocą z PCB (mam oryginał).

I też jestem za tym właśnie zasilaczem.

I mamy konkrety :)

Kto pomoże w zrobieniu płytek ?

Kto jest zainteresowany PCB pod ten zasilacz i w jakich ilościach ?

Tomanek1 - Twoja chęć pomocy jest aktualna ?

Czy ktoś analizował schemat ?

analiza schematu jest na stronie Tedd-ego ... jedyny jeszcze problem - jako prestabilizator to ten układ jest aż za dobry. Podejrzewam, że w środku właściwe zasilacze to ułamek procenta tego co daje Teddy a one są najważniejsze.

Raczej są jakieś LDO ( z uwagi na cenę całego daca) na pewno nie te z górnej półki tj. o niskich szumach i dobrej odpowiedzi impulsowej ( bo te są drogie) więc pewnie i tak szumią na poziomie Lm317;]

Rambo - na poprzedniej stronie wkleiłem link do PDFa rDACA

I o analizę jego zasilania mi chodziło.

A zwłaszcza jakimi kondensatorami zastąpić obecne - które i gdzie ?

Bez względu na teorie i czy też praktykę rDAC z lepszym zasilaczem gra dużo lepiej i to jest fakt.

Tak więc to jest punkt od którego należny zacząć.

100uF , te czerwone na wyjściu.

Tutaj uważam że mogą być największym ograniczeniem samego rDACa

Na oko polipropyleny rzędu 10uF tam nie wejdą.

Diody Schottky'ego w mostkach Graetza to udręka dla uszu. Sieją jak diabli wskutek twardego przełączania.

Ukryta Zawartość

są i na 200V i soft recovery, gromadzą też najmniejszy ładunek w złączu dlatego są najcichsze.

A Ty w ogóle zaliczyłeś jakiś semestr?

To cios poniżej pasa.

Burson

Burson to sam marketing żaden autorytet. I same buble.

i w pełnej wersji wyszło 135dB

nieźle. Ale tętnienie to akurat najłatwiej odfiltrować :)

Niech ten wątek będzie o konkretach !

Ukryta Zawartość

Prosto, tanio, dobrze.

superTeddy będzie w tym akurat układzie dobry

Raczej najgorszy. Szum to tylko jeden parametr. cóż z tego że mało szumi jak duża impedancja wyjściowa i na dodatek zależna od obciążenia będzie wszystko psuła. (Na niej pojawi się spadek napięcia w takt poboru prądu i ten przebieg będzie wielokrotnie większy niż ten szum i groźniejszy bo skorelowany z sygnałem czy tym co dzieje się w cyfrówce) Dodać do tego należy tłumienie tętnień zależne od prądu obciążania i długaśną odpowiedź impulsową.

Taki zasilacz jest dobry jak pobór prądu jest stały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ale ten LT nie jest na 6V

Jedno co wiem to na wyjście jako ostatni kond chcę dać polipropylena - powiedzmy Mundorf Mcap

OK.

W rDACu są kondensatory :

- 11 szt. 470uF/25V

- 9 szt. 10uF/50V

- 4 szt. 100uF/63V

- 2 szt. 100uF/16V - w torze AUDIO na wyjściu .

Już kupiłem

- 11 szt. 470uF/10V OS CON SP

- 9 szt. 10uF/25V 0S CON SP

- 4 szt. 100uF/25V ELNA SILMIC II - są przy opampach

Na wyjście na razie pomysłu brak.

Najtańsza opcja to będzie Silmic II

Seria SP jak starsza SG jest wyższą serią tych kondensatorów i powinny skutecznie tłumic zakłócenia :

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno co mnie trochę zniechęca do lutowania to to , że płytka jest kilkuwarstwowa :/

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.