Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102-TE cicho gra

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż nabyłem amplituner radmor 5102-TE i bardzo cicho gra sprawdzałem zworkę z tyłu i wygląda ok powymieniałem wszystkie bezpieczniki na nowe przeczyściłem i nic nadal to samo wiem że tematów z tym jest dużo ale piszą tylko o zworce nic poza tym, a ja posiadam oryginalną zworkę i nic to nie daję proszę o jakieś rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/89769-radmor-5102-te-cicho-gra/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam otóż nabyłem amplituner radmor 5102-TE i bardzo cicho gra sprawdzałem zworkę z tyłu i wygląda ok powymieniałem wszystkie bezpieczniki na nowe przeczyściłem i nic nadal to samo wiem że tematów z tym jest dużo ale piszą tylko o zworce nic poza tym, a ja posiadam oryginalną zworkę i nic to nie daję proszę o jakieś rady.

Jeśli gra cicho z wbudowanego tunera - "Radmoruś" jest w jakiś sposób "uwalony".

Jeśli gra dobrze z wbudowanego tunera, a cicho ze źródeł zewnętrznych - nowy właściciel "Radmoreczka" nie wie jak wykorzystać wejścia sygnałowe typu DIN5.

Zakładam, że zestawy głośnikowe są podłączone do właściwych gniazd wyjściowych.

GM

Jeśli gra cicho z wbudowanego tunera - "Radmoruś" jest w jakiś sposób "uwalony".

Jeśli gra dobrze z wbudowanego tunera, a cicho ze źródeł zewnętrznych - nowy właściciel "Radmoreczka" nie wie jak wykorzystać wejścia sygnałowe typu DIN5.

Zakładam, że zestawy głośnikowe są podłączone do właściwych gniazd wyjściowych.

GM

Jak przełączę na am to szumi jak by miał z 100wat :) nawet odebrał stację nie wiadomą na am he, na fm stereo i fm mono działa cicho, zaczełem kombinować i podłączyłem radmora pod komputer czyli wpiełem kable tam gdzie jest napisane wejście i gra też cicho.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jak przełączę na am to szumi jak by miał z 100wat :) nawet odebrał stację nie wiadomą na am he, na fm stereo i fm mono działa cicho, zaczełem kombinować i podłączyłem radmora pod komputer czyli wpiełem kable tam gdzie jest napisane wejście i gra też cicho.

No to na początek przełączniki do czyszczenia i sprawdzenie czy sygnał z komputera doprowadzany jest do styków 3,5 i 2 gniazda DIN5.

GM

P.S. To co pogrubione to jest wstyd i hańba.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

dobra jutro się wezmę za to a czym można wyczyścić te przełączniki. Mogę je wyczyścić np. Wd40

Przełączniki czyści się preparatem do czyszczenia styków, a nie do odkręcania zardzewiałych śrub.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ok zrobiłem wszystko radmorek ożył :) dzięki tylko mam jeszcze jedno pytanie czy jak gra na wyjściu uniwersalnym to nie powinno się świecić tam gdzie jest ta wskazówka ?

Nie na wyjściu uniwersalnym tylko na wejściu uniwersalnym. Popatrz na schemat i będziesz wiedział czy podświetlenie skali tunera działa gdy są używane wejścia dla zewnętrznych źródeł sygnału.

Czy to podświetlenie działa gdy amplituner jest przełączony na "Radio"?

GM

okazało się że spalona dioda jest, ale G.Mark nowy problem powstał radmor nie włącza się :( myślałem że bezpieczniki ale wszystkie bezpieczniki są dobre, odkręciłem obudowę po dotykałem i bardzo grzeję się chyba transformator taka duża kostka pod bezpiecznikami, radmor przestał działać dlatego że zostawiłem go włączonego i poszedłem tak na 2godz. przychodzę i brak reakcji na wszystko, jak nie da się go naprawić to sprzedam na części chyba.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

okazało się że spalona dioda jest, ale G.Mark nowy problem powstał radmor nie włącza się :( myślałem że bezpieczniki ale wszystkie bezpieczniki są dobre, odkręciłem obudowę po dotykałem i bardzo grzeję się chyba transformator taka duża kostka pod bezpiecznikami, radmor przestał działać dlatego że zostawiłem go włączonego i poszedłem tak na 2godz. przychodzę i brak reakcji na wszystko, jak nie da się go naprawić to sprzedam na części chyba.

I w taki oto sposób, "Radmoreczek" został zamordowany. We wskaźniku częstotliwości nie ma żadnej diody. Jest żarówka. No chyba, że jakiś majsterek sobie diodkę wsadził. Jeśli bezpieczniki są sprawne, sprawdzane mam nadzieję omomierzem, to schemacik w dłoń i mierzymy napięcia, które są na schemacie wskazane. Co to znaczy "bardzo się grzeje"? Będzie miał na obudowie ledwie 50 stopni i nie utrzymasz na nim palca dłużej niż przez parę sekund.

Jak dokładnie przeczytasz schemat, to stwierdzisz obecność bezpiecznika w pierwotnym uzwojeniu transformatora i brak bezpieczników w obwodzie zasilania stopni mocy.

Odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.

Odłączyć zestawy głośnikowe.

Sprawdzić bezpiecznik sieciowy.

Wyjąć bezpieczniki Br1501 - 1504.

Odłączyć przewody od punktów 2 i 1 na płytce PZWM.

Dokonać pomiarów napięć zmiennych z uzwojeń wtórnych transformatora. Jeśli są OK, założyć, sprawne, bezpieczniki Br1501-1504.

Dokonać pomiarów napięć stałych z zasilacza na płytce PZS.

I na koniec tego etapu, sprawdzić elementy zasilacza na płytce PZWM i tranzystory stopni końcowych.

GM

I w taki oto sposób, "Radmoreczek" został zamordowany. We wskaźniku częstotliwości nie ma żadnej diody. Jest żarówka. No chyba, że jakiś majsterek sobie diodkę wsadził. Jeśli bezpieczniki są sprawne, sprawdzane mam nadzieję omomierzem, to schemacik w dłoń i mierzymy napięcia, które są na schemacie wskazane. Co to znaczy "bardzo się grzeje"? Będzie miał na obudowie ledwie 50 stopni i nie utrzymasz na nim palca dłużej niż przez parę sekund.

Jak dokładnie przeczytasz schemat, to stwierdzisz obecność bezpiecznika w pierwotnym uzwojeniu transformatora i brak bezpieczników w obwodzie zasilania stopni mocy.

Odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.

Odłączyć zestawy głośnikowe.

Sprawdzić bezpiecznik sieciowy.

Wyjąć bezpieczniki Br1501 - 1504.

Odłączyć przewody od punktów 2 i 1 na płytce PZWM.

Dokonać pomiarów napięć zmiennych z uzwojeń wtórnych transformatora. Jeśli są OK, założyć, sprawne, bezpieczniki Br1501-1504.

Dokonać pomiarów napięć stałych z zasilacza na płytce PZS.

I na koniec tego etapu, sprawdzić elementy zasilacza na płytce PZWM i tranzystory stopni końcowych.

GM

ok jutro znajdę miernik i będę kombinował widziałem na schemacie jakie pomiary powinny być. "Radmoreczek musi żyć" Nowe bezpieczniki kupie bo świętach. Oto zdjęcie jak ramoreczek wygląda jak na tyle lat to jego stan wizualny jest bdb :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.