Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa, lub jakieś inne cudo do kompa...

Kira

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie jestem zbyt w temacie DAC'ów, 'grających kabli', i innych cudów zza granicy 1000zł, ale jestem na etapie w którym przyjdzie mi w przyszłym (2012) roku kupić że tak to nazwę kilka miłych dla ucha zabawek, wzmacniacz i głośniki zostawiam sobie na przełom wiosny i lata, teraz poszukuję karty dźwiękowej, lub innego urządzenia pełniącego tą funkcję, ale do 1000 zł i raczej nie więcej, oraz wzmacniacza słuchawkowego, koniecznie lampowego...

Co do wzmaka, jeszcze nie wiem, z resztą nie ten dział, ale do kompa też coś trzeba przypiąć, zwłaszcza że to moje główne źródło dźwięku a na gramofon szybko nie nazbieram:D

Więc pierwszym moim pomysłem była Xonar Essence ST od Asusa, kosztuje siedemset-kilkadziesiąt, jak gra nie wiem, ale z tego co czytam, raczej nie jest źle jak na tą cenę. Jak myślicie? Warto? Czy może idzie dołożyć stówę czy dwie i mieć coś dużo lepszego? Bo jak mam być szczery to średnio się znam...

Nie kupiłbym karty na starym złączu (PCI), bo niebawem nie będzie jej w co wsadzić ;). Właściwie już niektóre płyty są pozbawione PCI (posiadają tylko i wyłącznie PCI-E).

Nie kupiłbym karty na starym złączu (PCI), bo niebawem nie będzie jej w co wsadzić ;). Właściwie już niektóre płyty są pozbawione PCI (posiadają tylko i wyłącznie PCI-E).

0

od tego jest xonar stx - to samo tylko z pci-e :)

Żadnego Asusa nie kupuj.

DACi na USB to też taki chłyt marketingowy.

Najlepszy sygnał do 1000zł karta na PCI.

M-audio RME E-mu Esi itd. Nie musi być nowa, więszkość firm na dobry support jesli chodzi o aktualne sterowniki.

Żadnego Asusa nie kupuj.

DACi na USB to też taki chłyt marketingowy.

Najlepszy sygnał do 1000zł karta na PCI.

M-audio RME E-mu Esi itd. Nie musi być nowa, więszkość firm na dobry support jesli chodzi o aktualne sterowniki.

bo co ? kolejny z traumatycznymi wspomnieniami. Wiele daców przez moje ręce się przewinęło i essnece st jest znakomity w cenie.

Mam i miałem wiele rzeczy od Asusa.

Nie mam problemów z produktami tej firmy jakby CI sie mogło wydawać, ale w/w urządzenia akurat nie używałem.

Nie mniej jednak jest to korporacja robiąca produkty masowe typowo, lepszej a czasem bardzo dobrej jakości niż ich bezpośrednia konkurencja.

Marki które wymieniłem, głównie zajmują się dzwiękiem, i to jest dla nich na plus, a moje prywatne opinie się z tym pokrywają.

Wiele produktów tych brendów jest używana PROFESJONALNIE lub pół w domowych i nie tylko studiach nagraniowych czego nie można powiedzieć o produktach ASUS i wielu inny firm polecanych na forum.

Co do mojej rady apropos DACów na USB, miałem w użyciu sporo z najbardziej popularnych urządzeń z dodatkowym wejsciem USB i sprawdzały się przez spdif toslink USB średnio albo całkiem nienajlepiej.

Uważam że takie popularne od prawie 10 lat m-audio 2496 które jest non stop na allegro za ~200zł za używkę jest dobrym wyborem.

Jest to referencyjna karta na PCI do 500zł i gra jako transport i DAC lepiej od wielu dużo droższych zabawek które są produkowane i propagowane jako domowe HI-fi :) obok którego nawet na półce nie leżały. Polecam tysiące jej testów i porównań, na niekomercyjnych zagranicznych forach. Hogh !

Również polcam Prodigy HD2. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, nie ustąpiła ona zewnętrznym DAC'om jakie miałem okazje u siebie odsłuchać. A były to Arcam rDac, Heed Audio Dactilus oraz NuForce Icon HDP. W mojej opini żadne z przytoczonych urządzeń nie było wyraźnie lepsze niż HD2, a są to urządzenia kilkukrotnie od niej droższe.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 2 tygodnie później...

Witam Serdecznie ! Jestem nowy na forum, także proszę o wyrozumiałość. Nie chcę zakładać nowego tematu, także podpinam się pod ten. Na tę chwilę posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową (nie wiem nawet jaką), głośniki Microlab Solo 6c i słuchawki Koss Ur-20.

Nie do końca rozumiem różnicy między kartą dźwiękową wewnętrzną, zewnętrzną i DACkiem, które z tych rozwiązań jest najlepsze (DAC -czy to jest karta dźwiękowa, czy wzmacniacz, czy to i to, czy służy także do polepszenia jakości dźwięku głośników ?).

Chciałbym poprawić jakość dźwięku na swoich Microlabach i na słuchawkach Kossa ( wiem, że to nie jest wysoka półka, ale w przyszłości chce kupić słuchawki w granicy 300 zł). Jak ostatnio podłączyłem słuchawki pod starą wierze Panasonica, a potem do komputera, to wyczułem różnicę na plus. Słucham każdego rodzaju muzyki, gram w gry i oglądam filmy ( także zależy mi na uniwersalności). Chciałbym aby także nie było problemów ze sterownikami pod Win7. Natomiast największym problemem jest to, że chciałbym mieć podłączone do kompa jednocześnie słuchawki, głośniki i mikrofon ( ze względu na brak wyjścia słuchawkowego w głośnikach i niechęć do ciągłego schylania się za komputer i zmiany wtyczek). Nie wiem, czy potem jest opcja np w sterownikach aby słuchawki wyłączyć/wyciszyć. Pieniądze jakie mogę wydać to 300 zł, przeglądałem już różne fora i wiem że nie są to duże pieniądze, jednakże ja sam nie mam jeszcze aż tak dużego doświadczenia z audio, żeby wydawać "grube tysiące" na sprzęt. Czekam na sugestie i z góry serdecznie dziękuję !!! :)

DAC-a z punktu widzenia komputerowca możesz rozważać jako zewnętrzną kartę dźwiękową pozbawioną wejść (czasami jest mikrofonowe ale line in nie spotkałem). DAC- mają bardzo często wbudowany wzmacniacz słuchawkowy, ale nie zawsze - trzeba to doczytać w opisie :)

Na Twoim miejscu gdybym chciał naprawdę dobrze wydać pieniądze dołożyłbym ok. 100pln do budżetu i kupił Audiotrak-a Prodigy Cube (zewnętrzny DAC tudzież karta dźwiękowa ;)) lub Prodigy HD2 (wewnętrzna PCI-E). To będą dobrze i adekwatnie do posiadanego osprzętu wydane pieniądze. Jeśli kolega powyżej porównuje HD2 z rDAC-iem... to musi to być naprawdę super zakup w cenie za jaką idzie go kupić. (Porównaj ceny HD2 i rDAC-a, spadniesz pod biurko ;) )

Hmmm ten Audiotrak Prodigy Cube jest całkiem fajny, ale 409zł. Czytałem, że nie wymaga instalowania sterowników, to na jakiej zasadzie on będzie działał z moją kartą dźwiękową ? A także trochę poszperałem i znalazłem opinie, że może trochę za słaby zasilacz mieć, przez to że jest zasilany przez USB. A nie powinienem mieć przy nim jakiejś lepszej już karty dźwiękowej na PCI, czy Dac przejmuje "władze" nad dźwiękiem w komputerze ? I on "da kopa" zarówno głośnikom jak i słuchawkom ?

Dać zastępuje kartę lub działa równolegle, niezależnie. Co do zasilania to oczywiście byłoby pewnie lepiej gdyby miał własne tak jak audinst. Ale coś za coś - audinst to ponad 150pln więcej. A 409pln to świetna cena za to pudełko - patrząc na kurs USD to pewnie pójdzie w górę.

PS. Hd2 to PCI a nie PCI-E moja pomyłka.

Tak tak widzę, że ceny idą w górę. Ja za swoje Solo6c zapłaciłem z przesyłką 370 zł, a teraz bez przesyłki kosztują 440 zł. A ostatnie pytanie, załóżmy że słucham utworów mp3 o najgorszej jakości, kupując Audiotraka Prodigy Cube, usłyszę różnice w dźwięku czy nie ?

załóżmy że słucham utworów mp3 o najgorszej jakości, kupując Audiotraka Prodigy Cube, usłyszę różnice w dźwięku czy nie ?

W takim przypadku nie ma sensu w DACa inwestować bo niczego to nie poprawi a subiektywnie może jeszcze pogorszyć dźwięk. Wyzszej jakości przetwornik w większym stopniu obnaży słabości kompresji mp3. Nieprzyjemne zniekształcenia spowodowane kompresją szczególnie przy niskim bitrate będą bardziej słyszalne niż z wyjścia ze zintegrowanej karty dzwiekowej.

Jeśli kolega powyżej porównuje HD2 z rDAC-iem... to musi to być naprawdę super zakup w cenie za jaką idzie go kupić. (Porównaj ceny HD2 i rDAC-a, spadniesz pod biurko ;) )

Oczywiście nie uważam że żadnych różnic nie słychać. Po przejściu z integry VIA na HD2 była przepaść. Czyli do pewnego poziomu różnice są zauważalne gołym uchem natomiast powyżej jakiegoś progu jest to już trudne do uchwycenia. Przynajmniej ja na swoich kolumnach nie byłem w stanie ich wychwycić. Za HD2 dałem jakies 300zł za używke jakiś czas temu, nie wiem jak stoją teraz.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 18.01.2012 - 22:18 napisał

Jeśli kolega powyżej porównuje HD2 z rDAC-iem... to musi to być naprawdę super zakup w cenie za jaką idzie go kupić. (Porównaj ceny HD2 i rDAC-a, spadniesz pod biurko ;) )

Oczywiście nie uważam że żadnych różnic nie słychać. Po przejściu z integry VIA na HD2 była przepaść. Czyli do pewnego poziomu różnice są zauważalne gołym uchem natomiast powyżej jakiegoś progu jest to już trudne do uchwycenia. Przynajmniej ja na swoich kolumnach nie byłem w stanie ich wychwycić. Za HD2 dałem jakies 300zł za używke jakiś czas temu, nie wiem jak stoją teraz.

No rozumiem, niemniej już samo porównywanie tych dwóch urządzeń o jakże diametralnych różnicach w cenie daje do myślenia.

Dziękuję za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie. Nie jestem do końca przekonany czy potrzebuje Audiotraka Prodigy Cube ( APC vs moje potrzeby i jakość plików muzycznych), stąd moje pytanie czy znacie może jakiegoś Audio Swicha (switchera), abym podłączył do niego słuchawki i głośniki jednocześnie i miał regulacje głośności ?

chciałem edytować post ale nie wiem jak. Coś takiego, tylko nie tej firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.