Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

.

Stary 2.5T (Volvo+Ford) w wersji 225 KM (Focus ST i tym podobne) mial soft-turbo: wstawalo bardzo wczesnie i przy 1300 obrotow juz calkiem sporo dmuchalo, tyle ze konczylo sie przy 5 tys obr/min /silnika a nie wirnika ;) /.

helau,

jakiś czas temu zapytywałem o mondeo i uzyskałem kilka przydatnych informacji, za co wszystkim dziekuje.

przemyślałem sprawę i teraz mogę się pochwalić wynikem ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26602-0-50673300-1377264206_thumb.jpg

post-26602-0-76414400-1377264214_thumb.jpeg

post-26602-0-20572100-1377264232_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

U nas w firmie sa same Mondea we flocie. Mozna tanio wyrwac jak kupuja nowe modele.

Tylko ze te flotowe to w wiekszosci golasy sa... Sam mysle o mondeo ale titanium x sport. Ma w sumie wszystko co potrzeba. Zetec czy sam titanium to raczej bieda w srodku i inne fotele itp.

Mondeo to kawał porządnego samochodu. I jeden z nielicznych kombi, który jest naprawdę... kombi.

Tutaj racja - bagaznik masakra:) mozna przeprowadzki robic:)

helau,

jakiś czas temu zapytywałem o mondeo i uzyskałem kilka przydatnych informacji, za co wszystkim dziekuje.

przemyślałem sprawę i teraz mogę się pochwalić wynikem ;D

Bardzo ladna sztuka i to ta po lifcie z ledami tak?

Widze 2 rurki :) jaki masz motor 2.5t czy 2.2 tdci?

pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tylko ze te flotowe to w wiekszosci golasy sa... Sam mysle o mondeo ale titanium x sport. Ma w sumie wszystko co potrzeba. Zetec czy sam titanium to raczej bieda w srodku i inne fotele itp.

Czasem sa i wieksze. Ostatnio sprzedal sie poprzedni model Mondeo 3.0 V6.

pozdrawiam

W nowych autach smiesza mnie te rurki. Silnik mikry, ale dwie lufy stoja jakby to "V" bylo. :)

?👈

W nowych autach smiesza mnie te rurki. Silnik mikry, ale dwie lufy stoja jakby to "V" bylo. :)

2.5T juz jedzie dobrze, a po wgraniu nowej mapy idzie jeszcze lepiej:) takze zasluguje na dwie rurki:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja dzisiaj podrażniłem nieco Mietka 220D w nowej budzie z rejestracją 2013r. - no całkiem ładnie szedł... powyżej 205 km/h odpuściłem. Mogę jechać 230 km/h ale już nie te lata - brak pasji do wyścigów. :)

Nie spodziewałem się że 220D ma takie kopyto.

Ciekawe jak w takim razie 250D ciągnie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2.5T juz jedzie dobrze, a po wgraniu nowej mapy idzie jeszcze lepiej:) takze zasluguje na dwie rurki:)

Ukryta Zawartość

Wiem ze jedzie, ale mimo to.

Ukryta Zawartość

?👈

Zasluguje duzo bardziej niz nowy 2.0EB z 240KM i malutka suszarka.

Mialem kiedys mala usterke w 2.5T - trojniczek ktory steruje zaworem cyrkulacyjnym za turbina zaczal sie zawieszac, w efekcie turbina caly czas dmuchala maksymalnie w "garnki". Efekt - moment (sprawdzony na rolkach): 420 Nm (zamiast normalnych 320), tyle ze po jakims czasie przy ostrym deptaniu komp przechodzil w stan awaryjny, bo cisnienie na dolocie bylo powyzej limitu. Od czasu naprawy zaczelo mi ciagle brakowac tego kopa.

2.5T ma jeszcze jedna zalete - brzmienie, kto slyszal ten wie... taki V8 dla ubogich ;)

Przesiadlem sie na 2.0 EB 240 KM i najchetniej wsadzilbym stary silnik do tej nowszej budy - ten nowy to MZ porazka.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Awaryjny miałeś przez złe wysterowanie turbo a nie przekroczenie zakresu czujnika, i gdyby silniki miały tylko takie awarie :). T5 to fajny silnik.

Nowe "tańsze" auta są często ładne stylistycznie, środek da się przeboleć ale jakość materiałów... dla mnie golfy, przy takiej sylwetce chciałbym czegoś więcej. Gadżety też taki w sumie... zbędne, przydałby się jakieś użyteczne rzeczy typu night vision, radar, kalibracja soczewek to raczej nie w tej lidze.

Oczywiscie - opis bledu " manifold pressure too high", ale jaka frajda z jazdy. Przy tym tak jak wspomnialem - ten silnik ciagnal od dolu - jezdzilo sie jak dieslem - tyle ze turbo-dziura niewyczuwalna i krecil o 1.5 tys obrotow wyzej. Te silniki w wersji 225 KM mialy tylko jedna wade - gladzie cylindrow potrafily "puszczac" (bodajze 2 i 3). W RS'ach ten problem nie wystepowal bo je wzmocniono (ceramika).

Tak czy inaczej fajna zabawka, szkoda ze juz prawie na emeryturze (jeszcze tylko chyba w Volvo go montuja).

Mercedes - wykrywa niebezpieczeństwa zanim się pojawią! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tutaj racja - bagaznik masakra:) mozna przeprowadzki robic:)

pozdrawiam

2.2 TDCI z 200km. wole diesla niż benzynę.

zona jechała do domu (a demonem prędkości to ona nie jest, raczej analogowym ogranicznikiem predkosci) i w pewnym momencie zapytuje ja: "Kochanie jak szybko jedziesz?", ona na to "och, juz 180, ale to wcale nie slychac i nie czuc tej predkosci jak ty jedziesz naszym starym...."

no to sie tylko uśmiechnąłem pod nosem i czekam na najbliższą dłuższą trasę ;D

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Zgodnie z ustawą nakazującą informowanie UOKiK o produktach niebezpiecznychj jak też podjęcie odpowienich działań naprawczych, tylko w czasie trwania tego roku na rynku polskim ogłoszono już 34 akcje serwisowe. Łącznie dotyczyły one 75 693 samochodów. Najwięcej aut do serwisu wezwała Toyota i Lexus - łącznie 34 211 aut. Drugie miejsce pod względem ilości "zagrożonych" samochodów przypada Nissanowi - 15 997 sztuk. Trzecie miejsce Renault - 10 632 aut.

Spośród 10 marek samochodowych z największą sprzedażą na naszym rynku kampanii naprawczej nie zorganizował w tym roku (jak na razie) już tylko... Fiat.

Złośliwi (ale tylko złośliwi) twierdzą, że kierowcy tej marki sami szybciej zjawiają się na serwisie niż producent zdąży przeprowadzić do końca stosowne procedury w tej sprawie :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Fiat.

Złośliwi (ale tylko złośliwi) twierdzą, że kierowcy tej marki sami szybciej zjawiają się na serwisie niż producent zdąży przeprowadzić do końca stosowne procedury w tej sprawie :)

coś w tym jest, znajoma pracuje w dużym salonie to czasem jak się nasłucham to era kamienia łupanego.

Najwięcej aut do serwisu wezwała Toyota i Lexus - łącznie 34 211 aut.

chyba nie po raz pierwszy, zawsze w rankingach na szczycie bezawaryjności i akcji serwisowych.... Pamiętam kiedyś oglądałem duży test w USA, kilka aut tej samej klasy, dawali szarakom pojeździć. Byli młodzi i w podeszłym wieku...wynik... zaledwie 10% kupiło by toyotę...
zaledwie 10% kupiło by toyotę

o ile wiem to Toyota sprzedaje najwiecej aut na swiecie a nie jakies VW czy Bmw.

Zreszta jak ogladacie migawki w TV z Syrii i innych panstw to wszyscy poruszaja sie tam niezawodynmi Toyotami. (na kazdej terenowce logo jest napisane wielkimi literami)

Gdyby mieli jezdzic VW po piaskach w Syrii to zapewne by daleko nie zajechali :))

a to ze robia akcje i wolaja auta do kontroli swiadczy ze koncern jest uczciwy i do perfekcji dba o jakosc aut.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

tia, tylko że starymi ... miałem w rodzinie 3 tojki, 2 stare i te były ok, sam katowałem (dosłownie), jedną nowa... i wiem że nie będzie drugiej. Ogólnie ja mam o marce dobre zdanie ale to nie jest tak że japońcy nie lecą w kulki, lecą i to ostro. Silników chyba nigdy nie robili swoich.

tylko że to BMW poprzedni rok uznało za rekordowy w historii firmy. Audi też ma się doskonale.

tylko że to BMW poprzedni rok uznało za rekordowy w historii firmy. Audi też ma się doskonale.

Lidl z Niemiec tez robi rekordowe obroty co nie oznacza ze jest tam dobre jedzenie :))

Nie chce twierdzic ze bmw lub audi to zle samochody ,

Inni tez robia bardzo dobre auta , tylko ze Polska akurat graniczy z Niemcami gdzie co trzecie auto to audi :)

Gdyby Polska graniczyla z Korea lub USA to byscie pewno tak sie nie zachwycali audi czy bmw :)

Gdzie - wszędzie.... ale przed 1990 rokiem. Rzeczywiście trzeci świat napchany jest Toyotami (chyba co czwarty samochód w Nigerii), ale tak jak ktoś wspomniał - te starsze są niezawodne.

Szukałem ostatnio LJ95 - i zaskoczyły mnie ceny w porównaniu do nowszych Cruiserów. Coś w tym jest.

Spośród 10 marek samochodowych z największą sprzedażą na naszym rynku kampanii naprawczej nie zorganizował w tym roku (jak na razie) już tylko... Fiat.

We Fiacie alternator jest częścią eksploatacyjną. Użytkownicy są tego świadomi. Myślisz że są potrzebne jakieś akcje naprawcze?

Tłumik, amortyzatory, tulejki metalowo-gumowe także - żebyś wiedział jak szybko leciało mi to w Bravo. Przednie amortyzatory wytrzymały coś 15tyś, tylne niewiele dłużej, tłumik jakieś 20tyś i odpadł. I nic nie zrobisz, bo usłyszysz magiczne: wiadomo, eksploatacja :)

W Astrze 100tyś od nowości i wszystko śmiga nadal oryginał, nawet klocki ścierały sie ponad dwa razy dłużej :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

We Fiacie alternator jest częścią eksploatacyjną.

w toyocie też, padł po roku :P

Nie chce twierdzic ze bmw lub audi to zle samochody ,

Inni tez robia bardzo dobre auta , tylko ze Polska akurat graniczy z Niemcami gdzie co trzecie auto to audi :)

a no i masz racje, ale warto też napisać że pewnych rzeczy na próżno szukać w innych markach. Dla niektórych nowością nadal jest radio z mp3 czy klimatyzacja....

Tłumik, amortyzatory, tulejki metalowo-gumowe także - żebyś wiedział jak szybko leciało mi to w Bravo. Przednie amortyzatory wytrzymały coś 15tyś, tylne niewiele dłużej, tłumik jakieś 20tyś i odpadł. I nic nie zrobisz, bo usłyszysz magiczne: wiadomo, eksploatacja :)

W Astrze 100tyś od nowości i wszystko śmiga nadal oryginał, nawet klocki ścierały sie ponad dwa razy dłużej :)

znajomi mówili że nowe fiaty nie są złe, co innego mówią Ci co je sprzedają gdy się napiją :) dla mnie fait niema nic wartego zainteresowania.. nie za tą cenę.

Co do Fiata Bravo to sam miałem traumatyczne doświadczenia podobnie jak koledzy. Alternator pewnego dnia pękł i zrobiło się zwarcie. Ale to jeszcze nic. Pewnego razu Wytarł się korbowód co jest we współczesnych samochodach niezwykle rzadkim przypadkiem. Podobno zawinił wadliwie skonstruowany układ smarowania. Cała seria silników tak miała. Szacun dla Fiata. Tulei i innych pierdół nawet nie liczyłem.

A ja z Fiatem nigdy nie miałem większych problemów. Wyjąwszy oczywiście 126p... ale to prehistoria. Potem 2x Seicento - absolutne zero problemów

Szczególny sentyment mam do Punto. Niezmiernie wytrzymałe,bardzo udane auta, a jak już coś padnie to części tanie jak barszcz.

Także nie taki Fiat straszny jak go malują. :)

Z moich obserwacji najgorsze padła to Francuzy.

Ale tylko z obserwacji, nie z autopsji, bo Francuza nigdy nie miałem.

Zawsze powtarzam że jak człowiek biedny to na byle co go nie stać... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.