Skocz do zawartości
IGNORED

Krążek dociskowy

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie coś takiego.Wydaje mi się,że gramofon gra teraz lepiej, ale to może tylko sprawa sugestii...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

paul_67 >>> Ty cos chcesz przekazac czy cytujesz, na przyszlosc wklejaj cytat bo nie wiadomo o co chodzi ,nie wszyscy czytaja z zapartym tchem wypociny o ,,naddocisku,, stworzonym przez naszego nadwornego krzykacza - robix'a :)

robix

• 2 tygodnie później...

Właśnie,na ile pomaga w odtwarzaniu dżwięku krążek dociskowy na winyl?

Docisk centralny ma kilka wielkich zalet:

- może poprawiać równowagę tonalną odtwarzanej płyty a przynajmniej ją zmienić zgodnie z odczuciami i gustem właściciela

- zdecydowanie poprawia nasze ego oraz samopoczucie ogólne i zaspokaja snobistyczne instynkty

- daje nieodparte wrażenia wizualno estetyczne, czasem zapierające dech

Jednak jest jeden negatyw, może mało istotny dla większości:

- docisk centralny wprowadza spore przesunięcie fazowe w sygnale stereofonicznym, fazowo go lekko, ale słyszalnie zniekształcając ,dotyczy to tylko płyt stereofonicznych, dla płyt mono ten problem w ogóle nie istnieje.

O problemie przesunięcia fazowego wprowadzanego przez docisk centralny i maty podkładowe można znaleźć niejasne i rzadkie napomknienia półgębkiem w tekstach anglojęzycznych, napomknienia zwalczane zażarcie i skutecznie przez profesjonalny marketing, któremu psują rynek.

Przesunięcia fazowe generowane przez docisk są słyszalne jako lekkie rozmycie konturów i lokalizacji źródeł dźwięku, na źle lub średnio wyregulowanym systemie mogą być prawie lub zupełnie niesłyszalne, nawet na lepiej zestrojonym systemie mogą być maskowane przez poprawę barwy, ogólnej równowagi tonalnej dźwięku. Są jednak ewidentne.

I mierzalne.

W załączeniu link do mojego krótkiego filmiku pokazującego orientacyjną wielkość przesunięcia fazowego wprowadzanego dociskiem centralnym.

Płyta pomiarowa CBS Laboratories, mata pod płytą - czysty winyl (Harmonicer Clear Audio). Fazę odczytywałem analizatorem FFT (zakładka Phase). Oba kanały pomiarowe , lewy i prawy skalibrowane przed pomiarem w całym torze.

Jak widać na filmiku, położenie docisku na płycie powoduje przesunięcie fazy o ok. 7-9 stopni do góry względem wartości 90 stopni na osi poziomej, co daje orientacyjną wielkość przesunięcia fazy o ok. 10 procent względem płyty niedociśniętej. To bardzo dużo i to już mocno słychać. Zabrakło mi niestety czasu na pomiar efektu położenia na płycie samego outer ringu, a potem jednego i drugiego razem.

Gramofon o prześwietnym napędzie, słynącym z momentu obrotowego jak w wiertarce udarowej i łożysku na którym ponoc można siadac tak nie rozumie audiofilskiej potrzeby docisku?

Coraz bardziej wzrasta mój podziw dla konstruktorów.

Docisk - tak, ale taki, który mało waży. Tak czyni np. Clearaudio zaopatrując niektóre modele swoich gramofonów w lekki plastikowy docisk "Clever Clamp":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Podstawowa sprawa przy talerzu z "puckiem"- idealne wypoziomowanie (a zasadzie -wypionowanie) osi talerza.

W przeciwym wypadku , przyspieszone wyrobienie tuleji łożyskowania i szpindla.Tak aby siła nacisku, była przenoszona tylko pionowo.Ale to oczywistość.

• 4 tygodnie później...
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Jeśli docisk jest ciężki a pod płytą mata gumowa i sama płyta to cienka 120 stka to zniekształcenia się nasilają.Przy źle wypoziomowanym gramofonie może to dać efekt lepszego/gorszego/innego brzmienia. Zniekształcenia zmniejszają się wraz z grubością-sztywnością płyty odtwarzanej. Natomiast gdy pod płytą (nieistotne czy to 120 czy 180 gr) leży sobie np. acryl to wpływ docisku jest żaden lecz jego użycie jest uzasadnione bo lepiej "przytwierdza" on wtedy płytę do podłoża. To takie moje spostrzeżenia.

Sprzedaja takie fiki miki w sklepach dla gadżeciaży gramofonowych i nawet na aledrogo taki krkażek widziałem co to napisali ze docisk a wygladał jak krazek do singli. tylko że ładny jakby z aluminium. Mozna sobie to nabic na pal i cieszyc oko jak sie kręci. I julek bedzie zadowolony i robix - i pan i pani też ...

• 2 tygodnie później...

Witam.

Pierwszy raz tu jestem więc jak coś nie tak to nie krzyczeć.

Dziękuję za masę informacji nt. docisków. Cały czas chodził mi po głowie "krążek hokejowy"

Jednak spodobał mi się pomysł z dociskiem.

Nagwintowałem szpindel, ze starej połamanej płyty (takiej twardej, przedwojennej - szelak)

zrobiłem krążek - label jest mniejszy wiec nie przykrywa w całości tego winylowego.

Nakrętka - mosiądz, pokryty z zew. gumą. Robi to jakieś 0,5-0,75 obrotu (może więcej

ale zaczyna deformować winyla) I wystarczy.

Wszytko pasi; winyl jest ufiksowany, unieruchomiony i dociśnięty. W granicach rozsądku,

ofkors.

Wiem, że to chałupnicza robota ale mi się podoba. W prostocie tkwi siła.

Możliwe, że jakąś fotkę wrzucę.

Pozdrawiam

Mój krążek dociskowy jest wykonany z ciężkiego szklanego odlewu + metal. Waga około 300 G.

Materiał ? - dostępność powszechna. Cena ? .... 7 zł :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Clearaudio Clever Clamp pojawił się już nawet na Allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Clearaudio Clever Clamp pojawił się już nawet na Allegro:

Ukryta Zawartość

Plastikowa popielniczka z kwadratową dziurką za 99zł?A można gdzieś poczytać o wybitnych właściwościach sonicznych tego urządzenia?

Ukryta Zawartość

Kolego, to fakt, że ta "popielniczka"kosztuje około 100zł, ale zapewniam, że dociska winyle do talerza w sposób więcej niż należyty, a jednocześnie nie obciąża talerza, łożyska, etc. Można się śmiać, ale warto zastosować to zamiast jakichś ciężkich i masywnych docisków, w których często więcej prawdziwej magii niż rozsądku.

Nie zawiera. To nie moja aukcja i nie mam żadnej w tym korzyści finansowej, Kolego!!! Piszę o tym krążku, bo go mam i uważam, że jako taki jest 100. razy lepszy dla każdego gramofonu niż ciężki i masywny docisk, który może zrobić niezłe "kuku" takiemu, który jest nieprzystosowany do większego nacisku.

Widze ,ze ,,nagonka,, na kolege Violeta przez nasza szanowna ,,loze szydercow,,trwa ,bo przecie nie mozna miec juz bloga,ladnie mieszkac nad morzem i wycinac (za pomoca reki Boskiej ,,moderancji,,) durnych postow nie majacych nic wspolnego z merytoryka...dobre :)

robix

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Widze ,ze ,,nagonka,, na kolege Violeta przez nasza szanowna ,,loze szydercow,,trwa ,bo przecie nie mozna miec juz bloga,ladnie mieszkac nad morzem i wycinac (za pomoca reki Boskiej ,,moderancji,,) durnych postow nie majacych nic wspolnego z merytoryka...dobre :)

robix

To nie jest żadna nagonka.

Mam własne zdanie na temat rzetelności opisów sprzętów przez Violeta. Ale jest to moje zdanie i nie zamierzam nad nim dyskutować bo ani to nie miejsce ani pora.

Ależ proszę bardzo. Na krytykę zawsze jest pora! Nie jestem nieomylny. Owszem, piszę na własnym blogu to i tamto, ale z zaznaczeniem, że subiektywnie.

Widzę, że Kolega neguje zasadność stosowania docisku Clearaudio Clever Clamp w gramofonach, w których talerze i ich łożyska nie są przystosowane do większej masy, ale wiele osób bezrefleksyjnie i stanowczo proponuje im jakiś ciężki kloc, który to rzekomo ma poprawić wiele parametrów odsłuchowych. Bzdura!

Ja zawsze slucham wlasnymi uszami a recenzje czytam jak kiedys bajki (dla zabawy) a blog Violeta jest w moim przekonaniu na tyle atrakcyjny zeby go czytac do tzw ,,poduszki,,jak kiedys kolorowa prase z tym ,ze calkiem za darmo.

Jedno co mi przeszkadza to zmiana tla na czarne z bialymi literami ,bo mi sie to zlewa i dostaje ,,oczoplasu,, ehh lepsze jest wrogiem dobrego jak mawia przyslowie.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.