Skocz do zawartości
IGNORED

Krążek dociskowy

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, co za dodatkowe "szlaczki" pojawiły się w moim poprzednim wpisie? Chyba nowy silnik forum nie działa jeszcze tak jak powinien.

Co do docisku, to pozostanę przy swoim. Wiele gramofonów nie jest przystosowanych do radykalnego zwiększania nacisku na talerz. Być może w dużej części, można postawić i bez problemu 500 gramowy docisk płyty, który nie wiem co ma z nią robić, ale OK - dociska ją do talerza. Natomiast, negacja propozycji firmy Clearaudio, dla mnie racjonalna i oczywista, zaskakuje i niepokoi, nawet.

PS. Robix, na razie tło zostanie takie jakie jest, co nie oznacza, że zmiany jakieś w najbliższym czasie nie nastąpią :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Negujemy cene, to że dosiska płyte jest oczywiste,zacisk klinuje się na "szpindlu". Tak samo neguje ceny innych docisków które potrafią kosztować nawet 4000 ojro za kawałek aluminium i drewienka. Dla mnie w ogóle stosowanie docisków nie ma wpływu na brzmienie, najwyżej jak płyta jest mocno wygięta. Lepiej zainwestować w lepszą mate. Myśle że taki clever clamp dałoby się zrobić z Lego, szpindel ma na oko wymiary jednego legowego kwadracika. A do tego będzie można sobie postawić audiofilskie ludziki, które oczywiście stabilizują obroty:)

pozdrawiam

Negujemy cene, to że dosiska płyte jest oczywiste,zacisk klinuje się na "szpindlu". Tak samo neguje ceny innych docisków które potrafią kosztować nawet 4000 ojro za kawałek aluminium i drewienka. Dla mnie w ogóle stosowanie docisków nie ma wpływu na brzmienie, najwyżej jak płyta jest mocno wygięta. Lepiej zainwestować w lepszą mate. Myśle że taki clever clamp dałoby się zrobić z Lego, szpindel ma na oko wymiary jednego legowego kwadracika. A do tego będzie można sobie postawić audiofilskie ludziki, które oczywiście stabilizują obroty:)

pozdrawiam

Tomaszu, miałeś wogóle jakieś dociski konkretne, może jakieś ich foto, opis?

Pozdrawiam serdecznie,

Yul

Miałem jakiś aluminowy badziew, oprócz tego "słyszałem" PJ record puck na innym sprzęcie. Docisk może minimalnie poprawia wysokie tony, ale jak dla mnie zakrawa to o voodoo, może to kwestia jaki jest cały tor analogowy, teraz mam patefon z zawieszeniem, więc odpada. No chyba że wynalazek clearaudio:)

W sumie na początku tego wątku omówiliśmy co jest najskuteczniejsze, myśle, że nie ma sensu ponawiać postów.

pzdr

Jak poradzić sobie z płytą-misą za pomocą record clamp'a (docisku zakręcanego - zdjęcie 1 od lewej)?

Czasem się zdarzy płyta-misa, czyli longplay który nie jest płaszczyzną lecz sferą o bardzo małej krzywiźnie, jakby silnie rozpłaszczonym stożkiem. Z jednej stony mamy wypukłość (zdjęcie 2 od lewej), z drugiej wklęsłość (zdjęcie 3 od lewej), co można ocenić przypatrując się szparze pomiędzy płytą a powierzchnią talerza. Z rozprostowaniem strony wypukłej poradzimy sobie za pomocą każdego cięższego record puck'a (docisku masowego - zdjęcie 4 od lewej) lub record clamp'a. Natomiast jeżeli użyjemy ich do rozprostowywania strony wklęsłej, to nic się nie poprawi, brzegi płyty będą się nadal wznosić do góry, kto wie czy nie jeszcze bardziej (zdjęcie 5 od lewej). Wygdaje się, że pomógłby w tej sytuacji tylko dobry outer ring, który byłby w stanie docisnąć wznoszące się brzegi płyty do talerza, ale dobry outer ring kosztuje jednak conajmniej kilkaset złotych. Wtedy zakładamy na talerz podkładkę z miękkiej, sprężystej gumy neoprenowej (zdjęcie 6 od lewej), układamy na tym płytę i dokręcamy ją record clampem z odpowiednią siłą, aż do jej zupełnego rozpostowania (zdjęcie ostatnie).

Record clamp czyni cuda, hehe, nadaje się zarówno do sztywnych, jak i do miękkich zawieszeń, albowiem mało wąży (mój około 100 gramów). Problem w nagwintowaniu szpindla, pewnie nie zawsze to będzie możliwe. Wtedy sprawdzi się record clamp zaciskany na szpindlu (J.M. Mitchell), który jest też lekki i nie potrzebuje gwintu, jeno odpowiednio długiego szpindla. A czy Clever clamp pozwala na taki trick z podkładką? Zaciska się na szpindlu na tyle mocno żeby docisnąć i rozpłaszczyć podkladkę oraz rozprostować krzywą płytę na talerzu? Może >Violet< odpowie.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15186-0-74300900-1331049835_thumb.jpg

post-15186-0-74233300-1331049862_thumb.jpg

post-15186-0-90673700-1331049921_thumb.jpg

post-15186-0-75618900-1331049947_thumb.jpg

post-15186-0-71932700-1331049977_thumb.jpg

post-15186-0-38768800-1331050007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten PJ (nie znam modelu) ma seryjnie nagwintowany szpindel i record clamp w zestawie?

To RPM 5, ma gwintowanie szpindla i record clamp. Nie mają tego tylko najprostsze modele, w innych jest z kolei record puck (ciężki, prawie 1 kilo).

Pozdro,

Yul

Yul,

Clever Clamp Clearaudio wciska się na oś - krążek ma taką budowę, że zaciśnięty na "szpindlu" trzyma się go jak diabeł. Spokojnie można nim rozprostować nawet najbardziej pogiętą płytę (no, może nie każdą). Jego zaletą jest to, że waży dosłownie kilka gram, a dociska płytę jak 1000 gram lub nawet więcej! Wiem, że są konstrukcje łożysk gramofonów, dla których dodatkowa masa docisku nie wpływa na ich zużycie, ale jak widzę, że wiele osób beztrosko kładzie na płytę jakiś wielgachny kawał metalu, to zastanawiam się czy one wiedzą, że w ten sposób mogą istotnie skrócić życie gramofonu?

Clever Clamp to nie jest oryginalna konstrukcja Clearaudio, a patent USA i tam zresztą produkowany. Clearaudio wyposaża fabrycznie kilka modeli swoich gramofonów w ten docisk. Można też go kupić w ich sklepie internetowym.

Ukryta Zawartość

Poniżej kilka moich zdjęć.

post-17176-0-38109300-1331064170_thumb.jpg

post-17176-0-96949200-1331064215_thumb.jpg

post-17176-0-84417300-1331064226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>>>Violet,

Jeśli Clever Clamp jest od spodu płaski, to triku z podkładką pod płytę się niestety nie da za jego pomocą zrobić. Clamp do tego musi mieć wklęsły spód, dopiero wówczas powstaną siły prostujące krzywego longplaya, ułożonego na podkładce. Ale to może być użyteczna rzecz i gdybym nie miał nic do dociskania płyt, to pewnie bym go sobie kupił. Cena mogłaby być rzeczywiście trochę niższa jak na polską kieszeń, bo pewnie dla amerykańskiego vinylowca te 30$ nie stanowi żadnej bariery. Twórcą tego Clever Clampa jest bodajże amerykańska firma Souther, natomiast Clearaudio tylko to redystrybuuje w swoich gramofonach.

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

A czy nie ma ryzyka, że w tym clever clamp'ie po jakimś czasie wyrobi się otwór na szpindel i "docisk" nie będzie już taki jaki powinien być i przestanie być skuteczny. Gwintowany clamp wydaje się być perspektywą na dłuższy czas użytkowania.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

A czy nie ma ryzyka, że w tym clever clamp'ie po jakimś czasie wyrobi się otwór na szpindel i "docisk" nie będzie już taki jaki powinien być i przestanie być skuteczny. Gwintowany clamp wydaje się być perspektywą na dłuższy czas użytkowania.

Najtrwalszym i prostym clamp-em będzie zawsze "nakładany" zwykły aluminiowy docisk - bezpieczna najlepsza waga to moim zdaniem 350-400 gram i tyle - jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. Gwint też może się "wyrobić", nie mówiąc o cudzie "popielniczki" - w tym przypadku nawet kosmiczny materiał polimerowy zmieni swoją średnicę otworu po intensywnym użytkowaniu. Pomijając tandetny wygląd nie mógłbym poświęcać tyle czasu i trudu aby zakładać go i zdejmować po każdej zmianie płyty :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.