Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo + Monitor Audio - jakoś mnie nie przekonuje

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wprawdzie jest to dział kina domowego ale będę pisał raczej o zwykłym stereo. Otóż rok temu postanowiłem zmienić sobie sprzęt grający na coś lepszego niż miałem wcześniej ( co nie było zbyt trudne :) ). Postanowiłem kupić coś niedrogiego ale z "porządnych" marek. Nie miałem czasu na jeżdzenie po salonach odsłuchowych więc zaufałem opiniom i recenzjom przeczytanym w sieci. Ostatecznie wybór padł na amplituner 5.1 Onkyo TX-SR308 i kolumny Monitor Audio BX-5. O ile początkowo byłem zadowolony bo gra to i tak lepiej niż poprzedni sprzęt, o tyle z biegiem czasu nabieram przekonania, że nie brzmi to tak jakbym chciał ( audiofilem raczej nie jestem ale słuch mam dobry ). Jeśli chodzi o basy to nie mam większych zastrzeżeń. Z 14 cm głośników wielkiego kopa nie będzie ale generalnie bas jest słyszalny i selektywny. Ale rozczarowuje mnie słaba góra. We wzmacniaczu rozkręcona jest na maksa, a i tak brakuje tzw. szelestu. Lubie mieć w ustawieniach tyle zapasu, że jak jest czegoś za dużo to mogę sam zdjąć. A tu maks. i chciałoby się więcej. Jestem skłonny zmodyfikować swój zestaw tylko nie wiem czy brakiem góry sprawcą jest wzmacnaz czy może kolumny? Może ktoś bawił się / walczył / testował któryś z tych elemetów i mógły podzielić sę swoimi spostrzeżenami?

Człowieku czego sie spodziewałeś o ile kolumny są całkiem przyzwoite to amplituner to juz najgorszy model jaki mogłes kupić,jest to poziom Pioneera 420,i Yamahy371 czyli najsłabsze amplitunery na rynku.

Człowieku, spodziewałem się, że zagra to lepiej niż amp. Panasonica i kolumny podłogowe Eltax z zestawu kina domowego za 800,- :) I rzeczywiście gra lepiej. Jak już pisałem nie jestem audiomaniakiem ( w sensie znajomości sprzętu ). Wydawało mi się, że sprzęt "przyzwoitej" marki zagada "przyzwoicie". W końcu nawalenie syczącej góry nie jest chyba jakimś osiągnięciem techologicznym. Często badziewny sprzęt jedzie górą, że aż nie da się słuchać. Mój sprzęt "przyzwoitych" firm zaskakuje mnie brakiem tej góry. I jak już napisałem na początku- planuje zmiany. Tylko nie wiem czy gonić amplituner czy kolumny. Ty sugerujesz amplituner- dzięki za sugestie. Tylko szczerze mówiąc chętnie pozostałbym już przy ampli Onkyo ( Bluray, wspólny pilot ). Patrzyłem na inne ampli Onkyo i mam wrażenie, że w tej marce całą para poszła w rozwój dźwięku przestrzennego. Ja nie potrzebuje ani 7.1 ani 9.1... 5.1 spokojnie mi wystarczy,... byle jeszcze stereo było zadowalające :) W tej chwiwli w ofercie Onkyo jest taki ampli 5.1. Kosztuje 2 x więcej niż rok temu dałem za swój. Myślicie, że jest szansa, że zagra to lepiej? Może ktoś ma?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na temat kolumn MA już kiedyś pisałem,że to słabizna za co zostałem zrypany przez innych użytkowników,którzy próbowali mi udowodnić,że jestem jedynym na świecie, który tak uważa:):):) 308,to chyba najniższy ampli od Onkyo,zatem tu też cudów,jeżeli chodzi o brzmienie nie będzie.Ot i widzisz jak to jest polegać na gustach innych.

no glosniki masz na prawde sensowne tutaj problemu byc nie powinno. A wybierajac Onkyo i tak postawiles na lekko uwydatniona gore. Jest to jednak zdecydowanie za slaby ampli do tych glosnikow. Moim zdaniem powinienes popatrzec na co w stylu 608 ewentualnie 667. I tak uwazam ze powinienes isc do byle jakiego media saturnu ze swoimi glosnikami i odsluchac je na tym sprzecie. zakup w ciemno jak widzisz nie przynosi korzysci

509 kolejny bubel,nie szkodzi że amplitunery robią głównie 7,1 i tak korzystamy z 5,1.Radzę ci na prawdę bardzo dobrze i szczerze sprzedaj ten komplet bo za rok nie wezmiesz za komplet nawet 600 pln i będziesz się z nim męczył.Teraz za całość może ktoś ci da 1000 pln.

Witaj,

problem leży po stronie amplitunera, który w dużym stopniu odstaje klasą od Twoich kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeden się cieszy, że góry jest mniej i nie męczy inny nie. Jeśli ją lubisz to wybór kolumn mógł okazać się błędny, chociaż jeśli przy jej podbiciu na sprzęcie jest jej ciągle mało to jestem naprawdę zdziwiony.

Pisałem w różnych wątkach że mnożenie ilości kanałów ponad 5.1 w warunkach domowych nie znajduje uzasadnienia. Oznacza bowiem wyłącznie dodatkowe koszty. Przyrost efektu przestrzennego żaden, w zastosowaniach czysto muzycznych wręcz przeszkadza. Znam sprawę z własnego doświadczenia. 5.1 to optimum. Natomiast fakt obecności w amplitunerze 7.1 jest o tyle przydatny, że końcówki mocy przeznaczone dla kanałów BL/BR można przeznaczyć na Bi-Amp kanałów L/R.

.Teraz za całość może ktoś ci da 1000 pln.

Masz na mysli 1000,- za roczny ampli + MA BX5 ? Chyba przesadziłeś z tą promocją :) Ale jesli taka jest wartość tego zestawu to wstawie sobie ten sprzęt do garażu,.. czasami tam coś majstruje i muzyczka umili robote :). Widzę, że opinie podzielone,.. jedni za brak góry winią kolumny inni kiepski amp. Chyba porobię jakieś eksperymenty. Na początek podłącze pod te kolumny amp. AKAI stereo z lat 90-tych. Zobaczymy jakie będą efekty.

Witaj,

problem leży po stronie amplitunera, który w dużym stopniu odstaje klasą od Twoich kolumn.

Kolego Q21, Twój avatar jest mi znany z portalu aukcyjnego więc domyślam się, że masz praktyczno-zawodowe rozeznanie w temacie :) Czy któryś z ampli Onkyo zagrałby mi zauważalnie lepiej na tych kolumienkach? I czy musi to być zaraz 9.2? A tak przy okazji- jakie inne kolumienki o wys. maks.90 cm. zagrałyby mi zauważalnie lepiej od tych BX5?

ma bx5 to swietne kolumny, bardzo -amplituner tragedia tym bardziej ze najnizszy z nowej serii pokryzysowy model czyli gorszy od najnizszych ze starszych serii onkyo- ma bx5 warto polaczyc to wzmaka za 2-3tys lub amplitunera za 5tys ale nie do tego co kupiles i jeszcze jakies placze ehh..

No,.. to jest jakiś trop. Tylko czemu dobry ampli musi mieć od razu 10x170W ?! Nie można zrobić 5.1 x 100W ale bardzo dobrej jakości?

Swoją drogą z jednej strony rozumiem, że musi być różnica między ampem za 1200,-, a takim za 5000,-. Ale dziwie się, że w sumie renomowana f-ma pozwala sobie na wypuszczanie czegośc co jest po prostu słabe. Jak już muszą takie robić to powinni je wypuszczać pod inną marką,.. patrz Renault/Dacia :) Nie było by wtedy nieporozumień. Onkyo- sprzęt bardzo dobry i wyżej, Yanko- sprzęt dobry i niżej ;)

BX-y nie sieją wysokimi na prawo i lewo, przynajmniej moje bo mam BX6, ale też nie ma żadnego niedostatku, może kolega wcześniej leciał na altusach bądź coś w tym rodzaju i ma takie przyzwyczajenie do kłujących wysokich? Na pewno nie jest to wina kolumn. Szkoda że ten ampli nie ma PRE-OUT bo wtedy można by zainwestować w jakiś używany wzmak stereo do 100O zł i byłoby dobrze i w stereo i w kinie.

może kolega wcześniej leciał na altusach bądź coś w tym rodzaju i ma takie przyzwyczajenie do kłujących wysokich?

Nic z tych rzeczy. Nie jestem zwolennikiem skiwerczących i szeleszczących wysokich. Po prostu mi ich brak. Ponieważ troszkę dłubię ( robię ) muzyki na kompie mam w nim profesjonalną karte dźwiękową E-MU 1212m i dwa aktywne monitory odsłuchowe TANNOY'a. Pięknie to gada,.. bas dynamiczny, wysokie słyszalne i czyste. A charakterystyka ustawiona liniowo,.. żadnego podbicia basów czy wysokich. Tak wiec mam porówanie ale nie do kłujących Altusów tylko do studyjnych Tannoy'ów.

Masz na mysli 1000,- za roczny ampli + MA BX5 ? Chyba przesadziłeś z tą promocją :) Ale jesli taka jest wartość tego zestawu to wstawie sobie ten sprzęt do garażu,.. czasami tam coś majstruje i muzyczka umili robote :). Widzę, że opinie podzielone,.. jedni za brak góry winią kolumny inni kiepski amp. Chyba porobię jakieś eksperymenty. Na początek podłącze pod te kolumny amp. AKAI stereo z lat 90-tych. Zobaczymy jakie będą efekty.

Kolego Q21, Twój avatar jest mi znany z portalu aukcyjnego więc domyślam się, że masz praktyczno-zawodowe rozeznanie w temacie :) Czy któryś z ampli Onkyo zagrałby mi zauważalnie lepiej na tych kolumienkach? I czy musi to być zaraz 9.2? A tak przy okazji- jakie inne kolumienki o wys. maks.90 cm. zagrałyby mi zauważalnie lepiej od tych BX5?

Nie amplituner i cos wspominałes o blu-ray do kompletu.Kolumny są spoko.

Nie amplituner i cos wspominałes o blu-ray do kompletu.Kolumny są spoko.

Za ampa + bd dałem ponad 2.000,-,.. a teraz 1000,-? Słabo. Razem z kolumnami dałem ponad 4.000,- A znajomy niedawno na wyprzedaży w makro kupił zestaw kina SONY t.j. amplituner + bluray + 5 kolumn ( dwie podłogowe )za 2.500,- i jest zadowolony,.. a ja się muszę użerać, szukać i kombinować :)

Kupiłeś straszy bubel dlatego tak masz.Wspominałem już że amplitunery z niskich serii.Onkyo,Yamaha,Denon to sprzęt nic nie warty.Szkoda że ludzie najpierw kupują a potem są załamani.

Widzę, że kolega dariusz964 jest najbardziej bezlitosny w swoich ocenach :) Ale uwierz mi, że mój amp to nie najgorszy bubel. On i tak gra lepiej od poprzedniego amplitunera 5,1 Panasonica. A przed Panasonickiem przez 1 dzień był zestaw DVD + ampiltuner 5.1 AIWA zakupione w EURO AGD. Ale po podłaczeniu w domu i kilku godzinach męczarni grało to tak beznadziejnie, że wsadziłem w kartony i zawiozłem do EURO z żądaniem wymiany na coś innego,.. no i wziąłem Panasonica,.. grał lepiej. CZemu kiedyś przeciętny wzmacniacz stereo Unitry grał lepiej niż większość obecnego, wypasionego w bajery sprzętu? ... nie mogę tego zrozumieć. Technologia w góre, a jakość w dół.

MA ma raczej łagodną ciepłą górę - przy słabym sprzęcie staje się to wadą. Spróbuj Roth Oli 40 lub coś z Paradigma.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nie jestem bezlitosny,lecz kinem interesuje się od 98 roku.Wtedy mało który amplituner miał w sobie chociaż AC3 .Tylko dolby pro-logic.Pamiętam pierwsze Onkyo nawet taki niski model jak 575 z DD na pokładzie grał wspaniale.Nie było MM,czy Saturnów pare sklepów we Wrocławiu z porządnym sprzetem który można było słuchac do woli.Były jeszcze giełdy elektroniczne i prywatny import sporo taniej.Super czasy.W tamtych czasach amplitunery grały super,nie gorzej od wzmacniaczy stereo,może nie było takiego wyboru jak teraz.Onkyo,Pioneer to była klasa sama w sobie.Yamaha,czy Denon raczej trudno dostepna w Polsce.Przez ten okres miałem z 50 amplitunerów,i dlatego pisze z całą stanowczoscia że te niskie modele to nieporozumienie,grają gorzej od Technicsów a to juz potwarz.

zgadzam sie z dariusz964 kupowanie takich pseudo kinowych gadzetow mija sie z celem. Podobne Onkyo kupil ostatnio moj kolega, nie wiem dokladnie jaki model bo dla mnie nawet zapamietywanie czegos takiego to strata czasu. Zaplacil za niego 1400.-, koszt nowego 1800.- Jedyne co moge na jego temat powiedziec to PLASTIK, w przenosni i w doslownym tego slowa znaczeniu. Badziewne wykonanie, nawet preoutow nie bylo. O dzwieku nie wspomne bo po kilku minutach sluchania mialem dosyc. Kolega zreszta tez i wcisnal go kolejnemu naiwnemu.

Ludzie, czym wy sie kierujecie kupujac taki szmelc???Za ta kase mozna kupic uzywany sprzet z wyzszej polki ktory sprawdzi sie o niebo lepiej a bedzie kosztowal polowe ceny. Nawet jak wam zalezy na formatach HD to lepszym rozwiazaniem jest kupno starszego ampli i dobrego bluraya z dekoderem.

Ja mam u siebie starego marantza sr6200. Przed nim mialem cambridge audio 640r ktory tez nie mial dekodorow HD na pokladzie wiec go zamienilem na marantza. Do tego mam bluray samsunga z dekoderami i wyjsciami analogowymi. Oba klocki kosztowaly mnie uzywane 750PLN, sa w idealnym stanie i graja fantastycznie. Reszta mojego systemu to aktywne kolumny t+a frontach i 3 drozne monitory telefunkena ktore na surroundach i centralnym zapierd..ja jak sie patrzy:))

Na allegro sa setki starszym wysokich marantzow, yamah, harman kardonow, kurcze w tej cenie sa denony AVC!!!! A wy tu wydajecie ciezko zarobiona kase na takie gowna :(((

O Monitor Audio sie nie wypowiem co by coponiektorych nie urazic :) Powiem wam ze jaki sie kupuje z glowa i nie patrzy na to ze ma byc drogo i koniecznie nowe, to za 2000.- mozna kupic caly zestaw kolumn ktore na tych MA nie zostawia suchej nitki...ale najpierw trzeba chciec...

Pozdrawiam zakreconych kinomaniakow ;)

Co prawda to prawda,ale co z tego jak naiwnych nie brakuje,nie wiem co kieruje ludzmi którzy kupują takie buble.

Co prawda to prawda,ale co z tego jak naiwnych nie brakuje,nie wiem co kieruje ludzmi którzy kupują takie buble.

Prosze zerknąc jak dobre i tanie amplitunery sprzedawały się za grosze na Allegro.

Prosze zerknąc jak dobre i tanie amplitunery sprzedawały się za grosze na Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu kolejne warte kazdego grosza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tylko nie liczne dobre oferty,amplitunery które biją kaZdy nowy bubel o trzy klasy.Dużo z nich to prawie nowe modele.Ludzie gdzie wy macie rozum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z moich obserwacji (odsłuchów) wynika, że pod twoje preferencje do tych BX'ów powinieneś zakupić któryś z Amplitunerów Denona (oczywiście poniżej 1912 nie kupować) bo moim zdaniem są to najostrzej grające wysokimi tonami sprzęty. W drugą stronę pod Onkyo nawet ta 308-tkę to KEFy z serii C lub Q, albo Paradigmy - te to walą skrajami pasma tak, że w uszach dzwoni. Możesz też po najniższej linii oporu spróbować podłączyć do kolumn kabel, który jest ze srebra np. Real Cable BM150T jednak nie wiem czy w przypadku twojego Onkyo nie jest to przerost formy nad treścią - ale popróbuj chociaż

Co kieruje? Najczęściej brak znajomości tematu. Ja z wykształcenia jestem technik elektronik tyle, że 20 lat poza zawodem. I te 20 lat temu to była jedna głowna i zasadnicza technologia audio,.. nazywała się STEREO. Potem jak zaczęły się te wszelkie procesory, dekodery, systemy i inne takie to naprawdę trzeba być wciąż w temacie, żeby to ogranąć. Albo pasjonat albo zawodowiec. Przez te 20 lat zmieniło się to, że postawiono na różne bajery i fajerwerki "uzytkowe" kosztem jakości. Mi po prostu do głowy nie przyszło, że kupując sprzęt renomowanej firmy mogę kupić badziew i że wśród wielu innych renomowanych firm tego badziewia jest tak dużo. Więc odpowiedzią na Twoje pytanie co mną kierowało kupując te buble jest niewiedza i nieświadomość.

Pewnie że tak wielkie uznanie że potrafiłeś się do tego przyznać,to nie koniec świata,ja tez i wielu kolegów uczyliśmy się na błędach,potem starałem sie kierowac zdrowym rozsądkiem,troche czasu minęło zanim wiedziałem czego szukac i jak kino powinno zagrać.Pozdrawiam i życzę dobrania fajnego zestawu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tylko nie liczne dobre oferty,amplitunery które biją kaZdy nowy bubel o trzy klasy.Dużo z nich to prawie nowe modele.Ludzie gdzie wy macie rozum.

OK. Fajnie tylko czy kombinacja takiego amplitunera z budżetowym BD da dobry rezultat? W większości przypadków jakość wyjść 7.1 BD w cenie do 1 tyś zł są mocno krytykowane. Optyk lub coax w porządku ale dla formatów HD w przypadku ampli bez HDMI pozostaje tylko opcja wyjść analogowych BD. Teraz pytanie co lepsze - mimo wszystko budżetowy BD+ampli poprzedniej generacji czy mimo wszystko nowy amplituner nie z najniższej ale średniej półko typu HK260, SR5005, RX-V767.

Sam mam aktualnie taki dylemat i nie wiem jaką drogą pójść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.