Skocz do zawartości
IGNORED

wyjście optyczne

krzysiaq

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie może głupie, ale ile osób tyle opinii.

Czy wpięcie się w płytę główną w spdifa , następnie wyjście optyką/coax na amplituner daje taki sam rezultat jak wpięcie się optyką/coax w kartę za np 900 zł?

Niestety nie udało mi się uzyskać dźwięku po spdifie na Audigy SB0090 więc wpiąłem śledzia w płytę główną, wyszedłem na coaxialnym w ampli, ale ciągle nurtuje mnie czy może kupując lepszą kartę zagra to lepiej?

Na chłopski rozum, korzystając z optyki/coax nie mają znaczenia chyba przetworniki na karcie muzycznej, gdyż nie są one używane, więc wystarczy wtedy najtańsza karta/integra.

Czy mam rację

https://www.audiostereo.pl/topic/90406-wyj%C5%9Bcie-optyczne/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To tak na szybko.

Integra to podstawowa jakość.

Ukryta Zawartość

Integra to podstawowa jakość.

Wychodzi na to ze tysiace posiadaczy xonara wyrzucilo kase w bloto skoro integra gra tak samo

To wszystko się tyczy różnicy na wyjściach analogowych. To dla nich się kupuje xonary.

Dziękuję za odpowiedzi. Tak na prawdę to z linku nic nie wynika.Wszystko zależy czy ktoś podłączy przez optyczne czy analogowe.

Zakładając że słuchamy przez wyjście chinch - karta ma znaczenie.

Ale optyk tak jak myślałem i w czym utwierdził mnie kolega caralooh_pl, jego zadaniem jest odbiór 01010101 czyli bit to bitu i nie ważne jaka karta, każda na wyjściu optycznym zagra tak samo.

Ale optyk tak jak myślałem i w czym utwierdził mnie kolega caralooh_pl, jego zadaniem jest odbiór 01010101 czyli bit to bitu i nie ważne jaka karta, każda na wyjściu optycznym zagra tak samo.
Jeśli DAC ma retaktowane wejścia to jest na to szansa.

Jak chcesz brnąc w temat, zainteresuj się konwerterami usb/spdif. Jest spory wybór na rynku, wiele z nich jest robionych "pod audiofila". Niestety ciężko jest wytypować tutaj wyraźnych faworytów (przynajmniej mi), zakłada się tylko, ze ma pracować w trybie asynchronicznym. Wtedy chyba najszybciej osiągniesz efekt, o którym wspomina Kyle. Chyba, że Twój DAC w amplitunerze jest niewrażliwy na dostarczony sygnał. I nie zakładam, że nie usłyszysz różnicy ale często przy kartach komputerowych i ich wyjściach cyfrowych nie ma jakichś powalających zmian w dźwięku.

Szybko z głowy pisałem, jak coś zaplątałem, niech koledzy mnie poprawią.

Te konwentery w cenie kilku płyt CD, to chłyt marketingowy. Tu bym się zgodził z przedmówcą że różnicy kolega pewnie nie usłyszy, bo z trzech konwenterów jakich miałem, grały deko lepiej niż moje integry ale karta ma PCI typu ESI czy M-audio to zupełnie co innego (na + )

Ja mam ESI Juli@ z wyjściem coax/toslink -> matrix mini-i -> Lovely Cube i powiem Ci, że jest różnica nawet w obrębie tej karty. Po wypróbowaniu różnych kombinacji wyjść/kabli w końcu gra mi na poziomie akceptowalnym przeze mnie bez większych zastrzeżeń ,po wyprowadzeniu-modzie wg Kolegi Daniela Lubryczyńskiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym, że ja nie wywalałem toslinka a na oddzielnym śledziu domontowałem porządne gniazdo, połączyłem krótkimi kabelkami, srebrnymi (bo takie miałem pod ręką) Gra zupełnie inaczej niż oryginał. Jak z zupełnie innej bajki. Ten wywód (przepraszam jeśli zbyt długi) po to by stwierdzić, że warto poszukać a wyjście wyjściu nierówne. Aha jeszcze mi się przypomniało,że dodatkowo odwróciłem kartę tak, że na zewnątrz są duże jacki. Nie wiem jakim cudem ale też jest lepiej mimo, że nie używam przecież części analogowej.

Ukryta Zawartość

znalazłem podobny wątek

Ukryta Zawartość

ale w sumie, po raz kolejny ile ludzi tyle opinii :)

Ja mam ESI Juli@ z wyjściem coax/toslink

jak jesteś z woj. łódzkiego, z chęcią bym odsłuchał i porównał z moją integrą :)

Ukryta Zawartość

znalazłem podobny wątek

Ukryta Zawartość

ale w sumie, po raz kolejny ile ludzi tyle opinii :)

jak jesteś z woj. łódzkiego, z chęcią bym odsłuchał i porównał z moją integrą :)

niestety nie

niestety nie z łodzkiego

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.