Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton Skyline - czy jest możliwość modernizacji?

wkizet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów.

Visatony Skyline to moje jedne z pierwszych kolumn, wykonane z kitu dostarczonego przez przedstawicielstwo tej firmy jakies ponad 20 lat temu. Jak wiecie konstrukcja stara, ale być może w jakiś prosty sposób możliwa do modernizacji niewielkim kosztem.

Calość konstrukcji wraz z parametrami znajduje się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kilka zdjęć dodatkowo jeszcze przytoczyłem.

Po południu zamieszczę zdjęcie swoich.

W sumie jesli chodzi o modyfikacje, to okleiłem kolumny naturalnym bambusowym fornirem. Dorobiłem lepszą podstawę. W torze sygnałowym, a dokładnie w zwrotnicy wymieniłem wszystkie kondensatory bipolarne na foliowe, co przy tych pojemnościach troszkę mnie szarpneło z portfela, choć nie były to kondy Jantzena. :)

W sumie to zastanawiam się w tej chwili nad wytłumieniem wewmętrznym. Mam tam w środku oryginalne wraz z całym kitem dostarczone jakby pianki, bo na wełne mi to nie wygląda. Zwiniete w takie rulony jak na załączonym zdjęciu. Czy coś innego, w końcu jest już ponad 20 lat więcej od powstania tej konstrukcji, nie byłoby lepsze? Zaznaczam, że zastosowany jest w nich bass-reflex.

I tak na marginesie, może coś jeszcze oprócz wytłumienia? Może ktoś kiedyś miał do czynienia ze Skyline i poprawiał je.

post-41147-0-11164100-1326094225_thumb.gif

post-41147-0-32857700-1326094235_thumb.jpg

post-41147-0-85146500-1326094244_thumb.gif

post-41147-0-74028300-1326094255_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dość spore doświadczenie z Visatonami, bo już niejedne zrobiłem. Podstawa to zrobić wszystko zgodnie z projektem Visatona, czyli zwrotnica odpowiednio dobrana do głośników, wytłumienie i oczywiście konstrukcja paki to jest podstawa jeśli twoje kolumny są zrobione zgodnie ze schematem to powinno hulać. Co do wytłumienia polecam wełnę owczą i wytłumić tak jak na schemacie. Pozdrawiam.

można spróbować z wyklejeniem matami bitumicznymi, z doświadczenia to może byc pewna poprawa, ale bez przesady z jej ilością. Kable....hmmm ale to duuuużo metrów, Grelton dodawał w kicie zwykły kabelek miedziany o dość przyzwoitym przekroju, wydaje się że tutaj jest jakiś potencjał...pytanie czy warto....

Wspominam Visatony (experience V20) baaaardzo pozytywnie :) Kumpel wymienił swoje V20 na jakieś Monitor Audio....kurcze to naprawde nie gra...jak powiedzieć mu że to nie gra? ....lubie człowieka :))))

W kolumnach raczej nie bawić się w wyklejanie matami butmicznymi, tam powinno być luźno włożone wytłumienie.

Jeśli ktoś kiedyś miał doczynienia z Visatonami to ciężko to zamienić na coś innego, to naprawdę mistrz dźwięku.

Zaglądnąłem na allegro na tą wełnę owczą i właśnie czymś takim mam je wytłumione. Nie wiedziałem, że to ta wełna. :)

Wychodzi na to, ze mogę dać sobie spokój. O kablach myślałem również, ale muszę do tego dojrzeć, może kiedyś. :)

Obiecane zdjęcie w załączniku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaglądnąłem na allegro na tą wełnę owczą i właśnie czymś takim mam je wytłumione. Nie wiedziałem, że to ta wełna. :)

Wychodzi na to, ze mogę dać sobie spokój. O kablach myślałem również, ale muszę do tego dojrzeć, może kiedyś. :)

Obiecane zdjęcie w załączniku.

No ładne paczki a co do kabli w środku to daj sobie spokój, możesz coś zyskać ale możesz też i stracić, wystarczą zwykłe przewody głośnikowe i będzie równo grało.

W projektach Visatonu nie da się wiele udoskonalić. Prawie na 100 procent wycisnęli z przetworników wszystko co się dało wycisnąć. Jedyne co bym zmienił w tym projekcie, ale to jest raczej kwestia przekonania, to zmienił zwrotnicę między niskotonowymi a średniotonowym tak żeby wszystkie głośniki grały w jednej fazie nawet kosztem zafalowanie charakterystyki częstotliwościowej.

Zważywszy na to że ze strony Visatonu można ściągnąć program Boxsim z bazą wszystkich głośników Visatonu, zaprojektowanie nowej zwrotnicy byłoby możliwe bez pomiarów.

W projektach Visatonu nie da się wiele udoskonalić. Prawie na 100 procent wycisnęli z przetworników wszystko co się dało wycisnąć. Jedyne co bym zmienił w tym projekcie, ale to jest raczej kwestia przekonania, to zmienił zwrotnicę między niskotonowymi a średniotonowym tak żeby wszystkie głośniki grały w jednej fazie nawet kosztem zafalowanie charakterystyki częstotliwościowej.

Zważywszy na to że ze strony Visatonu można ściągnąć program Boxsim z bazą wszystkich głośników Visatonu, zaprojektowanie nowej zwrotnicy byłoby możliwe bez pomiarów.

Nie warto czegoś psuć jak coś jest dobrze zaprojektowane i dobrze gra jakby tak było jak piszesz to Visaton by tak zrobił.

Nie warto czegoś psuć jak coś jest dobrze zaprojektowane i dobrze gra jakby tak było jak piszesz to Visaton by tak zrobił.

Są firmy które z premedytacją projektują kolumny właśnie w ten sposób. Chodzi przede wszystkim o spójność fazy. Visaton tak nie robi. Zresztą jest to jedyna propozycja która mi przyszła do głowy. W innym wypadku zostawiłbym te kolumny w spokoju. Tam naprawdę nie ma nic do poprawienia. Ewentualnie wymiana kabli i elementów na lepszej jakości ale na wielką poprawę bym raczej nie liczył. Istotną zmianę można by uzyskać zmieniając przetworniki ale to już lepiej zamiast rozbabrać grające kolumny lepiej budować od nowa.

Są firmy które z premedytacją projektują kolumny właśnie w ten sposób. Chodzi przede wszystkim o spójność fazy. Visaton tak nie robi. Zresztą jest to jedyna propozycja która mi przyszła do głowy. W innym wypadku zostawiłbym te kolumny w spokoju. Tam naprawdę nie ma nic do poprawienia. Ewentualnie wymiana kabli i elementów na lepszej jakości ale na wielką poprawę bym raczej nie liczył. Istotną zmianę można by uzyskać zmieniając przetworniki ale to już lepiej zamiast rozbabrać grające kolumny lepiej budować od nowa.

Dzięki Panowie, zostawiam jak jest. :)

A może ktoś wie albo ma osłony na głośniki W13BF?

Takie jak na załączonym zdjęciu. Potrzebuję dwóch sztuk. W Greltonie nie mają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie, zostawiam jak jest. :)

A może ktoś wie albo ma osłony na głośniki W13BF?

Takie jak na załączonym zdjęciu. Potrzebuję dwóch sztuk. W Greltonie nie mają.

Ja bym tam nie szpecił takimi osłonami tych kolumn, a po drugie te głośniki mają dość duże wychyły i te osłony mogą przeszkadzać.

Bardzo fajna okleina; przypomina nieco fakturę parkietu, no i kolor. Co do przeróbek, to nie znam się na tym prawie zupełnie, ale. Wytłumienie chyba powinno zostać. Jest dość silne, może ze względu na Qts głośników = 0,5. Zamieszczone charakterystyki są jakby inne niż dla typowego BR, mają tylko jedno i to dość płaskie maksimum. Drugie też może i jest, ale już poniżej 20 Hz. A razem bardzo płasko. Zmniejszenie tłumienia wymagałaby chyba nowego strojenia. Visaton napewno wiedział, co robi, aplikując w ten sposób. Strojenie jest chyba poniżej rezonansu (51 Hz) głośników LF. Jedyne, co bym zrobił, to kable do kopułki wymienił na cienki solid, ale tylko pod warunkiem, że wkizet cierpi na niedostatki rozdzielczości. Słuchałem wieki temu kilku produktów Visatonu i to grało naprawdę dobrze. Nie było jeszcze takiej konkurencji, jak dziś, ale wtedy np. Castle czy Klipsch'e moim zdaniem nie dawały im rady. Lepiej nie poprawiać, Visaton wie co robi. Osłony już u Visatona nie ma do 13, nawet w katalogu, są tylko do kopułki jako część zamienna, ale na stanie brak.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak tam chcesz poszukaj tutaj może coś znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.