Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Stereo + głośniki.

Terry

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem kupienia amplitunera i głośników. Wiem, że amplituner to pewnie dla niektórych profanacja ale taka konieczność dyktuje brak miejsca.

Zastanawiałem się nad amplitunerami yamahy YAMAHA R-S 700 lub RX-797 i odpowiednimi głośnikami;). Nie jestem wielkim koneserem muzyki. Na sprzęcie chciałem słuchać radia może czasami obejrzeć jakiś film. Na zestaw chciałem wydać 3,5-4k zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/90478-amplituner-stereo-g%C5%82o%C5%9Bniki/

W radiu graja szeroką muzykę. Wiec chyba w miare uniwersalne. Na amplituner trzeba liczyć bezpiecznie ok. 1800zl Czyli reszta 2200 mamy na głosniki? W takim razie: Tannoy V4 lub Heco Metas 501. Uniwersalne i dobre sprzety. Ladnie wypadaja tez z zestawieniem z Yamaha

Gość

(Konto usunięte)

Co sądzicie jeszcze o kolumnach Monitor Audio BX6, JBL es100 lub Dali Concept6? W połączeniu z Yamaszką.

Miałem Yamahę RX-797 (świetny amplituner!) połączoną z Dali Concept - jak dla mnie była zbyt ostra i krzykliwa góra pasma.

Obawiam się, że to samo może być z JBL serii ES.

Jak właściwie powinno dobierać się wzmacniacz/amplituner do głośników? Mam na myśli moc końcówki w stosunku do mocy znamionowej kolumn?

Tak żeby:

- poradził sobie z impedancją kolumn. Słabowity amplituner KD to kiepski pomysł do kolumn schodzących z impedancją poniżej 3ohm. Oczywiście wartości impedancji znamionowej kolumn podawane przez producentów potrafią być nierzetelne, ale to było już dyskutowane na forum.

- nie przesterowywał się przy maksymalnych poziomach SPL z jakimi planujemy słuchać.

Po lekturze forum i kilku podpowiedziach wymyśliłem sobie zestaw Yamaha rx v471 + kolumny Tannoy V4. Planuję słuchać na tym sprzęcie radia i może coś z mp3. Generalnie ma to być taka trochę lepsza wieża. Wiem, że pewnie ktoś mnie zaraz potępi ale krytykę konstruktywną z chęcią poczytam.

zostań przy R-S 700 a najlepiej kup Onkyo TX-8050 to swietne urządzenie do odczytu z USB ( mp3,wave,flac,acc,ogg,wm itd do 96/24)

Ten ostatni powinien grac dobrze z Tannoyami.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Yamaha RX-797 to przede wszystkim bardzo dobry i mocny wzmacniacz.

Dodatkowo ma wbudowany dobrej jakości tuner AM/FM i czytelny, bursztynowy wyświetlacz, co tylko poprawia jego walory użytkowe.

Nowe: wzmacniacz i ampli serii 700 to klony bardzo udanego RX-797 różniące się obudową.

Do tego podpiąć niedrogimi, przyzwoitymi kabelkami (choćby procab, klotz) Tannoy F3 lub F4 (w zależności od wielkości pokoju) i jest naprawdę bardzo dobre granie.

Pytanie tylko, czy potrzebny jest tak mocny wzmacniacz i kolumny podłogowe?

Pytanie tylko, czy potrzebny jest tak mocny wzmacniacz i kolumny podłogowe?

Bardzo dobre pytanie;) Właściwie to nie bo nie zamierzam robić dyskoteki a tylko czasami posłuchać radia a może obejrzeć jakiś film. Zastanawiałem się nad zestawem z Yamaha rx v471 + polecane Tannoy V4. Generalnie ze względu na gniazdo usb.

zastanawailismy sie nad stereo teraz juz amplituner kina? To bedzie regres dzwiekowy wiesz o tym. Moc wzmacniacza nie decyduje o tym czy bedziesz na nim Imprezowal czy tez nie. Chodzi o jakość dźwięku, jego dynamike sposób w jaki wysterowuje głośniki. Na mocniejszym wzmacniaczu przy cichym sluchaniu dźwięk jest pelniejszy.

aja kwestia usb cie drazni? To jak bedziesz mial jakiegos cd to wybierz cd z usb. A amplituner zostaw stereo. Onkyo 8050 ma usb i ciagnie pliki po lanie moze to Cie zainteresuje

Budżetu nie starczy. Myślałem o Tannoy Mercury V4 ale koloru nie ma. Sprzęt postawię w innym miejscu i mogę kupić trochę większe kolumny. Tylko w kasie 2000-2200zł będzie ciężko. W tej kwocie mieszczą się jeszcze Yamaha NS777 lub 555, Magnat Quantum 655, JBL ES 80, Pearl Pylon, Wharfedale Diamond 10.5 i 10.6 czy Dali Zensor 7.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.