Skocz do zawartości
IGNORED

interkonekt audio do DVD

krzychg

Rekomendowane odpowiedzi

"...NIE MA WIĘC FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI ABY DŹWIĘK Z WYJŚĆ ANALOGOWYCH DVD BYŁ LEPSZY NIŻ DŹWIĘK Z WYJŚCIA CYFROWEGO !!!..."

niestety, u mnie tak jest kiedy użyję kabla chinch za 10zł. nie wiem dlaczego.

co do toslinków optycznych - na jednym z utwrów do władcy pierścieni, przez kilka pierwszych sekund słyszę bardziej jitter niż muzykę.

do listy amplitunerów działającycych też (ponoć) w trybie 100% analogowym dołączę modele Rotela począwszy od RSX-1055 wzwyż.

wysokie modele onkyo też mają pure direct ale działa on podobnie, jak w denonie :(

eskwadrat: wytłumacz proszę zatem nam wszystkim, w jaki sposób sygnał który przejdzie przez przetwornik C/A, kabel analogowy i przetwornik A/C może byc lepszy od orginału ? umieram z ciekawości :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam Wszystkich

dla zainteresowanych podaję adresy not aplikacyjnych cyfrowych regulatorów głośności stosowanych przez Yamahę (np. w modelu RXV1400):

YAC-520 (2-kanałowy):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

YAC-523 (7-kanałowy):

Ukryta Zawartość

Ze schematów blokowych wynika, że głośność jest regulowana w dziedzinie analogowej (nie ma dodatkowej konwersji A/D i D/A) poprzez układ mikroprocesorowy. Tak więc jest możliwe "ABY DŹWIĘK Z WYJŚĆ ANALOGOWYCH DVD BYŁ LEPSZY NIŻ DŹWIĘK Z WYJŚCIA CYFROWEGO !!!..." :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że jest mozliwe, ale nie w przypadku, gdy na drodze stoi przetwornik A/C. A o tym tu rozmawialismy.

Pozdrawiam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przejrzałem schematy na stronie Y i faktycznie wygląda na to, że w modelach od 640 wzwyż głosność regulowana jest cyfrowo, ale w domenie analogowej. Ze schematów blokowych wynika, że sygnał podawany na wejścia 5.1 podawany jest bezpośrednio na regulator głosności, z pominięciem sekcji cyfrowej.

Niestety nie ma nic o tradycyjnych wejściach analogowych - CD, tuner itd. Możliwe, że sygnał z tych wejść wpada jednak w cała ta cyfrową wyżymaczkę, bowiem działaja tu wszystkie tryby DSP, a w przypadku wybrania trybu 6-ch input, funkcje te pozostają nieaktywne.

Nie pozostaje nic innego jak tylko sprawdzic to empirycznie.

No dobrze, ale przetwornik C/A gdzieś i tak musi się pojawić. W przypadku amplitunera z cyfrowym sterowaniem głośności w dziedzinie analogowej, różnica w dźwięku pomiędzy wejściem analogowym a cyfrowym teoretycznie powinna wynikać z różnicy jakości pomiędzy przetwornikami C/A w odtwarzaczu CD/DVD i ampli (pomijam oczywiście wpływ samego toru analogowego w CD/DVD, jakości połączenia etc). Jeśli przetwornik w ampli jest "gorszy" od przetwornika w CD/DVD, wówczas jest możliwe uzyskanie lepszej jakości z wejścia analogowego (w trybie Direct czy jak go tam producent nazwał - z pominięciem układów DSP) niż cyfrowego i wydaje mi się, że nie jest to wcale taki rzadki przypadek.

Jest dokładnie tak jak mówisz, nawet rozrysowałem to wyżej schematycznie.

.... ale tylko po czesci, gdyz jak ArtS to pieknie stwierdzil i udokumentowal, niepotrzebnie utozsamia sie cyfrowa regulacje glosnosci z - jak to nazwales - kompresja w domenie cyfrowej. Mozest stosowac regulacje glosnosci ze sterowaniem cyfrowym bez manipulacji sygnalu w domenie cyfrowej (sygnal nie ulega konversji). To o czym ty piszesz to raczej tandetne rizwiazania stosowane CD-Player ze sterowanym poziomem glosnosci na wyjsciu.

xajas

www.jaschiks.com

Kiedyś w Audio chyba napisali że Yamaha stosuje bardzo dobre przetworniki więc wolą i zalecają podłączenie cyfrowe, lepsza dynamika, wyrazistość dźwięku, ostrość (lepsza góra) itd. Podłączenie analogowe daje delikatniejszy, bo mniej szczególowy dźwięk, co zgadza się ze stwierdzeniem jednago z przedmówców. Zdecydowanie wszystko zależy od jakości użytych przetworników i reszty toru, czyli w sumie od niemal wszystkiego jak zwykle, więc każdy musi wybrać połączenie w swoim zestawie. Ja do amplitunerów Yamahy wolę połączenie cyfrowe.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Też mam Yamahe ale model RX-V596 i jestem bardzo zadowolony z przetwornika C/A, ostatnio porównywałem z C/A Marantza CD6000 OSE LE (przewagą - albo nie Marantza było to że w torze z Yamaha grał DVD)

Konfiguracja była następująca:

tor 1. DVD->coaxialRCA->Yamaha (jako przedwzmacniacz) ->

tor 2. DVD->analogRCA->

tor 3. Marantz 6000->analogRCA->

->->->CoplandCSA28 ->HGP Vola na zmiane z starymi tanimi Tonsilami Disco 110

nie będę się tu rozpisywał jak grało (napisze w osobnym watku) ale wnioski sa takie;

chciałem zmienić DVD na źródło Marantza ale tego nie zrobię

chciałem kupić wzmacniacz z wejsciem cyfrowym lub osobny klocek C/A z analogowym wzmakiem

ale zostawiam Yamahę z jej przetwornikiem i DVD połaczonym cyfrowym RCA

a zastąpię najsłabszy punkt programu i wcale nie są to Tonsile tylko końcówka mocy w Yamaszce

widać ze robiąc kino domowe sporo zaoszczędzili na stopniu końcowym (bardzo wyraźnie to słychać)!

Przymierzam sie więc do zakupu 2 kanałowej końcówki mocy i nie poskąpię na nią kaski tak czy inaczej będzie to najdroższy element zestawu (jak narazie). Idealem byłby zakup 5.1 kanałowej końcówki np Primare A30.5 ale to jeszcze nie ta liga i bede wybierał w Rotelach RB 1050 nowy/ 1066 używany.

Guzia,

A może w cenie zbliżonej do RB-1050 chcesz ode mnie RB-1070, kupiony w promocji w Top HiFi trzy miesiace temu.

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Guzia - swietny pomysl. Koncowki mocy generalnie w kazdym wzmaku kina domowego nawet z tych high-endowych sa sredniej jakosci.

Mam dokladnie taka konfiguracje do jakiej dazysz i efekt jest doskonaly i wart kazdej wlozonej zlotowki.

Kup normalne monobloki do zasilania przodu, nie jakies wynalazki dedykowane pod kino domowe - niczym szczegolnym sie nie wyrozniaja, dalej wszystkie koncowki z reguly zasila jeden zasilacz i jedno trafo, tak wiec niewie zyskujesz.

Tylne kanaly i centralny spokojnie mozesz zasilac dalej z wzmacniaczy umieszczonych w AV - tutaj niewiele zyskasz na jakosci.

Wrzuciłem nowy temat o końcówce do Yamahy nr watku 10000! i naprawde coraz bardziej chciałbym posłuchać końcówek Rotela tak mocno zachwala je Zyzio, jezeli są tak ciepłe jak CSA28 z Yamahą to chyba w to wejdę dodatkowo posłucham wzmacniacz który posiada rozdzielone zasilania nie tylko na kanały ale również na poszczególne bloki funkcyjne nie pamietam nazwy gdzieś o nim czytałem na necie, to coś w stylu monobloków w jednej obudowie.

krzysztof.Libiszewski@wardyński.com.pl,

Pozdrawiam KL

PS, Guzia pospiesz się, bo zmieniam właśnie amplituner, do którego podpięta jest końcówka. Jeżeli kupię nowy pod tę właśnie końcówkę, to jej nie sprzedam. Mój nr tel. to 0880232181

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

To prawda.

Tak, czy owak ja już zamówiłem H/K avr 430 więc końcówki nie sprzedaję.

Pozdr

KL

• 2 miesiące później...

Faktycznie połączenie cyfrowe coax w Yamaha RX-V640 daje lepszy dzwięk niż analogowo.Sam ją posiadam i sprawdzałem. Podobnego zdania są panowie redaktorzy z Hi-Fi...Na potwierdzenie wypowiedzi któregoś z przedmowców cytat recenzji z Hi-Fi:

"Ciekawostką jest fakt, że w przypadku Yamahy połączenie cyfrowym kablem koaksjalnym dawało zdecydowanie lepszy efekt, niż przy analogu i nie były to tylko niuanse. Dźwięk zaskakiwał otwartością, wybrzmieniem góry i przestrzenią. Bas godny był droższych konstrukcji. Szukając dziury w całym, natrafiłem na pewną niedoskonałość. Problemem okazało się brzmienie skrzypiec. W dźwięku wyczuwało się zbyt dużo elektroniki. Nie chodzi o to, że grało nienaturalnie, ale trochę zbyt ostro w górnych rejestrach. Analog RCA trochę to niwelował, ale kosztem przestrzeni i dynamiki."

"Problemem okazało się brzmienie skrzypiec. W dźwięku wyczuwało się zbyt dużo elektroniki. Nie chodzi o to, że grało nienaturalnie, ale trochę zbyt ostro w górnych rejestrach. Analog RCA trochę to niwelował, ale kosztem przestrzeni i dynamiki"

ja to bardziej biore pod uwage.Dla mnie analog jest dla tego lepszy bo naturalniejszy,a przestrzen na cyfraku jest taka jakby za sztuczna,wiec dla tego słucham na analogu,ale i tak mam tyle samo przestrzeni a nawet wiecej bo słucham na CD playerze a nie dvd,wiec i naturalnie i przestrzennie jest,tylko ze w CD mam Burr-Browny wiec one po czesci za to odpowiadaja,kreuja całkiem inaczej scene niz wzm.operacyjne w ampli,czyli taka bardziej naturalną.

• 1 rok później...

Przeczytałem cały wątek dość uważnie i chciałbym się tylko utwierdzić w przekonaniu że dobrze wszystko zrozumiałem. Mianowicie skoro w moim aplitunerze przetworniki dźwięku są lepsze niż w DVD, to lepszym rozwiązaniem będzie połączenie poprzez koaksjal? Tak się składa że miałem ogromną chęć zrobienia samemu kabelków IC do podłączenia analogowego, ale teraz nie wiem czy to ma sens.

Koaksjala to już mam, kupiłem kiedyś ProfiGolda.

Co do lepszych przetworników to sugierowałem się instrukcją do obu urządzeń, i tak:

DVD 44,1kHz/24bity

Ampli 192kHz/24bity

na tej podstawie właśnie wyciągnąłem wniosek że amplituner ma lepsze przetwornki. Ale może się mylę, będę wdzięczny jak mi to ktoś w takim bądź razie wyjaśni.

Ucho już raz mi powiedziało że z koaksjala lepiej brzmi, ale wtedy analogowe wyjście z DVD miałem podłączone kabelkami z marketu za 5zł.

Chyba faktycznie zrobię sobie te IC, sprawdzę przynajmniej jaka różnica będzie pomiędzy nimi a tymi z marketu.

Ucho już raz mi powiedziało że z koaksjala lepiej brzmi, ale wtedy analogowe wyjście z DVD miałem podłączone kabelkami z marketu za 5zł.

Chyba faktycznie zrobię sobie te IC, sprawdzę przynajmniej jaka różnica będzie pomiędzy nimi a tymi z marketu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.