Skocz do zawartości
IGNORED

JBL Studio 180 + Harman Kardon HK 980

smoovb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę o wasze opinie lub sugestie co do zaproponowanego zestawu stereo jak w temacie JBL Studio 180 + Harman Kardon HK 980.

Odsłuchiwałem ww. zestawu w porównaniu do wzmacniacza NAD (nie pamiętam modelu lecz był przynajmniej 2 razy droższy) wraz z głośnikami Paradigm Monitor 7 v.6.

Głośniki JBL 180 wydały mi się dość dynamiczne o ciepłym brzmieniu w porównaniu do wzmacniacza Nada nie zaobserwowałem specjalnych różnic (przynajmniej nie takie aby płacić 2 razy więcej za tuner).

Bardzo proszę osoby mogące wypowiedzieć się w temacie czy do pokoju 25m2 (aneks kuchenny wraz ze stołem i kanapą) jest to dobra opcja do słuchania R'n'B Hiphop'u, funk'u, soul'u jak i szerokiego pojęcia muzyki elektronicznej od hous;u po dubstep.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90562-jbl-studio-180-harman-kardon-hk-980/
Gość Gość

(Konto usunięte)

zmien glosniki na Klipsch RF 52/62

Wzmacniacz wedlug mnie ciekawy brzeieniowo jednak jego cyfrowa obrobka wplywa bardzo na jego awaryjnosc.

Cyfrowa obróbka w HK980? Miałem i otym nie wiedziałem. Nie pomyliło Ci się z HK990?

Gość Gość

(Konto usunięte)

A w jaki sposob ustawia sie tam potencjometry? Czy przy przelaczaniu zrodla slychac charakterystyczne "cyk"?

Mnie pytasz?

Nie wiem. Nie sprawdzę bo jak pisałem ja go miałem. Już nie mam.

Mnie pytasz?

Nie wiem. Nie sprawdzę bo jak pisałem ja go miałem. Już nie mam.

do muzyki którą napisałeś, potrzebujesz czegoś co zagra bardziej "soczyście", moim zdaniem zarówno JBL jak i te Paradigm raczej się do takiej muzyki nie nadają

z takich tańszych kolumn rozważyłbym tutaj Oli Roth 40 i Magnat Quantum 655, do Harmana będą pasowały

Osobiście jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji i po głowie chodzi mi zakup jakiegoś używanego wzmacniacza lepszej klasy, zostaje tylko pytanie czy JBL Studio 180 to dobry wybór. Odsłuchując ww. głośniki byłem mile zaskoczony ale nie chciałbym się rozczarować po dłuższej chwili słuchania w domu.

Ciężko znaleźć na forum osobę, która zachwala JBL'a czyżby ta firma aż tak bardzo odbiegała od reszty czy brakuje jej zwolenników ? A może wiele osób ma negatywne odczucia po lekko nieudanej serii JBL northridge...

Jeszcze raz z góry dziękuje za kolejne sugestie

Pozdrawiam

Studio 180 grają bardzo podobnie do JBL northridge e80 wiem bo porównywałem u kumpla. Osobiście posiadam jbl e100 podłączone do hk990 i tego zestawienie do odsłuchów stereo nie polecam .Paradigm studio 60v5 posłuchaj z harmanem 980 grają bardzo ciekawie i dynamicznie. JBL Studio 180 to tylko do filmów sie nadają do stereo potrzeba kolumn które nie tylko hałasują ale separuja poszczególne dzwięki , studio 180 słabo radzą sobie z wokalami poza dynamiką nie mają nic ciekawego do zaoferowania.

Studio 180 grają bardzo podobnie do JBL northridge e80 wiem bo porównywałem u kumpla. Osobiście posiadam jbl e100 podłączone do hk990 i tego zestawienie do odsłuchów stereo nie polecam .Paradigm studio 60v5 posłuchaj z harmanem 980 grają bardzo ciekawie i dynamicznie. JBL Studio 180 to tylko do filmów sie nadają do stereo potrzeba kolumn które nie tylko hałasują ale separuja poszczególne dzwięki , studio 180 słabo radzą sobie z wokalami poza dynamiką nie mają nic ciekawego do zaoferowania.

Witam nie kupuj tych JBL'i ostra gora sztuczne elektroniczne brzmienie,to nie sa dobre kolumny .Klipsh to juz wogole scena dzwiekowa jakby w srodku kolumny sie rozgrywala,cena nieadekwatna do jakosci.Poszukaj ci innego ja mam harmana HK970 i powiem ze brzmienie to ma takie troche brzebajerzone,nie warto ...

No to odpowiadam ja. Potencjometry sa zmieniane elektronicznie. A przy wobrze zrodla nieslychac tego charakterystyczne dzwieku. Spotkalem sie z duzym problem w tym Harmanie gdy przy regulacji potencjometru "balance" nie odbywa sie to jak w normalnym wzmaku na zasadzie sciszania kanalu. Tylko na zasadzie obracania w nim fazy. generalnie po skreceniu na maksa np. w lewo lwy glosnik gra prawidlowo drugi gra ciszej w odwroconej fazie. Co do JBL studio 180 jesli graja jak E80 to mozna w tej cenie znaesc lepsze glosniki. Klipsch RF 52, Heco Metas 501

Ciężko znaleźć na forum osobę, która zachwala JBL'a czyżby ta firma aż tak bardzo odbiegała od reszty czy brakuje jej zwolenników ? A może wiele osób ma negatywne odczucia po lekko nieudanej serii JBL northridge...

raczej po nieudanej seriach E/ES i po części Studio L

wszystkie łączyła jedna wspólna cecha, grały nieadekwatnie do swojej ceny, nowe Studio zapewne kontynuuje tradycję...

Ja bardzo zachwalam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie jestem autorytetem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moge Sprzedać L880 za 1300 sztuka :) na pelnej gwarancji

no i to co się wydaje "okazją" z uwagi na normalną cenę w sklepie, to żadną okazją nie jest, nawet w detalu są lepsze kolumny za takie pieniądze...

Nie wiem o jakim braku separacji w JBL-ach Wy piszecie. Czasem mam wrażenie, że słuchaliście innych głośników niż te JBL Serii E czy ES. Albo nie słuchaliście tylko ktoś coś napisał, a inni podchwycili i powtarzają.

Dziękuje za wszelkie propozycje, cieszę się że nie będę posiadaczem ww zestawu ;)

Właśnie kupiłem kolumny Avance Omega 30 i teraz szukam jakiegoś przyzwoitego wzmacniacza do tych głośników, przydadzą się jeszcze kabelki aby to wszystko godnie połączyć.

Jeszcze raz dziękuję za wszelkie sugestie...

Moim zdaniem jak na laika, który już coś usłyszał JBL Studio 180 + Harman Kardon HK 980 to kiepski zestaw "plastikowo-marketowy", myślę że łatwo będzie znaleźć coś przyjemnego dla ucha, cieszę się że się z tego wyleczyłem (bo wygląd JBL studio 180 naprawdę mi się podobał, tylko że oczami się nie słucha).

Kolejny przewalony przez forumowiczów, który po przeczytaniu własnego wątku zdanie innych uznał za swoje. Interesujące.

Ciężko podjąć dobrą decyzję ufając sprzedawcy w sklepie więc postanowiłem zapytać osób na forum które w tym temacie siedzą od dawna i się tym pasjonują. Zestaw JBL Studio 180 + Harman Kardon HK 980 został mi polecony w jednym ze sklepów lecz odsłuchując kolumn AVANCE (dla porównania), które kupiłem wraz ze wzmacniaczem Denon PMA-1060 to duża różnica w jakości. Sam wzmacniacz HK980 daje naprawdę podkolorowany cyfrowo dźwięk ciężko się tam czegoś dosłuchać a głośniki zostawiam bez komentarza - po prostu podobamy mi się wizualnie ale czy grały ?

Jeszcze raz dzięki

No to jest ciekawe. Czy wplyw forum ma znaczenie na wybor danego elemntu? Mozemy cos zasugerowac jednak wybor powinien pasc po odsluchu a przy najmniej po obejzeniu danego produktu nie w ciemno przez internet.

smoovb kto doradzil ci te kolumny? Sam podjales ta decyzje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.