Skocz do zawartości
IGNORED

Czy podmieniają części w serwisach ?

mariuszitb

Rekomendowane odpowiedzi

Czym są te wartościowe części w innych zestawach hi-fi, których Yamaha nie ma?

Chyba twoje pojęcie sprzętu audiofilskiego jest mylne. To udany projekt wraz z wykonaniem spełniający wyśrubowane założenia. KPW?

Chyba twoje pojęcie sprzętu audiofilskiego jest mylne. To udany projekt wraz z wykonaniem spełniający wyśrubowane założenia. KPW?

Wydaje mi się że skoro oryginalne to audiofilskie. Oddałem przed serwisem gwarancyjnym urządzenie do prywatnego serwisu w mieście RTV, taki gościu widać cwaniaczek. Na drugi dzień przyszedłem odebrać wieżę. Gościu sobie słuchał muzyki na niej cały dzień. Powiedział że dobrze gra (gówno prawda nie było basu, teraz po naprawie gwarancyjnej jest dobrze, lecz brzmienie z kolei się zmieniło). Pytanie czy opłacałoby się temu facetowi coś ukraść/podmienić ?

Z tego co przeczytałem Yamaha ma wartościowe części:

"wysokiej jakości części m.in. kondensatory o wysokiej pojemności czy nisko-impedancyjny transformator zapewniają doskonałe brzmienie odtwarzanej muzyki."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak najlepiej sprawdzić czy wszystkie części we wzmacniaczu leżą na miejscu ? Myślę żeby jechać do serwisu Yamahy w Warszawie.

Tu mam bardzo ładny obraz wnętrza, nie wiem czy wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem i porównałem ze zdjęciem, kilka kondensatorów się różni np. ja mam kilka b0929 koło siebie a na zdjęciu jest a0827. Nie dużo się różni wygląd w środku, lecz trochę inaczej porozmieszczane jest, lub w jednym miejscu nie ma kondensatora na zdjęciu a u mnie są dwa koło siebie. To na zdjęciu to pewnie z zestawu mcr-840 (wersja z DVD), a ja mam z mcr-640 (wersja z CD). Czy dałoby radę rozpoznać podmienioną część ??

Powiedział że dobrze gra (gówno prawda nie było basu, teraz po naprawie gwarancyjnej jest dobrze, lecz brzmienie z kolei się zmieniło).

Nie wiem co tam było uwalone , ale jeśli wymienił jakieś elementy w torze sygnałowym typu : kondensator , rezystor to brzmienie zmieni się na 100% , oczywiście nie wiem co tam było wsadzone . Jak zastąpił jakiś dobry rezystorek , badziewiem za grosz to nie ma się co dziwić . A to robi różnicę .

• Moderatorzy

zobacz dokładnie czy widziśż jakieś dziwne "inne" lutowania

lub

idź z nią do serwisu yamahy i poproś o opinię

lub

chyba raczej nic w niej nie ma co warte by było rabunku, fabrycznie montowane części mają tak przycięte wąsy montażowe, że ciężko coś z nich rzeźbić, no chyba że jakieś kondki po 100 pln szt, wtedy można się rzucać z motyką ale z yamah to tylko coś z modelu 2000

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Czy komuś zdarzyła się taka sytuacja z podmianą części ?

Dostałem odpowiedź z serwisu Audio Klan, że jeżeli wymieniali jakieś układy i są o takiej samej nazwie to trudno będzie to sprawdzić.

Proszę pomóżcie, co zrobić w takiej sytuacji, potrzebuję żeby rzetelny fachowiec obejrzał wzmacniacz, najlepiej przed tym odsłuchać i ocenić jak gra. Grało tak że czułem się jak na koncercie, teraz gra jak przeciętny tani sprzęt. Podejrzewam że podmieniono którąś oryginalną część. Kto może to ocenić ? Do Warszawy mam daleko (serwis Audio Klan) a koszt podróży mnie sporo wyniesie. Chyba że to jedyne wyjście.

Przepraszam wszystkich za zamieszanie, to prawdopodobnie wina połamanych kabli, dźwięk nie docierał do głośników w 100%, nie wiedziałem że to ma taki wpływ. Temat pójdzie do usunięcia, pozdrawiam wszystkich. xD

• Moderatorzy

Przepraszam wszystkich za zamieszanie, to prawdopodobnie wina połamanych kabli, dźwięk nie docierał do głośników w 100%, nie wiedziałem że to ma taki wpływ. Temat pójdzie do usunięcia, pozdrawiam wszystkich. xD

przeproś na forum pana mechanika i innych, których posądzałeś o nmatactwa :)

wszystkiego najlepszego z okazji świąt

Napisano 30.03.2012 - 10:45

Wyświetl postUżytkownik mariuszitb dnia 29.03.2012 - 21:01 napisał

Powiedział że dobrze gra (gówno prawda nie było basu, teraz po naprawie gwarancyjnej jest dobrze, lecz brzmienie z kolei się zmieniło).

Nie wiem co tam było uwalone , ale jeśli wymienił jakieś elementy w torze sygnałowym typu : kondensator , rezystor to brzmienie zmieni się na 100% , oczywiście nie wiem co tam było wsadzone . Jak zastąpił jakiś dobry rezystorek , badziewiem za grosz to nie ma się co dziwić . A to robi różnicę .

Ty taki szpec jesteś od urodzenia czy na elektrodzie tak się wykwalifikowałeś?

• 4 tygodnie później...

Witam, po dłuższym czasie skapłem się że problem tkwi w zacisku (+) w jednej z kolumn wieży. Dźwięk nie dociera w 100% do kolumny, jak poprawie kabelek to gra głośniej, co może być nie tak ? W serwiesie nie raczyli mi tego naprawić, ale napisali na fakturze że naprawione: "Bass funktioniert nicht richtig". "Box uberpruft. Tieftoner ersetzt".

Ty taki szpec jesteś od urodzenia czy na elektrodzie tak się wykwalifikowałeś?

Jedno jest pewne , takich cwaniaków na odległość jest bardzo dużo ...

• 2 tygodnie później...

Słyszałem że jest coś takiego jak "zimny lut". Kabel jest dobrze zaciśnięty, a dźwięk z głośnika niskotonowego jest niepełny i męczy ucho. Jak poruszam kablem to bas robi się pełniejszy z sekundy na sekunde, ale wciąż czuję niedosyt bo nie gra 100% wieży. Możliwe że od nowości tak było, ale sytuacja jest teraz i tu, co może być przyczyną ?

• Moderatorzy

a jakie tam są zaciski ? nakręcane czy sprężynujące ? jak sprężynujące to jest kipski kontakt przewodu z gniazdem

a jakie tam są zaciski ? nakręcane czy sprężynujące ? jak sprężynujące to jest kipski kontakt przewodu z gniazdem

Nakręcane. Końcówki kabla przycinałem, ale nie pomaga. Tak jakby styku gdzieś nie było dobrego. Ten głośnik gra jakby się "dusił" a moje ucho męczy.

połącz może bananami poprawisz powierzchnię kontaktu

Hej spróbowałem dokręcić zacisk do kolumny i teraz gra full ! Coś nie ma styku, tylko boję się sam to odkręcić i sprawdzić. Wiem że pogra jakiś czas dobrze a potem znowu się spieprzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.